Home / Blog / Reviews / Sage Barista Express Impress review 2024

Sage Barista Express Impress review 2024

De Sage Barista Express Impress is het nieuwe vlaggenschip van Sage. Deze opvolger van de Sage Barista Express heb ik uitvoerig getest en de resultaten plus mijn ervaringen lees je in deze review.

Is dit de beste barista koffiemachine voor thuis? Wat zijn de voor- en nadelen?

Ik geef je een duidelijk overzicht van waar je op moet letten als je deze Sage Express Impress koopt. Want ik kan je nu al vertellen dat de SES876BSS voor sommigen perfect is en voor anderen een stuk minder.


Sage Barista Express Impress

Perfect voor beginners, de beste pistonmachine om mee te beginnen.

 • Automatisch tampen (zonder rommel)
 • 25 maalgraad standen
 • Goed stoompijpje
 • Geweldige espresso

Bij het openen van de doos word je met accessoires overspoelt. Extra inbegrepen is:

 • RVS melkkan (zonder temperatuurmeter)
 • 4 Filtermanden
 • Waterfilter met houder
 • Razor dosseerinstrument
 • Reinigingstool voor de zetgroep en stoompijp
 • Reinigingstabletten
 • Schoonmaakborstel
 • Ontkalkingspoeder

Zo koop je dus een compleet pakket. Laten we kijken naar wat de Impress kan en hoe deze werkt. Alvast veel plezier ermee!


Sage Barista Express Impress: functies onder de loep

De Sage Barista Express Impress is een uitstekende Sage koffiemachine voor beginners. Dit komt onder andere door het koffiedoseer- en tampingsysteem.

Automatisch tampen: wat een uitvinding!

Dat is het eerste wat opvalt aan deze machine: de hendel aan de linkerkant op de foto en de kap aan de voorkant. Deze zagen we ook al bij de Delonghi La Specialista.

Om een espresso te zetten stop je de portafilter in de daarvoor bestemde houder. Druk op het knopje en de vooraf ingestelde hoeveelheid koffie wordt gemalen. Deze valt direct in de filtermand, waarna je kunt gaan tampen.

Hiervoor druk je de hendel naar beneden. Zo wordt de koffie automatisch aangestampt.

Dit gaat met een constante druk van 10 kg. Op het laatste moment draait de tamper een rondje, ook wel de finishing twist genoemd.

Laat je de hendel lost, verschijnt op het display een lampje. Deze geeft aan of er genoeg koffie in de filterhouder zit. Zo is espresso zetten een makkie!

Ook onthoud de machine als je meer of minder koffie moet gebruiken. Dit slaat deze direct op en past aan voor de volgende koffie.

Minder rommel in de keuken

Het automatische aanstamp-systeem van de Express Impress scheelt een hoop rommel.

In vergelijking: bij de Sage Barista Express haal je de filterhouder eruit en stamp je koffie aan op een tampermat naast de koffiemachine.

Er ging bij mij altijd koffie naast en daardoor is het snel een rotzooi. Dit heeft Sage hiermee opgelost.

Dus voor liefhebbers van een schone keuken en heerlijke dubbele espresso is deze Impress een goede keuze.

Uitgebreid maalwerk met 25 maalstanden

De Sage Barista Express Impress is uitgerust met een kegelmaalwerk met 25 maalstanden. Hiermee maal je fijne koffie, maar de laatste 10 maalstanden zijn echt te grof voor een goede espresso. Hier later meer over.

Stoompijpje

Het stoompijpje werkt hetzelfde als bij de eerste Express. Draai de knop aan de zijkant naar stoom en even later zal en stoom uit de pijp komen.

Wat ik ook opmerkte bij de Express is dat er bij de Impress ook eerst nog een beetje water uit de stoompijp komt, voordat de stoom eruit komt.

Dit komt doordat het een mono-systeem is. De stoompijp laat eerst al het water uit de leidingen lopen om vervolgens de stoom te kunnen geven. Dit is verder geen probleem, en zien we bij vrijwel alle espresso machines voor thuis terug.

Bonen- en waterreservoir, lekbak en warmhoudplaat

Het bonenreservoir heeft een grootte van 250 gram. Groot genoeg voor een klein kantoor of voor een groot gezin. Ben je maar alleen of met z’n tweeën? Doe deze dan niet helemaal vol om te voorkomen dat je koffie oud wordt.

De grootte van het waterreservoir is nog gelijk: 2 liter. Ook dit is groot genoeg (en vaak te groot voor thuis als je hem helemaal vult).

Het waterreservoir til je van de achterkant van de machine naar boven door het deksel te kantelen. Zo til je deze gemakkelijk op.

De lekbak is wat groter geworden dan bij de Barista Express. Hierdoor hoef je minder vaak te legen, wat scheelt als de kraan iets verder weg is.

Toch is het aan te raden de lekbak minstens één keer per dag te legen, om schimmel en plakresten te voorkomen.

Bovenop de machine vinden we de kopjes warmhoudplaat, ik raad je aan de kopjes hier alvast op te zetten, want zo blijft jouw espresso warmer.

Volledige specificaties
EigenschapWaarde
Artikelnummer912609
FabrikantcodeSES876BSS4EEU1
MerkSage
Garantie2 jaar
Type koffiezetapparaatPistonmachine
Type koffie/vullingGemalen koffie, Koffiebonen
Bonenmaler inbegrepenJa
Type bonenmalerIngebouwde bonenmaler
Aantal maalstanden25
Inhoud waterreservoir2 l
Afneembaar waterreservoirJa
Uitneembaar lekbakjeJa
ThermometerNee
Aantal kopjes per zetbeurt2
Instelbare watertemperatuurJa
Geschikt voor melk opschuimenJa
MelkopschuimmethodeStoompijpje
HeetwaterfunctieJa
DisplayNee
Automatisch uitschakelenJa
SchoonmaakindicatorJa
Standby functieNee
Kopjes warmhoudplaatJa
OpbergvakJa
AntislipvoetjesJa
Type tamperIngebouwde tamper
Hoogte uitloop10 cm
Diameter filterhouder5,4 cm
Materiaal filterhouderRoestvrijstaal
Hoogte42 cm
Breedte39 cm
Diepte39 cm
Gewicht12,95 kg
KleurZwart
BouwkwaliteitTopklasse
MateriaalKunststof, Metaal
AfwerkingMat
Materiaal binnenwerkRoestvrijstaal
DuurzaamheidGoede bouwkwaliteit
Verwarmingssysteem koffieThermoblock
Vermogen1850 W
Pompdruk9 bar
DrukmeterJa

Sage Barista Express Impress instellen

Op het display en aan de zijkant van de machine vind je alle knoppen die nodig zijn de Impress in te stellen.

Koffiedosering: handmatig en automatisch

De koffiedosering kan handmatig of automatisch worden ingesteld. Standaard is de automatische modus. Deze raad ik je ook aan om mee te beginnen.

Ben je al een gevorderde thuisbarista? Dan raad ik je de handmatige modus aan. Het verschilt veel per koffiesoort hoeveel gram koffie nodig is. Specialty heeft meer gram dan supermarktkoffie nodig.

In de automatische stand wordt de hoeveelheid koffie automatisch gemalen.

Iedere keer erna past het Barista Express Impress de dosering aan om de perfecte dosering te bereiken.

Druk op de knop voor de filtergrootte (enkel of dubbel). Vervolgens klik je op de knop ‘Dose’ om te starten met malen. Het lampje gaat knipperen totdat de maalactie is voltooid.

Te lage dosering corrigeren

Nadat je hebt aangestampt kan het zijn dat er te veel of te weinig koffie in de filtermand zit. Zoals op de foto hierboven.

Druk in het geval van te weinig koffie op de knop ‘Dose’ om een klein beetje extra te malen, zodat de juiste hoeveelheid wordt gemalen. Dit kun je herkennen aan het lampje naast de sippe smiley op het apparaat en aan dat het knopje ‘Dose’ gaat knipperen.

Deze optie is alleen beschikbaar in de automatische modus. Let hierbij op, want in de manuele modus zal de Impress een hele lading koffie opnieuw malen (dat was niet heel handig).

Te hoge dosering corrigeren

Is er te veel koffie gemalen? Dan moet er koffie uit de filtermand. Hiervoor is het Razor doseerinstrument meegeleverd.

Doe de Razor in het filtermandje en draai deze rond boven de uitklopbak. Zo zit er precies genoeg koffie in!

Handmatige dosering

Handmatige dosering is ook mogelijk. Hierdoor druk je op het knopje ‘Manual Dose’. Draai vervolgens de draaiknop naar meer of minder koffie. Klik op Dose om de maalactie te starten.

Let op dat je niet te hoog instelt. Ik verspilde een hoop koffie! Ik kan je daarom aanraden de ‘Manual Dose’-knop op 9 uur te zetten.

Maalgraad

De maalgraad instellen doe je naar aanleiding van welke bonen je gebruikt en wat voor koffie je gaat zetten. De maalgraad moet fijn ingesteld worden op de Sage Barista Express Impress. Mijn aanbeveling is maalgraad 10, maar ik had liever 9.5 gehad.

Er staat in de handleiding dat het raadzaam is om met maalgraad 16 te beginnen, maar dit raad ik af. Begin met maalgraad 10 en mocht de koffie te sterk zijn ga je een stapje hoger.

Wil je een groter maalbereik? Dat kan ook!

Haal hiervoor het bonenreservoir van de machine en haal het bovenste maalelement eruit. Verwijder de handgreep en verstel met 1 cijfer grover of fijner in de molen, zoals hieronder op de foto is te zien.

Vervolgens doe je alles weer terug en controleer je de extractie.

Waterhoeveelheid

Om de waterhoeveelheid te programmeren gebruik je de knopjes 1 kopje en 2 kopjes. Deze houd je tegelijk 3 seconden ingedrukt. Zodra ze knipperen kun je de volumes instellen.

Druk op het knopje met 1 kopje om de hoeveelheid hiervoor in te stellen. De extractie start en wordt pas afgebroken als je opnieuw op het 1 kopje-knopje klikt.

De hoeveelheid wordt opgeslagen voor de volgende keer. Dit werkt precies hetzelfde voor 2 kopjes. Klik hiervoor op de knop 2 kopjes en de extractie start. Druk nog een keer op de knop en de instelling wordt opgeslagen voor de volgende keer.

Watertemperatuur

De watertemperatuur is tot 2 graden warmer of kouder in te stellen in stappen van 1 graad.

Om de watertemperatuur van de Sage the Barista Express Impress in te stellen zet je het apparaat uit. Vervolgens houd je de knoppen Filter, 1 kopje en 2 kopjes ingedrukt. Druk de aan-uit knop in en houd ingedrukt.

Er volgt een pieptoon waarna je binnen 5 seconden op een van deze knoppen klikt:

 • 2 kopjes: 1 graad warmer
 • Aan/Uit: 2 graden warmer
 • Manual Dose: 1 graad minder
 • Dose: 2 graden warmer

Terug naar de standaardtemperatuur? Klik dan op de knop ‘1 kopje’.

Fabrieksinstellingen

Automatische dosering

Heb je de maalgraad erg veranderd of maalt de Impress twee keer in plaats van een?

Dan zet je de Barista Express Impress in standby-modus en houd je de knoppen Manual Dose en Filter 3 seconden ingedrukt.

Als er een pieptoon klinkt zijn de instellingen herstelt.

Extractietijd

Om de extractietijd opnieuw in te stellen houd je de knoppen filter, 1 kopje en 2 kopjes 3 seconden ingedrukt. De Impress piept dan 3 keer. Zo is de extractietijd opnieuw ingesteld.

Filtermanden

Er zitten verschillende filtermanden in de verpakking. 4 in totaal. Deze 4 filtermanden zijn als volgt onderverdeeld: enkelwandige en dubbelwandige filters voor 1 en 2 kopjes.

Het verschil tussen enkelwandige en dubbelwandige filtermanden zie je hieronder:

Dubbelwandige filtermanden gebruik je bij koffie:

 • Die langer dan 30 dagen geleden gebrand is
 • Waarbij er geen branddatum vermeld is
 • Die voorgemalen is

Enkelwandige filtermanden gebruik je bij:

 • Versgebrande koffie
 • Hele koffiebonen
 • Minder dan 30 dagen geleden gebrand

Koop je zo’n dure espressomachine? Dan moet je goede koffiebonen gebruiken, anders kun je net zo goed een Nespresso machine kopen.


Sage Barista Express Impress Test: mijn resultaten

De espresso en het melkschuim heb ik onderworpen aan verschillende tests. De espresso is goed heet en het melkschuim is van goede kwaliteit. Hieronder vind je de testresultaten.

Espresso test

De espresso van de Sage Barista Express Impress test ik op bedieningsgemak (het maken van de espresso), kwaliteit van de espresso (crema, hoeveelheid) en temperatuur.

De temperatuur van de espresso is gemeten in een voorverwarmd kopje. Het resultaat: 78 graden. Dat is perfect voor een espresso.

Sage weet met het PID-temperatuurregelsysteem de temperatuur constant op peil te houden. De PID meet de temperatuur en zorgt dat de koffie altijd op 93 graden wordt gezet.

De crema van de espresso is perfect. Het is een mooie dikke, bruine cremalaag. Dit komt ook doordat ik verse koffiebonen heb gebruikt. Hier later meer over.

Kortom, de espresso uit de Barista Express Impress is erg goed. Goede temperatuur, mooie crema en makkelijk te bereiden.

Melkschuim test

Het melkschuim van de Impress is goed. Je bereid melkschuim door de meegeleverde melkkan te vullen met volle melk. Vervolgens draai je de knop aan de zijkant naar stoom.

Wat opvalt is dat er eerst water uit de stoompijp komt, voordat er daadwerkelijk stoom uitkomt.

Eerst spoelt de Impress dus de waterleidingen leeg, voordat er stoom doorheen gaat. Dit komt omdat het een gesloten systeem is. Let hierbij dus op.

Het melkschuim is goed op temperatuur. Met een gemeten temperatuur van 89,6 graden is het zeker warm genoeg.

Ook is het melkschuim fijnporig. Perfect voor een latte of cappuccino.


Reinigen

Goed onderhoud is belangrijk voor een lange levensduur met consistent goede koffie.

Waterfilter

De waterfilterhouder en het waterfilter is meegeleverd. Installeer deze na aankoop en vervang tijdig (meestal om de 3 tot 6 maanden).

Bij het gebruik van een waterfilter wordt de kalk uit het water gefilterd. Hierdoor zal er minder kalkaanslag binnenin de leidingen van de Impress vormen. Dit zorgt voor telkens heerlijke koffie.

Reinigen

De buitenkant van de Barista Express Impress reinig je met een vochtige doek. Let er goed op dat je geen water morst in de koffiebonen maler.

Reinig niet alleen de buitenkant, maar ook het waterreservoir (wekelijks), de lekbak (dagelijks) en de filtermanden plus filterhouder (dagelijks).

Spoel na het gebruik van de Impress een keer door met water om de leidingen schoon te houden.

Ook vóór het gebruik van de machine is het aan te raden een keer door te spoelen met warm water. Zo warmt de machine op voor de perfecte temperatuur en zit er geen oud water in de leidingen.


Tips voor perfecte espresso met de Impress

Om de perfecte espresso te zetten met de Impress heb ik een aantal tips voor je!

Gebruik goede koffiebonen

Hier begint het allemaal mee. Het is van groot belang om goede koffiebonen te gebruiken.

Voor de beste smaakbeleving raad ik je Specialty Coffee aan.

Specialty Coffee of zoals Sage het ‘Third-Wave’ koffie noemt, is vers gebrande koffie van goede kwaliteit groene koffie.

Zorg ervoor dat jouw koffie minder dan 30 dagen geleden is gebrand. Heb je nog geen ervaring met Specialty? Kies dan niet direct voor een hele lichte branding met veel zuurtonen, maar probeer een blend of ga voor de wat donkerder gebrande Specialty.

Eenmaal geproefd wil je niet meer terug. De lekkerste koffiebonen verschillen per persoon, maar deze soort koffie stijgt boven al het andere uit.

Aan gebruik van Specialty zitten voordelen, zo kun je de enkelwandige filtermanden gebruiken. Hierdoor bouwt de druk op door de koffie die in de filtermand zit, in plaats van door de filter zelf. Zo wordt de espresso nóg beter en maak je maximaal gebruik van de Impress.

Begin met maalgraad 10, automatische modus

Bij het eerste gebruik raad ik je aan de maalgraad op 10 te draaien. Vervolgens is het goed om gebruik te maken van de automatische modus, omdat de Sage Barista Express Impress zo alles voor je instelt: van koffiehoeveelheid tot aanstampkracht.

Verwacht niet dat het eerste kopje koffie perfect is. De machine heeft even nodig om zich aan te passen naar jouw koffiebonen.

Lukt het na een aantal espresso nog niet? Verander dan de maalstand naar fijner.


Conclusie: beste piston koffiemachine voor beginners

Concluderend is de Sage Barista Express Impress de beste piston koffiemachine voor de beginnende thuisbarista, omdat de automatische tamper en doseringsysteem het makkelijk maakt voor de beginner om een perfecte espresso te zetten.

De temperatuur van de machine is erg goed (wel een keer doorspoelen en kopjes voorverwarmen voor het beste resultaat).

Ook het melkschuim is fijnporig en goed om latte art mee te maken. Het stoompijpje heeft voldoende kracht, een stuk meer dan bijvoorbeeld de Solis Barista Gran Gusto.

Kortom, dit apparaat is perfect geschikt voor iedereen die thuis wilt beginnen met het zetten van een goede espresso.

Of je nu alleen bent of hem op een klein kantoor neer wilt zetten, hij zal je verwachtingen overtreffen. Zeker wanneer je van een koffiezetapparaat bonen de overstap naar espressomachines maakt!


Prijsvergelijking


Wat vind jij van de Sage Barista Express Impress? Ik ben benieuwd naar je reacties en opmerkingen over deze review en het apparaat. Ook beantwoord ik graag jouw vragen.

3 gedachten over “Sage Barista Express Impress review 2024”

 1. Is de extra investering tussen de Sage Barista express en de impress de moeite waard vindt u? Ik heb zojuist een Sage Barista express gekocht, maar twijfel nu of ik niet beter voor de impress kan gaan.

  Beantwoorden
  • Beste Koen,

   Ik kan je de Impress aanraden als je houd van een schone keuken. Bij het tampen van de koffie maak je vaak wat rommel, hierdoor is het snel een troep rond de machine.
   Bij de Impress is dat niet meer het geval, aangezien de machine de koffie voor je tampt. Als je een fijnproever bent is de Impress beter qua espresso door meer maalstanden.

   Ga je over van een volautomaat of Nespresso naar de Barista Express? Dan is dat een goede keuze en heb je wat mij betreft het meeste waar voor je geld.
   Wel is het voor de onervaren koffieliefhebber moeilijker om koffie te zetten, aangezien de machine niet aangeeft hoeveel koffie je moet gebruiken.
   Bij de Impress is dat systeem een handig hulpmiddel. Wel werkt dit niet altijd 100%, als de smiley bij mij op groen staat en ik maal nog een heel klein beetje bij, geeft de smiley dezelfde stand aan.

   Zijn het dus echt functionaliteiten die onmisbaar zijn? Nee. Maar het helpt je wel om grofweg te bepalen hoeveel koffie je nodig hebt en het scheelt een hoop rommel in de keuken.

   Ik hoop dat dit je een beetje heeft geholpen!

   Beantwoorden
 2. Fijne review! Waar ik nog op zoek naar ben is het antwoord op de vraag hoe je een klassieke “Hollandse” koffie zet voor het bezoek. De touch impress heeft een café crema optie. Hoe krijg je dit voor elkaar bij deze niet touch versie? Een americano is te doen door wat heet water toe te voegen aan de espresso’s. Maar is daar de Hollandse koffie mee benaderd of smaakt het echt Amerikaans waterig?
  De café crema optie zou eigenlijk het enige zijn waarvoor ik de touch zou willen kopen ipv de express impress. Zelf drink ik uiteraard graag espresso.

  Beantwoorden

Plaats een reactie