Home / Blog / Reviews / Philips Baristina: een ware koffie-revolutie?

Philips Baristina: een ware koffie-revolutie?

De koffiewereld heeft er een compleet nieuw zetsysteem bij: de Philips Baristina

Deze compacte koffiemachine heeft de eenvoud van een cupmachine en combineert dit met de ongeëvenaarde smaak van versgemalen bonen. 

Op 19 maart 2024 is deze nieuwe machine in Frankrijk gelanceerd. Nu is ‘ie ook beschikbaar in Nederland!

Is dit de start van een nieuwe revolutie in de manier waarop we thuis koffie zetten? 

Ik denk van wel; hoe de Baristina precies werkt en wat nou zo revolutionair is lees je hier.

Wat maakt de Philips Baristina zo speciaal?

Het enige wat je hoeft te doen is de koffiebonen in het reservoir te doen en op de knop te drukken.

Vervolgens regelt de machine de rest volautomatisch: het malen van de bonen, optimaal aandrukken van de gemalen koffie en zelfs het weggooien van de koffiepuck na afloop.

Door dit slimme systeem hoef je niet met een tamper of losse koffiemolen te werken zoals bij de meeste espressomachines.

De eenvoud en het minimale gedoe zijn revolutionair voor een apparaat dat met verse bonen werkt. 

Dit is een ideale oplossing voor de thuisbarista die snel een aromatische espresso of koffie wil zetten zonder troep in de keuken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de populaire Sage Barista Express.

Ten opzichte van een pistonmachine voor thuis, mist de Baristina wel wat functionaliteit. 

Er is geen aparte heetwaterfunctie en een melkopschuimer of stoompijp is niet geïntegreerd in de koffiemachine. Wel kun je de optionele losse melkopschuimer aanschaffen.

Hoe werkt de Philips Baristina?

Jouw koffiebereiding start met de keuze van de soort koffie: espresso, lungo of intense koffie. Hierna selecteer je de intensiteit (twee niveaus). 

Eenmaal op de knop gedrukt, worden de bonen gemalen. Vervolgens wordt de gemalen koffie automatisch in de filterhouder aangestampt (voorgemalen koffie kan ook gebruikt worden). Je hoeft dus niet manueel of zelfs niet automatisch aan te stampen (zoals bij de Barista Express Impress).

Waar je de portafilter bij een espresso machine van de houder naar de koffieuitloop moet verplaatsen, schuif je hem bij de Baristina gewoon naar rechts. Zonder deze uit de machine te halen.

Het water wordt dan onder 16 bar druk door de koffie geperst. Philips belooft een temperatuur van 72°C in jouw koffiekopje, natuurlijk gaan we dit nog testen. 

Is de koffie klaar? Dan haal je de filterhouder uit de Baristina om de puck weg te gooien. Hiervoor heb je geen uitklopbak nodig, want met een druk op de knop laat de filterdrager de puck los.

Compact design voor in iedere keuken

Het compacte design van de Baristina maakt ‘m geschikt voor iedere keuken. Ideaal voor kleinere appartementen of keukens waarin luxe koffie belangrijk is, maar ruimte bespaart moet blijven.

Voor nu is ‘ie beschikbaar in 2 verschillende kleuren: wit of zwart. Wel is de portafilterhouder in 7 verschillende kleuren beschikbaar (soms tegen een kleine meerprijs, afhankelijk van je keuze).

Zelf vind ik het design erg strak en overzichtelijk. Het doet me niet denken aan de soms logge koffieapparaten met bonen, waarvoor je een stuk van je aanrechtblad moet inleveren. 

Baristina vs Nespresso, Dolce Gusto & Senseo

Waar je bij een machine zoals Nespresso losse cupjes moet kopen, gebruik je bij de Baristina verse koffiebonen. 

Een stuk goedkoper: bij Nespresso betaal je gemakkelijk meer dan 30 cent per cupje. Losse koffiebonen kosten omgerekend zo’n 4 tot 8 cent per kopje koffie. Philips claimt dat je per jaar zo’n 300 euro bespaart.

En niet alleen de prijs telt. De smaak is waar het uiteindelijk om draait. En ik kan je garanderen: de smaak van verse koffiebonen is niet te vergelijken met koffie uit een cupje.

Om er nog een schepje bovenop te doen is de Baristina een stuk milieuvriendelijker. 

De machine zelf is gemaakt van meer dan 50% gerecycled plastic. Als je ‘m uitpakt zit er geen plastic materiaal in de verpakking verwerkt en bestaat deze voor meer dan 90% uit gerecycled papier.

Niet te vergeten: koffiecups bevatten aluminium waardoor je cups niet bij het plastic- of GFT afval kunt weggooien. Deze moet je opsturen naar Nespresso in een speciale recyclezak.  

De gebruikte gemalen koffie uit de Baristina kun je wel bij het GFT weggooien of gebruiken voor compost.

Kies je voor Specialty Coffee, of gebruik je gewoon koffiebonen uit de supermarkt: het is jouw keuze. 

Conclusie

Concluderend is de Philips Baristina een perfecte koffiemachine voor wie echte espresso wilt drinken zonder daar barista-skills, veel ruimte of een hoop geld voor nodig te hebben. 

Qua koffierecepten had ik meer verwacht. Aangezien er geen melkschuimer in het systeem zit ingebouwd is dit wel te verklaren. Misschien een puntje voor de volgende versie: voeg een ingebouwde melkopschuimer toe, want een losse melkopschuimer vereist extra ruimte op het aanrecht en een hoop extra handelingen.

De prijs is naar mijn mening erg scherp: voor 299 euro (introductieprijs) kun je ‘m thuis hebben staan. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen bij een volautomaat of pistonmachine met bonenmaler. 

Wat vind jij van de nieuwe Philips Baristina? Laat het weten in de reacties! We zijn erg benieuwd naar jouw mening.

26 gedachten over “Philips Baristina: een ware koffie-revolutie?”

 1. Een melkschuimer in het systeem is voor mij niet nodig. Dat kun je makkelijk met een losse opschuimer doen. Maar wellicht alleen een optie om de maalgraad in te stellen voor het volgende model? Daarmee kun je zelf de smaak nog beter fine-tunen. Ik ben zeer benieuwd wanneer ik het eerste kopje van de Baristina kan proeven.

  Beantwoorden
 2. Lijkt me een mooie oplossing t.o.v de Nespresso machines en volautomaten. Echter wanneer in Nederland te koop? De machine is tenslotte hier ontwikkeld.

  Beantwoorden
 3. Ik vind de conclusie vrij matig. Weinig terugkoppeling over de smaak, temperatuur, etc. van een koffie (of lungo) en een espresso.

  Er staat zelfs in het artikel dat je nog terugkomt op de beloofde 72 graden van de koffie.

  Beantwoorden
  • Hi Koen,

   Bedankt voor je reactie – en dat klopt! Hier komen we nog op terug.

   We hebben de Baristina nog niet écht kunnen testen, deze gaan we binnenkort grondig en compleet doortesten en dan zal dit artikel worden geüpdatet met alles wat jij benoemd.

   Nog even afwachten dus!

   Beantwoorden
   • Geinig apparaat, leuk artikel. Er had wel wat duidelijker mogen staan dat hij nog helemaal niet getest is want nu is de ‘conclusie’ gewoon napraten van het persbericht.

    Beantwoorden
  • Jeetje, ongeduldig een beetje??

   Het apparaat is net 2 dagen uit in Frankrijk en nog niet in NL verkrijgbaar, hoe kun je dan al een complete review en conclusie verwachten.

   Nigel heeft dit artikel 1 dag geleden geplaatst en een dag later al klagen dat er nog geen terugkoppeling is over de “beloofde 72 graden van de koffie”.

   Ik vind de conclusie tot dus ver top en de capaciteit van jouw brein vrij matig, Koen.

   Beantwoorden
 4. Ik zie uit naar je test Nigel! Ik vermoed dat dit precies het apparaat is waar ik al jaren op wacht. Ben benieuwd of hij voor gewone koffie en espresso de maling en druk kan varieren. Ben geen koffie connaisseur, maar “gewone” koffie wordt lekkerder met grovere maling en lagere druk dan espresso, toch?

  Beantwoorden
 5. Interessant op z’n minst. Maar de grote vraag zal natuurlijk zijn hoe de maalgraad is ingesteld én de hoeveelheid koffie per kop. Senseo pads zijn nu 7 gram, waardoor ik ook zoiets verwacht, met nog een paar gram bij voor de sterke koffie. Das op zich OK maar soms is het natuurlijk handig om enkele kleinere kopjes na elkaar te kunnen zetten. Afwachten dus.

  Beantwoorden
 6. Apparaat lijkt veel op de Melita Caffeo solo, deze gooit de pucks zelf in een bakje maar verder qua functie en specs veel overeenkomsten.

  Beantwoorden
 7. Heel interessant ! ik ben erg benieuwd en ook wel een beetje huiverig aangezien de maalgraad dus niet instelbaar is. Voor de juiste extractie zou je deze per soort koffieboon willen instelling. Maar wellicht is dit apparaat zó slim dat dit niet meer nodig is?!

  Beantwoorden
  • Indeed, many beans fits the profile of good coffee extraction with good temperature and granule sizes. when User want set the size, they should have the knowledge of the coffee beans and other details.

   Beantwoorden
 8. Op YouTube is al een review beschikbaar, in het Frans weliswaar. Over het gebruik en werking, niet zo zeer over de smaak en instelmogelijkheden. Wel dat je een heel pak koffiebonen in de machine kwijt kunt. De melkopschuimer is ook getest en werd heel goed bevonden.

  Beantwoorden
 9. Ik heb hem ook al, fijn ding. Via re-shipper in Frankrijk doorgestuurd. Kost wel een paar tientjes extra maar dan heb je hem binnen een week in huis.

  Beantwoorden
 10. Ik zou dit apparaat graag willen bestellen (in Nederland) maar zie dat ik m alleen in Frankrijk kan bestellen.

  Kunnen jullie aangeven wanneer ie in Nederland leverbaar wordt? Ik begreep ‘ergens in mei’ maar dat lijkt meer op een gerucht dan op waarheid gebaseerd.

  Met dank alvast.
  Groeten, Ruud

  Beantwoorden
 11. Hoi!
  Ik zou graag willen weten of er een cremalaagje op de koffie komt..
  hoop dit in je review terug te lezen binnenkort!
  Groetjes Jamie

  Beantwoorden
  • Hoi Jamie,

   Het cremalaagje is afhankelijk van de druk waarmee de koffie gezet wordt. In dit geval wordt de koffie onder hoge druk gezet en krijg je als het goed is wel een cremalaagje. Gewone filterkoffie wordt onder lage druk gezet en dan krijg je geen cremalaagje.

   Beantwoorden

Plaats een reactie