Home / Blog / Soorten / Robusta vs Arabica koffiebonen: wat zijn de verschillen?

Robusta vs Arabica koffiebonen: wat zijn de verschillen?

Robusta vs Arabica koffiebonen verschillen

Wat zijn de verschillen tussen Robusta en Arabica koffiebonen? Koffiebonen zijn alom bekend. Maar niet iedereen kent de verschillende soorten. Wist je dat er meer dan 100 verschillende soorten koffie zijn? Arabica- en Robusta-bonen zijn er slechts twee. Maar het zijn wel de twee meest gebruikte koffiebonen voor onze koffie. Maakt het uit wat voor soort koffiebonen je gebruikt? En wat zijn de verschillen?

Er is één koffieboon die wordt beschouwd als de koning onder de bonen. Deze boon domineert de koffieproductie in de wereld en beheerst de specialiteitenmarkt. 

Mensen geloven in de smaak. Ze zweren erbij! En je ziet het overal; ‘100% Arabica!‘.

Maar zijn dit ook de lekkerste koffiebonen? Want dan is er Robusta. 

Critici omschrijven het vaak als het proeven van verbrand rubber. Geen goede reclame. Een blend van Arabica en Robusta koffiebonen? Schande!

En toch is het de op een na meest verhandelde koffiesoort ter wereld. Voordat we kijken naar de verschillen volgt hier wat korte informatie over Arabica en Robusta koffiebonen. 


Wat zijn Robusta koffiebonen?

Robusta koffiebonen zijn iets kleiner en ronder van vorm dan Arabica en hebben een sterkere, bittere, krachtige smaak. Omdat ze minder oliën bevatten, hebben ze vaak meer natuurlijke, aardse, zwaardere smaken. Ze zijn goed voor ongeveer 25% van de koffie en vaak goedkoper dan Arabica koffiebonen. 

Robusta staat meestal bekend om een sterke, harde, diepe smaak en een hoog cafeïnegehalte. Deze eigenschappen zijn ideaal voor oploskoffie, daarom wordt Robusta gebruikt voor de meeste oploskoffie van poeders en korrels.

Dus, wat is de meest populaire boon? Blijf lezen!


Wat zijn Arabica koffiebonen?

Arabica koffiebonen zijn meer ovaal en plat van vorm en hebben een zoetere, lichtere en zachtere smaak. Ze hebben ook meer oliën in de boon zelf, zodat ze meer fruitige, pittige en zoete smaken kunnen hebben. Arabica bonen zijn goed voor ongeveer 75% van alle koffie en zijn vaak duurder qua prijs. 

Arabica is de meest geproduceerde bonen soort. Het is afkomstig van de plant Coffea Arabica en is in de wereld van koffiekenners een grote voorkeur boven Robusta.

De genuanceerde, levendige, zoetere en meer complexe smaken spelen een grote rol in de populariteit van de boon. Hoewel Arabica een lager cafeïnegehalte heeft kiezen koffieliefhebbers voor de kostbare Arabica koffiebonen vanwege de heerlijke smaak.


Arabica- vs Robusta koffiebonen: wat zijn de verschillen?

Robusta en Arabica koffiebonen hebben zeker meer verschillen dan overeenkomsten. In feite zijn er niet meer overeenkomsten dan dat ze allebei een kopje koffie zetten!

Om deze vergelijking te beginnen, laten we beginnen met het eerste dat opvalt aan de twee bonen, het uiterlijk.

Uiterlijk

Robusta vs Arabica koffiebonen

Weet jij welke welke is? Je hebt even de tijd om erover na te denken…

Zoals je kunt zien, is de rechter kleiner, ronder en dikker. De linker lijkt meer op de ’typische’ boon die je gewend bent. Langer, slanker en volgt de direct herkenbare ‘S’-vorm in het midden.

Hoe zit het met deze twee? Kun je het verschil zien? Voordat je raad, zijn ze eigenlijk allebei Arabica.

Ik neem het je niet kwalijk dat je denkt dat de koffieboon aan de rechterkant Robusta was, omdat hij er korter en dikker uitziet. Dit is om te laten zien hoe moeilijk het kan zijn om verschillende soorten koffie te onderscheiden.

Met dat gezegd hebbende, wat zijn de meer duidelijke verschillen tussen de twee?

Oorsprong en distributie

Robusta werd lange tijd beschouwd als het lelijke zusje van Arabica. Recent onderzoek toont aan dat dit in feite niet zo is. 

Het blijkt dat Robusta eigenlijk de oudere is. Door de genen te vergelijken, hebben wetenschappers ontdekt dat Robusta ergens in Zuid-Soedan een kruising heeft gemaakt met een andere soort, Coffea euginoides genaamd, die een nieuwe soort heeft voortgebracht: Arabica.

Toch waren Arabica koffiebonen waarschijnlijk de eerste die werd gedronken.

Naarmate koffie populairder werd konden plantensmokkelaars bijna hun vrije gang gaan. De koffieteelt nam de vlaktes over van het gebied tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring – nu bekend als de Koffiegordel.

Productiehoogte

Arabica koffiebonen groeien op ongeveer 1.300 – 1.500m hoogte. Terwijl Robusta bonen op 900 – 1.000m hoogte groeien. (Gemiddelde en beide soorten kunnen afwijken.)

In feite kunnen Arabica-planten zo laag als zeeniveau – bijvoorbeeld in ons eigen land – worden gekweekt en meer dan 2.000 meter hoog. Robusta kan van zeeniveau tot ongeveer 1.500 meter worden gekweekt.

Doet hoogte er toe? Kort antwoord – ja. Enorm.

Grote hoogtes produceren SHB (strikt harde bonen) die van een veel hogere kwaliteit zijn dan zachte bonen. 

Extreme weersomstandigheden komen vaker voor op grotere hoogte. Deze vertragen de rijping van de bonen, waardoor ze harder worden.

Hierdoor ontstaan complexere suikers. Dit resulteert in een zoete en lekkere koffieboon.

Koffieplant

Koffieplanten houden van milde, vochtige klimaten en zijn ze gevoelig voor snelle temperatuurveranderingen. Ze zijn extreem vatbaar voor vorst. Dit kan hele plantages kapot maken, wat de reden is dat we ze in Nederland niet snel verbouwen.

In 1975 bijvoorbeeld, tijdens de Braziliaanse “zwarte vorst“, werden meer dan 200 miljoen koffiebomen getroffen door de vijf dagen van temperaturen onder het vriespunt. Hierdoor schoten de koffieprijzen over de hele wereld omhoog.

Regen en de koffiebes

De koffieplant heeft jaarlijks tussen de 1500 en 2000 mm regen nodig. Dankzij diepe wortels deze Coffea Arabica overleven wanneer de grond droog is. De koffiebes voor Arabica rijpt 9 maanden na de bloei. 

Het duurt langer voordat Robusta bonen rijpen, ongeveer 10-11 maanden. Ze worden gekweekt in gebieden waar het weer onstabiel is en waar frequente en zwaardere regenbuien zijn – 2000-3000 mm per jaar.

Cafeïnegehalte

Robusta heeft ongeveer het dubbele aan cafeïne dan Arabica. Gemiddeld heeft Robusta een cafeïnegehalte van 2,7%, terwijl Arabica gemiddeld 1,5% cafeïne bevat.

De Robusta plant bevat meer natuurlijke cafeïne. Geweldig voor oploskoffie, waar we op zoek zijn naar een boost van energie en niet per se een geweldige smaak. Maar het is niet ideaal voor ambachtelijke koffie.

Voor degenen die koffie drinken vanwege de heerlijke smaak, is Arabica meestal de winnaar omdat een hoog cafeïnegehalte een bittere smaak geeft.

En dat brengt ons bij het – voor de meeste onder ons ten minste – belangrijkste gedeelte:

Smaak

De chemische onderdelen in de koffiebonen – zoals oliën, suikers en zuren – houden nauw verband met het specifieke smaakprofiel van de koffie.

Arabica bevat over het algemeen een hoger aantal oliën (15-17%) en suikers (6-9%) dan Robusta. Dit zorgt voor een zoeter kopje met meer complexe aroma’s en een gladde en soepele textuur.

Maar er is meer!

De suikers in de boon worden afgebroken wanneer ze worden geroosterd. Hierdoor ontstaan verbindingen die zure tonen aan de koffie geven. Ook al bevat Arabica eigenlijk minder zuren dan Robusta.

Het lage oliegehalte van Robusta (10-12%) geeft over het algemeen een langere en stabielere crema bij het zetten van een espresso. 

Ken je dat wellustige, gouden, gebruinde schuim bovenop een espresso? Die is gemaakt van kleine luchtbelletjes waarin veel van de oliën zijn gesuspendeerd. Maar teveel vet vernietigt eigenlijk het schuim!

Robusta koffiebonen smaken bitterder dan Arabica koffiebonen. Waarom is dat?

Robusta’s hebben een lager suikergehalte (3-7%) en een dubbele hoeveelheid cafeïne (1,7-4%) en chlorogene zuren (CGA’s).

Betekent dit dat Arabica een boon van betere kwaliteit is? 

Helemaal niet! Het maakt Robusta koffiebonen perfect voor als je ’s ochtends op zoek bent naar een extra kick of als je van cappuccino houdt, omdat de sterkere smaak nog steeds door de melk heen te proeven is.

En het leuke is:

Het hoge cafeïne- en CGA-gehalte maakt de Robusta koffieboon beter bestand tegen ziekten, plagen en schimmels die zich vermenigvuldigen in hete, natte klimaten, zoals bladroest en de koffiebessen-ziekte. De stevigheid van deze soort betekent dus dat het makkelijker en goedkoper is om te kweken dan Arabica.

Belangrijkste smaakverschillen

De belangrijkste smaakverschillen tussen deze twee soorten zijn:

  • Zuurgraad – Arabica heeft over het algemeen een hogere zuurgraad dan Robusta.
  • Smaak – Arabica is zoeter en aangenamer van smaak dan Robusta.
  • Smaaktonen – Robusta staat bekend om een houtachtig, aards en zelfs verbrand rubberachtig smaakprofiel. Arabica staat voor bloemige en fruitige tonen.

Nu we de belangrijkste verschillen hebben behandeld, zie je waarschijnlijk dat Arabica de bovenliggende hand heeft in het verhaal.

Dus, wie gebruikt er Robusta? 


Wanneer Robusta- of Arabica koffiebonen gebruiken?

Wanneer Arabica- of Robusta bonen gebruiken?

Robusta wordt het meest gebruikt voor oploskoffie. De sterke en robuuste structuur van de boon – naast het hoge cafeïnegehalte – maken het de ideale optie voor oploskoffie.

Veel merken gebruiken het voor hun instant-blends zoals Nescafe en Lavazza.

Zelfs ‘de duurste koffie ter wereld’, ook wel bekend als Kopi Luwak, gebruikt Robusta-bonen.

Ze zijn ook goed om in blends te gebruiken om de sterkte en het cafeïnegehalte te vergroten.

Wie gebruikt er dan alleen Arabica-koffiebonen?

Ongeveer 60 – 75% van de wereld.

De meeste ambachtelijke koffiebranders, koffiebars en cafés investeren in Arabica-bonen van hoge kwaliteit.

Dit komt omdat we gepassioneerd zijn door koffie en op zoek zijn naar het allerbeste in ons kopje. Hoewel Arabica koffiebonen duurder zijn, is het de moeite waard vanwege de verscheidenheid aan heerlijke smaken die je kunt krijgen.

Als je nieuwsgierig bent, vraag dan je favoriete koffiebrander of winkel om te zien wat voor soort bonen ze gebruiken. 


Hieronder vind je een infographic. Deel deze op je socials, of publiceer ‘m op je website!

Infographic Arabica vs Robusta koffiebonen van Koffiemachine.org

Ik raad je aan om alle verschillende soorten uit te proberen om jouw favoriet te vinden.

Heb ik al jouw Arabica vs Robusta vragen beantwoord? Laat het weten in de reacties!


1 gedachte over “Robusta vs Arabica koffiebonen: wat zijn de verschillen?”

Plaats een reactie