Home / Blog / Recepten / Wiener Melange: een zoete parel (recept en uitleg!)

Wiener Melange: een zoete parel (recept en uitleg!)

Wiener Melange

De naam Wiener Melange is een bekend begrip en is bovendien niet voor niets zo gekozen. Want de oorsprong van deze koffie ligt in Wenen. Hoewel de Oostenrijkers zelf het gewoon Melange noemen, is er weinig gewoons aan deze heerlijke koffiesoort. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met een koffie die een mengeling is van bitter, zoet, warm en koud.

Wat zit erin een Wiener Melange?

Voor een goede smaak is het belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt bij het bereiden van de Wiener Melange.

En dat begint al met een goede espresso, die zorgt voor de koffiesmaak in het geheel. Daarnaast wordt er warme melk toegevoegd. Het is belangrijk dat deze melk niet gekookt is, maar wel warm.

In de originele Wiener Melange hoort oorspronkelijk een eidooier. Het komt voor dat je dat niet krijgt als je in een restaurant of café een Wiener Melange bestelt.

Wat wel standaard in de Wiener Melange zit, is slagroom. En dat is door de romige structuur ook een goede vervanger van de eidooier. Om een extra zoete smaak aan de koffie te geven, voegt men bruine basterdsuiker toe. En als laatste toevoeging aan de Wiener Melange een geraspte, bittere chocolade om het af te maken.

Een ware traktatie met de juiste verhouding

Door de juiste verhouding tussen bitter, zoet en zuur heeft de koffie een rijke, maar toch milde smaak. Deze koffie drink je over het algemeen niet in een gewoon koffiekopje, maar uit een halfhoog glas.

Hierdoor zie je de verschillende lagen, zoals de koffie en de opgeschuimde melk, goed zitten. En dat verhoogt de totale beleving. De laag schuimmelk is overigens niet zo dik als bij een cappuccino. Dat maakt deze Vienna Coffee ook duidelijk een andere koffiesoort.

In Wenen drinkt men de Wiener Melange traditioneel in koffiehuizen. Maar langzaam kun je de koffie ook in andere horecagelegenheden bestellen. Met een lekkere Mozart Kugel erbij, is het helemaal compleet.

Deze koffiesoort drink je op ieder moment van de dag. Als opkikker om 11 uur ’s ochtends of als aperitief na de maaltijd. Dankzij de mix van smaken die erin zit, past deze koffie bij ieder moment van de dag.

Verschillende smaken en soorten Wiener Melange

Ben je geen fan van hete koffie, maar houd je wel van ijskoffie? Dan ben je bij de Wiener Melange ook aan het juiste adres. Want deze koffie is zowel warm als koud te drinken. De kou wordt extra benadrukt doordat je een bolletje vanille-ijs in de koffie doet.

Dit doe je natuurlijk nadat je de koffie in de koelkast helemaal hebt laten afkoelen. In combinatie met de slagroom proef je de romige smaak van het ijs, zonder dat het al direct smelt.

Wiener Melange variant ijskoffie

De kans is groot dat je nog meer varianten tegenkomt van deze drank. Zoals gezegd bereidt de ene barista het met een eidooier. In een andere koffiezaak zul je het alleen met slagroom drinken. Ook voegt men soms vanillesuiker toe in plaats van bruine suiker. Of de bittere chocoladerasp is vervangen door kaneel.

Voor degene die zeker niet van koffie houdt, of deze nu warm of koud is, bestaat er zelfs een kans dat je een versie met chocolademelk kunt bestellen. Maar het lekkerst is het natuurlijk als je de traditionele Wiener Melange drinkt, zoals de Wenen het ooit bedoeld hebben.

Hoe maak je de Wiener Melange zelf? Het recept!

Jezelf verwennen door een Wiener Melange in een café of restaurant te bestellen, is natuurlijk altijd fijn. Maar waarom zou je niet gewoon thuis jezelf op een Wiener Melange mogen trakteren? Daarbij kies je voor je favoriete koffie, op de sterkte zoals jij deze graag drinkt.

Van oorsprong is de koffie die je voor de Wiener Melange gebruikt vrij sterk. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn als je de koffie zelf maakt.

Bovendien kun je, door de koffie zelf te zetten, de samenstelling eens afwisselen en afstemmen op het moment dat je hem serveert. Een warme zomeravond vraagt om een ijskoude koffie en voor een warm drankje bij een knappend haardvuur in de herfst kies je natuurlijk voor een topping met kaneel.

Welk koffiezetapparaat heb je nodig?

De basis van de Wiener Melange kan uit verschillende soorten koffie bestaan. Dus ook uit koffie met een sterkte die je normaal gesproken voor je cappuccino of espresso zou kiezen.

Heb je een koffiemachine waarmee je verschillende soorten koffie kunt zetten, bij wijze van met cups, kies dan de smaak die jij het lekkerst vindt. Vervolgens pas je de hoeveelheid koffie aan op het hoge glas of de koffiebeker waar je de Wiener Melange in wilt serveren.

Ook als je een koffiezetapparaat hebt met koffiebonen dan is het geen enkele probleem om een lekkere Wiener Melange te maken. Het enige dat je moet doen, is de koffie op de gewenste sterkte te zetten en je favoriete samenstelling van ingrediënten toevoegen. Heb je er een stoompijpje bij? Dan kun je met behulp van een melkkan de melk opschuimen!

Of je nu een kop Wiener melange voor jezelf maakt of voor je hele vriendengroep. Het drinken van deze koffie is zonder twijfel een moment om even lekker te genieten.

Plaats een reactie