Home / Blog / Recepten / Zout in koffie: wordt de smaak van koffie beter met zout?

Zout in koffie: wordt de smaak van koffie beter met zout?

Zout in koffie

Zout is misschien wel het meest vreemde wat we de laatste tijd in onze koffie doen. Nu hebben we het niet over het per ongeluk de verkeerde pot kiezen (zout of suiker). Mensen doen bewust zout in hun koffie. En ik ga je hier vertellen waarom precies.

Waarom zout in koffie?

Het verhaal gaat dat het toevoegen van zout aan een kopje koffie de bitterheid van de koffie vermindert. Bovendien wordt gezegd dat het helpt om veroudering van koffie teniet te doen. Dus als je er zeker van wilt zijn dat je het meeste uit de koffie haalt, is dit misschien iets voor jou.

Dus of je nu een teleurstellend bakje koffie probeert op te fleuren of je eigen koffie wilt verbeteren, het toevoegen van zout kan de koffieroutine mogelijk verbeteren.

Het maakt niet uit of je nu een kopje koffie zet met een Nespresso machine – of dat je een ervaren koffiedrinker bent en je gebruikt maakt van een piston koffiemachine. Zout in koffie? Dat kan, maar waarom? We kijken naar wat de wetenschap ons verteld.

Wat zegt de wetenschap?

Je vraagt je misschien af hoe dat precies werkt. Laten we beginnen met wat informatie over je tong. Dat klopt, het zout doet eigenlijk niet veel aan koffiedik of brouwsel voordat je de koffie daadwerkelijk drinkt. In plaats daarvan bedriegt het je hersenen gewoon om de bitterheid te negeren. Hier is hoe dit werkt:

Je weet waarschijnlijk al dat je duizenden smaakpapillen op je tong hebt en dat deze verantwoordelijk zijn voor het herkennen van de 5 basissmaken: zoet, zout, bitter, zuur en umami. 

Elk van deze, behalve bitter, wordt gesignaleerd door vergelijkbare biologische mechanismen en zout (de stof) kan ze versterken.

Bitterheid wordt op een andere manier gesignaleerd. Je smaakpapillen geven eigenlijk een calciumion af om die smaak te signaleren, maar zout, in plaats van deze reactie te versterken, heft deze eigenlijk op. Zo maskeert het de bitterheid.

Ontstaan van zout in koffie doen

Verrassend genoeg is het toevoegen van zout aan koffie niet bepaald een nieuwe trend. In Noord-Scandinavië, Siberië, Turkije en Hongarije is het al lang een relatief gangbare praktijk. Vooral in kustgebieden is het toevoegen van zout in de vorm van brak water een al lang bestaande praktijk binnen hun koffiecultuur.

Vermoedelijk zorgt het brakke water voor een schuimiger, geïntensiveerd eindproduct. Wie weet!

Hoe werkt zout in koffie?

Zoals we eerder hebben uitgelegd, is de reden waarom zout werkt, te wijten aan de interactie met je smaakpapillen in plaats van met de koffie zelf. 

Hieruit volgt dat het niet uitmaakt of je het zout in de koffie doet of het brouwsel zelf, wat de effecten ervan betreft.

Het probleem doet zich voor bij of je het zout wilt proeven of niet. Ik wed dat de meeste mensen dat liever niet proeven.

Er zijn tal van koffie- en kookexperts die aanbevelen om zout aan je koffiedik toe te voegen voordat je gaat zetten. 

Voorstanders van deze methode raden aan om 1/4 theelepel zout toe te voegen aan elke 6 eetlepels koffie. 

Door het vooraf toe te voegen, zorg je ervoor dat je de zoutheid niet proeft, terwijl u toch de bitterheid of mufheid helpt verminderen.

Soms kun je het zout echter niet aan het koffiedik toevoegen omdat jij niet degene bent die je koffie zet. 

Dus werkt het nog steeds als je het achteraf toevoegt? Het korte antwoord is ja. Het zal de bitterheid aanpakken; het nadeel is dat je het zout waarschijnlijk kunt proeven.

Dus, moet je zout in koffie doen?

Voor zover we kunnen zien, zijn de beste omstandigheden om te proberen wat zout aan je koffie toe te voegen als volgt:

De bonen zijn te donker

Niemand is perfect. Het is dus heel goed mogelijk dat je met koffie werkt die een beetje niet bij je past. 

Als dat het geval is, kan het toevoegen van een beetje zout aan de koffie het probleem helpen verminderen. 

De koffie wordt oud

Zoals hierboven verteld, helpt het toevoegen van zout ook om oudheid van koffie te bestrijden. Dus als je niet graag koffie weggooit. Maar wel genoeg in je voorraad hebt, probeer een beetje zout toe te voegen!

Geen fan van melk en suiker

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je HEBT die cafeïnefixatie NODIG, maar je kunt geen van je go-to’s bereiken, dus je neemt genoegen met iets waar je normaal niet voor zou gaan. 

De meeste mensen houden zich aan de vertrouwde melk en suiker; niet iedereen vindt dat een geschikt alternatief.

Als dat het geval is, gooi er dan een beetje zout in om je kopje wat drinkbaarder te maken. Houd er rekening mee dat je het waarschijnlijk kunt proeven.

Je houdt gewoon echt van zout!

Geen oordeel hier; we hebben allemaal onze smaak. 

Dus als je iemand bent die dol is op de smaak van zout, dan is het verre van ons om te voorkomen dat je het ook aan je koffie toevoegt. Het gebrek aan bitterheid zal waarschijnlijk alleen maar een extra bonus voor je zijn.

Nog wat tips voor goede koffie!

Eerlijk gezegd zijn er veel meer manieren om ervoor te zorgen dat je goede koffie zet dan er extra natrium aan toe te voegen.

Als je je kopje koffie thuis wilt verbeteren, volgen hier een paar tips om in gedachten te houden om de kwaliteit te verbeteren:

  • Zorg ervoor dat je bonen vers zijn. Als je weet dat je niet door de bulkgrootte kunt komen voordat ze slecht worden, overweeg dan om met kleinere hoeveelheden te gaan. We raden ook aan hele bonen te kopen en ze zelf te malen om de versheid te bevorderen.
  • Koop kwaliteitsbonen. Als je koffie om te beginnen niet goed is, zal zout het niet op magische wijze beter maken. Als je een voornamelijk Robusta-melange hebt en het smaakt het niet, overweeg dan om over te schakelen naar iets met een complexer smaakprofiel.
  • Controleer het water. Het water waarmee je zet is belangrijk. Als je kraan veel minerale of andere deeltjes bevat, overweeg dan om deze te filteren. En zorg ervoor dat je je koffiedik niet verbrandt met water dat te heet is of te weinig afzuigt met iets lauw-warms.
  • Controleer de koffiemachineOf het nu vies, oud of gewoon verkeerd gebruikt is, zorg ervoor dat je goede apparatuur gebruikt, anders krijg je geen goede koffie.

Wat betreft het proberen om een mislukte kop koffie beter te maken, houd ik het persoonlijk het liefst bij suiker en creamer. 

Als je de voorkeur geeft aan zwart en de bitterheid van een meh-brouwsel niet kunt overwinnen, probeer dan de zouttruc en kijk of het voor jou werkt! Zout in koffie? Helemaal niet zo vies als je denkt.

Plaats een reactie