Home / Blog / Reviews / Saeco Xelsis review: De beste volautomatische koffiemachine?

Saeco Xelsis review: De beste volautomatische koffiemachine?

Saeco Xelsis SM7785: beste volautomatische koffiemachine

De Saeco Xelsis is een topklasse volautomaat van Philips Saeco. Maar is het de beste volautomatische koffiemachine? Dit is de meest luxe uitvoering van een Philips koffiemachine – maar dan van de Saeco afdeling. De Xelsis is er in de nieuwste uitvoeringen SM 7785 en 7580. Weet jij al welke het beste is voor jou?

Hieronder bekijk je de verschillende uitvoeringen onder elkaar. Ook vind je de Saeco Xelsis test. Hierin vind je gemakkelijk alle informatie die je nodig hebt om te kunnen beslissen of dit de beste volautomatische koffiemachine voor jou is.

Hier lees je:

Alvast veel plezier bij het lezen – en genieten van de heerlijke koffie!Saeco Xelsis review: de beste volautomatische koffiemachine van 2021?

Saeco Xelsis SM7580 review

Hierboven op de foto staat de Saeco Xelsis SM7850. Dit is het basismodel van de Xelsis-serie. Deze heeft geen stevige RVS-behuizing. Ook kun je niet zelf koffierecepten samenstellen. Dit kan bij de SM7785/00 wél. Hieronder lees je alles over deze machines in de Saeco Xelsis SM7785 review.

De extra functies op de SM7785 laten je nadenken. Het apparaat werkt hetzelfde. Maar de toegevoegde functies zijn er om de koffie beleving nog levendiger – en langer – te maken.

Want de RVS platen op de behuizing zorgen voor een extra lange levensduur. En heb jij weleens een koffierecept zelf samengesteld?


DESIGN: SOLIDE, MAAR GROOT!

Het design van dit apparaat is erg groot. Wanneer je een klein aanrecht hebt is dit dus niets voor jou. Want met een formaat van 48,9 cm diep en 28,3 cm breed is het een flink oppervlak. De Saeco Xelsis SM7785 is 39,3 cm hoog.

Philips Saeco Xelsis 7785

Doordat er RVS behuizing op zit gaat dit apparaat lang mee. Je kunt rekenen op een extra lange levensduur. Want plastic breekt en slijt veel sneller dan roestvrijstaal.

Aan de bovenkant van het apparaat is het waterreservoir te zien. Handig, want zo zie je hoeveel water er nog in de volautomatische koffiemachine zit.


TOUCHSCREEN BEDIENINGSPANEEL

Saeco Xelsis 7785 bedieningspaneel

Via het touchscreen bedieningspaneel kies je gemakkelijk welke soort koffie je wilt zetten. Kies uit veel verschillende koffiespecialiteiten en pas deze naar wens aan. Vervolgens kun je deze opslaan.

Ben je niet handig met technologie? Het aanraakscherm is zo ingericht dat ook een digibeet ermee overweg kan. Zelfs het schoonmaken wordt een stuk gemakkelijker met dit touchscreen. Daar later meer over!

Er is een optie om de volgorde van melk en koffie om te draaien. Dit doe je met de Coffee Equalizer. Hiermee kun je dus gemakkelijk kiezen voor eerst koffie en dan pas melk bijvoorbeeld bij een Cappuccino Italiano.


KOFFIESPECIALITEITEN IN ÉÉN OVERZICHT

Koffiespecialiteiten

Je zet veel verschillende soorten koffie met deze Saeco Xelsis 7785. 12 om precies te zijn.

Kies uit: Americano, Cafe latte, Cappuccino, Cortado, Doppio, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, Lungo of Ristretto.

Daarnaast pas je de koffiespecialiteiten zelf naar wens aan. Of maak je zelf een koffierecept. De recepten die je aanpast of zelf instelt kun je opslaan. Er is ruimte voor 8 slots. Zo kan het hele gezin 1 of soms wel 2 persoonlijke profielen instellen.


KOFFIEMOLEN EN GELUIDSNIVEAU

De ingebouwde, keramische koffiemolen van de Saeco Xelsis heeft 12 maalstanden. Via de draaiknop in het bonenreservoir is de maalgraad aan te passen.

Let erop dat je de maalgraad alleen kunt aanpassen als de koffiemolen werkt. Experimenteer hiermee om erachter te komen welke het beste bij jou past.

Het geluidsniveau van deze Saeco Xelsis 7785 is stil. Niet zo stil als bijvoorbeeld de Siemens EQ6 Plus – een van de stilste volautomatische koffiemachines.


BONENRESERVOIR

Bonenreservoir met maalinstellingen

Het bonenreservoir is lekker groot. Dat betekend: weinig bonen bijvullen. En vul het 450 grams koffiebonen reservoir helemaal.

Dit heeft wel één nadeel. Ben je met weinig koffiedrinkers? Dan verliezen de koffiebonen snel hun aroma. Hierdoor wordt de koffie minder lekker.

Toch heeft de Saeco Xelsis ook hiervoor een oplossing. Het deksel is voorzien van een rubberen coating. Deze sluit het bonenreservoir luchtdicht af. Dit werkt prima en heeft de toepasselijke naam: Aroma Seal.

Ben je met minder dan 4 koffiedrinkers? Vul jouw bonenreservoir dan niet helemaal om de beste koffiekwaliteit te garanderen. Kies de beste koffiebonen voor jou!


ESPRESSO KWALITEIT

Een espresso is de basis van iedere koffiesoort. Daarom is dit bij de Saeco Xelsis test – of eigenlijk bij iedere – de belangrijkste. Begin je de dag het liefst met een cappuccino? Dan wil je ten eerste dat de espresso goed smaakt.

Vervolgens komt pas het melkschuim. En ook die kwaliteit is belangrijk.

De temperatuur, cremalaag en smaak zijn belangrijke kenmerken van een espresso. En bij de Xelsis komt dit goed tot zijn recht. Want de espresso is niet bitter, maar geeft het karakter van de koffieboon goed weer.

Je merkt het dus als je goedkope koffiebonen gebruikt. Een slecht aroma kan soms nog worden verstopt door het zetproces. Maar deze Saeco Xelsis is zo geavanceerd met het zetten van espresso – dat geen koffieboon daar mee weg komt.


KWALITEIT VAN MELKSCHUIM

Melkschuim met een druk op de knop en tot twee kopjes tegelijk. Dit is een functie die we alleen terugzien bij de topklasse volautomaten. Denk aan Siemens koffiemachines.

Het melkschuim is stevig van textuur en zet je zonder veel herrie. Daarnaast heeft het een perfecte temperatuur van 65 graden.

Er is wel een nadeel! De Saeco Xelsis reinigt automatisch na iedere zetbeurt. Handig, denk je. Want zo wordt alles lekker schoon. Maar dit is niet handig, want het gebeurt vrijwel direct na de bereiding. Zo komt het in je koffie terecht. Zorg er dus voor dat je er snel bij bent wanneer je koffie klaar is met de bereiding.


ONTKALKEN EN SCHOONMAKEN

Over schoonmaken gesproken: de Saeco Xelsis ontkalken hoeft niet! Doordat er een waterfilter in zit heb je geen omkijken naar ontkalking.

Ook heet de Xelsis-serie een HygieSteam-technologie. Selecteer deze functie en de volautomaat blaast het complete melksysteem schoon met stoom. Om dit te activeren doe je de melkslang in de houder aan de zijkant en klik je op de knop in het menu.

Super simpel. Het reinigen van de Saeco Xelsis kost maar een paar minuten werk.

Ook de lekbak, koffiedikbak en het waterreservoir bereik je gemakkelijk via de voorkant van de machine. Zo is het geen probleem als je er iets naast wilt zetten.

De zetgroep is verwijderbaar aan de zijkant van de machine. Spoel deze schoon onder de kraan. Het is dezelfde zetgroep als andere Saeco-modellen. Hierdoor eenvoudig te vervangen en bestellen als reserveonderdeel.

Je kunt het apparaat met een ontkalkingprogramma makkelijk ontkalken. Ook automatisch en frequent zoals je wilt. Met meegeleverde kalkstrips test je de hardheid van het water in jouw buurt. Zo weet je precies hoe vaak je ‘m moet ontkalken.Saeco Xelsis SM7785 vs SM7580

Saeco Xelsis SM7785 vs SM7580

De nieuwste versies van de Saeco Xelsis verschillen van elkaar, maar liggen ook dicht bij elkaar. Hieronder vind je de verschillen tussen de Saeco Xelsis SM7785 en SM7580.

Meestal verschillen koffieautomaten niet heel veel van elkaar als ze van hetzelfde merk zijn. En zeker wanneer de serie hetzelfde is. Ook hier gaat het om slechts 2 verschillen:


BEHUIZING

De behuizing van de Saeco Xelsis SM7785 is van roesvrijstaal. Het verschil met de SM77850 is dat die van plastic behuizing is gemaakt. De levensduur is hierdoor korter, want plastic gaat sneller stuk.


TOUCHSCREEN BEDIENINGSPANEEL

De Saeco Xelsis SM7580 heeft tiptoetsen en een LCD-kleurendisplay. Deze bedien je met een lichte aanraking. Het verschil met de Saeco SM7785 is het touchscreen bedieningspaneel. Hiermee selecteer je nog makkelijker de koffie die je wilt dan met tiptoetsen.Conclusie van de Saeco Xelsis review

De Saeco Xelsis is één van de beste volautomatische koffiemachines van 2021. Met 313 wereldwijde beoordelingen scoort deze een 4,6 van 5.

Is dit dé beste volautomatische koffiemachine van 2021? Dat denk ik niet.

Er zijn betere merken op de markt – zoals JURA. Dan betaal je meer. Want met de Saeco Xelsis ben je, kijkend naar de topklasse volautomaten, goedkoop uit.

Toch is deze goed getest, want hij is makkelijk schoon te maken en maakt niet veel herrie bij het zetten van koffie. Ook is de espresso erg lekker en de melkschuim van goede kwaliteit. Kortom: een écht goede koffiemachine voor thuis of op kantoor. En nog ‘redelijk’ schappelijk geprijsd.

Het enige wat je nog rest is het kiezen tussen de twee versies. Wordt het de SM7785/00 of de SM7580/00? Laat het weten in de reacties!VEELGESTELDE VRAGEN

Wat kost de Saeco Xelsis?

Er zijn verschillende modellen van de Saeco Xelsis. Lees hier de review en bekijk de actuele prijzen van alle modellen uit deze serie.

Hoe vaak de Saeco Xelsis ontkalken?

Met het waterfilter hoeft dit maar een keer per 5000 kopjes. Doordat er een makkelijk onderhoudsprogramma op zit gaat ontkalken bijna volledig automatisch.

Welke modellen zijn er?

Er zijn op dit moment twee verschillende modellen: SM7785 en de SM7580.

Plaats een reactie