Home / Blog / Recepten / Ristretto koffie: wat is het en hoe maak je het?

Ristretto koffie: wat is het en hoe maak je het?

Wat is ristretto koffie?

Een ristretto: we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Veel koffiebars hebben ‘m op het menu staan. Maar wat is dit nu precies voor koffie? En wat is het verschil met een ‘normale’ espresso of een lungo? Hier vind je het antwoord op al je vragen. Daarnaast vertel ik je ook hoe je de perfecte zet én kijken we naar de Nespresso Ristretto!

Er zitten wezenlijke verschillen tussen een ristretto, espresso en lungo. Alleen de hoeveelheid gemalen koffie, die is hetzelfde. Wat is dan het verschil?

Deze drie koffiesoorten lijken enorm op elkaar. Met ieder een eigen kwaliteit. Welke van deze soorten het beste bij jou past weet je na het lezen van dit (korte) artikel. Het is belangrijk dat als je een ristretto of lungo wilt gaan proeven, je eerst de espresso smaak goed kent. Laten we beginnen!


Wat is een ristretto?

Lungo Espresso Ristretto verschil

Een ristretto is een kleine kop koffie met een intense, sterke smaak van 15 á 20 ml. Ristretto betekent in het Italiaans beperkt. Omdat het slechts één (of hooguit twee) slokken zijn doet deze koffie zijn naam eer aan.

Deze slok koffie zit vol met aroma en heeft een donkere crema. Deze soort koffie heeft een intense beleving; een echte power-shot!

De bereiding van een ristretto komt overeen met die van een lungo (later meer over de perfecte bereiding). Beide koffiesoorten maak je met een pistonmachine. Tegenwoordig kan dit ook met een Nespresso machine.

Het water wordt bij de bereiding onder hoge druk door de gemalen koffiebonen (of cupje) geperst. Hierdoor is de smaak van een ristretto erg krachtig en krijgt deze zijn karakteristieke smaak.

De gemalen koffie heeft over het algemeen een grovere maalstand voor een espresso dan voor een ristretto. De koffiebonen worden dus fijner gemalen. Hierdoor komen er meer oliën en aroma’s vrij en de bittere smaak wordt minder.

Ook heeft deze koffiesoort een lage zuurgraad. Hierdoor wordt de koffie goed verdragen.

Ben je op zoek naar een bijzondere koffiesoort? Ben je een liefhebber van sterke, aromatische koffie?

Dan is deze koffiesoort perfect voor jou. Minder in jouw kopje, maar meer smaak!

Hoe drink je ‘m?

Vaak gebruiken mensen gewoon een espresso kopje. Dit is natuurlijk geen probleem, maar er bestaan ook ristretto kopjes.

Waar zit meer cafeïne in?

Nu je weet dat de bereiding ongeveer overeen komt, en alleen de waterhoeveelheid anders is, kun je je afvragen of er meer cafeïne in een ristretto zit dan in een espresso of lungo.

Wat klopt er nu precies? Is het; hoe sterker hoe meer cafeïne?

Nee, dat is een fabel. Er zit niet meer cafeïne in een ristretto dan in een espresso of lungo. Integendeel zelfs!

Een espresso en lungo bevatten juist méér cafeïne. Doordat de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde is, maar de koffievolume minder, zit er minder cafeïne in een ristretto dan in een espresso of lungo.

Bij het zetten van koffie komt de cafeïne pas op het laatste vrij. Ook de bittere smaak komt vaak aan het einde van de zetbeurt pas.

Hierdoor zal je bij een ristretto minder cafeïne en een minder bittere smaak hebben dan bij een espresso.

Waar komt het vandaan?

Zoals je al weet komt de ristretto uit Italië. Zuid-Italië om precies te zijn. Hier zijn naast espresso (zoals in heel Italië) ook de lungo en dus de ristretto koffie populair.

In Italië is het bijna: hoe zuidelijker in het land je bent, hoe minder water er gebruikt wordt voor de koffie.

Ook wordt deze koffie in het zuiden vaak Corto genoemd, wat kort betekend.


Ristretto zetten: zo maak je een échte ristretto koffie

Ristretto zetten espresso machine

Een ristretto zetten is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het verschilt niet veel met een espresso of lungo zetten. Het is een kwestie van instellingen in jouw koffiemachine als je de beste ristretto koffie wilt zetten.

Heb je een espresso machine? Dan kun je de waterhoeveelheid instellen per Italiaanse koffiesoort. Voor een espresso en lungo is dat meer dan voor een ristretto.

Wil je een ristretto zetten met een espresso machine? Dan heb je ongeveer 15 tot 20 ml water nodig. Het maken van de koffie duurt zo’n 10 tot 20 seconden: dit heet de extractieduur (doorlooptijd van water door de gemalen koffie).

Het kan ook zijn dat je een Nespresso machine hebt met de cup ‘Ispirazione Ristretto Italiano’. In dat geval hoef je weinig zelf meer te doen.

De machine weet precies hoeveel water er bij de koffie moet. Dit is niet het geval als jouw machine enkel een espresso en lungo knop heeft. In dat geval druk je ‘m iets eerder op stop.

De perfecte verhoudingen

Om de perfecte ristretto te zetten wil je dat de verhoudingen goed zijn. Hieronder vind je de beste verhoudingen voor een ristretto zetten:

 • Hoeveelheid gemalen koffie: 6,5 tot 7 gram
 • Extractieduur: 11 tot 15 seconden
 • Druk: 9 tot 16 bar
 • Watertemperatuur: 92 tot 96 graden Celsius

Ristretto Nespresso: Ispirazione Ristretto Italiano

Hiervoor had ik het er al kort over. Bij Nespresso hebben ze ook verschillende ristretto koffiesmaken. Klik hier voor een compleet overzicht smaken Nespresso cups. De bekendste Nespresso Ristretto is de ‘Ispirazione Ristretto Italiano’.

Deze koffiecup smaakt intens donker met een subtiel fruitcontrast, volgens Nespresso. Dit cupje is een klassieke Italiaanse koffie. De origine van de koffie komt uit Napels.

De Ispirazione Ristretto Italiano is een combinatie van Arabica en Robusta koffiebonen. De Robusta-koffie die in deze blend zit is afkomstig uit Mexico.

Hierdoor is de branding niet té intens en donker, maar krijgt deze ook een heerlijk fruitige smaak. De split-branding die Nespresso zocht.

Kun je een lungo zetten met dit cupje?

Nee, we raden je niet aan om Nespresso ristretto als lungo te zetten. Want Nespresso doet 2 gram koffie minder in een cupje dat bedoelt is voor espresso. Hierdoor zal jouw lungo niet hetzelfde smaken als jouw espresso uit hetzelfde cupje.


Veelgestelde vragen

Hoe maak je ristretto koffie?

Er zijn verschillende manieren om deze koffiesoort te bereiden. Zo is het eerst belangrijk om te weten wat voor soort koffiemachine je hebt. Heb je een espresso machine? Dan kun je veel handmatig instellen, en is het dus een klein beetje lastiger. Heb je daarentegen een Nespresso machine? Dan is het een stuk makkelijker. Druk op het knopje espresso en stop ‘m ongeveer halverwege. Gebruik hiervoor wel het juiste koffiecupje.

Wat vond je van dit artikel? Heb jij een favoriet? Laat het hieronder weten in de reacties!

1 gedachte over “Ristretto koffie: wat is het en hoe maak je het?”

 1. Volgens mij klopt het een en ander niet,
  Ten eerste behoort de doorlooptijd 25 seconden te zijn’ als je deze verkort tot 15 seconden dan krijg je onderextractie (zurige smaak)
  Je kan ristretto op twee manieren maken.
  1) De koffiemolen fijner instellen, het water loopt minder snel door de koffie zodat er een volledige extractie plaatsvind met minder water.
  2) Koffie hoeveelheid hetzelfde als een espresso maar dan steviger aandrukken, zit dus meer koffie in en loopt ook langzamer door.

  Groet Frank

  Beantwoorden

Plaats een reactie