Home / Blog / Recepten / Spanish coffee recept: wat is het en hoe maak je het?

Spanish coffee recept: wat is het en hoe maak je het?

Spanish coffee recept

Spanish coffee? Een heerlijke, feestelijke Spaanse koffie om je diner mee af te sluiten. Een aanrader voor de feestdagen die eraan komen! Wat is het? Hoe maak je het? En hoe is het ontstaan? Wij vertellen je alles wat je wil weten over de verrukkelijke Spanish koffie!

Spanish coffee is koffie met likeur en slagroom. Het is een variant van de Irish coffee maar in plaats van whisky zit er een Spaanse likeur in, namelijk Likeur 43!

De Spaanse likeur geeft de koffie een heerlijke zoete smaak. Hou je niet van whisky? Dan is de Spaanse koffie een goed alternatief van de beter bekende Irish coffee.

Maak indruk op je gasten door deze Spaanse lekkernij na het sinterklaas- of kerstdiner te serveren!

Spanish coffee recept: wat heb je nodig?

Een Spaanse koffie kan je in een restaurant of bar bestellen, maar het is natuurlijk ook leuk om het zelf te maken. Gelukkig is deze warme koffie cocktail makkelijk te maken!

Met maar drie ingrediënten kan iedereen deze lekkere Spaanse koffie maken. Dit heb je nodig:

 • 200 ml goede, hete koffie
 • 50 ml Likeur 43
 • Slagroom

Drie simpele ingrediënten, dus een simpel recept. Maar met een klein beetje extra moeite kan je jouw Spanish koffie nog lekkerder en specialer maken!

Stappenplan voor de lekkerste Spanish koffie

Benodigde tijd: 5 minuten

Zo maak je de beste Spanish koffie:

 1. Klop de slagroom

  Natuurlijk kan je kant-en-klare slagroom gebruiken. Dan heb je binnen no time een heerlijke Spaanse koffie op tafel. Maar voor het beste resultaat klop je zelf verse, wat lobbige slagroom. Het is iets meer werk – met de nadruk op iets – maar het resultaat is wel véél lekkerder. Zeker de moeite waard dus!

  Je koopt simpelweg verse, vloeibare slagroom, voegt suiker toe naar smaak en kloppen maar – schudden maar – mixen maar – blenden maar! Genoeg makkelijke manieren om heerlijke verse slagroom te maken.

 2. Bereid verse koffie

  Voor de lekkerste Spaanse koffie zet je de koffie met versgemalen bonen. Want hoe lekkerder en verser de koffie, hoe lekkerder jouw Spanish coffee.

  Gebruik je thuis koffiecups, koffiepads, chemex of filterkoffie? Dan kan je het recept alsnog volgen. Laat ook vooral weten hoe je Spanish koffie is geworden!

 3. Schenk in een verwarmd glas

  Schenk eerst de Spaanse likeur in een warm glas. Het glas verwarm je simpelweg door er wat heet water in te gieten en enkele minuten te laten staan. Giet vervolgens de hete koffie erbij en voeg de verse slagroom toe.

 4. Strooien en genieten maar

  Voor de sier (en de smaak) kan je ervoor kiezen om je drankje te bestrooien met wat cacao- of kaneelpoeder. Voeg er een lepeltje aan toe en genieten maar!

Wat is Spanish coffee?

Spanish coffee, zoals hierboven beschreven, is eigenlijk een veel gebruikt drankje in Mexico. Spanish coffee is namelijk best een breed begrip.

Een Spanish coffee wordt in Spanje vaak gemaakt met Tia Maria in plaats van Likeur 43. Daarnaast zijn er ingewikkeldere bereidingen mogelijk voor een Spaanse koffie met verschillende soorten drank.

Mexican coffee zou eigenlijk een betere naam zijn voor deze lekker koffie met alcohol.

Een Mexican coffee is echter weer wat anders. Hier voeg je onder andere tequila aan toe. Ook Kahlua is een veelgebruikte koffielikeur om een Spanish of Mexican coffee mee te maken.

Het zijn allemaal goede varianten van een Spanish koffie maar onze favoriet is de Spanish coffee met Likeur 43! De likeur heeft een vanille smaak die zorgt voor een heerlijke zoete, alcoholische koffie. Daarnaast is het heel eenvoudig te maken.

Liever een koude koffie cocktail? Probeer de populaire Espresso Martini!

Spaanse koffie: handige tips

 • Likeur opwarmen: sommige recepten vragen je om de Spaanse likeur eerst op te warmen. Dit kan je doen, maar in onze ervaring is het glas opwarmen voldoende. Dat scheelt toch weer wat extra moeite.
 • Spanish coffee cadeau: de feestdagen komen er weer aan en er is altijd wel een vriend, vriendin of familielid waar je niet weet wat je voor moet kopen. Een koffiecadeau kan dan een goed idee zijn!
  • Maak je eigen Spanish koffie set: Likeur 43 + een zak goede koffiebonen + slagroom + cacao- of kaneelpoeder + een mooi glas voor de koffie, doe er een leuke verpakking omheen en succes is zo goed als gegarandeerd!

Veelgestelde vragen

Wat is een Spanish coffee?

Spanish coffee is koffie met een Spaanse likeur en slagroom. Het is een variant van de Irish coffee maar in plaats van whisky zit er een Spaanse likeur in, namelijk Likeur 43!

Welke drank in een Spanish coffee?

De naam zegt het al. In een Spanish coffee zit Spaanse likeur. Het drankje kan onder andere met Kahlua, Brandy of Tia Maria gemaakt worden. Meestal wordt een Spanish koffie echter gemaakt met Likeur 43!

Plaats een reactie