Home / Blog / Accessoires / Uitklopbak kopen? De beste uitklopbakken voor koffie in 2022

Uitklopbak kopen? De beste uitklopbakken voor koffie in 2022

Beste uitklopbak kopen?

Uitklopbak kopen? Klop de koffie vanuit de portafilter in de afklopbak na het zetten van een espresso. Zo voorkom je een hoop troep rond de koffiemachine of prullenbak. Maar wat is de beste uitklopbak en welke zijn het meest handig?

De beste uitklopbakken van 2022 vind je hier onder elkaar. Daarnaast vertel ik je graag waar je op moet letten bij het kopen van deze barista tool.

Er zijn verschillende A-merken met uitklopbakken die mooi bij het bijpassende koffieapparaat van dat merk passen.

Ook zijn er genoeg B-merken te vinden met een prima design en goede kwaliteit.

Bekijk hieronder wat het precies is en vind de beste onder elkaar. Alvast veel plezier met jouw nieuwe uitklopbak!


Beste uitklopbakken van 2022

  1. Sage the Knock Box
  2. QuickMill Uitkloplade
  3. De’Longhi
  4. Solis Knockbox
  5. Bol.com bestseller NAFE

De beste uitklopbakken van 2022 staan hier in een overzicht. Zo vind je gemakkelijk de beste voor jou. We bekijken ze een voor een, zodat je weet waar je uit kunt kiezen. Heb je nog geen enkel idee? Lees hieronder de reden voor een uitklopbak én vind de onderdelen waar je op moet letten bij een uitklopbak kopen.


1. Sage the Knock Box

Sage The Knock Box Mini Uitklopbak

De Sage The Knock Box mini uitklopbak is een luxueuze uitklopbak van het bekende merk Sage. Een perfect accessoire voor bij de Sage Barista Express.

Het formaat is bescheiden. De behuizing is van RVS. Hierdoor lekker stevig. De anti-slipbodem zorgt voor de nodige stabiliteit.


2. QuickMill Uitkloplade

QuickMill Uitkloplade

De QuickMill Uitkloplade heeft een ruime capaciteit en sluit je luchtdicht af. Hierdoor komt er sowieso geen geur van oud koffiedik uit de lade.

Deze uitkloplade is speciaal voor de Quick Mill 3000-serie gemaakt. Hierdoor zet je de Quick Mill 3035 er gemakkelijk bovenop.

De uitkloplade is 27,5 cm breed, 30 cm diep en 7 cm hoog. Uitneembaar en simpel te reinigen. Niet in de vaatwasser, maar handmatig met de afwasborstel.


3. De’Longhi

De'Longhi Koffiefilter klopper

Deze DeLonghi uitklopbak is gemaakt van roestvrijstaal. Hierdoor is de levensduur een stuk langer. Met een diameter van 10,5 cm is dit een relatief kleine uitklopbak.

De antislip bodem zorgt ervoor dat de uitklopbak van De’Longhi blijft staan bij het uitkloppen. Beoordeeld met 3 reviews een gemiddelde van 4,7 uit 5. Hierdoor is dit één van de betere uitklopbakken van 2021!


4. Solis Knock Box

Solis Coffee Knockbox - Uitklopbak Koffie

De Solis KnockBox is een uitklopbak die je matcht met jouw Solis koffiemachine. De Solis Coffee Knockbox heeft een mooie zwarte uitstraling en houten buis.

Met 17 reviews een 3.9 uit 5. De kwaliteit valt soms een beetje tegen, maar de grootte is wel een meevaller. Doordat de capaciteit wat groter is hoef je ‘m minder vaak te legen.

Ben je er klaar mee om de Solis portafilterhouder elke keer te legen in de prullenbak? Dan is deze Solis Knockbox een mooie toevoeging op de koffiemachine.


5. Bol.com bestseller NAFE

Uitklopbak Koffie - Knockbox - Afklopbak - Uitkloplade - Barista - Espresso - Koffiemachine - Gratis e-book!

De Bol.com bestseller is van het merk NAFE. Dit is een voor mij nog onbekend merk, maar de kritieken zijn hier lovend. Ook is deze erg veel verkocht, dat komt waarschijnlijk door de schappenlijke prijs en de mooie uitstraling.

Hij is compact en de siliconen buis beschadigd jouw portafilter of de uitklopbak niet tijdens het uitkloppen.

Ook een leuke extra: je krijgt er een gratis e-Book bijgeleverd. Zo kun je jouw barista skills eens flink opkrikken!


Waarom een uitklopbak gebruiken?

Een uitklopbak is een espresso accessoire dat vrij eenvoudig is, maar het kiezen van de juiste kan de koffie ervaring een boost geven. 

De uitklopbak is om de volgende redenen een slim idee:

  • Het houdt de portafilter veilig: wanneer je probeert de puck uit de portafilter in de prullenbak te doen sla je deze tegen de palm van je hand of tegen de zijkant van de vuilnisbak. Hierdoor loop je het risico je filterhouder en de prullenbak te beschadigen. Als je een speciale uitklopbak gebruikt verzamelt deze al het afval en blijft de filterhouder heel.
  • Om geur ophoping te voorkomen: Koffieresten geven een onaangename geur af. Als je ze in je vuilnisbak gooit, verspreidt de geur zich overal in huis. Zelfs als je het afval opruimt, kan de geur aanhouden. Een uitklopbak houdt de slechte geur tegen bij het bewaren van oud koffiedik.
  • Oud koffiedik opslaan voor tuinieren: oud koffiedik kan een rijke meststof optie zijn voor de tuin. Uitklopbakken bieden voldoende opslagruimte voor het bewaren van de koffieresten zodat je ze later in een compostbak kunt overbrengen.
  • Goedkoop en gemakkelijk te onderhouden: klopbakken zijn redelijk goedkope espresso accessoires en vereisen minimaal onderhoud. Ja, je moet ze af en toe wassen. Maar ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Je hoeft er dus niet veel moeite voor te doen.

Waar op letten bij een uitklopbak kopen?

Als je van plan bent om een uitklopbak te kopen, zijn onderstaande punten belangrijk om goed door te nemen. Dit zijn de onderdelen van een uitklopbak en verschillende kenmerken waar je op kunt letten.

Kosten en duurzaamheid

Het vinden van de juiste balans tussen kosten en duurzaamheid is belangrijk bij een uitkopbak kopen. Je kunt sommige van deze kopen voor nog geen 30 euro, terwijl sommige meer dan50 euro kunnen kosten. 

Nu is de vraag: hoeveel geld moet je uitgeven aan een bakje die dient als een speciale afvalbak voor koffiedik?

Je zou kunnen denken, wat is het verschil? Een van plastic gemaakte klopkast zou net zo goed zijn om koffieafval in te bewaren als een luxere roestvrijstalen doos? 

Hoewel die manier van denken niet helemaal gek is, moet je toch rekening houden met de duurzaamheid van de uitklopbak. Hoe goedkoop een bak ook is, wat heeft het voor zin om geld te besparen als je er een paar dagen later nog een moet kopen?

Grootte

Voor welke maat uitklopbak moet je gaan? Het antwoord op deze vraag hangt af van de capaciteitsvraag en ruimtevoorkeur. Sommigen van ons houden onze keukentafels graag zo leeg mogelijk..

Als je elke dag veel koffie zet, moet je op zoek gaan naar een grotere uitklopbak. Als je het niet erg vindt om het vaak leeg te maken en te wassen, dan is een kleinere prima.

Vraag jezelf af wat prioriteit heeft. Als je niet de moeite wilt nemen om regelmatig schoon te maken en te legen is een grotere uitklopbak de perfecte voor jou.

In een professionele opstelling zijn grotere verplicht. Je hebt geen tijd om hem leeg te maken en tijdens de openingstijden af te wassen. 

Als je oud koffiedik als meststof wilt gebruiken, dan is een grote klopkast erg handig.

Materialen

Een uitgebreide roestvrijstalen uitklopbak zou de bak erg sterk maken. Maar het heeft zijn nadelen. Volledig metalen zijn duurder en ze zijn omvangrijker dan andere. 

Een plastic uitklopbak maakt het daarentegen betaalbaarder, maar het wordt nogal dun voor langdurig gebruik.


Zelf een uitklopbak maken? DIY!

Als je een doe-het-zelver bent, kun je thuis zelf een uitklopbak maken. Hier is een simpele stapsgewijze instructie:

STAP 1: Neem een oude houten bak en snijd deze in vorm zodat deze bij de espresso machine past.

STAP 2: Boor gaten aan weerszijden van de bak. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn om de buis erin te doen.

STAP 3: Buig een boogvormig stuk uit de container. De grootte van de boog is afhankelijk van de grootte van de uitklopbak. 

STAP 4: Plaats de ringen op hun plaats.

STAP 5: Neem een metalen buis en leid deze door de gaten. Zet het vast met doppen.

Veelgestelde vragen

Wat is een uitklopbak?

Een uitklopbak is een bak dat gebruikt koffiedik opslaat. Deze bakken zijn meestal gemaakt van staal of kunststof. Ze hebben een balk waar je zachtjes met de filterhouder op kunt tikken om de puck in de uitklopbak te laten vallen. 

Hoe gebruik je een uitklopbak?

Nadat je een kopje koffie hebt gezet, verwijder je de filterhouder en stoot je deze lichtjes tegen de balk van de uitklopbak. De puck zal er zo in vallen. Je moet dit elke keer doen wanneer je een vers kopje zet om te voorkomen dat de geur van oud koffiedik in de koffie komt.

Heb je een uitklopbak nodig?

Uitklopbakken zijn een upgrade ten opzichte van een vuilnisbak omdat ze de vieze geur van oud geworden koffiedik verbergen. Ze zijn ook handig om de puck in op te bergen voor toekomstig gebruik. Bovendien besparen ze vuilnisbak-ruimte om ander afval weg te gooien.

Plaats een reactie