Home / Blog / Thee / De 5 beste waterkokers van 2020

De 5 beste waterkokers van 2020

beste waterkokers van 2020

Snel warm water nodig? Velen van jullie vragen welke waterkoker het beste is in 2020. En daarom werd het de hoogste tijd dat we een goed advies geven over de beste waterkokers van 2020.

Het is iets dat bijna ieder huishouden heeft. Wil je thee? Dan is de eerste stap vaak niet naar de theepot, maar de waterkoker.

Je doet water in de waterkoker, zet het knopje om en even later heb je warm water. Tegenwoordig kun je ’t ook doen met een cooker. Maar daar hebben we het hier niet over.

De waterkoker is een praktisch hulpmiddel dat – net als het koffiezetapparaat – niet meer weg te denken is uit de keuken. In deze beste waterkoker aankoopgids ontdek je niet enkel hoe deze werkt. We laten de verschillende merken en soorten zien. Daarnaast vind je voor iedere prijscategorie een goed apparaat. Zo vind je altijd de beste waterkoker voor jou!

Lees alles over:

Alvast veel plezier met jouw nieuwe waterkoker!

De 5 beste waterkokers van 2020

1. Inventum CBW010

De beste waterkoker van 2020 is de Inventum CBW010. Dit is een basisklasse, maar goedkope waterkoker. Met een waterreservoir van 1,7 liter en 115 seconden kooktijd is dit de beste van 2020.

De Inventum CBW010 review scoort een 8,6 uit 10. Met 71 reviews is deze een van de best beoordeelde en is deze het beste verkocht in 2020.

Met 65 dB als maximaal geluidsniveau is dit ook een stille waterkoker. Vergeleken met andere machines is deze erg stil, want de decibels worden gemakkelijk tot 84 of 79 dB gemeten.

Qua prijs zit deze waterkoker onderin in het marktsegment. En dat maakt het een handige budgetaankoop. Het materiaal is van RVS en is dus makkelijk schoonmaken.

2. Philips Daily Collection HD9350/90

De Philips Daily Collection HD9350/90 is een waterkoker met een inhoud van 1,7 liter. Dat is genoeg voor 7 koppen thee. Het duurt 136 seconden om het water te koken. Er klinkt een geluidssignaal wanner de waterkoker klaar is.

Met de metalen behuizing ben je zeker van een stevig keukenapparaat. Dit materiaal gaat een stuk langer mee dan plastic.

Om het schoonmaken gemakkelijk te houden kun je het filter kun je eruit halen. Zo spoel je deze gemakkelijk af onder de kraan. Met deze Philips waterkoker ben je verzekerd van een degelijk apparaat.

3. Siemens TW86103P Sensor for Senses

Deze Siemens waterkoker met temperatuurregelaar stel je zelf in door te kiezen uit 4 temperatuurstanden. Dit is handig voor thee. Want bij een lagere temperatuur dan het kookpunt van water komt de smaak van thee meer tot zijn recht. Ook heeft deze zwarte waterkoker een warmhoudfunctie. Zo zorgt de waterkoker met warmhoudfunctie ervoor dat het water op temperatuur kan worden gehouden. Dit kan voor maximaal 30 minuten.

De kan is 1,5 liter. Iets kleiner dan de twee hierboven. De tijd voor het koken van water is 120 seconden. Stel je ‘m op een lagere temperatuur in? Dan daalt de tijd!

Let op dat de behuizing heet kan worden. Zo moet je ‘m dus wel bij het handvat vastpakken.

4. Tefal Safe to Touch KO3718

Deze Tefal waterkoker is erg snel. Met deze snelle waterkoker kook je het water in 113 seconden. De naam zegt het al: je kunt de behuizing na het koken zonder problemen aanraken. Door de dubbelwandige behuizing blijft de snelle waterkoker koud aan de buitenkant – en warm aan de binnenkant.

Het geluidsniveau van de Tefal Safe to Touch is wat harder dan vergelijkbare apparaten. Hierdoor zal je elkaar waarschijnlijk even niet verstaan bij het koken van water.

Doordat het verwarmingselement is afgeschermd kun je jezelf niet verbranden. Ook is deze Tefal voorzien van droogkookbeveiliging. Wanneer je op de deksel klikt gaat deze gemakkelijk open. Handig met het bijvullen!

5. Russell Hobbs Glass

Deze glazen waterkoker van Russel Hobbs is mooi om naar te kijken. Met de ingebouwde verlichting kleurt het water blauw tijdens het koken. Dit geeft een leuk effect, zeker in de avond.

Het waterreservoir is 1,7 liter. Zo heb je genoeg voor 7 koppen thee. Ook zit er kopsaanduiding op. Zo zie je precies hoeveel je in de waterkoker moet doen voor 1 kopje.

De kooksnelheid is niet heel onaardig, maar ook zeker niet snel. Met 133 seconden sta je ongeveer 2 minuten te wachten.

Ontkalken moet waarschijnlijk wel wat vaker. Want doordat de behuizing van glas is, zie je sneller kalkaanslag. Ook wordt de buitenkant warm, dus pak ‘m vast aan de buitenkant!


Wie vond de waterkoker 160 jaar geleden uit?

Geschiedenis Waterkoker: twee oude ketels op een houtkachel

De waterkoker heeft het koken van water een stuk makkelijker gemaakt. Tot het einde van de 19e eeuw moest het water nog opgewarmd worden in een ketel op een houtkachel. Daarna was het jarenlang de pijpketel en tenslotte de dompelaar die in veel huishoudens voor kokend water zorgde. 

In 1893 werd de eerste volledig elektrische waterkoker gepresenteerd op de wereldtentoonstelling in Chicago. Maar wie het uiteindelijk heeft uitgevonden… Dat is ingedeeld in de reeks mythen en sprookjes. 

Russell Hobbs is bijvoorbeeld een uitvinder, de fabrikant van huishoudelijke apparaten uit Manchester. De Brit lanceerde zijn ketelmodellen in 1952. Dat was vele jaren nadat ’s werelds eerste elektrische waterkoker werd geïntroduceerd. Maar het allereerste model lijkt ook niet op de wereldtentoonstelling te zijn gepresenteerd; in Groot-Brittannië staat het sinds 1850 bekend als keukenhulp.

Er is veel gebeurd sinds Russell Hobbs met de serieproductie van de ketel is begonnen. Aanvankelijk waren de modellen van metaal, hadden ze geen aan / uit-schakelaar en was de temperatuur niet te regelen, om nog maar te zwijgen van de veiligheidsmaatregelen. 

In de jaren zeventig nam de plasticproductie een hoge vlucht en werd de ketel ook steeds meer van plastic gemaakt. Vrijwel elke waterkoker heeft tegenwoordig een aan- en uitknop. En elk model heeft automatische uitschakeling of oververhittingsbeveiliging. Maar met het filteren van het water tegen kalk en de mogelijkheid om het water steeds sneller te verwarmen, komen er constant nieuwe features bij. Het verhaal van de waterkoker blijft dus spannend!

Hoe werkt een waterkoker en hoe is hij opgebouwd?

De ketel heeft zich in de loop der jaren snel ontwikkeld. De structuur en het proces van kokend water is altijd nagenoeg hetzelfde gebleven.

De basis

Het apparaat wordt van stroom voorzien via een basis waarop de stroomkabel is bevestigd. Waterkokers kunnen verschillende netspanningen hebben. Apparaten voor normaal huishoudelijk gebruik hebben een netspanning van ongeveer 230 volt. Terwijl reis-waterkokers slechts een spanning van ongeveer 12 volt hebben en dus via de sigarettenaansteker in de camper of auto kunnen worden gebruikt.

Gewone ketels hebben een verwarmingsvermogen van ongeveer 600 tot 3100 W (watt), waardoor het water met een hoger wattage sneller opgewarmd kan worden. Een waterkoker van 3000 W heeft ongeveer 2 minuten nodig om 1 liter water te koken, terwijl een waterkoker van 500 W ongeveer 10-12 minuten nodig heeft om dezelfde hoeveelheid water te koken.

De houder

De bak waarin het water wordt verwarmd is meestal gemaakt van kunststof of roestvrij staal, maar wordt steeds vaker van keramiek of glas. De meeste containers hebben een inhoud van circa 1,5 liter. De container van een reis-waterkoker is kleiner, waardoor er maximaal 1 liter water in deze waterkoker past. Wanneer de container op de basis wordt geplaatst en ingeschakeld, begint het water te koken.

Het verwarmingselement

Het verwarmingselement bevindt zich in het onderste gedeelte van de container. Verwarmingsstaven worden steeds zeldzamer in apparaten. De functionaliteit van de verwarmingsstaaf is vergelijkbaar met die van een verwarmingselement, dat het water direct verwarmt met behulp van elektrische energie. 

Om precies te zijn, het verwarmingselement is een verwarmingsspiraal. 

Het bestaat uit een verwarmingsdraad omgeven door een thermisch geleidende metalen buis. De buis is ommanteld met isolatie, meestal gemaakt van keramiek, zodat er geen direct contact is met de verwarmingsdraad. 

De nieuwere modellen doen het zonder verwarmingsstaven. In plaats daarvan worden ze geleverd met een verwarmde bodemplaat gemonteerd. Het voordeel van een dergelijke plaat is duidelijk dat deze gemakkelijker schoon te maken is. 

Verwarmingsstaven verkalken snel en vereisen een uitgebreide reiniging, terwijl de bodemplaat eenvoudig met een vochtige doek kan worden afgeveegd. 

Bij ketels met verwarmingsspiralen moet ook op het minimale vulniveau worden gelet, aangezien de spiraal het water alleen kan verwarmen als deze volledig met water is bedekt. 

Het enige nadeel van het verwarmen van water in een ketel is het volume. Wanneer het water wordt verwarmd, stijgen waterbellen op en maken een hard geluid. Er zijn nu echter apparaten die stiller zijn, omdat het kookproces langzamer verloopt en er dus minder waterbellen opstijgen.

Waterkoker kopen? Hier moet je op letten!

Voor de meeste mensen is het belangrijkste dat een waterkoker doet wat hij moet doen. Namelijk water koken. Maar het veiligheidsaspect mag niet worden genegeerd bij een waterkoker kopen. Waar je op moet letten lees je hier:

Veiligheid

Veiligheid is een aankoopcriterium. Warm water en elektra is altijd een bron van gevaar. Zorg ervoor dat er een keurmerk (TÜV, CE of GS) aanwezig is. 

Een droogkookbeveiliging is ook voordelig. Als er geen water meer in de waterkoker zit, schakelt deze automatisch uit. 

Een thermische beveiliging en automatische uitschakeling bij het bereiken van de gewenste watertemperatuur is ook belangrijk.

Kracht

Een ander criterium is prestatie. Het vermogen varieert van 600 tot ongeveer 3000 watt (W). Het wattage is altijd gebaseerd op de grootte van de waterkoker. Een vermogen tot 1000 W is voldoende voor een reis-waterkoker of een kleine waterkoker met een inhoud tot 1 liter. Met een inhoud van 3 liter zou deze meer dan 2000 W moeten zijn. De meest efficiënte zijn waterkokers met meer dan 2000 W en een inhoud van ongeveer 1,7 liter.

Waar je nog meer op kunt letten

Een uitneembaar kalkfilter is ook aan te raden. Vooral als je in een gebied met hard water woont. 

Sommige ketels hebben nu ook een zogenaamde temperatuur-voor-keuze en een temperatuurweergave. Hierdoor is de watertemperatuur nauwkeurig in te stellen, wat het vooral makkelijker maakt om babyvoeding op een lage temperatuur te verwarmen.

Over de merken

Philips heeft zich op de markt gevestigd als toonaangevend fabrikant van waterkokers. Russell Hobbs kan overtuigen met retro waterkokers, terwijl Gourmet Maxx een stijlvol glazen design heeft. Er zijn ook waterkokers van Delonghi, Siemens, Tefal, Krups, AEG, Bosch, Kenwood en Kitchenaid.

Hoe werkt het ontkalken van een waterkoker?

Als je je waterkoker veel gebruikt, wordt één ding onvermijdelijk: ontkalken. 

Als er kalk in de ketel zit, kunnen bacteriën en ziektekiemen zich daar gemakkelijker nestelen, de waterkwaliteit gaat achteruit en dit leidt tot een slechtere smaak van het water. 

Bovendien is de waterkoker beperkt in zijn prestaties en heeft hij aanzienlijk meer energie nodig.

Voor het ontkalken kun je verschillende middelen gebruiken. Een huismiddel dat kalkaanslag uit je waterkoker verwijdert is azijn.

Zo werkt het met azijn: meng een kopje water met een flinke scheut azijn of azijnessence. Dit mengsel kook je in de ketel en giet het af. Als er kalkresten achterblijven, kunt u het azijn-watermengsel na het koken enkele uren in de ketel laten staan, zodat het zijn volle werking kan ontwikkelen. Vergeet ook niet af te spoelen met schoon water, anders krijg je de azijnsmaak in je thee of koffie.

Kalk is met citroen en bakpoeder niet helemaal te verwijderen en ook kunstgebit reinigers en aspirine geven vaak niet het gewenste resultaat.

Naast de gebruikelijke huismiddeltjes zijn er ook chemische ontkalking middelen die snel succes beloven. De eenvoudigere en milieuvriendelijkere variant van schoonmaken blijft echter die met azijn.

1 min: TV-programma Kassa doet het voor!

Als je een waterkoker gebruikt krijg je onherroepelijk last van kalkaanslag. Met Zamarra’s tip weet je hoe je deze aanslag gemakkelijk kunt verwijderen. Een tip van Koffiemachine.org: Kook ‘m ook nog even voor gebruik, wanneer hij schoon is! Zo komen er geen schoonmaak-resten in jouw thee.

We hopen dat je in dit aankoopadvies voor een waterkoker hebt gevonden wat je zoekt en wensen je veel plezier met de nieuwe waterkoker!

Plaats een reactie