Espresso machine kopen? Beste piston koffiemachines 2023

Espresso machine kopen? Als koffieliefhebber zet je graag lekkere koffie. De beste espressomachine is verschillend voor iedereen. Met een piston koffiemachine zet je als échte (thuis)barista van een latte tot americano – in het comfort van je pyjama. Welke barista koffiemachine voor thuis kies jij?

Een piston koffiemachine is soms volledig handmatig. Toch kan een espresso machine ook wat meer automatisch; en dan wordt koffie zetten makkelijker, maar ook de prijs hoger.

Er zijn veel soorten en veel verschillen. Zoek je een makkelijk espresso apparaat voor thuis? Of ben je op zoek naar een professionele espressomachine? Hier lees je alles over:

Vergeet niet te denken aan de beste koffiebonen voor jou. Want een espresso machine is niet alles: ook de bonen zijn écht belangrijk! Alvast veel plezier met heerlijke koffie drinken!

Espresso machine op tafel met Nigel van Koffiemachine.org

Beste goedkope:
Delonghi Dedica

Delonghi Dedica EC685 espresso machine met Nigel
Koffiesoorten2
OnderhoudWeinig
Opschuimen viaStoompijpje
Ingebouwde malerNee
Automatisch tampenNee

Beste Prijs-Kwaliteit:
Sage Barista Express

Beste espressomachine 2022 Sage
Koffiesoorten2
OnderhoudGemiddeld
Opschuimen viaStoompijpje
Ingebouwde malerJa
Automatisch tampenNee

Beste voor thuis:
Delonghi La Specialista

Delonghi Barista Koffiemachine voor Thuis
Koffiesoorten3
OnderhoudGemiddeld
Opschuimen viaStoompijpje
Ingebouwde malerJa
Automatisch tampenJa

Beste espressomachine 2023: dé barista koffiemachine voor thuis

De beste espressomachine van 2023 is de Sage Barista Express. Deze is het best getest en beoordeeld met een 8,9 uit 10. Daarom is de Sage Barista Express de beste barista koffiemachine voor thuis.

Beste espressomachine 2023: Sage Barista Express

De Sage Barista Express is ongeëvenaard qua prestaties en prijs-kwaliteit verhouding. Niet voor niets is dit de beste espressomachine van 2023.

Met bonenmaler met 16 maalstanden heb je geen losse koffiemolen nodig. Met de drukmeter lees je af of je de espresso goed zet of niet. Perfect voor thuis en de beginnende barista.

Deze espresso machine heb ik getest en mijn mening en testresultaten vind je in de Sage Barista Express review.

Is dit dan echt de beste barista koffiemachine voor thuis?

Wanneer we kijken naar prijs-kwaliteitverhouding is dit zeker de winnaar. Want het is een espresso koffiemachine waarbij je veel handmatig doet. Hierdoor heb je controle over de smaak – en dat wil je bij een espresso machine.

Zelf heb ik deze espressomachine al 2 jaar in mijn eigen keuken staan. En tot nu toe ben ik nog geen betere piston koffiemachine voor thuis tegengekomen.

Daarom kan ik je een raad geven: zoek je een espresso apparaat waar je jaren mee vooruit kunt én die topklasse espresso’s blijft zetten, keer op keer?

Kies dan voor deze Sage Barista Express. Bekijk hieronder de prijzen en vergelijk de goedkoopste aanbieder. Alvast veel plezier ermee!


Espresso machine Test 2023: TOP 10 beste pistonmachines

Bekijk hier de top 10 espresso machines, na de Sage Barista Express. De espresso apparaten in deze top 10 zijn écht goede espresso koffiemachines die zeker de moeite waard zijn.

Vooraf wil ik je meegeven dat sommige machines nu eenmaal meer kunnen dan anderen: dit bepaalt mede de prijs.

Sommige pistonmachines malen zelf de bonen, stampen ze de gemalen koffie aan en schuimen ze de melk voor je op. Dit zijn luxe espresso machines met een hoog prijskaartje.

Bij semi-automatische espresso machines gaat een deel automatisch en een deel handmatig. Bijvoorbeeld zelf met de tamper aanstampen en cappuccino zetten met het stoompijpje.


1. SAGE BARISTA EXPRESS IMPRESS


De opvolger van de Sage Barista Express heeft meer functies zoals automatisch tampen en doseren. Hierdoor is deze Sage Barista Express Impress duurder dan zijn voorganger, maar heb je ook geen omkijken naar het tampen of doseren.

Klik op het Dose-knopje en de Impress begint de juiste hoeveelheid bonen te malen. Aan de linkerkant van de machine zit een hendel. Deze is zo afgesteld dat je de koffie met precies de juiste kracht aanstampt. Dit scheelt werk én rommel. Zo bereik je een topklasse espresso, gewoon thuis.

De Sage Barista Express heeft 16 maalstanden, tegenover 25 standen bij de Impress. Zo maal je de koffie nog preciezer.

Bekijk hier de prijsvergelijking en vind de goedkoopste prijs, bestel vandaag, dan kun je ‘m morgen nog in huis hebben!


2. DELONGHI LA SPECIALISTA PRESTIGIO


Op nummer 2 staat de Delonghi La Specialista Prestigio. Uit de espresso machine test komt het rapportcijfer 9,1 uit 10. Hiermee is dit de pistonmachine vergelijkbaar met de Sage Barista Express, alleen dan van De’Longhi!

Doordat je automatisch kunt aanstampen maak je geen rommel. Ook heb je geen bonenmaler nodig door de ingebouwde koffiemolen met 8 maalstanden. Vooral de automatische tamper is een handige extra.

Er zijn 3 vooringestelde koffiesoorten bij de La Specialista Prestigio: americano, koffie en espresso. Hierbij komt een cappuccino zodra je met het stoompijpje melkschuim maakt.

Vergelijkbaar met de nummer 1 uit deze lijst, maar niet helemaal hetzelfde. Met de Sage Barista Express Impress heb je een thermoblock waardoor de machine snel warm is. Bij de Prestigio zit er een dubbele boiler in zodat melk sneller kan worden opgewarmd.

Delonghi geeft 3 jaar extra garantie op deze machine: daarom geniet je van 5 jaar fabrieksgarantie in plaats van 2!

Bekijk hier de videoreview van deze espresso machine of lees de complete De’Longhi La Specialista review!


3. SAGE THE ORACLE TOUCH


De Sage the Oracle Touch is een van de meest uitgebreide espresso machines van 2023. Dit blijft een pronkstuk uit de Sage-selectie, maar de prijs is hier ook naar: een paar duizend euro voor deze professionele espressomachine.

Deze machine heeft een touchscreen display waarmee je gemakkelijk de koffie selecteert die je wilt bereiden én naar je eigen wensen aanpast. De automatische dosering en maling zorgen voor de perfecte hoeveelheid koffie in ieder kopje.

Daarnaast stelt deze piston koffiemachine de dikte van het melkschuim en de temperatuur zelf af. Ook opschuimen doe je dus niet meer handmatig met het stoompijpje.

Deze Sage the Oracle Touch Stainless Steel is binnen 3 seconden opgewarmd. De PID temperatuurregelaar houdt de temperatuur constant. Zo verbrand de koffie niet – dat is een functie die alleen de écht uitgebreide machines hebben.

Meer weten? Lees de Sage Oracle Touch review!


4. DELONGHI LA SPECIALISTA MAESTRO


De De’Longhi La Specialista Maestro heeft een hoog gebruiksgemak door de ingebouwde koffiemolen en de automatische tamper. De stoompijp doet melk opschuimen ook helemaal automatisch. Hierdoor lijkt deze erg op de Sage the Oracle Touch welke we hierboven zagen.

Deze professionele espressomachine met 5 jaar garantie heeft alle gemakken die je nodig hebt om automatisch espresso te (leren) zetten met een piston apparaat.

Sommige klanten zeggen zelfs dat ze nog nooit zulke lekkere espresso hebben gedronken. En ook de Consumentenbond raad dit product aan.

Deze Delonghi koffiemachine is een van de beste uit de test, maar daar leg je ook wat geld voor weg. In vergelijking met de Sage the Oracle Touch scheelt het toch zo’n 700 euro, de functies zijn vrijwel hetzelfde. Bekijk hier de actuele prijzen en vind de goedkoopste!


5. SAGE THE BARISTA PRO


Met de Sage the Barista Pro haal je een topklasse pistonmachine in huis. Er zit een losse tamper bij. Toch heeft deze pistonmachine ook veel gemakkelijkheden. Zo is de maalgraad en dosering automatisch. Het zelfde als met de zettemperatuur. De PID regelaar houdt deze constant. Voor altijd lekkere koffie!

Het LCD-display met maal- en extractieanimaties zorgt voor een eenvoudige bediening. Met het stoompijpje schuim je zelf lekkere melk op. Hoeveel melkschuim je maakt stel je zelf in. Zo kies je om een cappuccino of bijvoorbeeld latte macchiato te maken.

Deze Sage the Barista Pro is een voorganger op de Barista Touch. De Oracle versie is een uitbreiding in de lijn waarbij alles automatisch gaat.

Dit is de Sage pistonmachine voor wie geen duizenden euro’s uit wilt geven, maar wel bijna dezelfde functionaliteiten wilt. Kies voor zelf melkopschuimen en koffie aanstampen met de Sage the Barista Pro.


6. SAGE BAMBINO PLUS


De Sage the Bambino Plus is een kleine espresso machine met automatische melkopschuimer en temperatuursensor. Met slechts 3 seconden opwarmtijd kan dit apparaat super snel lekkere koffie zetten. Daarom is dit de beste kleine espressomachine 2023.

Na iedere cappuccino of latte volgt deze Sage een automatisch reinigingsprogramma. Zo blijft de binnenkant van de machine altijd schoon.

Door pre-infusie komt de aroma meer ten goede. Sage doet dit erg goed; één van mijn favoriete onderdelen van dit merk. Want het werkt beter dan vergelijkbare merken laten zien.

Wel zul je een koffiemolen moeten kopen, want er zit geen ingebouwde bonenmaler in. Daarom is de prijs ook minder hoog dan andere Sage piston koffiemachines.


7. SAGE THE BARISTA TOUCH


De Sage the Barista Touch is een hele goede en gemakkelijke piston koffiemachine met bonenmaler. Zo pas je via het touchscreen display eenvoudig de verschillende koffiespecialiteiten naar jouw wens aan.

De Barista Touch heeft een topklasse binnenwerk. Deze is van RVS en niet van koper waardoor je ‘m nog steeds wel moet ontkalken. Met de automatische maling en dosering kun je precies genoeg koffie in jouw koffiekopjes verwachten. En de maalgraad heb je dus altijd goed.

In 3 seconden kan deze machine opwarmen. En de PID temperatuurregelaar zorgt ervoor dat jouw bakje koffie altijd de juiste temperatuur heeft. Zo verbrand de koffie niet en smaakt jouw espresso altijd lekker. Een topklasse barista apparaat voor thuis.


8. SOLIS GRIND AND INFUSE PERFETTA


Deze Solis Grind and Infuse Perfetta zit tussen de Sage Barista Express en de Sage Barista Express Impress in qua functionaliteiten. Qua prijs is deze piston koffiemachine goedkoper, we bekijken ‘m van dichtbij!

Met ingebouwde bonenmaler met 25 maalstanden kun je de perfecte maalgraad vinden voor jouw koffiebonen. Het waterreservoir is groter dan bij Sage (2L), namelijk 2,6 liter.

Via de drukmeter in het midden op de espresso machine lees je gemakkelijk af of je jouw espresso goed hebt gezet. Koffie aanstampen en melk opschuimen doe je handmatig. Dat is ook terug te zien in de prijs: deze espresso machine is goedkoper dan de Sage Barista Express!

Vergelijk hier de prijzen en bekijk ‘m bij jouw favoriete webwinkel. Bekijk ook alle Solis koffiemachines.


9. DELONGHI DEDICA


Deze De’Longhi Dedica EC685 is ideaal wanneer je een kleine keuken hebt. Door het stijlvolle design past deze compacte espresso machine in iedere keuken. Dit is het nieuwe model van de meest populaire goedkope piston koffiemachine.

Opschuimen gaat via het stoompijpje. Door het dubbele thermoblock maak je snel achter elkaar een lekkere cappuccino of latte. Ook is er een warmhoudplaat die kopjes voorverwarmd.

Deze pistonmachine heeft de mogelijkheid om koffie te zetten met ESE-servings. Dit zijn een soort ‘pads’ waarmee je snel een espresso zet. Door een RVS behuizing gaat dit apparaat lang mee.

Let op: koop een koffiemolen erbij. Want een bonenmaler wordt niet standaard meegeleverd. Hierdoor lever je wel weer wat ruimte op je aanrechtblad in.


10. SMEG ECF01


Met de Smeg ECF01 espresso machine zet je koffie in stijl. Naast het elegante design van deze Smeg koffiemachine is er ook een instelbare temperatuur. Je zet twee kopjes koffie tegelijk. Er is ook een heetwater-functie voor een kopje thee.

Een melkspecialiteit is met deze piston espressomachine geen probleem. Doe koude melk in een kannetje en zet het onder het stoompijpje.

Deze machine geeft zelf aan wanneer je ‘m moet schoonmaken én bovenop de machine zit een warmhoudplaatje. Er zit geen ingebouwde koffiemolen bij. Bestel deze er dus nog los bij. Naast gemalen koffie kun je ook ESE-servings gebruiken. 

Dit is een populair model espresso machine. Hiermee heb je een echte blikvanger in de keuken. Minpuntje: het is geen zwaar model. Hierdoor draai je soms met de portafilter in de houder het gehele apparaat om.


Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een koffieapparaat waarbij veel handmatig moet om een kop koffie te zetten. Bij een espresso machine wordt naast gemalen koffie of koffiebonen soms gebruik gemaakt van ESE servings. Alle koffiespecialiteiten van espresso tot latte macchiato zijn mogelijk bij een piston koffiemachine.

Wat is een pistonmachine
Drukmeter pistonmachine

Drukmeter

Een drukmeter is onderdeel van de pistonmachine. Dit is een meter die meet met welke druk het water door de koffie wordt geperst. De druk is afhankelijk van de dosering, maalgraad en aanstampdruk. Hierdoor kan de druk wisselen. Wanneer je een drukmeter hebt, kun je real-time aanpassingen maken. Zo zet je de ideale kop koffie.

De pompdruk wordt gemeten in bar. Het geeft ook het maximale vermogen aan van de pistonmachine. De druk neemt af naarmate het dichter bij de koffie komt. Idealiter is de pompdruk 9 bar.

Tamper

Pistonmachines hebben allemaal een tamper. Een tamper is een stampertje waarmee je de gemalen koffie aanstampt voordat je er koffie van zet. Een tamper is er in twee soorten bij een pistonmachine: een losse tamper of een ingebouwde tamper.

Los

Een losse tamper is een accessoire bij de halfautomatische espressomachine.

Ingebouwd

Een ingebouwde tamper zit in de pistonmachine. Er is een plekje binnen de koffiemachine waar je de tamper in opbergt.

Automatisch

Bij een automatische tamper hoef je niets meer zelf te doen. Via de hendel aan de zijkant van de espresso machine druk je de vers gemalen koffie met de juiste druk aan.


Piston koffiemachine

Barista koffiemachine kopen?

Barista koffiemachines zorgen voor het barista gevoel in huis. Je zet iedere keer weer een goede kop koffie. Daarnaast lijkt het alsof je iedere ochtend thuis, in een koffiebar zit. Deze espresso machines zijn voor de echte specialisten. Er zijn veel verschillende soorten met veel verschillende functies. Daarom is enige kennis wel vereist. Niet getreurd, het valt goed aan te leren.

Nu leggen we je uit wat er allemaal belangrijk is bij het kopen van een pistonmachine. Weet je al waar je op moet letten? Spring naar 10 best verkochte pistonmachines!

Materiaal

Het materiaal van de pistonmachine is erg belangrijk. Dit heeft namelijk invloed op de levensduur van de barista koffiemachine. Daarnaast is het ook van invloed op kalkaanslag binnen de piston koffiemachine.

Er zijn verschillende materialen zoals RVS, aluminium, brons en koper. De meeste pistonmachines zijn gemaakt van RVS en aluminium. Dit geleidt de warmte goed, maar deze materialen hebben een negatief effect op de kalkaanslag. Brons en koper zijn veel duurzamer. Deze materialen houden de warmte langer vast en zijn minder gevoelig voor kalkaanslag.

Kosten

De kosten van een pistonmachine lopen erg uiteen. Pistonmachines zijn vanaf € 89,99 te koop en gaan tot boven de € 10.000,-.

Tussen deze bedragen zit natuurlijk een enorm verschil in kwaliteit en functionaliteit.

De goedkoopste automaat is slechts geschikt voor gemalen koffie, terwijl de duurste ook een geïntegreerde koffiemolen heeft. Verder is de watertemperatuur niet instelbaar, is er geen thermometer, smaakindicator, warmhoudplaatje of zelfs geen touchscreen. Niet te vergeten verschilt het materiaal van kunststof tot metaal of RVS.

Bonenmaler of geïntegreerde koffiemolen?

Er zijn pistonmachines met een geïntegreerde koffiemolen, maar er zijn ook zonder. Dan is het kopen van een losse bonenmaler een vereiste. Zo’n losse bonenmaler wordt ook een koffiemolen genoemd. Hier zijn ook veel verschillende soorten en maten in te vinden. Bekijk onze top 10 koffiemolens, maar zoek eerst een pistonmachine uit!

Het voordeel aan een geïntegreerde koffiemolen is dat de koffie lekkerder wordt. De tijd tussen malen en het zetten van de koffie is korter. Dit is een erg belangrijk aspect. De (losse) bonenmaler is één van de belangrijkste onderdelen van een pistonmachine.

Prijs

Vaak zijn de piston espresso machines met een geïntegreerde koffiemolen erg duur. Deze apparaten beginnen vanaf ongeveer € 800,-. Een losse koffiemolen daarentegen kost soms maar € 30,-. Ook zijn deze duurder te koop. Dit kan tot een paar honderd euro.

Materiaal geïntegreerde koffiemolen

Als je een geïntegreerde koffiemolen in je pistonmachine hebt is deze meestal gemaakt van goed materiaal. Metaal of keramiek wordt vaak gebruikt. Door gebruik van dit sterke materiaal wordt de koffie niet al heet in de molen. Keramiek heeft hierin voorkeur bij intensief gebruik. Dit komt door een hogere bestendigheid tegen hitte.

Maalstanden

Vaak is er een mogelijkheid om de maalgraad in te stellen. Dit is van grote invloed op de smaak van je espresso. Hoe grover de maling, hoe slapper de koffie en vise versa. Er zijn sommige koffiemolens met 25 maalstanden en sommige met 8. Dit loopt uiteen en bedenk dus hoeveel invloed je wilt hebben op de smaak van de koffie.

De maalstand heeft invloed op de tijdsduur. Ideaal is het zetten van een espresso binnen 20 en 25 seconden gedaan. Het kan zijn dat het langer duurt. Dan is het aan jou om de maalstand wat grover te zetten.

Hoe werkt ontkalken en waarom moet dit?

Een barista apparaat ontkalken is belangrijk. Het verhoogt de levensduur van de koffiemachine en het komt de smaak van de koffie ten goede.

Goedkope apparaten hebben vaak geen ontkalking indicatie. Ook moet zelf bijhouden wanneer het tijd is om de koffiemachine te ontkalken. Doe je dit niet, gaat het apparaat stuk. Ook de garantie kan vervallen omdat je het apparaat slecht hebt onthouden.

Nieuwere en de apparaten is de iets duurdere klassen hebben vaak wel deze kalkindicator. Dan gaat er een lampje branden wanneer de kalkindicator kalk opmerkt. Deze manier zorgt ervoor dat je het nooit te laat en niet te veel doet.

De allerduurste apparaten hebben een automatisch ontkalkprogramma. En je stopt een soort vaatwastablet (pil) in de halfautomatische espressomachine en het barista apparaat doet de rest. Soms blokkeren pistonmachines wanneer deze ontkalkt moet worden. Daarom is het belangrijk dat je ze op tijd schoonmaakt. Wanneer een piston koffiemachine blokkeert, kun je namelijk geen koffie meer zetten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over een espresso apparaat kopen. Staat je antwoord er niet tussen? We staan altijd voor je klaar met een goed advies.

Wat is de beste pistonmachine?

De beste pistonmachine volgens technische specificaties en reviews is dit apparaat.

Wat kost een espresso apparaat?

Een pistonmachine kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 2000,-. Rond de € 600,- heb je een goede pistonmachine. Afhankelijk van persoonlijke wensen.

Is een piston koffiemachine alleen voor in de horeca?

Nee. Een piston koffiemachine is ook geschikt voor thuis. Met een pistonmachine in de keuken ervaar je het echte barista gevoel.

Is koffie zetten met een barista koffiemachine moeilijk?

Ja, het is moeilijker om koffie te zetten met een barista apparaat dan met een volautomatische koffiemachine.