Home / Blog / Reviews / Saeco Xelsis Suprema review 2022

Saeco Xelsis Suprema review 2022

Saeco Xelsis Suprema review 2022

Op zoek naar de nieuwe Saeco Xelsis Suprema SM8889/00? Dit is één van de meest luxe nieuwe volautomatische koffiemachines van 2022 tot nu toe. Hij lijkt erg op zijn voorganger en kleinere broertje, de ‘normale’ Saeco Xelsis SM7580/00, maar nu nog luxer. Het display is een stukje groter, geluid zachter, meer koffiesoorten en bestuurbaar via app. Wat wil je nog meer van een volautomaat?

Naast al deze luxe mogelijkheden kun je natuurlijk ook gewoon, heerlijke koffie zetten. En je hebt keuze uit vrijwel alle mogelijk denkbare koffiesoorten! Daar straks meer over.

Lees alles over deze nieuwe Saeco Xelsis Suprema in deze test. Dit is mogelijk één van de betere modellen die in 2022 op de markt gaan komen. Klaar voor? Laten we beginnen!


Saeco Xelsis Suprema review 2022: alle denkbare soorten koffie?!

De Saeco Xelsis Suprema review is beoordeeld met een 9,6 uit 10. Doordat je uit wel 20 soorten koffie kunt kiezen en de smaak helemaal naar wens kunt aanpassen scoort deze erg goed.

Bekijk hieronder de actuele prijs- en voorraadstatussen bij verschillende webwinkels. Wil je ‘m bestellen? Klik dan hieronder op de knop! Zo ontvangen wij een kopje koffie van jou, waar je zelf niets voor hoeft te doen of te betalen.Specificaties
Aantal kopjes per keer2
Inhoud waterreservoir1,7 liter
Inhoud bonenreservoir450 gram
HeetwaterfunctieJa
Standby functieJa
Aantal koffiesoorten14
Extractieproces espresso zettenGelijke druk
Instelbare koffiesterkteJa
Instelbare koffiehoeveelheidJa
Watertemperatuur aanpasbaarJa
Geschikt voor melk opschuimenJa
Manier van opschuimenMelkslang
Instelbaar melkvolumeJa
2 melkspecialiteiten tegelijkJa
Inhoud melkreservoir0,6 liter
WarmhoudplaatJa
TouchscreendisplayJa
Instelbare koffieprofielen8
Bediening via WiFi (app)Ja
Ontkalking30 min, 1 keer per kwartaal

Xelsis SM8889 00 Product video NL

Design en bedieningspaneel

Qua design lijkt deze Saeco Xelsis Suprema erg op zijn voorganger. Het apparaat is redelijk groot, dus zorg dat je genoeg ruimte over hebt op het aanrecht.

De formaten van deze machine (dxbxh): 48,7 cm x 28,7 cm x 39,6 cm. En hij weegt 12,4 kg.

Het enige échte verschil dat we zien is de grootte van het touchscreen display. Hiermee stel je nu nog veel meer zelf in én is de keuze uit de koffiesoorten groter, waar ik je later meer over vertel.

Saeco Xelsis Suprema bedieningspaneel nieuw

Zoals je ziet is er een uitgebreid menu met keuzeopties. Hiermee kun je vanalles instellen:

 • Koffiesterkte
 • Hoeveelheid koffie
 • Hoeveelheid melk
 • Temperatuur
 • Smaak (!)
 • Melk/koffie eerst

Met de “CoffeeEqualizer” bedien je alle instellingen voor de koffie, zoals je boven in de foto ziet, met de schuifregelaars.

Dit zijn een hoop aanpassingen. En dat is dan enkel voor het naar smaak maken van een koffiesoort! De meest opmerkelijke functie is smaak. Je kiest tussen full-body of taste en daartussen beweeg je het schuifje.

Het formaat van het display is natuurlijk enorm. En ook echt een groot pluspunt als we kijken naar gebruiksgemak. Alles makkelijk in één scherm en je swipet simpel door alle menu’s en instellingen.

Als je wilt kun je ook de vooraf ingestelde instellingen gebruiken voor bijvoorbeeld koffiesterkte. 

En omdat elke controller afzonderlijk wordt bestuurd, heb je ongelooflijk veel controle en kun je letterlijk je eigen koffiesoort mixen.

De “BeanMaestro” functie is de door Saeco zelf ontworpen functie van de Bean Adapt-technologie, die we zien bij de DeLonghi PrimaDonna Soul.

Bij deze machine werkt dit ongeveer hetzelfde. Vertel het koffiezetapparaat welke maalstand en bonen je gebruik en de machine past de parameters automatisch voor je aan. Handig!


Koffiemolen en maalstanden

Koffiebonen in bonenreservoir met koffiemolen

De geïntegreerde koffiemolen bij deze Saeco Xelsis Suprema is van keramische maalschijven gemaakt. Deze zijn hittebestendig en zortgen ervoor dat de smaak van jouw espresso intact blijft. Betere kun je niet hebben!

De maalgraad is de belangrijkste parameter voor een goed aroma in de koffie. Als je deze zoals hier handmatig kunt aanpassen is een aparte koffiemolen niet nodig.

Er is keuze uit 12 verschillende maalniveau’s. Onze tip: zet de maalgraad op ‘fijn’; stand 3 of 4 uit 12 dus. Dit ligt aan de koffiebonen die je gebruikt. Let hierbij wel op! Het is belangrijk alleen de maalstand te veranderen als de koffiemolen de bonen maalt. Anders gaat deze stuk.

Bij het malen van de koffie hoor je deze machine zeker wel. Maar het is niet storend en je gaat er geen last van hebben. Wel maakt deze koffiemachine net wat meer herrie dan vergelijkbare modellen zoals de Primadonna Soul.Saeco Xelsis Suprema Test: koffie- en melkschuimkwaliteit

Saeco Xelsis Suprema Test: koffie- en melkschuimkwaliteit

De koffiekwaliteit en de kwaliteit van het melkschuim is misschien wel één van de belangrijkste onderwerpen voor jou. Is de koffie lekker en zo ja, moet je veel instellen om het lekkerste bakje koffie te bereiken? Hieronder vind je alles over de koffie en melkschuimkwalteit van de Saeco Xelsis Suprema!

Over de koffiekwaliteit

Deze Saeco Xelsis Suprema laat je de ware koffieboon proeven. Doordat de smaken écht goed naar boven komen – en je niet enkel chocoladetonen proeft – weet je dat deze koffieautomaat goede koffie maakt.

De temperatuur van de koffie is ook goed. Maar ben je niet helemaal tevreden? Dan pas je ‘m zelf aan naar wat heter of minder heet door de schuifregelaar op het display te gebruiken.

Daarnaast is de machine ook nog eens snel: meestal doet dat de kwaliteit niet verbeteren. Maar bij deze Suprema zul je versteld staan over de kwaliteit en snelheid waarmee de koffie wordt gezet.

De melkschuim kwaliteit

Ook bij het zetten van koffiespecialiteiten met melkschuim is de Xelsis Suprema snel. En het resultaat is net zoals bij de koffie erg goed. Het melksysteem met melkslang werkt snel en is eenvoudig te reinigen, waar ik je later meer over vertel.

De hoeveelheid melkschuim of warme melk pas je ook weer aan via het display. Handig!

De melk is lekker fijn en super glad, daarom perfect voor een cappuccino of latte. Daarnaast is de melk erg heet! Dit is fijn, want zo koelt jouw koffie met melk een stuk minder hard af.

Bij de oude Saeco Xelsis werd er af en toe een spatje doorspoelwater in de cappuccino gedaan, doordat hij te snel spoelde. Nu is dat zeker niet meer!Saeco Xelsis Supreme reiniging en onderhoud

Qua reiniging en onderhoud van de Saeco Xelsis Supreme kan veel automatisch. Met de unieke ‘HygieSteam’-technologie kun je makkelijk de leidingen en het melksysteem doorspoelen na ieder gebruik. Hierdoor blijft alles makkelijk schoon binnenin de machine, handig want daar kom je niet zo gemakkelijk zelf bij.

De lekbak moet wel vaak worden geleegd. Doordat deze relatief klein is in vergelijking met het waterreservoir. Daardoor moet je deze vaker legen dan het waterreservoir bijvullen. In mijn optiek hadden ze beter de lekbak wat breder kunnen maken, zodat hier meer in kan.

Bij het ontkalken van de Saeco Xelsis Supreme geniet je van het display. Hierop worden namelijk alle stappen getoond en vertelt de machine precies wat je moet doen. Na een half uur is dit proces klaar. Met handige plaatjes is dit een vrij simpel proces; zelfs voor de eerste keer! (Meer info hierover kun je vinden in de handleiding (.pdf 16,88 MB))

Kortom; aan reiniging en onderhoud zal het zeker niet liggen. Met de uitneembare zetgroep aan de zijkant kun je alle onderdelen loshalen en apart schoonmaken. De ingestelde reinigingsprogramma’s helpen je bij het schoonmaken en veel gaat automatisch.


Conclusie van de Saeco Xelsis Supreme review

Conclusie van de Saeco Xelsis Supreme review

Concluderend is de Saeco Xelsis Supreme review beoordeeld met een 9,1 uit 10. Door het prachtige kleurendisplay is het gebruiksgemak groot. Ook de goede kwaliteit koffie en melkschuim is niet onbelangrijk, naast dat de Supreme makkelijk kan worden schoongemaakt.

Kortom is dit een topklasse koffiemachine voor de liefhebber of de genieter van een echt goede espresso of cappuccino.

Heb je al de vorige versie van de Xelsis? Dan lijkt het me een beetje overbodig om te upgraden, aangezien er niet heel veel is veranderd behalve het kleurendisplay en een aantal kleine aanpassingen in de programmering.

Ben je nog bezig met jouw zoektocht en twijfel je tussen de hoog geprijsde koffiezetapparaten met bonen? Dit is echt een goede optie. Omdat deze nog vrij nieuw is en net gelanceerd zijn er niet veel andere tests beschikbaar. Heb je dus een brandende vraag of nog een opmerking, laat dat dan hieronder in de reacties zeker weten!

Bekijk hieronder de prijs en voorraadstatus bij iedere webwinkel. Klik op de knop en bekijk en bestel de koffiemachine – zo steun je mij door me een op een kopje koffie te trakteren. Je betaalt hier natuurlijk zelf niets extra’s voor!1 gedachte over “Saeco Xelsis Suprema review 2022”

 1. Hallo,

  Ik wil graag een vaste wateraansluiting en een vaste afvoer aansluiten op een nieuwe koffiemachine. Ik wil graag deze Saeco gaan kopen, maar ik kan nergens in de handleidingen vinden dat dit ook kan. Weet u dat?

  Mvg Michel

  Beantwoorden

Plaats een reactie