Home / Blog / Reviews / Siemens EQ.6 Plus review: handig voor thuis!

Siemens EQ.6 Plus review: handig voor thuis!

Op zoek naar de Siemens EQ.6 Plus? Dit is een Siemens koffieapparaat uit de middenklasse. Want de nieuwste serie is de EQ.9-serie. Maar dan praat je over een geheel andere prijsklasse.

Als je van volledig automatische espressos en latte macchiatos houdt is de Siemens EQ6 Plus een goede keuze.

Cashback!

Op dit moment is er een Siemens cashback actief: ontvang tot 250,- retour.

Het is een betrouwbare, goede koffiebonen machine. Heerlijke koffie ongeacht van welke soort je houd. Misschien is Siemens niet het eerste merk waar je aan denkt bij een koffiemachine. Maar de EQ6 Plus is een model dat je serieus mag nemen.

Het apparaat zit middenin de reeks van de EQ.3 en EQ.9 serie. Alleen de laatste serie heeft bediening via app. Bij deze Siemens EQ6 Plus moet je zelf aanwezig zijn.

De adviesprijs van de Siemens EQ6 Plus S100 is redelijk hoog, namelijk € 949,-. Maar als je een beetje goed zoekt zijn er aanbiedingen zoals bij Bol.com voor 537,06. Het model dat we hier bespreken is de EQ.6 Plus S100. Er zijn andere uitbreidingen te vinden die nét een functie meer hebben. Dit is het meest basismodel van deze serie.

Je kunt meer of minder uitgeven aan een volautomaat. Deze Siemens EQ.6 Plus S100 ligt zeker in de middenklasse. Precies tussen een goedkope en een duurdere zoals JURA koffiemachines.

Hier lees je:

Alvast veel plezier ermee!


Alle Siemens EQ.6 Plus modellen

Er zijn verschillende modellen in de Siemens EQ.6 Plus serie. Hieronder vind je ze allemaal. We laten je de verschillen zien én waar je ‘m het goedkoopste kunt kopen.


S100 TE651209RW

Siemens EQ6 Plus S100

De Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW is de meest basis versie van deze serie. Je slaat geen gebruiksprofiel op en kunt maar één melkspecialiteit tegelijk maken. Daarnaast heeft deze variant een nét wat hoger geluidsniveau dan de versies erna.

De waterleidingen zijn van kunststof in plaats van RVS. Dit is al met al een basisklasse koffiemachine voor iemand die thuis gewoon automatisch lekkere koffie wilt. En het niet erg vind om over een jaar of 5 weer een nieuwe te kopen. Benieuwd? Bekijk hieronder de prijzen.


S300 TE653M11RW

Siemens EQ.6 Plus S300 TE653M11RW

Met de Siemens EQ.6 Plus S300 TE653M11RW kun je een beetje meer. De maalschijven zijn keramisch en de koffierecepten kun je opslaan tot 2 personen. Daarnaast zit er een automatische reinigingsfunctie voor het melksysteem op. Je kunt geen twee melkspecialiteiten tegelijk zetten.

De behuizing is niet van RVS gemaakt, maar hard plastic. Hierdoor gaat dit model een beetje minder lang mee dan de varianten hierna. Wel heb je hierbij meer gemakken die voor je klaarstaan als je snel een perfect bakje koffie nodig hebt. Hieronder vind je de goedkoopste.


S500 TE655203RW

EQ.6 Plus S500

Met de Siemens EQ.6 Plus S500 TE655203RW heb je meer koffievariatie dan bij de twee hiervoor. Ook kun je hier eindelijk twee melkspecialiteiten tegelijk zetten. Dat kan alleen bij de meest luxe versies. Het is dan ook niet voor niets één van de meest kwalitatieve Siemens volautomaten van 2020.

Zet een Latte macchiato, Espresso macchiato, Espresso, Cappuccino, Café lungo of Café Latte met één druk op de knop. En hiervan zet je er dus ook twee tegelijk. Daarnaast passen er 300 gram bonen in het reservoir en is er ruimte voor 1,7 liter water.


S800 TE658209RW

S800 TE658209RW

De Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW maakt het mogelijk om niet alleen 2 espresso’s, maar ook 2 melkspecialiteiten te zetten. Net als bij de S500. Door de stevige solide behuizing maakt dit apparaat een stukje minder geluid. Een goede keuze voor een duurzame en stille koffiemachine.

Ook hier heb je twee gebruiksprofielen. Het ontkalken hoeft maar eens per kwartaal. Dit komt door de automatische waterfilter indicatie. Zo zie je precies wanneer er onderhoud nodig is. En daar word je handig bij begeleid via het kleurendisplay met touchscreen functie.


Siemens EQ.6 Plus review: beste voor thuis

De Siemens EQ.6 Plus review scoort een 8,5 uit 10. Met honderden reviews is dit apparaat het best verkocht en het best beoordeeld voor thuis.

Het design

Of je het tweekleurige zwart en zilver nu mooi vindt of niet, de EQ.6 Plus is goed ontworpen. Iets groter dan de meest compacte machines, maar past toch gemakkelijk op je keukenblad met net genoeg ruimte onder de bovenkastjes om het bonenreservoir bij te vullen.

De deksel heeft een rubberen afdichting om de bonen frisser te houden: anderen die we hebben gezien, vooral van De’Longhi, hebben geen afdichting.

Handig is ook dat het waterreservoir kan worden bijgevuld zonder het uit de machine te halen: de klep bovenop klapt omhoog. Zo vul je ‘m handig bij. Er is ruimte in het waterreservoir voor een waterfilter. Maar het s100-model heeft er geen. Je hoeft geen filter te gebruiken, maar het is aan te raden voor een stuk minder ontkalken.

Touchscreen display

Aan de voorkant bevindt zich een aantrekkelijk touchscreen display. Hierop zie je de afbeelding van de koffie die je wilt. Deze kun je aanraken en op ‘Start’ drukken in plaats van door een tekstmenu op een scherm te scrollen. 

Er is een LCD-scherm waarop nog steeds menu’s en opties worden weergegeven, maar dankzij de afbeeldingen kan iedereen de EQ.6 bedienen zonder de handleiding te hoeven lezen.

Pas wanneer je wilt gaan aanpassen, zoals de temperatuur, sterkte en kopgrootte, is het scherm handig. Maar ook wanneer je een “speciale koffie” wilt.

Helaas heeft de s100 geen van deze, dus als je op de afbeelding van de koffie met een + -symbool tikt, krijg je alleen de optie heet water. Op machines met hogere specificaties (waaronder de s300, s500 en s800) kun je uit meer kiezen, waaronder Americano, Flat White en Café Cortado.

Automatisch melkspecialiteiten

Alle modellen van de Siemens EQ.6 Plus kunnen automatisch cappuccino’s, lattes en andere melk koffies maken. Dat is wat ‘m onderscheidt van kleinere rivalen die alleen een stoompijpje hebben. 

Koffie is natuurlijk van het grootste belang en de EQ.6 heeft een paar trucjes om zowel een uitstekende smaak als een uitstekend aroma te zetten. De eerste is de sensoFlow-verwarmer die de watertemperatuur tijdens het hele proces tussen 90 en 95 ° C houdt, terwijl de ceramDrive molen kan worden aangepast voor een fijnere maling dan standaard.

Sterkere koffie?

Als je de koffie supersterk wilt is er een speciale doubleShot-modus die een kleinere hoeveelheid gemalen koffie zet voor een kortere tijd en vervolgens het proces herhaalt om de hoeveelheid te verkrijgen. Deze benadering is om een overmatige zettijd te vermijden die kan resulteren in het vrijkomen van ongewenste smaken, en het verbetert ook het aroma.

Conclusie

We zijn grote fans van de Siemens EQ.6 Plus. De machine ziet er goed uit, zet geweldige koffie en minimaliseert de last van handmatige reiniging zoveel mogelijk. Het is een beetje jammer dat de s100 voor deze prijs niet de extra koffiestijlen heeft die beschikbaar zijn op de s700. Of de mogelijkheid om de hoeveelheid melk die aan cappuccino’s en lattes wordt toegevoegd aan te passen.

Als je hier geen last van hebt en je houdt van het idee van volledig automatische cappuccino’s en lattes, dan is de Siemens EQ.6 Plus s100 een prima keuze.

Wat vind jij van de Siemens EQ.6 Plus? Laat het weten in de reacties!

2 gedachten over “Siemens EQ.6 Plus review: handig voor thuis!”

 1. Beste Nigel,

  Kun jij wellicht ook vertellen of het mogelijk is “alleen Melk” als product te kiezen bij de Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW?
  Dit voor het zelf bereiden van chocolademelk, chai latte, etc.?
  Alvast hartelijk dank voor je response.
  Gr, Stefania

  Beantwoorden
  • De S100 heeft alleen een optie voor warme melkfoam. Ik geloof dat vanaf de S500 ook gewoon warme melk mogelijk is. Overigens gebruik ik de melkfoam optie gewoon voor chocolademelk. Wel belangrijk is om de melk op kamertemperatuur te gebruiken (ik stop een glas een paar seconden in de magnatron) waardoor de melk echt goed warm word en de melk minder foamt en meer warme melk wordt. Toefje slagroom er op en smullen maar!

   Beantwoorden

Plaats een reactie