Home / Blog / Nieuws / Internationale Koffiedag 2023: alles over wereld koffiedag en dé koffie quiz!

Internationale Koffiedag 2023: alles over wereld koffiedag en dé koffie quiz!

Het is op 1 oktober 2023 wereld koffiedag! Koffie is een van de meest geliefde dranken ter wereld – en zeker in ons land. In Nederland gaat de liefde voor een lekkere espresso met een espressomachine als een speer.

Lees hieronder alles over internationale koffiedag 2023. Ook bekijk je het anthem én laten we je verschillende feitjes over koffie zien die je móet weten voor vandaag!

Alvast een hele fijne wereld koffiedag!


Wat is International Coffee Day?

Wereld koffiedag is ieder jaar op 1 oktober. Sommige landen, bijvoorbeeld Amerika, vieren internationale koffiedag op 29 september.

Op de Internationale Koffiedag zetten we miljoenen koffieboeren over de hele wereld in het zonnetje. Koffieboeren verdienen vaak ver onder gemiddeld, terwijl we met z’n alle iedere dag koffie drinken. Ze verdienen het om een leefbaar loon te ontvangen.

Onderstaand filmpje laat zien waar wereld koffiedag voor staat. Elk jaar wordt een nieuwe ‘Anthem’ gemaakt. Dit is de koffie ‘anthem’ van 2023.

Sta even een moment stil bij de koffie die je drinkt. Dat is wat de officiële website van International Coffee Day van je vraagt.

De kernboodschap

Volgens de officiële kanalen is de kernboodschap als volgt:

De toekomst van koffie staat op het spel. Koffieboeren verdienen niet genoeg om te leven en de prijzen van verkoop zijn altijd te laag. Als dingen niet veranderen, zullen boeren niet langer koffiebonen kunnen produceren, waardoor jouw kopje koffie wordt bedreigd.

International Coffee Day

Fairchain, Fairtrade en Specialty: dit is waar internationale koffiedag voor staat

Natuurlijk willen we allemaal goede koffie drinken. En dat doen we vaak zonder daarbij na te denken over waar de koffiebonen precies vandaan komen.

Wereld koffiedag wilt de koffiedrinker aan het denken zetten. Waar komt jouw koffie nu precies vandaan en is dit wel verantwoord?

Specialty Coffee

Specialty koffie is koffie van de hoogste kwaliteit op een eerlijke manier geteeld. Het betreft de beste groene koffiebonen met een kleinschalige en zorgvuldige branding, anders dan de meeste koffie in de supermarkt.

Bij specialty coffee is er veel bekend over het gehele proces, van de koffieplant tot aan het kopje. Je weet over het algemeen waar jouw koffie vandaan komt, hoe het wordt gebrand en wanneer het wordt gebrand.

Het is de meest verse en aromatische koffie die er is. Elke koffie heeft een eigen smaakprofiel door de verschillende afkomst van de bonen en de lichte en kleinschalige brandmethoden.

Specialty koffie is verse, eerlijke en heerlijke koffie die moet voldoen aan verschillende eisen om zo genoemd te worden. Lees hier wat specialty koffie precies is!

Fairchain en Fairtrade

Fairchain en Fairtrade houd in dat je koffie koopt die voor een eerlijke prijs is verhandeld. Dat betekend dat de koffieboeren ook goed betaald krijgen voor de koffie die ze verkopen.

Er zijn verschillende soorten koffie. Natuurlijk zijn er de beste koffiebonen waar je uit kunt kiezen. Maar deze zijn niet altijd het meest Fairchain of Fairtrade. Maar wat is dat nu precies?

Vaak wordt de koffie een stuk goedkoper ingekocht bij de producent en doorverkocht met een flinke winstmarge. Hierdoor worden koffieboeren flink benadeeld, terwijl zij het meest harde werk leveren.

Kies daarom voor een goede, fairtrade koffie. De keuze hier is bijvoorbeeld gevallen op Moyee Coffee. Dit is een merk waarbij de koffie in Nederland gebrand wordt. De koffieboeren verdienen bijna net zoveel als het merk Moyee. En dat is hoe het hoort!


Internationale koffiedag challenge: #CoffeePeople

Om meer aandacht te krijgen voor de koffiesector lanceert de ICO een social media challenge op wereld koffiedag, 1 oktober 2023. Wat houd de challenge in?

De challenge is vooral bedoelt voor mensen die in de koffiebranche werken, in de breedste zin. De vraag is om een selfie te maken met jouw kop koffie. Dit doe je uiteraard op 1 oktober 2023.

Post jouw foto met een inspirerende en relevante tekst. ICO heeft al een template voor je geschreven:

“The secret to great coffee is people! That’s why we dedicate this coffee to the workers who produce it, and we join the ILO’s Vision Zero Fund to protect their safety and health. We challenge @ICO @FAO and @USDOL to repost. Together, we can make a difference for #CoffeePeople”

Gebruik het template of schrijf zelf een soortgelijk bericht. Wat moet erin staan? Schrijf een bericht over de waarden van international coffee day, tag minimaal 3 koffieorganisaties, -bedrijven of individuen en daag ze uit om mee te doen aan de challenge. Voeg de officiële hashtag toe: #CoffeePeople.


Wereld koffiedag 2023: dé koffie quiz, hoeveel weet jij ervan af?

Internationale Koffiedag 2023, één van de meest geliefde dranken. Maar hoe goed ken jij jouw kopje koffie daadwerkelijk? Populaire mythen kunnen verward raken met feiten over koffie. Hoe staat het met jouw koffiekennis?

Wil je meer lezen over koffie? Bekijk dan ook eens de meest populaire koffie quotes!

Dé koffie quiz voor wereld koffiedag

Ben je klaar om jouw koffiekennis te testen? Beantwoord elke stelling met waar of niet waar. Onder de stelling lees je het antwoord en kom je erachter of jouw antwoord goed of fout is.

Wie is de grootste koffiekenner op kantoor of bij jouw thuis? Haal je collega’s of vrienden erbij en laten we beginnen:

1. De koffieboon komt van een vrucht

Koffiebonen groeien aan een struik. Ze zijn eigenlijk de pit van een bes, waardoor ze van een vrucht komen. Er zijn twee hoofdsoorten bonen: groen en rood.

2. Koffie helpt je te concentreren

Koffie heeft een impact op het centrale zenuwstelsel en helpt de hersenen om meer dopamine (een neurochemische stof) aan te maken, waardoor je beter kunt focussen en je concentratie kunt behouden.

3. Koffie droogt uit

De aanwezige cafeïne is vaak een punt van discussie. Als je veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit leiden tot uitdroging, waardoor mensen automatisch denken dat koffie uitdroging veroorzaakt. Maar dit is absoluut een mythe. Een matige hoeveelheid koffieconsumptie leidt niet tot uitdroging.

4. Vroeger was koffie verboden in Mekka

Koffie werd in 1511 in Mekka verboden, vrij snel na de eerste verschijning in Ethiopië. Men geloofde dat het radicaal denken stimuleerde.

5. Koffie verhoogt je fysieke prestaties

Cafeïneconsumptie maakt de geest onmiddellijk alert en het lichaam energiek en actief. Koffie verbetert dus echt jouw fysieke prestaties.

6. Koffie geneest een kater

Koffie drinken zal katers niet genezen. De koffieverbindingen verminderen het effect van alcohol niet en in feite kan het drinken van koffie je katerhoofdpijn erger maken. Koffie verhoogt de bloeddruk en als je al hoofdpijn hebt, zal koffie het niet genezen, maar versterken.

7. Koffie is ontdekt door een geitenherder

Er wordt gezegd dat koffie in de jaren 1500 werd ontdekt door een geitenhoeder in Ethiopië. Hij zag zijn geiten koffiebessen eten. Naderhand zag hij een verandering in hun gedrag; ze kregen veel energie en sliepen ’s nachts niet. De herder deelde zijn bevindingen met lokale monniken. 

Nadat ze hun eigen drankje van koffiebonen hadden gemaakt, beseften ze dat ze de hele nacht op konden blijven om te bidden. Het nieuws verspreidde zich naar andere Ethiopische monniken en bereikte kort daarna de hele beschaafde wereld. Meer weten? Lees alles over de geschiedenis van koffie!

8. Koffie helpt je om af te vallen

Koffie kan je helpen om minder te eten, maar het kan je zeker niet helpen om af te vallen. Het kan een kleine bijdrage leveren aan het verhogen van de stofwisseling, maar langdurig afvallen is niet mogelijk met alleen koffie drinken.

9. Slechte koffie was vroeger de enige manier om te scheiden

In de oude Arabische cultuur kon een vrouw naar verluidt alleen van haar man scheiden als hij haar koffie niet lekker vond.

10. Zwangere vrouwen mogen geen koffie drinken

Het is volkomen oké om koffie te drinken als je zwanger bent, maar je zult de consumptie per dag moeten beperken. Maar je moet de huisarts raadplegen voordat je tijdens de zwangerschap koffie gaat drinken.

11. Koffie blijft langer warm als je er room aan toevoegt

Koffie blijft 20% langer warm als je room toevoegt. Hoe precies? Daar moet je een natuurkundige naar vragen. 

12. Espresso betekent in het Italiaans uitgedrukt

Het woord espresso komt uit het Italiaans en betekent “uitgedrukt” of “gedwongen uit”. Espresso wordt gemaakt door zeer heet water onder hoge druk door fijngemalen, samengeperste koffie te persen.

Dat was hem! Hoeveel had jij er goed en wat ben je te weten gekomen? Laat het weten in de comments!


7 gedachten over “Internationale Koffiedag 2023: alles over wereld koffiedag en dé koffie quiz!”

Plaats een reactie