Home / Blog / Reviews / Saeco Xelsis Suprema review 2023

Saeco Xelsis Suprema review 2023

Op zoek naar de nieuwe Saeco Xelsis Suprema SM8889/00? Dit is één van de meest luxe volautomatische koffiemachines. Hij lijkt erg op zijn voorganger en kleinere broertje, de ‘normale’ Saeco Xelsis SM7580/00, maar nu nog luxer.

Het display is een stukje groter, geluid zachter, meer koffiesoorten en bestuurbaar via app. Wat wil je nog meer van een volautomaat?

Naast al deze luxe mogelijkheden kun je natuurlijk ook gewoon, heerlijke koffie zetten. En je hebt keuze uit vrijwel alle mogelijk denkbare koffiesoorten!


De Xelsis Suprema valt direct op door het enorme 7,8 inch kleurendisplay. Dit is een van de grootste displays die we op een volautomaat hebben gezien. Het zorgt voor een moderne uitstraling en hoge gebruiksgemak.

Naast het display beschikt de Suprema over alle eigenschappen die je van een high-end Saeco mag verwachten. Denk aan een luxe design, uitgebreide instelmogelijkheden en een zeer goede koffie- en melkkwaliteit.

Saeco-modellen spreken mij altijd erg aan vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en het gemakkelijke gebruik. De nieuwe Suprema maakt deze reputatie meer dan waar!

In deze review lees je mijn ervaringen na uitgebreid testen. Ik bespreek alle features, de bediening, koffie- en melkkwaliteit en hoe makkelijk het is om de machine schoon te maken.


Saeco Xelsis Suprema review: heel veel koffiesoorten

De Saeco Xelsis Suprema review is beoordeeld met een 9,6 uit 10. Doordat je uit wel 20 soorten koffie kunt kiezen en de smaak helemaal naar wens kunt aanpassen scoort deze erg goed.

De belangrijkste eigenschappen van de Saeco Xelsis Suprema

 • Enorm 7,8 inch kleurendisplay voor gemakkelijke bediening
 • Mogelijkheid om 20 verschillende koffiespecialiteiten te zetten
 • Koffie-instellingen precies af te stemmen met Coffee Equalizer
 • Keramische koffiemolen met 12 instellingen
 • 8 gebruikersprofielen om favoriete instellingen op te slaan
 • Automatische aanpassing van koffie op basis van bonen (BeanMaestro)
 • Hygiënisch melksysteem met geïntegreerde reiniging
 • Mooi design met roestvrij stalen behuizing

Bekijk hieronder de actuele prijs- en voorraadstatussen bij verschillende webwinkels. Wil je ‘m bestellen? Klik dan hieronder op de knop! Zo ontvangen wij een kopje koffie van jou, waar je zelf niets voor hoeft te doen of te betalen.Specificaties
Aantal kopjes per keer2
Inhoud waterreservoir1,7 liter
Inhoud bonenreservoir450 gram
HeetwaterfunctieJa
Standby functieJa
Aantal koffiesoorten14
Extractieproces espresso zettenGelijke druk
Instelbare koffiesterkteJa
Instelbare koffiehoeveelheidJa
Watertemperatuur aanpasbaarJa
Geschikt voor melk opschuimenJa
Manier van opschuimenMelkslang
Instelbaar melkvolumeJa
2 melkspecialiteiten tegelijkJa
Inhoud melkreservoir0,6 liter
WarmhoudplaatJa
TouchscreendisplayJa
Instelbare koffieprofielen8
Bediening via WiFi (app)Ja
Ontkalking30 min, 1 keer per kwartaal


Design en bedieningspaneel

Qua design lijkt deze Saeco Xelsis Suprema erg op zijn voorganger.

De Saeco Xelsis Suprema oogt als een robuuste en degelijke volautomaat.

Hij heeft een behuizing van hoogwaardig roestvrij staal in combinatie met zwarte afwerking.

De afmetingen zijn behoorlijk fors met een breedte van 28,7 cm, diepte van 48,7 cm en een hoogte van 39,6 cm.

Met een gewicht van 12,4 kg is het wel een machine die stevig op het aanrecht blijft staan.

Het enige échte verschil dat we zien is de grootte van het touchscreen display.

Hiermee stel je nu nog veel meer zelf in én is de keuze uit de koffiesoorten groter, waar ik je later meer over vertel.

Het opvallende grote display domineert de voorkant. Dit Full Touch kleurenscherm met hoge resolutie ziet er modern en strak uit.

De bediening werkt erg prettig en soepel. Door het grote formaat kun je gemakkelijk alle menu’s en instellingen bedienen.

Zoals je ziet is er een uitgebreid menu met keuzeopties. Hiermee kun je vanalles instellen:

 • Koffiesterkte
 • Hoeveelheid koffie
 • Hoeveelheid melk
 • Temperatuur
 • Smaak (!)
 • Melk/koffie eerst

Met de “CoffeeEqualizer” bedien je alle instellingen voor de koffie, zoals je boven in de foto ziet, met de schuifregelaars.

Dit zijn een hoop aanpassingen. En dat is dan enkel voor het naar smaak maken van een koffiesoort! De meest opmerkelijke functie is smaak. Je kiest tussen full-body of taste en daartussen beweeg je het schuifje.

Het formaat van het display is natuurlijk enorm. En ook echt een groot pluspunt als we kijken naar gebruiksgemak. Alles makkelijk in één scherm en je swipet simpel door alle menu’s en instellingen.

Als je wilt kun je ook de vooraf ingestelde instellingen gebruiken voor bijvoorbeeld koffiesterkte. 

En omdat elke controller afzonderlijk wordt bestuurd, heb je ongelooflijk veel controle en kun je letterlijk je eigen koffiesoort mixen.

De “BeanMaestro” functie is de door Saeco zelf ontworpen functie van de Bean Adapt-technologie, die we zien bij de DeLonghi PrimaDonna Soul.

Bij deze machine werkt dit ongeveer hetzelfde. Vertel het koffiezetapparaat welke maalstand en bonen je gebruik en de machine past de parameters automatisch voor je aan. Handig!

Je kunt de machine bedienen via de Saeco App of de Amazon Alexa die je in huis hebt.

Deze verbind je eenvoudig aan het wifi-netwerk bij jou thuis. Zo bestuur je de machine met app of spraak.

Andere onderdelen

Onder het display zit de uitneembare waterreservoir van 1,7 liter.

De zetgroep kan eenvoudig worden verwijderd door de luikjes links en rechts te openen. Handig voor het reinigen en ontkalken.

Het melksysteem met geïntegreerde melkopschuimer werkt volautomatisch. De melkslang zuigt zelf melk op uit de meegeleverde melkcontainer van 0,6 liter. Handig is ook de heetwaterfunctie voor het maken van bijvoorbeeld thee.

Koffiespecialiteiten

Met de Saeco Xelsis Suprema kun je kiezen uit maar liefst 20 verschillende koffiespecialiteiten.

Van espresso, koffie, cappuccino tot café au lait en latte macchiato. Ook specialty koffies zoals flat white, galao en cortado behoren tot de mogelijkheden.

De machine beschikt over keramische maalschijven voor optimaal behoud van aroma en smaak. De maling kun je precies afstellen op de gebruikte bonen voor het lekkerste resultaat in het kopje.

Verder is de watertemperatuur eenvoudig per kopje in te stellen via het display. Zo kun je jouw ideale temperatuur voor elke koffiesoort instellen.

Coffee Equalizer

Een unieke eigenschap van de Saeco Xelsis Suprema is de zogenaamde Coffee Equalizer.

Met deze functie pas je via schuifjes het aroma, de sterkte, hoeveelheid en alle andere aspecten van de koffie en melk volledig aan je eigen wensen aan.

Zo kun je precies de juiste melkschuimlaag of espresso met jouw ideale smaak en sterkte bereiden.

Je mixt als het ware je eigen drankje! Alle aanpassingen kun je ook opslaan als favoriete drank onder je persoonlijke profiel.

Koffiekwaliteit

Uiteraard draait het bij een volautomaat uiteindelijk om de kwaliteit van de koffie en melk in het kopje. Gelukkig weet de Saeco Xelsis Suprema op dit vlak zeer te overtuigen.

De espresso heeft standaard al een volle smaak met mooie crèmelaag. De koffie is lekker warm en loopt vlot in het kopje. Na wat experimenteren met de Coffee Equalizer lukte het mij moeiteloos om de ideale espresso te zetten.

De temperatuur van de koffie is standaard al goed, maar je kunt deze nog iets verhogen voor een hetere espresso. Ook de grotere koffie en specialiteiten als cappuccino en latte macchiato smaken uitstekend.

Het melkschuim is perfect van structuur en lekker warm. Niet te strak en niet te wat, precies goed voor een fijne milde smaak. De hoeveelheid is naar wens in te stellen.

Reiniging

Om de Saeco Xelsis Suprema in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud en reiniging erg belangrijk. Gelukkig is dit bij deze machine redelijk eenvoudig.

Na iedere koffiebeurt spoelt de ingebouwde HygiSteam functie automatisch de melkleidingen door met stoom. Zo voorkom je bacterievorming en krijgt de melk een vieze nasmaak.

Het waterreservoir, drupbak en andere onderdelen zijn gemakkelijk uitneembaar voor handmatig reinigen.

In het display leidt de machine je stap voor stap door het reinigings- en ontkalkingsproces. Dit duurt slechts zo’n 30 minuten en is met de duidelijke instructies prima zelf uit te voeren.

Koffiemolen en maalstanden

De keramische koffiemolen bevindt zich in het bonenreservoir van 450 gram.

Je kunt kiezen uit maar liefst 12 verschillende maalinstellingen voor de perfecte maling voor jouw koffiebonen.

De geïntegreerde koffiemolen bij deze Saeco Xelsis Suprema is van keramische maalschijven gemaakt.

Deze zijn hittebestendig en zortgen ervoor dat de smaak van jouw espresso intact blijft. Betere kun je niet hebben!

De maalgraad is de belangrijkste parameter voor een goed aroma in de koffie. 

Als je deze zoals hier handmatig kunt aanpassen is een aparte koffiemolen niet nodig.

Er is keuze uit 12 verschillende maalniveau’s.

Onze tip: zet de maalgraad op ‘fijn’; stand 3 of 4 uit 12 dus. Dit ligt aan de koffiebonen die je gebruikt.

Let hierbij wel op! Het is belangrijk alleen de maalstand te veranderen als de koffiemolen de bonen maalt. Anders gaat deze stuk.

Bij het malen van de koffie hoor je deze machine zeker wel. Maar het is niet storend en je gaat er geen last van hebben.

Wel maakt deze koffiemachine net wat meer herrie dan vergelijkbare modellen zoals de Primadonna Soul.


Saeco Xelsis Suprema Test: koffie- en melkschuimkwaliteit

De koffiekwaliteit en de kwaliteit van het melkschuim is misschien wel één van de belangrijkste onderwerpen voor jou. Is de koffie lekker en zo ja, moet je veel instellen om het lekkerste bakje koffie te bereiken? Hieronder vind je alles over de koffie en melkschuim-kwalteit van de Saeco Xelsis Suprema!

Over de koffiekwaliteit

Deze Saeco Xelsis Suprema laat je de ware koffieboon proeven. Doordat de smaken écht goed naar boven komen – en je niet enkel chocoladetonen proeft – weet je dat deze koffieautomaat goede koffie maakt.

De temperatuur van de koffie is ook goed. Maar ben je niet helemaal tevreden? Dan pas je ‘m zelf aan naar wat heter of minder heet door de schuifregelaar op het display te gebruiken.

Daarnaast is de machine ook nog eens snel: meestal doet dat de kwaliteit niet verbeteren. Maar bij deze Suprema zul je versteld staan over de kwaliteit en snelheid waarmee de koffie wordt gezet.

De melkschuim kwaliteit

Ook bij het zetten van koffiespecialiteiten met melkschuim is de Xelsis Suprema snel. En het resultaat is net zoals bij de koffie erg goed. Het melksysteem met melkslang werkt snel en is eenvoudig te reinigen, waar ik je later meer over vertel.

De hoeveelheid melkschuim of warme melk pas je ook weer aan via het display. Handig!

De melk is lekker fijn en super glad, daarom perfect voor een cappuccino of latte. Daarnaast is de melk erg heet! Dit is fijn, want zo koelt jouw koffie met melk een stuk minder hard af.

Bij de oude Saeco Xelsis werd er af en toe een spatje doorspoelwater in de cappuccino gedaan, doordat hij te snel spoelde. Nu is dat zeker niet meer!Reiniging en onderhoud

Qua reiniging en onderhoud van de Saeco Xelsis Supreme kan veel automatisch. Met de unieke ‘HygieSteam’-technologie kun je makkelijk de leidingen en het melksysteem doorspoelen na ieder gebruik.

Hierdoor blijft alles makkelijk schoon binnenin de machine, handig want daar kom je niet zo gemakkelijk zelf bij.

De lekbak moet wel vaak worden geleegd. Doordat deze relatief klein is in vergelijking met het waterreservoir.

Daardoor moet je deze vaker legen dan het waterreservoir bijvullen. In mijn optiek hadden ze beter de lekbak wat breder kunnen maken, zodat hier meer in kan.

Bij het ontkalken van de Saeco Xelsis Supreme geniet je van het display. Hierop worden namelijk alle stappen getoond en vertelt de machine precies wat je moet doen. Na een half uur is dit proces klaar.

Met handige plaatjes is dit een vrij simpel proces; zelfs voor de eerste keer! (Meer info hierover kun je vinden in de handleiding (.pdf 16,88 MB))

Kortom; aan reiniging en onderhoud zal het zeker niet liggen. Met de uitneembare zetgroep aan de zijkant kun je alle onderdelen loshalen en apart schoonmaken.

De ingestelde reinigingsprogramma’s helpen je bij het schoonmaken en veel gaat automatisch.


Conclusie van de Saeco Xelsis Suprema review

Concluderend is de Saeco Xelsis Suprema review beoordeeld met een 9,1 uit 10. Door het prachtige kleurendisplay is het gebruiksgemak groot.

Ook de goede kwaliteit koffie en melkschuim is niet onbelangrijk, naast dat de Suprema makkelijk kan worden schoongemaakt.

Kortom is dit een topklasse koffiemachine voor de liefhebber of de genieter van een echt goede espresso of cappuccino.

Heb je al de vorige versie van de Xelsis? Dan lijkt het me een beetje overbodig om te upgraden, aangezien er niet heel veel is veranderd behalve het kleurendisplay en een aantal kleine aanpassingen in de programmering.

De Saeco Xelsis Suprema is een indrukwekkende volautomaat die op alle fronten weet te overtuigen.

Het enorme display werkt uitstekend en ziet er modern en stijlvol uit. De bediening is kinderlijk eenvoudig en biedt eindeloze personalisatiemogelijkheden.

Zowel de espresso, lungo als koffiespecialiteiten met melkschuim scoren erg goed qua smaak en presentatie in het kopje. Het geavanceerde hydraulische systeem biedt constant hoge kwaliteit en prestaties.

De vele automatische spoel- en reinigingsprogramma’s maken het onderhoud en schoonmaken gemakkelijk. Zo geniet je jarenlang van verse topkoffie uit dit fantastische apparaat!

Met een adviesprijs van €1599 is de Saeco Xelsis Suprema aan de prijzige kant.

Maar gezien alle functies, technologie en het luxe design vind ik de prijs absoluut gerechtvaardigd.

Wil je het beste van het beste? Dan is dit een solide investering voor jaren koffieplezier.

Wat mij betreft verdient de Saeco Xelsis Suprema SM8889/00 daarom een dikke aanrader voor wie de ultieme volautomaat zoekt!1 gedachte over “Saeco Xelsis Suprema review 2023”

 1. Hallo,

  Ik wil graag een vaste wateraansluiting en een vaste afvoer aansluiten op een nieuwe koffiemachine. Ik wil graag deze Saeco gaan kopen, maar ik kan nergens in de handleidingen vinden dat dit ook kan. Weet u dat?

  Mvg Michel

  Beantwoorden

Plaats een reactie