De Siemens EQ300 TI351209RW is een basisklasse koffiezetapparaat bonen met een unieke manier van cappuccino’s en latte’s zetten. Een melksysteem dat ik nog niet eerder ben tegengekomen – interessant!
Hier vind je de Siemens EQ300 test. Wat is het geluidsniveau bij het zetten van de verschillende koffiesoorten met deze machine? En hoe smaakt de koffie?
Je leest mijn ongezouten mening over de Siemens koffiemachine in deze EQ300 review.
Siemens is één van de beste merken in de koffiemarkt. Met duurdere apparaten, zoals de EQ.9 of de EQ6 Plus en ook goedkopere modellen, zoals deze EQ300. Dit model is het goedkoopste model van Siemens. Is dit model goedkoop én van topklasse kwaliteit?
Deze Siemens EQ.300 behoort zeker in het segment middenklasse thuis. En daarnaast is het melksysteem opvallend en uniek. Een apparaat om beter van dichtbij te bekijken.
Het design is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Eén ding is wel zeker: het is een uniek apparaat, anders dan de anderen. Lees er alles over in deze Siemens EQ300 review!
Koffiekenner en liefhebber. Sinds 2019 test ik koffiemachines van alle soorten en merken. Na duizenden bakjes koffie uit verschillende apparaten deel ik mijn koffie-kennis met jou!
Siemens EQ300 review: uniek en lekkere koffie
De Siemens EQ.300 review is beoordeeld met 49 reviews en scoort een 8,2 uit 10. Hierdoor is dit de beste middenklasse koffiemachine met goede koffie voor een eerlijke prijs.
Er zijn drie verschillende versies van de Siemens EQ.300. Mét en zonder display en met of zonder RVS. Vervolgens zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar.
Degene zonder display zie je op de foto’s en heeft modelnummer TI351209RW. Deze vind je hieronder terug in de prijsvergelijker. Dan is er nog een extra variant met display. Deze draagt modelnummer TI353201RW (zilverkleurig) of TI355F09DE (zwart).
Ontwerp, afmetingen en inhoud
Op het eerste gezicht is het een overzichtelijk apparaat. Handig in gebruik en simpele instellingen.
De Siemens EQ300 heeft een uniek design. Het melksysteem vind je aan de voorkant. Deze is gemakkelijk naar beneden te schuiven in je kopje. Zo schuimt de melk op (straks meer over het melksysteem).
Het bedieningspaneel zit aan de voorkant van het apparaat. Hierbij raak je de knoppen aan, maar druk je ze niet in. Er zit geen display op, dus wat je aanraakt is wat er gaat gebeuren.
Stel via het bedieningspaneel alles in. Van waterhoeveelheid tot koffiesterkte. Ook selecteer je hier welke koffiesoort je wilt.
Kies uit de koffiesoorten espresso, caffe crema, latte macchiato of gewone melk. Daarnaast kun je kiezen voor koffiesterkte 1, 2 of 3.
Aan de rechterkant geeft het apparaat aan via lampjes of er water- of bonen bijgevuld moeten worden. Tot slot vind je een warmhoudplaat bovenop het apparaat.
Dit model, de TI35A209RW, heeft een complete plastic behuizing. Toch voelt en ziet het apparaat er niet goedkoop uit. De afwerking is mooi en de machine zelf is stevig.
Het is geen héle smalle machine, maar hij is ook zeker niet groot. De afmetingen zijn 25 cm breed, 43 cm diep en 38 cm hoog. Het gewicht is 7 kilo.
Via de linker achterkant kun je het waterreservoir loshalen en bijvullen. Deze heeft een inhoud van 1,4 liter.
Niet héél groot, maar hierdoor is vers water gegarandeerd. Dat is een pluspunt voor de smaak van jouw kopje koffie. Eventueel installeer je een waterfilter in het waterreservoir om kalkaanslag tegen te gaan.
Het bonenreservoir kun je gemakkelijk aan de bovenkant van het apparaat bijvullen. Deze kun je er niet uithalen. De inhoud van het bonenreservoir is 250 gram. Er is geen vakje voor voorgemalen koffie.
Functies en aanpassingen
Deze Siemens EQ300 is gemakkelijk in te stellen en aan te passen. Pas de koffiesterkte, hoeveelheid en maalgraad aan. Ook kun je de schuimduur instelling aanpassen.
Alhoewel de eerste instellingen op zich prima koffie geven, is het aan te raden de instellingen net wat aan te passen. Zo word je koffie een stuk beter. Wat de beste instellingen zijn per koffiesoort vind je in de test (zometeen meer hierover).
Met de functie automatisch uitschakelen bespaar je stroom. Stel dit in vanaf 15 minuten tot 4 uur. Standaard staat deze functie op 30 minuten. Voor het automatisch uitschakelen spoelt de machine zichzelf schoon.
Natuurlijk is de cappuccino en latte macchiato functie het meest bijzonder bij dit apparaat. Hoe werkt dit?
Vul jouw cappuccino kopje met melk. Vervolgens doe je de melkpijp in de beker, halverwege de melk. Klik op het knopje cappuccino en de machine schuimt de melk in je beker op. Dit werkt hetzelfde voor latte macchiato, maar dan doe je er meer melk in.
Hierdoor hoef je geen melkreservoir of melkslang te hebben. Dit is de meest eenvoudige oplossing voor één cappuccino per keer. Niet voor meerdere tegelijk, wel achter elkaar.
Onderstaande Siemens EQ300 test laat meer zien over het zetten van melkspecialiteiten.
De lekbak hoef je één keer per ongeveer 10 bakjes koffie te legen. Het verschilt in wat voor koffie je drinkt. Drink je koffie met melk? Dan moet dit net wat vaker.
Hieronder de voor- en nadelen van de Siemens EQ.300 onder elkaar:
Voordelen
- Uniek melksysteem
- Simpel onderhoud
- Handmatig verwijderbare zetgroep
- Goede koffie, beter na zelf instellen
- Instelbare maalgraad
- Goedkoopste van Siemens
Nadelen
- Eén melkspecialiteit tegelijk
- Eén koffie zonder melk tegelijk
Siemens EQ300 test: heerlijk melkschuim, makkelijk cappuccino zetten
In deze Siemens EQ300 test vind je alles over dit apparaat. Ik testte ‘m op verschillende aspecten: geluidsniveau en koffiekwaliteit.
Voor het geluidsniveau meten we de verschillende koffiesoorten met de dB-meter. Daarnaast testte ik de smaak en kwaliteit van de espresso’s en cappuccino’s. Het resultaat? Dat zie je in een ogenblik.
Tot slot testte ik de moeilijkheidsgraad van het onderhoud- en schoonmaakwerk. Hoeveel tijd kost het ongeveer en hoe vaak moet je de Siemens EQ300 schoonmaken? Nu eerst:
Melk opschuimen: hoe werkt dit precies?
Voor een cappuccino is er normaliter een stoompijpje, melkslang of melkreservoir aanwezig. Bij deze Siemens EQ 300 werkt melk opschuimen anders.
Vul jouw koffiebeker met volle melk (lees ook: welke melk voor cappuccino). Voor cappuccino gebruik 100 ml melk, voor latte macchiato 150 ml.
Laat vervolgens de melkschuimer in de beker zakken tot 1 á 2 cm boven de bodem.
De melk wordt vervolgens in jouw kopje opgeschuimd. Hiervoor hoef je zelf verder niets meer te doen. Na het zetten van de espresso is jouw latte of cappuccino klaar.Haal de melkschuimer uit jouw glas en zet er nog een.
Na iedere cappuccino of latte is het belangrijk dat je de melkschuimer onder de kraan afspoelt. Omdat melkresten gemakkelijk aankoeken en lastig te verwijderen zijn.
Het resultaat? Een heerlijke cappuccino, zoals je hem hieronder op de foto ziet.
Geluidsniveau: hoeveel decibel?
Is deze Siemens EQ300 stil? In de handleiding vind ik niets over geluidsniveau. Daarom testte ik het geluid. Is het een herrie, of valt het mee?
Op de foto staat de EQ 300 met geluidsmeter afgebeeld. Deze is hier te dichtbij het apparaat, waardoor het geluidsniveau hoger uitvalt dan we op een afstandje meten.
Om het geluid écht op te meten nemen we 1,5 meter afstand van het apparaat en zetten we verschillende soorten koffie. Daarnaast spoelen we de machine om te zien hoeveel geluid dit maakt.
Bekijk in de tabel hoeveel geluid de Siemens EQ 300 bij elk onderdeel maakt:
Onderdeel | Espresso | Cappuccino |
---|---|---|
Koffiebonen malen | 67 dB | 67 dB |
Melk opschuimen | x | 60 dB |
Espresso zetten | 65 dB | 65 dB |
Spoelen | 60 dB | 60 dB |
Koffiebonen malen is veruit het meest geluid met 67 dB. Het geluidsniveau bij het zetten van een espresso is ongeveer 65 dB, maar dit veranderd gedurende het proces.
Het melk opschuimen van dit apparaat is erg stil. Met maar liefst 60 dB is dit één van de stilste machines die een cappuccino zet. Vet!
Tijdens het spoelen is dit apparaat ook relatief stil. Met een maximaal getest geluid van 60 dB ook één van de stilste op de markt.
Wat is de kwaliteit van de koffiesoorten?
De kwaliteit van de verschillende koffiesoorten, hoe is deze bij de Siemens EQ 300?
Dit is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van de beste machine voor jou. Daarnaast vertel ik je hoe je dit apparaat het beste instelt bij iedere soort koffie.
Het resultaat van de koffiesoorten kan verschillend zijn. Het hangt ervan af welke koffiebonen je gebruikt. Ik gebruik voor deze test de Douwe Egberts espresso koffiebonen (sterkte 9).
Ik raad je aan om de maalgraad zelf in te stellen en niet op de fabrieksinstelling te laten staan. Let hierbij op; veranderd de maalgraad alleen tijdens het malen van de bonen.
Wanneer jouw koffiebonen een donkere branding hebben zet je de maalgraad fijner. Maar bij licht gebrande koffiebonen stel je een grovere maalgraad in. Meer weten over branding? Lees alles over koffie branden.
We kijken naar wat er opvalt per koffiesoort én wat de beste instelling is:
Espresso:
- Smaak: Goed zichtbare cremalaag, goede aroma-weergave, lekker in verschillende sterktes.
- Instellingen: Stel minder volume in voor de espresso. Eerst is deze 60 ml wat aan de hoge kant is. Pas het volume aan door de knop espresso of caffe crema 3 seconden ingedrukt te houden. Druk opnieuw om te stoppen. Bij de volgende bereiding merk je pas de aangepaste hoeveelheid.
Caffe crema:
- Smaak: eerst een beetje waterig. Daarna beter ingesteld en direct een betere aroma en intensiteit. Mooie cremalaag te zien en het lekkerste op sterkte 2 en 3.
- Instellingen: pas de maalgraad iets lichter aan en zet de hoeveelheid op iets minder, rond de 150 milliliter – een gouden combi!
Cappuccino:
- Smaak: heerlijk stevig melkschuim met een perfecte temperatuur. Daarnaast een goede espresso met een duidelijke weergave van het aroma-profiel.
- Instellingen: weinig op aan te merken, prima hoeveelheid en goed melkschuim. Voor het sterkte resultaat staat de smaakinstelling op 3: sterk.
Latte macchiato:
- Smaak: goed hete melk en weer een heerlijk stevig melkschuim. Met recht één van de lekkerste die ik tot nu toe heb mogen proeven. Een top-melksysteem!
- Instellingen: hierop heb ik weinig aan te merken, behalve dat de maalgraad een tikje terug mag van mij. Ook heb ik de sterkte op 3. Verder, niets meer aan doen!
Siemens EQ.300 schoonmaken en onderhoud
Het schoonmaken van deze Siemens EQ.300 is niet heel lastig. Waarom?
Voordat de EQ300 zichzelf uitschakelt spoelt de machine de leidingen schoon.
Het melksysteem moet telkens onder de kraan worden afgespoeld. Daarnaast kun je deze schoonmaken door water in plaats van melk in een glas te doen en melk te kiezen op het bedieningspaneel.
De zetgroep is eruit te halen. Hierdoor is deze gemakkelijk af te spoelen onder de kraan. Doe dit met warm water. Op bovenstaande foto zie je waarom je ‘m moet afspoelen.
Droog vervolgens goed af voordat deze terug in de machine gaat. Doe dit één keer per week.
De lekschaal en het koffiedik-reservoir moet na iedere aantal zetbeurten worden geleegd. De machine geeft aan wanneer het tijd is om in actie te komen. Hieronder zie je op de foto de lekbak los van de Siemens.
Hieronder alles over de Siemens EQ.300 onderhouden in de tabel:
Frequentie | Wat schoonmaken? |
---|---|
Iedere dag | – Afvalbakje – Opvangschaal en -rooster – Melkschuimer |
1 x per week | – Zetgroep afspoelen – Behuizing (vooral na ontkalken) |
1 x per maand | – Waterreservoir – Calc’nClean (40 min) |
Wat mag in de vaatwasser?
Je mag niet alles, maar wel veel in de vaatwasser schoonmaken. Let erop dat je de vaatwasser op maximaal 60 graden instelt. Wat van de Siemens EQ.300 mag in de vaatwasser:
- Lekplaat
- Lekrooster
- Koffiedikbak
- Melkschuimer
- Afdekking melkschuimer
Het waterreservoir en de deksel, de zetgroep, lekschaal en bonenreservoir-deksel mogen niet in de vaatwasser.
Siemens EQ.300 review: conclusie
De Siemens EQ.300 is een middenklasse koffiezetapparaat – zowel qua prijs als functies. Er kunnen gemakkelijk cappuccino’s en latte’s bereid worden. Van iedere koffiesoort één tegelijk. Niet héél veel onderhoud en lekkere koffie.
Koffie is goed. Zelfs bij de standaard instelling, maar let op de bonen die je gebruikt. Donkere koffiebonen? Dan zet je de maalgraad wat fijner en visa versa.
Voor deze prijs met één druk op de knop cappuccino’s en latte’s zetten: reëel. Het is met recht het goedkoopste Siemens koffiezetapparaat, maar vergeleken met andere merken is dit wel een hoogwaardig model.
Ben je toe aan veel gemak, maar wil je geen 1000 euro uitgeven aan een koffiemachine? Dan is deze Siemens EQ300 een prachtige keuze. Stop ‘m in je winkelwagen via een van onderstaande knoppen en ik weet zeker dat je er blij mee gaat zijn!
Laat het weten als je vragen hebt over deze machine door hieronder een reactie achter te laten. Een leuke opmerking mag natuurlijk ook!
Goede middag ik heb een vraag over een koffie machine ik ben op zoek naar een compact koffiemachine en niet al te groot
Me vriendin zegt dat delonghi goed is maar ik weet het niet kunt u mij iets aan Raden, ik hoor het wel van u mvg Paula.
Hi Paula,
Bedankt voor jouw reactie! Een compacte machine is een DeLonghi zeker, maar het ligt eraan wat jouw voorkeuren zijn!
Weet je niet precies wat je zoekt? Bekijk dan de aankoopgids voor een koffiemachine met bonen!
Ik heb deze machine maar op een of andere manier blijft hij teveel water geven en wordt de koffie waterig
Dus teveel water voor normaal kopje hellup
Vulhoeveelheid
U kunt de vulhoeveelheid van uw
dranken veranderen.
espresso of caffe crema 3 seconden
ingedrukt houden.
De afgifte loopt, de geselecteerde toets
knippert.
Als de gewenste vulhoeveelheid in het
kopje is bereikt, de geselecteerde toets
aanraken om te stoppen. De opnieuw
ingestelde vulhoeveelheid is pas
merkbaar bij de volgende afgifte.
Aanwijzing: De vulhoeveelheid kan
telkens voor Espresso (25 – 60 ml) of
Caffe crema (80 – 200 ml) worden
ingesteld.Er wordt altijd een minimale
hoeveelheid gezet, Espresso ca. 25 ml
en Caffe crema ca. 80 m
Wij hebben sinds 3 jaar deze machine. De smaak van de koffie liep steeds verder terug. (Slootwater) Contact met Siemens opgenomen. Garantie is verlopen, ondanks dat we alle apparatuur van Siemens in de keuken hebben, 5 jaar garantie maar daar valt een koffiemachine niet onder. Volgens Siemens moet er een nieuw binnenwerk in, kosten 269,00 euro. Dat doen we dus niet. Hebben een ander merk gekocht, en voor ons nooit meer Siemens. Na 3 jaar een een apparaat van een paar honderd euro weggooien vinden we te bizar voor woorden
Net een Nivona machine van 600 euro, 2 jaar en 2 maanden oud kunnen weggooien en nul garantie, zelfs onderzoekskosten kunnen betalen. Gewoon cupjes nemen en nooit meer gezeik, het is gewoon de hoe- draai- ik- je -een- poot-uit-espressomaffia
Hier net zo hij blijft ineens in de blokkeer stand😭😭
Van deze automaat heb je niet lang plezier. Aan alles merk je dat hij max 2 jaar mee zal gaan. Veel geluid, motoren hebben het zwaar bij het bewegen en reinigen van de zetgroep. Water loopt in de lekbak tijdens het zetten (achter het deurtje) waardoor de bak steeds geleegd moet worden. Voor de koffie in het kopje loopt komt er al wat water uit en als het ding opgeschuimde melk maakt komt er na het schuimen ook extra water uit. Het grootste minpunt is de maling; de automaat kan gewoon niet fijn malen waardoor alleen de mensen die van een slap bakkie houden tevreden zullen zijn met deze automaat. Al met al zou ik zeggen: zonde van je geld, geef liever wat meer uit!
Na ruim twee jaar gebruik, begeeft het maalwerk het. Alles gereinigd en alle mogelijke oorzaken nagelopen, maar niets helpt. Apparaat geeft dus geen koffie meer, maar alleen water. Siemens gebeld, maar garantietermijn is verlopen en reparatie gaat minstens € 169 kosten. Het apparaat kostte destijds € 299. Dat wordt dus een nieuwe machine aanschaffen. Geen Siemens deze keer, ook vanwege de teleurstellende service.
Al paar jaar in gebruik, en vaak geeft hij storing dan blijven alle lichtjes knipperen stekker eruit dan is het soms opgelost, maar niet altijd. Zetgroep is dan vuil lees ik, maar dat is niet zo want net schoongemaakt. En laatste tijd krijg ik geen melkschuim meer, wordt dus vaak koffie verkeerd, ben er niet zo heel blij mee, en zit te denken aan een andere machine, maar welke? Hiervoor had ik philips saeco die was na 2 jaar kapot en niet meer te repareren, dus geen idee wat te doen. Liefst oplossing voor deze Siemens!!!