Pistonmachine kopen?
De beste piston koffiemachines

pistonmachine met barista

Een pistonmachine kopen is extra genieten van jouw bakje koffie. Je doet meer handmatig. Hierdoor heb je de totale controle over de smaak van je kop koffie. Maar welke pistonmachine heb je nodig?

Er zijn een hoop verschillende soorten piston koffiemachines. En ze hebben allemaal verschillende functies en prijsklassen. Wij zochten de 10 beste pistonmachines van 2020 voor je uit.

Ben je op zoek naar een pistonmachine voor in de horeca – of voor thuis? Heb je een wat kleiner budget? Bekijk dan de top 3 goedkope tot 550,-.

Daarna laten we je de top 9 beste pistonmachines van 2020 zien. Klaar voor?

Laten we beginnen. Alvast veel plezier met jouw nieuwe piston koffiemachine!

Top 3 goedkope pistonmachines

Onderstaande zijn als beste koop pistonmachine in de prijsklasse tot 550 euro. Uit 13 verschillende goedkope apparaten hebben we de 3 gekozen met de beste reviews. Deze worden het meeste verkocht én het best beoordeeld.

Hieronder laten we je de 3 beste – maar ook goedkoopste pistonmachines zien in de infographic.

infographic top 3 goedkope pistonmachines

Kort beschrijven we de beste drie goedkope apparaten. Daarnaast zie je de actuele prijs- en voorraadstatus bij de webwinkel.

  1. Smeg ECF01
  2. De’Longhi EC685.M Dedica
  3. De’Longhi ECP35.31

1. Smeg ECF01

Met Smeg ECF01 zet je koffie in stijl. Naast het elegante design van het Smeg koffiezetapparaat heeft deze ook een instelbare temperatuur. Zo stel je zelf de temperatuur van jouw espresso in. Ook kun je twee kopjes koffie tegelijk zetten. Ideaal voor als je met meerdere personen bent.

Wanneer je zelf de watertemperatuur instelt kun je er zeker van zijn dat de koffie niet verbrand. Naast gemalen koffie kun je ook ESE-servings gebruiken. Ideaal wanneer je haast hebt.

Ook een melkspecialiteit zetten is met deze piston koffiemachine geen probleem. Doe koude melk in een kannetje en zet het onder het stoompijpje. Deze machine geeft zelf aan wanneer je ‘m moet schoonmaken én bovenop de machine zit een warmhoudplaatje.

Het kost vergeleken met een volautomatische koffiemachine veel meer tijd om een kop koffie te zetten. Je hebt redelijk wat kennis nodig om het perfecte kopje koffie te kunnen zetten. Er zit geen ingebouwde koffiemolen bij. Bestel deze er dus nog los bij.

2. De’Longhi EC685.M Dedica

Deze De’Longhi EC685.M Dedica is ideaal wanneer je een kleine keuken hebt. Door het stijlvolle design past deze pistonmachine bij iedere keuken. En hij is in veel verschillende kleuren te koop.

Opschuimen gaat via het stoompijpje. Zo maak je elke keer weer een lekkere cappuccino of latte macchiato. Deze pistonmachine heeft de mogelijkheid om koffie te zetten met ESE-servings. Hierdoor kun je super snel een perfecte kop koffie zetten. Ook zet je twee kopjes tegelijk.

Het kost vergeleken met een koffiemachine veel meer tijd om een kop koffie te zetten. Je hebt redelijk wat kennis nodig om het perfecte kopje koffie te kunnen zetten. Je moet een bonenmaler kopen want die is niet meegeleverd.

Door de heetwaterfunctie zet je ook gemakkelijk een kopje thee. Er zit een dubbele lekbak in. Ook wordt de aanstamper meegeleverd. Een topklasse apparaat om mee te beginnen, voor een zachte prijs.

3. De’Longhi ECP35.31

De De’Longhi ECP35.31 is een van de beste goedkope pistonmachines. Hij staat op nummer drie omdat de bouwkwaliteit wat minder is dan bovenstaande twee. Hierdoor zal het apparaat waarschijnlijk een minder lange levensduur hebben.

Ook hiermee schuim je melk op via het stoompijpje. Hierbij kies je uit 2 verschillende instellingen; melkschuim voor een lekkere cappuccino of warme melk voor koffie verkeerd.

Er zit een heetwaterfunctie op voor een bakje thee. Daarnaast kunnen er ESE-servings in het apparaat. Na 9 minuten schakelt deze zichzelf uit. Een losse tamper is meegeleverd.

De koffie van deze pistonmachine is lekker heet. Volgens klanten is dit simpel te gebruiken en heerlijke koffie voor een schappelijke prijs.

Top 9 beste pistonmachines van 2020

9 beste pistonmachines van 2020

Hier bekijk je de top 9 beste pistonmachines van 2020.

Je ziet welke het beste verkocht én het best beoordeeld zijn.

We kijken naar wat klanten ervan vinden en natuurlijk naar de beste prijs/kwaliteit verhouding.

1. Sage Barista Express

De meest gekochte pistonmachine van 2020 is de Sage Barista Express. Hiermee zet je een heerlijke espresso. Maar dit kost wel even wat oefenwerk. Er zit een RVS melkkan met temperatuurcontrole bij. Hierdoor zet je perfecte melkschuim. Zo is deze altijd op temperatuur.

Een koffiemolen hoef je er niet bij te kopen. Met de ingebouwde maler kun je zelf verse bonen malen. De kwaliteit van deze pistonmachine is erg goed. Hij heeft een binnenwerk van hoge kwaliteit waardoor de levensduur erg lang is.

Er kunnen 250 gram bonen in. Daarnaast kies je uit 18 verschillende maalinstellingen en bepaal je zelf de kopgrote. De temperatuurstabilisatie is elektronisch. Hierdoor heb je een optimaal koffiearoma.

Klanten vinden dit een topklasse apparaat. Wanneer je ‘m goed in hebt gesteld is een espresso maken niet meer zo moeilijk. Als je van goede espresso of latte houdt en dat via een pistonmachine wilt zetten is dit het go-to apparaat.

2. De’Longhi La Specialista EC 9335.M

Met deze piston koffiemachine haal je een topklasse apparaat in huis. De De’Longhi La Specialista EC 9335.M heeft een hoog gebruiksgemak door de ingebouwde koffiemolen en de automatische tamper. De stoompijp doet melk opschuimen helemaal automatisch.

Klanten vinden dit een top aankoop door de geïntegreerde stamper. Ook kun je gemakkelijk thee zetten. Deze professionele espressomachine heeft alle gemakken die je nodig hebt om espresso te (leren) zetten met een piston apparaat.

Sommige klanten zeggen zelfs dat ze nog nooit zulke lekkere espresso hebben gedronken. En ook de Consumentenbond raad dit product aan. Deze pistonmachine is het beste uit de test.

Je hebt 5 jaar garantie op deze piston koffiemachine. Espresso zetten kan 2 tegelijk. En de schoonmaak indicator laat weten wanneer je ‘m moet schoonmaken.

3. Sage the Bambino Plus

De Sage the Bambino Plus is lekkere espresso zonder veel bijkomstigheid. Hiermee kun je wel melkspecialiteiten zetten via de stoompijp. Maar je doet wel veel handmatig. Zo bepaal je de temperatuur en dikte van het melkschuim. Met de losse tamper stamp je de gemalen koffie aan.

Door de PID temperatuurregelaar zet je op een temperatuur die telkens weer hetzelfde is. Hierdoor heb je ‘n optimale koffiesmaak. Het kost wel even wat werk voordat je heerlijke koffie kunt zetten met deze Sage the Bambino Plus. Ook moet je nog een bonenmaler erbij kopen. Want deze is niet in de machine geïntegreerd.

Het is gemakkelijk om tot 2 kopjes koffie tegelijk te zetten. Via de schoonmaak indicatie weet je wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Met 1,9 liter waterreservoir hoef je niet vaak naar de kraan te lopen. Deze is afneembaar.

4. Profitec Pro 300

De Profitect Pro 300 is een andere topklasse pistonmachine van Kookpunt.nl. dit is een machine met 2 boilers. Zo schakel je niet meer tussen temperaturen voor koffie of stomen. Hierdoor is dit een machine waarbij je niet hoeft te wachten totdat hij is opgewarmd. Zowel voor het koffie zetten als melk opschuimen. Deze Profitec blijft de juiste temperatuur behouden!

De machine is wanneer deze uitstaat na 5 minuten al klaar om te gebruiken. Ook kun je de stoomboiler zelf instellen. Deze is ideaal voor wanneer je geen cappuccino drinkt doordeweeks. De koffietemperatuur kun je zelf instellen. Ook zit er een timerfunctie op. Deze telt met je mee hoe lang het water erover doet om door de koffie te gaan. Zo heb je als professionele barista extra precisie. Al helemaal wanneer je koffie zet en melk opschuimt tegelijk.

Het binnenwerk is een topklasse apparaat. Maar ook is aan de buitenkant van de machine gedacht. Het hoogwaardig glanzende RVS uiterlijk zorgt ervoor dat je een prachtig apparaat in huis haalt met enkel de beste kwaliteit onderdelen.

5. Sage the Barista Touch

De Sage the Barista Touch is een hele goede en gemakkelijke pistonmachine. Zo pas je via het touchscreen display eenvoudig de verschillende koffiespecialiteiten naar jouw wens aan.

De Barista Touch heeft een topklasse binnenwerk. Toch is deze van RVS en niet van koper waardoor je ‘m nog steeds wel moet ontkalken. Met de automatische maling en dosering kun je precies genoeg koffie in jouw koffiekopjes verwachten. En de maalgraad heb je dus altijd goed.

In 3 seconden kan deze machine opwarmen. En de PID temperatuurregelaar zorgt ervoor dat jouw bakje koffie altijd de juiste temperatuur heeft. Zo verbrand de koffie niet en smaakt jouw espresso altijd lekker.

6. Solis Barista Perfect Pro 118

De Solis Barista Perfect Pro 118 is helemaal gemaakt van roestvrijstaal. Hierdoor is de bouwkwaliteit van deze machine erg hoog en kun je lang gebruik maken van deze machine.

Deze pistonmachine heeft een waterreservoir van 1,8 liter, dat is groter dan een gemiddelde pistonmachine.

Een latte macchiato kun je via het stoompijpje gemakkelijk zetten met het meegeleverde melkkannetje. Ook dit kannetje van is gemaakt van RVS. De tamper van deze machine is ingebouwd. Hierdoor heb je deze altijd bijdehand. Deze pistonmachine heeft een warmhoudplaat. Hierdoor wordt het kopje niet direct koud wanneer je ‘m even laat staan. Langere levensduur door RVS materiaal. Topklasse bouwkwaliteit! Daarnaast een schoonmaakindicator. Hierdoor weet je wanneer je de machine moet gaan reinigen.

Er zit geen geïntegreerde koffiemolen in. Bestel deze erbij. Melk opschuimen is redelijk wat werk voor het zetten van een lekkere cappuccino. En je hebt redelijk wat kennis nodig om het perfecte kopje koffie te kunnen zetten.

7. Sage the Oracle Touch

Wanneer we kijken naar een van de best verkochte pistonmachines is de Sage the Oracle Touch de nummer 7 in de lijst. Qua functionaliteiten, mag deze pistonmachine op nummer één staan.

De pistonmachine lijkt op een automatische espressomachine. Deze machine heeft een touchscreen display waarmee je gemakkelijk de koffie selecteert die je wilt bereiden. Automatische dosering en maling zorgen voor de perfecte hoeveelheid koffie in ieder kopje.

Door de ingebouwde bonenmaler mét automatische dosering gebruik je altijd genoeg koffie. Daarnaast stelt deze piston koffiemachine de dikte van het melkschuim en de temperatuur zelf af.

Deze Sage the Oracle Touch Stainless Steel is binnen 3 seconden opgewarmd. De PID temperatuurregelaar houdt de temperatuur constant. Zo verbrand de koffie niet.

Deze piston koffiemachine heeft een ingebouwde koffiemolen, waarmee je met één druk op de knop bonen maalt. Makkelijke bediening via het touchscreen. Langere levensduur door goed materiaal. Melk opschuimen is super simpel door de automatische opschuimer.

8. Sage the Barista Pro

Met de Sage the Barista Pro haal je een topklasse pistonmachine in huis. Er zit een losse tamper bij. Toch heeft deze pistonmachine ook veel gemakkelijkheden. Zo is de maalgraad en dosering automatisch. Het zelfde als met de zettemperatuur. De PID regelaar houdt deze constant. Voor altijd lekkere koffie!

Het displat zorgt voor een eenvoudige bediening. Met het stoompijpje schuim je zelf lekkere melk op. Hoeveel melkschuim je maakt stel je zelf in. Zo kies je om een cappuccino of bijvoorbeeld latte macchiato te maken.

Deze Sage the Barista Pro is een voorganger op de Touch. De Oracle versie is een uitbreiding in de lijn. Dit is de machine voor wie geen duizenden euro’s uit wilt geven, maar wel bijna dezelfde functionaliteiten wilt. Kies voor zelf melkopschuimen en koffie aanstampen met de Sage the Barista Pro.

9. ECM Classika II

De ECM Classika II is een topkwaliteit single boiler van ECM espresso. Dit is een topklasse pistonmachine voor horeca. Daarnaast kun je deze gemakkelijk op het aanrecht thuis kwijt. Het is een pistonmachine voor zowel kleine horeca als in huis.

De watertank is 2,8 liter en je hoort zelf wanneer deze vol is. Met het stoompijpje kun je een heerlijke cappuccino maken. Deze zet je door eerst de stoomschakelaar om te zetten. Zodra dat is gedaan kun je bijna beginnen. Eerst warmt de machine het water op naar de juiste temperatuur. Vervolgens zet je een heerlijke melkspecialiteit!

Het onderhoud is goed te doen. Maar dit moet je wel vaker doen. Aanbevolen is om eens per maand de ECM Classika II schoon te maken. Op deze manier heb je een goede pistonmachine met een lange levensduur. Zo zet je jarenlang heerlijke koffie met dit topklasse koffieapparaat!

Doordat de body van absorberend RVS is gemaakt, heb je geen last van het geluid van de vibratiepomp. Deze heeft een druk van 15 bar voor de perfecte espresso.


ECM espresso: de beste piston koffiemachines

ECM espresso machines

Op zoek naar een ECM espresso machine? De machines van ECM onderscheiden zich écht. Hier vind je de reden waarom. Ook laten we de beste van ECM in 2020 zien. Zo koop je eenvoudig jouw nieuwe topkwaliteit barista koffiemachine online. Hier vind je de professionele totaaloplossing voor een ECM espresso apparaat van topkwaliteit.

Hieronder lees je:

Laten we beginnen! Alvast veel plezier met jouw nieuwe ECM koffiemachine!


De beste ECM espresso apparaten in 2020

De beste ECM koffiemachine is de Synchronika espresso machine. Deze is het beste verkocht en het beste beoordeeld door de gebruiker. Daarom is dit de beste ECM espresso voor in de horeca, café of professionele keuken.


beste ECM espresso machine

1. Synchronika RVS

De absolute topper is de ECM Synchronika RVS. Het is een topkwaliteit machine met dubbele boiler. Het is een klassiek apparaat met de zetgroep E61. Geschikt voor kleine horeca, maar ook zeker voor thuis.

Qua design lijkt het een wat meer uitdrukkelijk apparaat dan we normaal gewend zijn van ECM. De drukmeters zijn vernieuwd. Ook is er een rand om de bovenkant van het apparaat heen. Hierop zet je gemakkelijk kopjes. Daarnaast is de onderzijde van roestvrijstaal, maar wel zwart gecoat. Wanneer je goed kijkt zie je ook de verhoging op het lekbakje. Hierdoor heb je een elegant, prachtig design.

De Synchronika heeft een dubbele boiler. De ene van 2 liter voor heet water, de ander voor koffiewater (0,75 liter). Beide zijn erg precies in te stellen door aan de voorkant op de temperatuurmeter te kijken. Ook zit er een timer functie op. Deze telt mee wanneer je espresso zet. Zo kun je tegelijk espresso maken en melk opschuimen.

Stoomfunctie is gemakkelijk met de hendel aan de zijkant te bedienen. Daarnaast is de stoom mooi droog, waardoor je geen restwater hebt. De pomp is erg stil en kun je eventueel aansluiten op de wateraansluiting.

Zeer compleet geleverd! Bekijk voor alle informatie hieronder bij Kookpunt verder, dé aanbieder van ECM espresso machines.


ecm classika 2

2. ECM Classika II

De ECM Classika 2 is een kleinere versie van de Synchronica. Wel met een enkele boiler en perfect voor thuisgebruik. De hoogglans straalt mooi vanuit jouw keuken. Met de mooie schakelaars aan de voorkant is het een eye-catcher voor ieder die voorbij loopt.

Hij heeft een roestvrijstalen boiler van 0,5 liter. Hiermee warmt de machine snel op en kun je na ongeveer 15 minuten al een espresso zetten. De watertank is 2,8 liter. Bijvullen is dus niet zo vaak nodig. Doordat de machine een automatische afslag heeft weet je wanneer je water bij moet vullen. Je hoort dan een piepje.

De vibratiepomp en pompdruk van 15 bar zorgen voor een dikke espresso met een super cremalaag. Deze pomp maakt normaal veel geluid. Doordat de roestvrijstalen body van het apparaat absorberend is, heb je niet zoveel last van dit geluid.

Met het stoompijpje maak je een lekkere cappuccino. Je zet de stoomschakelaar om en de machine warmt water op naar de temperatuur om op te stomen.

Het is belangrijk de ECM Classika II goed te onderhouden. Met de ontkalker ontkalk je eens per maand het apparaat. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen resten achterblijven. Een prachtige machine die je jarenlang koffie garandeert!


Waarom een ECM kopen?

Mocht je het nog niet zijn opgevallen, ECM staat voor Espresso Coffee Machines. Het bedrijf heet dus zoals het product. Dat betekend dat je er een hoop vanaf moet weten. Dat is gelukkig ook zo!

De eerste espressomachine werd in 1884 gemaakt. Een lange tijd geleden. Sindsdien is de espresso onlosmakelijk verbonden met Italië. Terwijl de jaren voorbij gaan gaat de techniek vooruit. Hierin gaat dit bedrijf dan ook voorop.

Zoals je nu weet en hebt gezien is het merk ECM van topkwaliteit. Waarom? Dat leggen we je hieronder graag uit. Een ECM koffiemachine kopen doe je niet iedere dag. Daarom is het belangrijk zo veel mogelijk over de machines te weten te komen.

Meest consistente temperatuur

De temperatuur van de professionele pistonmachine is stabiel, geen enkel merk kan hieraan tippen. De temperatuur blijft ook wanneer de machine niet gebruikt wordt constant. Dit betekend dat je ook bij weinig gebruik een perfect apparaat blijft houden. Wanneer je ‘m dan opeens veel gaat gebruiken blijft de prestatie hetzelfde. De temperatuur is immers hetzelfde.

Een lust voor het oog

De focus van het merk ligt niet alleen op de prestatie van de machines. Het bedrijf richt zich ook op het design van de apparaten. Want als we kijken naar de Technika, Classica of Synchronika series valt Nespresso Professional zeker in het niet.

Het zijn de meest prachtige machines. Met een RVS of behuizing van Chroom en iconische, handgemaakte elementen staat er een topklasse espresso apparaat op je aanrecht of in jouw café of horeca aangelegenheid. Precies wat je van een Italiaans espresso merk verwacht.


De verschillende ECM espressomachines onder elkaar

Om je een duidelijk beeld te geven van welke ECM espressomachines er op de markt zijn, hebben we hieronder een selectie van de meest populaire ECM koffiemachines. Bekijk de prijs bij Kookpunt, de webwinkel van dit merk in Nederland. Het zijn stuk voor stuk prachtige machines. Klik op de link voor meer informatie over de machine. Alvast veel plezier met een heerlijke espresso drinken uit jouw nieuwe machine.

ECM espresso machinePrijs
Technika IV1199,- > Kookpunt
Classika II1149,- > Kookpunt
Controvento PID5999,- > Kookpunt
Technika V Profi PID2299,- > Kookpunt
Mechanika IV Profi2199,- > Kookpunt
Classika II PID1399,- > Kookpunt
Synchronika2999,- > Kookpunt
Casa V909,- > Kookpunt

Wat is een pistonmachine

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een koffiezetapparaat waarbij je veel handmatige handelingen moet uitvoeren om een kop koffie te zetten. Bij een pistonmachine wordt naast gemalen koffie of koffiebonen soms gebruik gemaakt van ESE servings. Alle koffiespecialiteiten van espresso tot latte macchiato zijn mogelijk bij een piston koffiemachine.


Drukmeter pistonmachine

Drukmeter

Een drukmeter is onderdeel van de pistonmachine. Dit is een meter die meet met welke druk het water door de koffie wordt geperst. De druk is afhankelijk van de dosering, maalgraad en aanstampdruk. Hierdoor kan de druk wisselen. Wanneer je een drukmeter hebt, kun je real-time aanpassingen maken. Zo zet je de ideale kop koffie.

De pompdruk wordt gemeten in bar. Het geeft ook het maximale vermogen aan van de pistonmachine. De druk neemt af naarmate het dichter bij de koffie komt. Idealiter is de pompdruk 9 bar.

Tamper

Pistonmachines hebben allemaal een tamper. Een tamper is een stampertje waarmee je de gemalen koffie aanstampt voordat je er koffie van zet. Een tamper is er in twee soorten bij een pistonmachine: een losse tamper of een ingebouwde tamper.


Losse tamper

Een losse tamper is een accessoire bij de halfautomatische espressomachine.

Ingebouwde tamper

Een ingebouwde tamper zit in de pistonmachine. Er is een plekje binnen de koffiemachine waar je de tamper in opbergt.

Piston koffiemachine

Pistonmachine kopen?

Pistonmachines zorgen voor het barista gevoel in huis. Je zet iedere keer weer een goede kop koffie. Daarnaast lijkt het alsof je iedere ochtend thuis, in een koffiebar zit. Deze espressomachines zijn voor de echte specialisten. Er zijn veel verschillende soorten met veel verschillende functies. Daarom is enige kennis wel vereist. Niet getreurd, het valt goed aan te leren.

Nu leggen we je uit wat er allemaal belangrijk is bij het kopen van een pistonmachine. Weet je al waar je op moet letten? Spring naar 10 best verkochte pistonmachines!


Materiaal

Het materiaal van de pistonmachine is erg belangrijk. Dit heeft namelijk invloed op de levensduur van de koffiemachine. Daarnaast is het ook van invloed op kalkaanslag binnen de piston koffiemachine.

Er zijn verschillende materialen zoals RVS, aluminium, brons en koper. De meeste pistonmachines zijn gemaakt van RVS en aluminium. Dit geleidt de warmte goed, maar deze materialen hebben een negatief effect op de kalkaanslag. Brons en koper zijn veel duurzamer. Deze materialen houden de warmte langer vast en zijn minder gevoelig voor kalkaanslag.

Kosten

De kosten van een pistonmachine lopen erg uiteen. Pistonmachines zijn vanaf € 89,99 te koop en gaan tot boven de € 10.000,-.

Tussen deze bedragen zit natuurlijk een enorm verschil in kwaliteit en functionaliteit.

De goedkoopste automaat is slechts geschikt voor gemalen koffie, terwijl de duurste ook een geïntegreerde koffiemolen heeft. Verder is de watertemperatuur niet instelbaar, is er geen thermometer, smaakindicator, warmhoudplaatje of zelfs geen touchscreen. Niet te vergeten verschilt het materiaal van kunststof tot metaal of RVS.

Bonenmaler of geïntegreerde koffiemolen?

Er zijn pistonmachines met een geïntegreerde koffiemolen, maar er zijn ook zonder. Dan is het kopen van een losse bonenmaler een vereiste. Zo’n losse bonenmaler wordt ook een koffiemolen genoemd. Hier zijn ook veel verschillende soorten en maten in te vinden. Bekijk onze top 10 koffiemolens, maar zoek eerst een pistonmachine uit!

Het voordeel aan een geïntegreerde koffiemolen is dat de koffie lekkerder wordt. De tijd tussen malen en het zetten van de koffie is korter. Dit is een erg belangrijk aspect. De (losse) bonenmaler is één van de belangrijkste onderdelen van een pistonmachine.

Prijs

Vaak zijn de apparaten met een geïntegreerde koffiemolen erg duur. Deze apparaten beginnen vanaf ongeveer € 800,-. Een losse koffiemolen daarentegen kost soms maar € 30,-. Ook zijn deze duurder te koop. Dit kan tot een paar honderd euro.

Materiaal geïntegreerde koffiemolen

Als je een geïntegreerde koffiemolen in je pistonmachine hebt is deze meestal gemaakt van goed materiaal. Metaal of keramiek wordt vaak gebruikt. Door gebruik van dit sterke materiaal wordt de koffie niet al heet in de molen. Keramiek heeft hierin voorkeur bij intensief gebruik. Dit komt door een hogere bestendigheid tegen hitte.

Maalstanden

Vaak is er een mogelijkheid om de maalgraad in te stellen. Dit is van grote invloed op de smaak van je espresso. Hoe grover de maling, hoe slapper de koffie en vise versa. Er zijn sommige koffiemolens met 25 maalstanden en sommige met 8. Dit loopt uiteen en bedenk dus hoeveel invloed je wilt hebben op de smaak van de koffie.

De maalstand heeft invloed op de tijdsduur. Ideaal is het zetten van een espresso binnen 20 en 25 seconden gedaan. Het kan zijn dat het langer duurt. Dan is het aan jou om de maalstand wat grover te zetten.

Ontkalken

Een pistonmachine ontkalken is belangrijk. Het verhoogt de levensduur van de koffiemachine en het komt de smaak van de koffie ten goede.

Goedkope apparaten hebben vaak geen ontkalking indicatie. Ook moet zelf bijhouden wanneer het tijd is om de koffiemachine te ontkalken. Doe je dit niet, gaat het apparaat stuk. Ook de garantie kan vervallen omdat je het apparaat slecht hebt onthouden.

Nieuwere en de apparaten is de iets duurdere klassen hebben vaak wel deze kalkindicator. Dan gaat er een lampje branden wanneer de kalkindicator kalk opmerkt. Deze manier zorgt ervoor dat je het nooit te laat en niet te veel doet.

De allerduurste apparaten hebben een automatisch ontkalkprogramma. En je stopt een soort vaatwastablet (pil) in de halfautomatische espressomachine en de machine doet de rest. Soms blokkeren pistonmachines wanneer deze ontkalkt moet worden. Daarom is het belangrijk dat je ze op tijd schoonmaakt. Wanneer een piston koffiemachine blokkeert, kun je namelijk geen koffie meer zetten.


Veelgestelde vragen over de pistonmachine

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over een pistonmachine kopen. Staat je antwoord er niet tussen? We staan altijd voor je klaar met een goed advies.

Wat is de beste pistonmachine?

De beste pistonmachine volgens technische specificaties en reviews is dit apparaat.

Wat kost een pistonmachine?

Een pistonmachine kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 2000,-. Rond de € 600,- heb je een goede pistonmachine. Afhankelijk van persoonlijke wensen.

Is een piston koffiemachine alleen voor in de horeca?

Nee. Een piston koffiemachine is ook geschikt voor thuis. Met een pistonmachine in de keuken ervaar je het echte barista gevoel.

Is koffie zetten met een pistonmachine moeilijk?

Ja, het is moeilijker om koffie te zetten met een pistonmachine dan met een volautomatische koffiemachine.

Top