Internationale Koffiedag 2020: alles over wereld koffiedag én de leukste feitjes

Internationale Koffiedag 2020 - 1 Oktober

Het is vandaag wereld koffiedag 2020! Koffie is een van de meest geliefde dranken ter wereld en zeker in ons land. In Nederland gaat de liefde voor een lekkere espresso met een barista koffiemachine als een speer. 

Vandaag is het internationale koffiedag 2020. Lees hieronder alles over International Coffee Day. Ook bekijk je het anthem én laten we je verschillende feitjes over koffie zien die je móet weten!

Alvast een hele fijne koffiedag! Heb jij al gekeken naar de maand van de koffie?!

Wat is International Coffee Day?

Wereld koffiedag is ieder jaar op 1 oktober. Sommige landen vieren internationale koffiedag op 29 september.

Op de Internationale Koffiedag zetten we miljoenen koffieboeren over de hele wereld in het zonnetje. Koffieboeren verdienen vaak ver onder gemiddeld, terwijl we met z’n alle iedere dag koffie drinken. Ze verdienen het om een leefbaar loon te ontvangen

Onderstaand filmpje laat zien wat de wereld koffiedag precies is. Gefilmd in de omgeving van Kubye in Rwanda, is dit het ‘Anthem’ van 2019. Door het coronavirus is er geen 2020-versie.

Sta even een moment stil bij de koffie die je drinkt. Dat is wat de officiële website van International Coffee Day van je vraagt.

An Anthem for International Coffee Day 2019

De kernboodschap

Volgens de officiële kanalen is de kernboodschap als volgt:

De toekomst van koffie staat op het spel. Koffieboeren verdienen niet genoeg om te leven en de prijzen van verkoop zijn altijd te laag. Als dingen niet veranderen, zullen boeren niet langer koffiebonen kunnen produceren, waardoor jouw kopje koffie wordt bedreigd.

International Coffee Day

Wereld koffiedag 2020: de leukste feitjes over koffie die je móet weten!

Wereld koffiedag 2020: de leukste feitjes over koffie

Internationale Koffiedag 2020: Koffie is een van de meest geliefde dranken. Maar ken je jouw kopje koffie goed? Lees hier enkele populaire mythen en feiten over koffie.

Populaire mythen

1. Koffie droogt je uit

De aanwezige cafeïne – vaak een punt van discussie. Als je veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit leiden tot uitdroging, waardoor mensen automatisch denken dat koffie uitdroging veroorzaakt. Maar dit is absoluut een mythe. Een matige hoeveelheid koffieconsumptie leidt niet tot uitdroging.

2. Koffie geneest je kater

Koffie drinken zal katers niet genezen. De koffieverbindingen verminderen het effect van alcohol niet en in feite kan het drinken van koffie je katerhoofdpijn erger maken. Koffie verhoogt de bloeddruk en als je al hoofdpijn hebt, zal koffie het niet genezen, maar versterken.

3. Koffie helpt je om af te vallen

Koffie kan je helpen om minder te eten, maar het kan je zeker niet helpen om af te vallen. Het kan een kleine bijdrage leveren aan het verhogen van de stofwisseling, maar langdurig afvallen is niet mogelijk met alleen koffie drinken.

4. Zwangere vrouwen mogen geen koffie drinken

Het is volkomen oké om koffie te drinken als je zwanger bent, maar je zult de consumptie per dag moeten beperken. Maar je moet de huisarts raadplegen voordat je tijdens de zwangerschap koffie gaat drinken.

Feitjes over koffie

1. Koffie verhoogt jouw fysieke prestaties

Cafeïneconsumptie maakt de geest onmiddellijk alert en het lichaam energiek en actief. Koffie verbetert dus echt jouw fysieke prestaties.

2. Koffie helpt je je te concentreren

Koffie heeft een impact op het centrale zenuwstelsel en helpt de hersenen om meer dopamine (een neurochemische stof) aan te maken, waardoor je beter kunt focussen en je concentratie kunt behouden.

3. Koffie is ontdekt door een geitenherder

Er wordt gezegd dat koffie in de jaren 1500 werd ontdekt door een geitenhoeder in Ethiopië. Hij zag zijn geiten koffiebessen eten. Naderhand zag hij een verandering in hun gedrag; ze kregen veel energie en sliepen ’s nachts niet. De herder deelde zijn bevindingen met lokale monniken. 

Nadat ze hun eigen drankje van koffiebonen hadden gemaakt, beseften ze dat ze de hele nacht op konden blijven om te bidden. Het nieuws verspreidde zich naar andere Ethiopische monniken en bereikte kort daarna de hele beschaafde wereld. Meer weten? Lees alles over de geschiedenis van koffie!

4. Mekka verbood koffie

Koffie werd in 1511 in Mekka verboden, vrij snel na de eerste verschijning in Ethiopië. Men geloofde dat het radicaal denken stimuleerde.

5. Voeg room toe, houd je koffie warm

Koffie blijft 20% langer warm als je room toevoegt. Hoe precies? Daar moet je een natuurkundige naar vragen. 

6. ‘Echtscheiding wegens vreselijke koffie’

In de oude Arabische cultuur kon een vrouw naar verluidt alleen van haar man scheiden als hij haar koffie niet lekker vond.

7. Italiaanse ‘espresso’

Het woord espresso komt uit het Italiaans en betekent “uitgedrukt” of “gedwongen uit”. Espresso wordt gemaakt door zeer heet water onder hoge druk door fijngemalen, samengeperste koffie te persen.

8. Koffie is een vrucht

Koffiebonen groeien aan een struik. Ze zijn eigenlijk de pit van een bes, waardoor ze een vrucht zijn. Er zijn twee hoofdsoorten bonen: groen en rood.

7 gedachten over “Internationale Koffiedag 2020: alles over wereld koffiedag én de leukste feitjes”

Plaats een reactie