Home / Blog / Reviews / Solis Barista Gran Gusto review 2024

Solis Barista Gran Gusto review 2024

Solis Barista Gran Gusto review 2024 met Nigel van Koffiemachine.org
Over de auteur

De Solis Barista Gran Gusto 1014 is een energiezuinige thermoblock espresso machine waarmee je op een professionele manier topklasse espresso zet, gewoon thuis.

Dit is een prachtig model: ik heb deze piston koffiemachine gekocht bij Bol.com en uitgebreid getest. Zo bepaal je aan de hand van de testresultaten in deze review of deze Solis wat voor je is.

Ten eerste is dit geen pistonmachine zoals de Sage Barista Express of Delonghi La Specialista. Dat zijn uitgebreide espressomachines met ingebouwd maalwerk.

Ook is het geen model voor beginners, zoals de Delonghi Dedica wel is. Het kost even wat werk voordat je de perfecte espresso met deze machine zet.

Met de aankoopprijs van rond de 280 euro is dit een model met goede resultaten voor een goedkope prijs.

Deze relatief goedkope espresso machine heeft professionele onderdelen zoals 58 mm filters en een meegeleverde tamper die écht goed is.

Het belangrijkste in het kort:
 • De Solis Barista Gran Gusto is een semi-professionele espresso machine met écht goede resultaten voor thuis.
 • Het is niet héél moeilijk espresso te zetten, maar kan even wat werk kosten om dit onder de knie te krijgen.
 • De kwaliteit van het stoompijpje is een beetje ondermaats, maar stelt niet teleur.

Solis Barista Gran Gusto

Professionele espressomachine voor espresso liefhebbers

 • Perfecte kwaliteit espresso
 • 58 mm filterdragers
 • Eenvoudige bediening
 • Stoompijpje weinig druk/range

Solis Barista Gran Gusto review: functies en specificaties

De Solis Barista Gran Gusto heeft professionele accessoires en zet espresso van topkwaliteit. Toch is het lastig melkschuim te bereiden voor beginners door (te) weinig druk achter het stoompijpje.

Specificaties
Kenmerken
NaamSolis Barista Gran Gusto 1014
Ingebouwde koffiemolenNee
Soorten koffieGemalen koffie
2 espresso tegelijkJa
Inhoud waterreservoir1,7 liter
Uitneembaar waterresservoirJa
WaterfilterNee
MelkopschuimmethodeStoompijpje
Warm water functieJa
Pompdruk15 Bar
VerwarmingsmethodeThermoblock
Afmetingen (HxBxD)33 x 25 x 28 cm
MateriaalRoestvrijstaal
Gewicht6,4 kg

Zoals de specificaties aangeven komt deze machine dichtbij een professionele espresso machine. Het is een wat zwaarder apparaat dan bijvoorbeeld de WMF Lumero. Hierdoor staat de Solis Gran Gusto stevig bij het indraaien van de portafilter.

Er zit geen koffiemolen verwerkt in deze machine, waardoor je deze er nog los bij moet kopen.

Specs: professionele accessoires, kwaliteit materiaal en meer

Qua bediening is deze barista koffiemachine een makkelijk te bedienen apparaat met vier overzichtelijke drukknoppen met verlichting.

Bedieningspaneel Solis Barista Gran Gusto

Deze lampjes gaan knipperen als het apparaat aan staat. Wanneer opgewarmd branden ze constant. Zo weet je dat je kunt beginnen met een espresso zetten.

De accessoires van deze Solis koffiemachine zijn professioneel: de 58 mm enkelwandige filters gebruiken ze ook in jouw favoriete koffiebar. Daarnaast zit er een filterhouder voor 44 mm kant-en-klare pads bij.

Enkelwandige 58 mm filters

De portafilterhouder heeft een uitloop voor één of twee kopjes, zodat er geen koffie naast jouw koffiekopje valt bij het zetten van één espresso (met de uitloop voor twee, zoals we dat bij veel machines zien).

De portafilterdrager is een stuk professioneler in vergelijking met de Delonghi Dedica of WMF Lumero. Zo zit er geen plastic in de filterdrager en is deze een stuk minder diep.

filterdrager zonder plastic

De meegeleverde melkkan is redelijk klein, maar heeft een handige maataanduiding en is gemaakt van hoogwaardig materiaal.

Het stoompijpje is niet automatisch. Hierdoor moet je wat extra werk doen voor het opschuimen, maar behoud je de totale controle over het resultaat van het melkschuim. Hier later meer over!

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,7 liter. Dit is aan de grote kant. Zeker voor wanneer je 2-5 kopjes koffie per dag drinkt, want dan krijg je het water niet op.

Vers water gebruiken is belangrijk voor de kwaliteit van de espresso. Zorg ervoor dat er iedere dag vers water in het reservoir zit.


Solis Barista Gran Gusto Temperatuur: heet genoeg?

Een van de belangrijkste vragen met betrekking tot de Solis Barista Gran Gusto: hoe heet wordt de koffie?

De Barista Gran Gusto gebruikt een thermoblock om op te warmen. Dit is beter dan een boiler, want het gaat een stuk sneller. Daarnaast kost het minder energie. Slechts zo’n 0,10 kW per uur gebruik.

Maar hoe heet wordt de koffie? We testen het.

Koffie temperatuur

Deze espresso machine heeft geen overdracht van warmte naar de filterdrager. Hierdoor moet je de filterdrager opwarmen door hem door te spoelen met heet water.

Dit is eenvoudig: warm de machine op en zet koffie via de handmatige modus, zonder dat er koffie in de filterhouder zit. Zet je kopje eronder om deze direct mee voor te verwarmen. Spoel zo’n 5 tot 10 seconden door.

Met de bovenstaande stappen zorg je ervoor dat de koffie 94 graden bereikt: dé ideale temperatuur voor een espresso.

Wel koelt de koffie weer snel af na het zetten ervan, een tiental seconden erna zit de temperatuur op zo’n 90 graden. Kopjes voorverwarmen moet je dus zeker doen.

Zet je direct een tweede espresso? Dan is het advies eerst de filterdrager schoon te maken (let op, deze is heet) en vervolgens weer door te spoelen met heet water.

Kortom: de temperatuur van de Solis Barista Gran Gusto is erg goed met wat trucjes.

Verwarm je het kopje en de filterdrager niet voor met heet water? Dan zit de temperatuur op zo’n 85-87 graden: net wat te koud voor een espresso.


Kwaliteit espresso en melkschuim in de test

De kwaliteit van de espresso en melkschuim testen we door espresso te bereiden en melk op te schuimen met de Solis Barista Gran Gusto. We beginnen met de espresso test:

Espresso: de juiste instellingen vinden

Zoals je hierboven in de review kan lezen is de temperatuur van de espresso goed. Maar hoe zit het met de crema?

Natuurlijk hangt het ervan af hoeveel gemalen koffie, welke maalgraad en welke kracht om te tampen er gebruikt wordt.

aangestampte versgemalen koffie in filterdrager

Bij het volgen van de handleiding staat 1 tot 2 doseer-lepels koffie. Ik probeerde het eerst met één:

Solis Barista Gran Gusto koffie zetten

Resultaat: dunne cremalaag en te veel water in mijn espresso. De koffie liep hier te snel door en de puck was veel te waterig.

Ik probeerde het vervolgens met twee doseerlepels versgemalen koffie:

Solis Barista Gran Gusto perfecte espresso

De tweede poging was een stuk beter, gelukkig!

De puck was mooi droog zodra ik de filterdrager uit de machine haalde, de doorlooptijd was precies goed en de cremalaag was mooi vol en romig.

Nigel met perfecte espresso uit Solis Barista Gran Gusto

Ik liet mijn te waterige koffie staan en heb de goede espresso opgedronken.

Melkschuim: vol, romig microschuim – of niet?

De espresso is na wat oefenen perfect, het melkschuim… dat laat zijn wensen over.

Dat is wat ik verwachtte: bij het stoompijpje zijn echt wat consessies gedaan. Maar dat is logisch wanneer een espresso machine nog geen 300 euro kost.

Klik op de vierde knop – de stoomknop – waarna de machine verder opwarmt voor een goede temperatuur om melk op te schuimen (zo’n 100-115 graden).

Zo is er precies genoeg tijd om de melk voor cappuccino in de melkkan te doen.

Waneer het lampje stopt met knipperen is de machine warm en draai je aan de knop aan de zijkant van de machine om het stoompijpje stoom te laten produceren.

melk opschuimen met stoompijpje Nigel

Ik merkte dat het opschuimen wat lang duurde. Dit komt doordat er niet héél veel kracht achter de stoompijp zit.

Ook is de hoek wat moeilijk te vinden en moet het melkkannetje wel heel schuin worden gehouden om een goede rotatie in de kan te krijgen.

Het resultaat? Een wat dunne laag microschuim met veel bubbels:

resultaat melkschuim Solis Barista Gran Gusto

Een cappuccino ervan gemaakt: en deze was niet heel slecht. Maar ik heb zeker betere cappuccino’s geproefd.

Ik kan je aanbevelen een model als de Delonghi Dedica te kopen wanneer je een beginner bent en met één druk op de knop melkschuim wilt maken.

Maar met wat oefening kan het zeker met dit model. Het is moeilijker, maar mogelijk!


Solis Barista Gran Gusto schoonmaken

Qua schoonmaak is de Solis Barista makkelijk te reinigen.

De Solis Barista Gran Gusto heeft geen ingebouwde koffiemolen wat het schoonmaken eenvoudiger maakt. Er zijn geen achtergebleven koffieresten in of rondom de machine.

Na het zetten van een espresso leeg je de filterdrager en maak je deze schoon. Zorg dat er geen koffieresten achterblijven.

Spoel de machine door zonder filterdrager in de machine en schrob de uitloop met de meegeleverde borstel.

Ook is het verstandig het waterreservoir te legen zodra je klaar bent met het zetten van koffie. Zo zet je de volgende keer weer espresso met vers water en dat komt de smaak ten goede!

Na gebruik van het stoompijpje is het belangrijk dat deze wordt geflusht en afgedaan met een droge doek. Flushen is simpelweg nog even doorspoelen na gebruik:

Stoompijpje flushen schoonmaken

De lekbak legen is iets wat je niet moet vergeten. Het is een relatief kleine lekbak, doe dit dus op tijd. Zet ‘m na gebruik niet in de vaatwasser, want dan beschadigd deze het plastic.

Qua ontkalking is het verstandig dit te doen zodra je in een gebied woont waar de waterhardheid (te) hoog is. Door het thermoblock zal je niet zo vaak hoeven ontkalken als bij een machine met boiler of ketel. Controleer de waterhardheid in jouw regio en volg de stappen voor ontkalken in de handleiding.


Conclusie Solis Barista Gran Gusto review

Conclusie review Solis Barista Gran Gusto op tafel met Nigel van Koffiemachine.org

Concluderend is de Solis Barista Gran Gusto een topklasse espresso machine voor thuis met consistent goede resultaten voor espresso. Enkel de stoompijp heeft een wat slechte druk en melkopschuimen is hierdoor lastig.

Solis Barista Gran Gusto

Professionele espressomachine voor espresso liefhebbers

 • Perfecte kwaliteit espresso
 • 58 mm filterdragers
 • Eenvoudige bediening
 • Stoompijpje weinig druk/range

De Zwitsers van Solis hebben een topklasse machine ontworpen waarbij professionaliteit voor thuis voorop staat. Met dit model heb je het gevoel dat je een espresso zet die je in de koffiebar krijgt. En dat heb ik zeker niet met alle goedkopere espresso machines.

Qua meegeleverde accessoires kan geen model hier tegenop. De tamper is hoogwaardig net als de melkkan en de 58 mm filters en filterdrager. De uitloop voor één en twee kopjes zijn enorm handig en dit zie je niet vaak terug bij een espresso machine voor thuis.

Het prijskaartje van deze machine is goedkoop, zeker voor wat je allemaal krijgt. Hierdoor schaf je dit model snel aan als beginner: maar let op want het kost even wat werk voordat je maalgraad, hoeveelheid gemalen koffie en vooral melk opschuimen onder de knie hebt.

Ben je écht fan van melkschuim? Dan raad ik dit model af. Want het is geen topklasse stoompijpje. Kies dan beter voor een Delonghi Dedica of Sage Bambino Plus.

Hou je simpelweg van espresso en zet je af en toe een cappuccino? Dan is dit apparaat een goede keuze.

Wat vind jij van deze Solis? Of heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van deze review? Laat het me dan zeker weten in de reacties. Ik beantwoord jouw vragen graag!

3 gedachten over “Solis Barista Gran Gusto review 2024”

  • Hi Andrew,

   Unfortunately I do not have any specific information on where the Solis Barista Gran Gusto coffee machine is manufactured. As you mentioned, Solis is a Swiss company, so it is likely that some of their products are made in Switzerland. However, many companies nowadays manufacture their products in various locations around the world. Without an explicit statement from Solis, I cannot confirm the exact production origin of the Barista Gran Gusto model. The important thing is that as a Swiss brand, Solis emphasizes Swiss design and engineering in their products, even if some models may be physically assembled elsewhere.

   I hope this helps provide some context, even though I don’t have a definite answer on the manufacturing location. Let me know if you have any other questions!

   Beantwoorden

Plaats een reactie