Home / Blog / Reviews / WMF Lumero review: beste espresso piston voor beginners?

WMF Lumero review: beste espresso piston voor beginners?

Over de auteur

De WMF Lumero is een pistonmachine voor beginners. Maak kennis met de smalste espresso machine op de markt. Er is geen kleinere! Voor een prijs van nog geen 200 euro is dit een basis model met eenvoudige bediening en schoonmaak. Is dit de beste espressomachine voor bij jou thuis? Kom erachter in mijn WMF Lumero review en test!

Dit model heb ik gekocht bij Bol.com. Ik test hem uitvoerig op kwaliteit van de koffie, melkschuim en hoe eenvoudig de bediening en schoonmaak is.

Qua prijs is dit een van de goedkoopste pistonmachines. Dit roept misschien vragen op. Moet er niet meer worden geïnvesteerd voor een goede espresso?

Deze WMF Lumero heeft geen ingebouwde koffiemolen, zoals bijvoorbeeld de Sage Barista Express wel heeft. Hierdoor is de prijs lager, maar deze moet er nog wel los bij worden gekocht. Dit kost tussen de 30 en 300 euro.

Het is een perfect model voor degene die wil beginnen met het zetten van hoge kwaliteit espresso’s thuis. Zeker met weinig barista ervaring is dit een apparaat waarmee je in een handomdraai goede koffie zet. Ik ben blij verrast door deze machine. Lees hier waarom!

Het belangrijkste in het kort
 • Goedkoop model voor beginners met alle functies die je nodig hebt om een goede espresso of cappuccino te maken.
 • Temperatuur van de koffie en het melkschuim is goed, net als heet water.
 • Bouwkwaliteit is basisklasse: er zit redelijk wat plastic verwerkt in het apparaat.

WMF Lumero

Kleinste pistonmachine perfect voor beginners

 • Smalste design op de markt
 • Goedkoop
 • Makkelijke bediening
 • Relatief veel kunststof

WMF Lumero review: functies en specificaties

De WMF Lumero heeft prima specificaties om thuis goede espresso te bereiden. Doordat de bediening en schoonmaak eenvoudig is, is dit een goed model voor de beginnende thuisbarista.

Specificaties
Kenmerken
NaamWMF Lumero
Ingebouwde koffiemolenNee
Soorten koffieGemalen koffie, pads
2 espresso tegelijkJa
Inhoud waterreservoir1,5 liter
Uitneembaar waterresservoirJa
WaterfilterNee
MelkopschuimmethodeAutomatisch stoompijpje
Warm water functieJa
Pompdruk15 Bar
VerwarmingsmethodeThermoblock
Afmetingen (HxBxD)30,4 x 14 x 31 cm
MateriaalRoestvrijstaal/Plastic
Gewicht3,78 kg

Technische specificaties onder een vergrootglas

Deze piston koffiemachine heeft een thermoblock. Hierdoor is het apparaat snel warm: in minder dan 1 minuut. Daarnaast ontstaat er minder snel kalk in een machine met thermoblock in vergelijking met een boiler.

De pompdruk van deze WMF espresso machine is 15 bar. Dit is ruim voldoende voor het zetten van een goede espresso. Hiervoor is slechts 9 bar nodig. Staar je dus niet blind op een pistonmachine met 19 bar.

Met een gewicht van 3,78 kilo is het een relatief lichte machine. Hierdoor moet het apparaat een beetje vast worden gehouden bij het indraaien van de filterdrager. Wel zitten er echt goede zuignapjes aan de onderkant waardoor hij sterk op het aanrecht blijft staan.

Het waterreservoir van 1,5 liter is voldoende voor de hele dag koffie. Liever had ik deze nog wat kleiner gezien zodat er iedere keer opnieuw vers water gebruikt wordt. Vers water komt de smaak van de espresso zeker ten goede!

Het lekbakje is relatief klein, maar zo is deze gemakkelijk schoon te houden. Het is simpel om deze uit de machine te halen. Er ontstaat dan als het ware een gat in de machine zoals op de foto te zien is: handig voor een héle grote beker koffie zoals voor bijvoorbeeld een koffiebeker to go.

Het stoompijpje is automatisch. Er hoeft weinig zelf gedaan te worden om melkschuim te maken. Hierover later meer!

De heet water functie op deze machine is erg goed qua temperatuur. Zo zet je ook gemakkelijk een kopje thee met een draai aan de knop.

Kwaliteit van de meegeleverde accessoires: instapklasse!

Qua accessoires zitten er drie 53 mm filters bij: voor één kopje, twee kopjes en voor pads.

De filterdrager is van relatief veel plastic gemaakt. Dit type binnenkant van de filterdrager zien we bij veel espresso machines in de instapklasse. De buitenkant van de drager bevat ook veel plastic, dit komt de levensduur niet perse ten goede.

Meegeleverd zit ook een tamper. Deze is niet héél zwaar, waardoor er nog relatief veel kracht moet worden gezet om tot de juiste tampkracht te komen. Ook sluit deze niet naadloos aan op de filterdrager, waardoor er wat ruimte overblijft aan de zijkant.

Zoek je een meer professionele pistonmachine met 58 mm filters, een filterdrager compleet van rvs en zwaardere tamper? Lees dan mijn Solis Barista Gran Gusto review.


Bediening en instellingen en van de WMF Lumero

De WMF Lumero is gemakkelijk in te stellen en te bedienen. Hoofdzakelijk zijn er slechts twee knoppen waarmee alles bediend en ingesteld kan worden.

Het zetten van één kopje espresso kan via de knop voor een kopje. Voor twee tegelijk klik je op de knop voor twee kopjes.

Het melkschuim wordt gemaakt met de knop aan de zijkant. Draai deze één slag naar links om de machine te laten opwarmen. De lampjes knipperen rood. Zodra deze is opgewarmd blijven ze rood en kun je beginnen met melkschuim maken.

Een beetje een lastige houding moet ik toegeven. Het knopje moet namelijk naar links gedraaid blijven om de stoompijp te laten werken. Wanneer je deze loslaat, stopt de stoompijp met stoom geven.

Het melkschuim ziet wél goed uit. Over de kwaliteit later meer.

Programmeer-menu activeren

Om de watertemperatuur, waterhoeveelheid en waterhardheid in te stellen moet het programmeer-menu geactiveerd worden. Dit is eenvoudig:

 • Schakel de machine uit
 • Druk beide knoppen tegelijk in
 • Zet de machine aan terwijl je de knoppen ingedrukt houdt

Het programmeer-menu wordt nu geactiveerd. Dit is terug te zien doordat de eerste knop blauw van kleur wordt en de tweede knop rood.

Watertemperatuur instellen: rood, wit, blauw

Activeer het programmeer-menu om de watertemperatuur in te stellen. Druk vervolgens op het bedieningspaneel van de WMF Lumero op de knop voor twee kopjes. De toets licht rood op, terwijl de knop voor één espresso blauw knippert.

De fabrieksinstellingen staan ingesteld op de meest koude temperatuur. Verander dit meteen, want deze instelling is simpelweg te koud.

Ik raad aan om de hoge instelling te kiezen, die komt het beste in de buurt van de perfecte temperatuur voor espresso – maar niet helemaal. Enkel de professionele barista of koffiekenner zal hier last van hebben.

Herken de temperatuurinstellingen aan de kleuren van de knop voor één espresso:

 • Blauw = laag
 • Wit = gemiddeld
 • Rood = hoog

Klik op de toets voor twee espresso om te wisselen van temperatuurinstelling. Zodra de knop voor één espresso rood oplicht (hoge temperatuur), klik op de knop voor één espresso. De instelling wordt opgeslagen en klaar!

Waterhoeveelheid instellen

De waterhoeveelheid is in te stellen tussen 15 ml en 65 ml. Wij Nederlanders houden vaak van een relatief grote espresso, in vergelijking tot echte Italiaanse koffie. Standaard staat de WMF Lumero ingesteld op 30 ml. Maar ik begrijp als je meer koffie wilt.

Maak alles klaar om een espresso te zetten. Vul de filterdrager met gemalen koffie en draai deze in het apparaat.

Klik op de toets voor 1 kopje en houdt deze 3 seconden ingedrukt en laat los. De machine begint met koffiezetten. Zodra het gewenste volume is bereikt druk de toets voor een kopje in. Zo slaat de machine de gekozen hoeveelheid op.


WMF Lumero Test: Kwaliteit espresso en melkschuim

De kwaliteit van de espresso en het melkschuim is kortweg goed. Wel heb ik wat op- en aanmerkingen die ik hieronder met je deel.

Espresso: goede weergave van de bonen

De espresso zetten is makkelijk, de verse koffiebonen malen en aanstampen met de tamper. Vervolgens de filterdrager in de houder en op het knopje voor één espresso.

De espresso wordt gezet zoals links op de foto is te zien. Op de rechterfoto vind je het resultaat van een espresso uit de WMF Lumero.

Zoals te zien is in het midden van de crema een dun gaatje ontstaan, doordat de machine wel wat nadruppelt. Zou dit het gevolg van de volledig kunststof koffieuitloop zijn?

Voor ongeveer 200 euro kun je ook niet alles verwachten. Er moeten ergens op de machine concessies gedaan worden. En bij de WMF Lumero is er duidelijk een gedaan bij de bouwkwaliteit van de onderdelen.

Toch is deze pistonmachine voor beginners in staat een goede espresso te zetten. De echte smaak van de koffiebonen komen goed naar voren. Iets wat ik niet bij alle pistonmachines uit de instapklasse heb.

Ben je espresso liefhebber en opzoek naar een (kleine) machine voor thuis? Dit is een goedkope optie die lekkere espresso zet. En hij is ook erg compact!

Wel moet er nog een koffiemolen bij worden aangeschaft. Dat is een aanschaf apart, maar loont zeker. Thuis vers koffiebonen malen loont. Voor deze test heb ik de Graef CM800 gebruikt – een van de favorieten in de instapklasse.

Melkschuim: simpel melk opschuimen

De reden dat deze machine erg goed is voor een beginner: het melkschuim maken is simpel. Met de automatische stoompijp is dit in een handomdraai gedaan:

 1. Warm de machine op door de knop aan de zijkant één slag naar links te draaien.
 2. Doe de melk in een kannetje of hoog glas.
 3. Zodra de lampjes niet meer knipperen, doe de stoompijp in de melk (zorg dat deze de onderkant van de melkkan niet raakt).
 4. Draai de hendel naar links en wacht tot de melk is opgeschuimd.
 5. Maak direct schoon, daar later meer over.

Hierboven het resultaat van het melkschuim. Dit is een goed gevulde kan met opgeschuimde melk. De stoompijp heeft zijn werk best goed gedaan, want de melk is ongeveer 3 keer in hoeveelheid toegenomen. Daarnaast is de schuimlaag bovenop de kan bijna van microschuim-niveau.

Toch zien we een aantal belletjes zitten, maar de structuur is zeker niet slecht!

En dan de melk bij de espresso om een cappuccino te maken – ik moet toegeven dat ik nog kan oefenen op mijn latte art skillset ;). Toch ziet deze cappuccino er niet slecht uit.

Ik hoop dat je de espresso al hebt gezet. Wanneer de espresso na het melk opschuimen moet worden gezet, moet de machine eerst afkoelen.

Dit kan best even duren, daarom heb ik een trucje voor je. Zorg dat je een bakje bij de hand hebt. Zet de machine uit, en weer aan. Draai de filterdrager los van de houder. Druk op de knop voor één espresso en er zal water en een hoop stoom uitkomen. Wanneer de machine stopt met stomen is hij afgekoeld, en kun je een espresso zetten.


Het schoonmaken is belangrijk maar eenvoudig!

Misschien niet het leukste onderdeel, maar het schoonmaken van de WMF pistonmachine loont. Want zodra de machine én onderdelen niet schoon worden gemaakt gaat de kwaliteit van de espresso hard achteruit. Gelukkig is het niet moeilijk.

Filters en koffieuitloop reinigen

Denk aan het reinigen van de filters, na ieder gebruik. Voordat er een tweede espresso gezet gaat worden moeten de filters schoongemaakt worden. Hier wil geen barista een nieuwe lading gemalen koffie in doen:

Haal de filter uit de drager en maak deze schoon met een doek of beter: spoel deze om.

Vergeet ook niet om een doek over de koffieuitloop te halen. Soms blijven hier nog wat koffieresten aan plakken welke bij de volgende zetbeurt in je versgemalen koffie komen.

Stoompijpje schoonmaken: druppelt na?

Het stoompijpje moet direct na gebruik worden schoongemaakt, want er blijft melk aan kleven, zoals op onderstaande foto is te zien.

Ook druppelt de stoompijp een beetje melk na gebruik. Dit kan vervelend zijn bij een ondergrond waar druppels melk niet handig zijn.

Zoals op de tweede foto flush je de stoompijp na gebruik. Dit zorgt ervoor dat alle overige melkresten in het stoompijpje weggeblazen worden.

Lekbak legen, waterreservoir schoonmaken

Ledig de lekbak iedere dag en spoel deze om met een sopje. Simpeler kan niet.

Het waterreservoir maak je iedere dag na gebruik leeg en vul pas weer opnieuw bij het zetten van een espresso. Zo zit er genoeg zuurstof in het water en smaakt de espresso beter.

Ontkalken: hoevaak ligt aan waterhardheid

Wat is de waterhardheid in jouw regio? Er zijn teststrips te koop of online kan worden gezocht naar de waterhardheid. Stel de machine in op de waterhardheid zodat deze aan kan geven wanneer er ontkalkt moet worden.

Grofweg moet er na zo’n 200-500 kopjes koffie ontkalkt worden. Dit proces is een eenvoudig proces wat ongeveer 20-30 minuten in beslag neemt. Weten hoe dit precies moet? Lees hiervoor de handleiding (download de PDF).


Conclusie WMF Lumero review: perfect voor beginners

De WMF Lumero review samengevat: dit is de kleinste espressomachine voor thuis met goede resultaten voor espresso en makkelijk melkschuim maken van goede kwaliteit. Hierdoor is dit de beste kleine pistonmachine voor beginners.

Let op dat er een losse koffiemolen moet worden aangeschaft voordat er goede espresso met dit apparaat kan worden gezet. Simpelweg gemalen koffie kopen zal de smaak van de espresso zeker niet ten goede komen.

In vergelijking met de populaire Delonghi Dedica bevat de WMF Lumero wat meer plastic. De kopjeswarmer bovenop het apparaat is wat kleiner en de tamper wat lichter. Het automatisch stoompijpje van de Delonghi Dedica vind ik makkelijker in gebruik, omdat je de knop aan de zijkant van de machine niet vast hoeft te houden tijdens het opschuimen.

Voor een smal model pistonmachine is de WMF Lumero de beste. Het design ziet er leuk uit met de lichtgevende ring aan de onderkant van de machine. Daarnaast is het stoompijpje makkelijk schoon te maken en de watertemperatuur is goed op de hoge stand.

De belangrijkste elementen als espresso-bereiding en melk opschuimen gewoonweg goed. Zeker voor deze prijs!

WMF Lumero

Kleinste pistonmachine perfect voor beginners

 • Smalste design op de markt
 • Goedkoop
 • Makkelijke bediening
 • Relatief veel kunststof

Wat vond je van deze review? Heb je op- of aanmerkingen naar aanleiding van deze review of zelf ervaring met deze machine? Laat het weten in de reacties! Ik ben blij om van je te horen.

3 gedachten over “WMF Lumero review: beste espresso piston voor beginners?”

 1. In de handleiding staat een handigere shortcut om de temperatuur van het apparaat sneller naar beneden te krijgen na het schuimen van melk: draai na het opschuimen de draaiknop naar ‘heet water tappen’ en houd een beker onder de tuit. Er zal eerst nog wat stoom uitkomen, maar al snel zal dat overgaan naar heet water. En voila, je kunt de knop weer naar espresso draaien en koffie zetten.

  Beantwoorden
 2. Het lijkt een fijn apparaat,echter de zeefjes raken snel verstopt en zijn op geen enkele manier schoon te krijgen!
  Al een keer nieuwe zeefjes gekocht,maar het blijft een probleem!!
  Geen aanrader.

  Beantwoorden

Plaats een reactie