Home / Blog / Reviews / SMEG EGF03 Test en Ervaring 2024

SMEG EGF03 Test en Ervaring 2024

Een nieuwe SMEG koffiemachine: de EFG03. Op het Amsterdam Coffee Festival had ik de mogelijkheid om deze machine van dichtbij te bekijken, uit te proberen en de koffie te proeven. Wat ik van deze nieuwe pistonmachine vind? Je leest het hier in deze SMEG EGF03 test!

Dit is de eerste SMEG pistonmachine met bonenmaler. Zo hoef je geen losse koffiemolen meer te kopen. Hij is vergelijkbaar met de Sage Barista Express. Welke van de twee wint?

Hier lees je alles over de specificaties, het gebruik en het resultaat van de espresso.


SMEG EGF03: een mooie, uitgebreide pistonmachine

De SMEG EGF03 is een mooie en uitgebreide pistonmachine voorzien van maalwerk, drukmeter en stoompijp. Kort samengevat is dit een model waar SMEG de markt van Sage en Delonghi mee inslaat. Nu moeten we nog zien of dit hen lukt, of dat ze achterblijven op kwaliteit.

Zodra je de doos opent vind je accessoires als: filtermanden, tamper en melkkan.

Modellen

Er zijn veel modelnummers online te vinden. Deze duiden allemaal op andere kleuren:

 • Rood: EGF03RDEU
 • Zwart: EGF03BLEU
 • Wit: EGF03WHEU
 • Crème: EGF03CREU
 • Watergroen: EGF03PGEU
 • Pastelblauw: EGF03PBEU

Tussen deze serienummers verschilt niets, enkel de kleur.

Technische specificaties

De stoompijp heeft twee sterktes voor melkschuim. Met een dubbel thermoblock is de machine in enkele seconden opgewarmd. Handig om een espresso of cappuccino te bereiden wanneer je haast hebt.

Het waterreservoir is best groot: een inhoud van 2,4 liter. Dit maak je niet zomaar op alleen of met z’n tweeën.

Ik raad je altijd aan vers water te gebruiken, dus doe er niet te veel in.

De inhoud van het bonenreservoir is 250 gram, wat redelijk standaard is. Eerlijk gezegd vind ik dat ook nog te groot: stel je wilt wisselen van koffiesoort moet je eerst 250 gram koffiebonen verwerken (eruit halen gaat niet gemakkelijk).

Doe deze dus ook nooit te vol, zo blijven de koffiebonen namelijk ook vers.

Het kegelmaalwerk uit roestvrijstaal heeft maar weinig maalstanden. Je verzet deze bij het maalwerk zelf. Hier later meer over.

Display

Er zitten maar vijf knoppen op het apparaat en een water/stoomhendel. De knoppen zijn:

 • AAN/UIT-toets
  • Klik hierop en de machine gaat aan en uit
 • Maaltoets voor enkele espresso
  • Klik hierop en de vooraf ingestelde hoeveelheid voor 1 espresso wordt gemalen
 • Maaltoets voor dubbele espresso
  • Klik hierop en de vooraf ingestelde hoeveelheid voor 2 espresso worden gemalen
 • Afgiftetoets voor enkele espresso
  • Met deze knop zet je de vooraf ingestelde hoeveelheid espresso
 • Afgiftetoets voor dubbele espresso
  • Met deze knop zet je de vooraf ingestelde hoeveelheid voor 2 espresso
 • Water-/stoomhendel
  • Draai de hendel rechtsom om heet water af te geven.
  • Draai de hendel tegen de klok in om stoom te bereiden.

Raadpleeg voor meer informatie over instellingen de handleiding.


Bediening: positief tegen mijn verwachting in

De bediening van de SMEG EGF03 is zoals je verwacht bij een espresso machine. Enkel zie je op de foto hierboven direct het punt waar ik bij SMEG vaker over struikelde. En dat baarde me zorgen.

De barista houdt hier de machine met twee handen vast. Hier is het wellicht nog voor de ‘stevigheid’ bij het bonenmalen.

Maar bij de ECF01 kwam ik erachter dat het apparaat erg ligt is. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk om de machine zonder met twee handen vast te houden te bedienen. Anders verschoof hij. Soms lukte het me niet eens de portafilter in de houder te draaien.

Hebben ze dat nu opgelost? Ja, tot op zekere hoogte wel.

Het gewicht van deze espresso machine is 12,3 kilo. Een stuk zwaarder dan het kleinere broertje zonder maalwerk: 5 kilo. Doordat het apparaat meer dan twee keer zo zwaar is ervaarde ik niet hetzelfde. Daar was ik blij mee.

Espresso zetten

Een espresso zetten gaat bij deze SMEG koffiemachine net zo als bij een andere pistonmachine. Maal de bonen, stamp de koffie aan en verplaats de portafilter naar de wateruitlaat. Klik op de knop en de koffie is klaar.

Maalgraad instellen

Om de maling aan te passen, draai je het bonenreservoir met de klok mee of tegen de klok in, afhankelijk van de gewenste fijnheid.

Door het reservoir met de klok mee te draaien wordt de maling fijner, door het tegen de klok in te draaien wordt de maling grover.

Stoompijp

Aan de zijkant van de machine zit hendel. Hiermee bedien je het stoompijpje. Er zijn twee manieren.

Draai de hendel een paar seconden naar stoom om resterend water te laten ontsnappen en zet hem dan terug in de verticale stand.

Vervolgens draai je de hendel tegen de klok in naar de gewenste stoomintensiteit. En dan kun je beginnen met melk opschuimen!


SMEG EGF03 test: hoe smaakt de koffie?

Hierboven op de foto zie je het resultaat van de espresso uit de SMEG EGF03. De cremalaag is perfect en heeft de juiste kleuren.

Mijn smaakervaring was intens. Weer positief verrast! Ik ben thuis gewend om gebruik te maken van de Sage Barista Express. Deze koffie smaakte me erg goed, ik kon weinig verschil merken qua resultaat.

Het was wel Specialty Coffee wat in de machine gedaan werd. Hierdoor is de smaakervaring sowieso beter dan met supermarktkoffie.

De espresso was goed heet. Toen ik direct een slokje wilde nemen was de espresso nog te heet. Dat is een goed teken, zeker voor in een papieren beker!


Conclusie: een goede toevoeging van SMEG

SMEG heeft knap werk geleverd met de EGF03. Espresso van topniveau en weinig onnodige toeters en bellen.

Het design is natuurlijk waar het bij SMEG om gaat. Zo’n retro koffiezetapparaat staat natuurlijk onwijs leuk in de keuken.

Qua prijs-kwaliteit verhouding is de SMEG EGF03 wel wat aan de hoge kant geprijsd. Voor de Sage Barista Express betaal je zo’n 600 euro en dan heb je ongeveer hetzelfde. Plus wat extra maalstanden.

De Delonghi La Specialista ligt wat meer in de buurt van deze prijs, maar is ook wel wat uitgebreider. Zo is daar het stoompijpje redelijk automatisch, is er een theefunctie en zijn er meer vooringestelde koffiesoorten.

Wil je kiezen voor uitstraling, maar ook kwaliteit? In mijn ogen is deze SMEG dan een goede keuze in vergelijking met de eerdere versie (pistonmachine zonder maalwerk).

Wat vind jij van deze nieuwe machine? Laat het weten in de reacties. Ik ben benieuwd!


Prijsvergelijking

2 gedachten over “SMEG EGF03 Test en Ervaring 2024”

Plaats een reactie