Home / Blog / Reviews / Philips 2200 EP2220/10 review 2022

Philips 2200 EP2220/10 review 2022

Philips 2200 EP2220/10 review 2022

Philips 2200 EP2220/10 kopen? Bekijk hier de review en test van deze Philips koffiemachine. Dit koffieapparaat is het best verkochte apparaat in 2021 én 2022 in Nederland. Daarnaast is deze machine als “Beste Koop” beoordeeld door de Consumentenbond in januari 2022. Een erg populaire koffiemachine in de instapklasse waar ik je hier alles over ga vertellen. Want goede koffie voor weinig geld: kan dat?

Dat goede koffie voor weinig geld wél kan hebben we eerder gezien. In mijn koffiezetapparaat bonen test komt het instapmodel van Delonghi als beste naar voren. De DeLonghi Magnifica S: de beste in de instapklasse, al sinds een aantal jaar! Hebben we nu een goede concurrent gevonden: de Philips 2200 EP2220/10?

In deze review lees je alles over de functies, de plus- en minpunten en mijn ervaringen met de Philips 2200 EP2220/10. Alvast veel plezier met heerlijke koffie drinken!


Philips 2200 EP2220/10 review: goedkoop en perfecte koffie voor thuis

De Philips 2200 EP2220/10 review scoort een 8,5 uit 10. Met 849 reviews is deze het best beoordeeld en het beste verkocht. Door de gunstige prijs/kwaliteit verhouding en goede koffiekwaliteit scoort deze Philips 2200 erg hoog.

Bekijk hieronder de actuele prijs- en voorraad statussen bij de verschillende webwinkels. Controleer de prijs door op de knop te klikken en stop ‘m in je winkelmandje! Onze favoriete webshops zijn Bol.com, Amazon.nl en Coolblue.nl door hun goede retourbeleid.Specificaties
Verwijderbare zetgroepJa
BehuizingKunststof
MelkopschuimmethodeStoompijpje
Inhoud waterreservoir1,8 liter
KoffiemolenKeramisch
Inhoud bonenreservoir275 g
Maalstanden12
Vakje voorgemalen koffieJa
Vooringestelde koffiesoortenEspresso, koffie, heet water
Instelbare koffietemperatuurJa
2-kops functieJa (niet voor melk)
Heet waterfunctieJa
Warme melkfunctieJa
Alleen melkschuim bereidenJa
WaterfilterJa
Gewicht7.5 kg
Afmetingen (hoogte x breedte x diepte)37.1 x 24.6 x 43.3 cm

Design en bediening

Kunststof! Dat is waar deze 2200 EP2220/10 van is gemaakt. En écht alles is van kunststof. Hierdoor kun je alles gemakkelijk schoonmaken, maar de levensduur van een koffiemachine met metaal of RVS behuizing is vaak wat langer. We het hier ook wel over een apparaat van rond de 300 euro, dus de verwachtingen moeten we wat bijstellen.

Hierboven bekijken we het design: een mooi en keurig afgewerkte koffiemachine. Vergeleken met zijn geduchte concurrent, de Magnifica S, is dit apparaat een stuk netter.

Door de ronde vormen voelt deze machine wat moderner aan en is het net wat mooier. Ook de functies zijn net wat nieuwer en het bedieningspaneel ziet er overzichtelijk uit.

bedieningspaneel philips 2200 serie ep2220/10

Er is niet heel veel in te stellen: daarom is een overzichtelijk bedieningspaneel handig. Een uitgebreider knoppenveld heb je niet nodig. Kies uit espresso (dubbel of normaal), koffie (één of twee), heet water of stoom. Zo kun je melk opschuimen met het stoompijpje.

Daarnaast vind je de ‘My Coffee Choise’. Hiermee bepaal je zelf hoeveel gemalen koffie je in jouw kopje wilt doen en dus de sterkte. Ook kun je de hoeveelheid aanpassen. Dit stel je in van 1 tot 3.

De AquaClean functie is een handige functie waarmee je een waterfilter in het reservoir installeert. Hierdoor krijg je een stuk minder kalk in de leidingen van de machine, waardoor ontkalken slechts één keer per 5000 kopjes nodig is.

Met de play-stop knop kun je de machine laten starten. Dit is de knop aan de rechterkant. Hierbij zie je aan de verlichting ook hoe lang het nog duurt voordat jouw koffie klaar is.

Het stoompijpje is een klassiek model: er zitten geen automatische functies op waardoor het even een werkje is om de melk op te schuimen voor een lekkere cappuccino.


Serienummers

Niet alleen Philips, maar ook Delonghi en bijvoorbeeld KRUPS zijn hier goed in. De serienummers zoveel mogelijk veranderen zodat het steeds lastiger wordt om te kiezen. Want wat is nou het verschil?

 • Philips 2200 serie EP2220/10: dit model uit deze review
 • Philips 2200 serie EP2221/40: dit model, maar dan met glans lak
 • 2200 EP2231/40: de LatteGo uitvoering van de 2200-serie

De koffiemolen

De ingebouwde koffiemolen is een van de belangrijkste onderdelen van een koffiezetapparaat met bonen. Want wanneer je koffie maalt van verse bonen, moet de koffiemolen goed zijn.

Bij de Delonghi Magnifica S heb je keuze uit 13 verschillende maalstanden. Daarnaast zijn de maalschijven daar van RVS gemaakt. Bij Philips zijn het er twaalf. Je hebt dus genoeg maalniveau’s om uit te kiezen, ook al heeft Delonghi er één meer. De koffiemolen zelf is gemaakt van keramische maalschijven, wat doorgaans een langere levensduur heeft dan RVS.


Philips 2200 serie EP2220/10 instellen en gebruiken

Om de Philips EP2220/10 in te stellen heb je niet zoveel nodig als bij een hele uitgebreide koffiemachine wel het geval is. Hierbij kun je alles instellen via de knoppen op het bedieningspaneel. Dat betekend dat je niet heel lang bezig zal zijn met klaarmaken voor gebruik.

Bekijk hier de video van Philips die je verteld hoe je hem klaarmaakt voor gebruik.

Instructies voor het eerste gebruik

Hiervoor heb je een aantal dingen nodig:

 • Waterhardheid testen via de teststrip in de doos
 • AquaClean waterfilter in de doos, maar ook los bij te bestellen
 • Koffiebonen, niet meegeleverd
 • Melk, niet meegeleverd

Koffiemolen instellen

De koffiemolen heeft twaalf verschillende maalstanden en keramische maalschijven. Dit is een echt goede koffiemolen zeker voor in de basisklasse volautomaten.

Bij de De’longhi Magnifica liepen we ook al tegen dit probleem aan. De meest fijne maalstand is te fijn en werkt niet zo goed als dat het zou moeten doen. Toch wil je een fijne maalgraad en om de kwaliteit te waarborgen raad ik je aan deze op maalgraad 3 te zetten, afhankelijk van jouw koffiebonen.

Om de maalgraad te wijzigen doe je het bonenreservoir open en daar vind je de draaiknop om de maalinstelling te wijzigen.

Let er op dat je maalgraad wijzigt als je de bonen aan het malen bent. Stel de koffiemolen dus niet in terwijl de koffiemachine niets doet: hij moet de bonen aan het malen zijn en er moeten dus koffiebonen in zitten.


De perfecte koffie of espresso instellen

Om de perfecte koffie in te stellen naar jouw smaak is een beetje experimenteren nodig. Zelf kies ik altijd voor een sterke bak koffie. Daarom staat mijn koffiesterkte op stand 3.

Welke instellingen jij het beste vind werken ligt aan jouw persoonlijke voorkeur. Dat kan ik niet voor jou bepalen. Speel daarom met de instellingen en volg mijn advies: begin bij de sterkste stand.

Is jouw koffie dan nog te sterk? Zet ‘m dan een stand lager. Dit volg je totdat je de perfecte hoeveelheid en sterkte hebt bereikt.

De temperatuur is niet aanpasbaar, maar dit is niet erg. Deze Philips 2200 EP2220/10 heeft een erg goede koffietemperatuur. Dit in tegenstelling tot veel goedkopere modellen. Wat mij betreft echt een sterk voordeel aan deze machine.

Kies de beste koffiebonen voor jou. Het is belangrijk om voor een goede espresso ook espresso bonen te kopen. Dit in tegenstelling tot licht gebrande koffiebonen, deze komen vaak niet zo goed tot hun recht in dit soort machines.

Deze Philips maakt wel wat lawaai bij het zetten van de koffie. De koffiemolen is veruit het hardste, maar ook tijdens het zetten van de koffie is er redelijk wat geluid. Voor sommigen is dit hinderlijk, maar niet voor iedereen. Zeker de goedkopere modellen maken nu eenmaal gewoon geluid. En dat is niet anders bij Philips.


Melkschuim maken met stoompijpje: goede kwaliteit?

Veel mensen hebben problemen bij het maken van goed melkschuim met een stoompijpje. Het kost ook even wat tijd en leerwerk om erachter te komen hoe je dit nu goed aanpakt.

Toch hoeft dit geen probleem te zijn. Zorg er dan wel even voor dat je een melkkan aanschaft. Zo maak je jouw melkschuim-leven een stuk gemakkelijker.

Daarnaast is het niet lastig om met deze Philips 2200 EP2220/10 melkschuim te maken. Je doet de melk in de melkkan. Vervolgens stop je het stoompijpje in het midden van het kannetje en klik je op de opschuimknop.

De melk zal gaan opschuimen en hiervoor hoef je niet eens zoveel te doen. Zorg ervoor dat het stoompijpje onder de melk zit, zodat niet alles eruit spat.

Het resultaat is goed, goed genoeg in ieder geval voor de beginnende thuisbarista. Zeker omdat je waarschijnlijk houdt van een cappuccino op z’n tijd met een lekkere laag melkschuim. Microschuim is wel een ander verhaal, want dat wordt lastig met deze machine en komt eerder uit op toeval dan echt kennis.

Tip: Met het stoompijpje kun je jouw koffie omtoveren tot een americano als je ‘m aanlengt met wat water.


Philips koffiemachine 2200 schoonmaken

De Philips koffiemachine 2200 schoonmaken is niet zo veel werk. Zeker omdat er een waterfilter is meegeleverd hoef je ‘m helemaal niet vaak te ontkalken. De spoelbeurten zijn simpel uit te voeren en er is niets dat je in de weg staat voor een schone machine!


Verwijderbare zetgroep

verwijderbare zetgroep schoonmaken

Een zetgroep is een belangrijk onderdeel van de koffiemachine. Deze is ook onderhoudsgevoelig. Je moet de zetgroep schoonmaken. Dat doe je makkelijk door de Philips koffiemachine uit te zetten en vervolgens het deurtje aan de zijkant van de machine open te maken.

De zetgroep zit achter deze deur. Haal ‘m eruit en spoel deze onder de kraan af.

Ook de lekbak en de koffiedikbak maak je gemakkelijk schoon door deze onder de kraan af te spoelen. Laat de koffiedikbak niet te lang zitten, want dan ontstaat er schimmel. Leeg ‘m zeker één keer per dag!


Ontkalken

Waterfilter waterreservoir Philips koffiemachine 2200

Om de Philips 2200 EP2220/10 te ontkalken maak je gebruik van de instructies uit de handleiding. Hoe vaak je de machine moet ontkalken hangt ervan af of je het waterfilter gebruikt en wat jouw waterhardheid is. Dit test je met de meegeleverde teststrip.

Gebruik de handleiding ook om het waterfilter te installeren. Hiervoor volg je een 5-tal stappen waarbij je een aantal handelingen niet moet vergeten. Ook staat er in de handleiding vermeld hoe je de waterhardheid meet, en wat je daar vervolgens mee doet.

Voor meer info verwijs ik je naar de onderhoudspagina op de website van het merk.


Conclusie van de Philips 2200 EP2220/10 review

Conclusie van de Philips 2200 EP2220/10 review

Concluderend is de Philips 2200 EP2220/10 een geweldig koffiezetapparaat uit de basisklasse. Je kunt hiermee een heerlijke espresso, koffie of cappuccino mee zetten. Daarnaast is het reinigen en de onderhoud simpel en weinig werk. Ook de twaalf maalniveau’s zijn erg uitgebreid voor zo’n goedkope koffiemachine.

Wint deze Philips EP2220/10 van de Delonghi? Misschien, het is maar net wat je belangrijker vind. Erger je je snel aan een luide koffiemachine? Dan is de Delonghi Magnifica S wellicht een betere keuze. Maar vind je een mooi uiterlijk ook belangrijk en hecht je waarde aan weinig ontkalken? Dan kun je kiezen voor deze Philips.

Wat jouw keuze ook is tussen deze machines, ze zetten allebei goede koffie. En dan is Philips nog wat simpeler qua instellingen en bevat deze een waterfilter. Dat waterfilter zit niet in de Delonghi. Deze Philips is erg gebruiksvriendelijk en je krijgt echt wat je ziet.

Bekijk de actuele prijs van deze Philips 2200 serie EP2220/10 hieronder en zie waar deze op dit moment op voorraad is. Stop ‘m in jouw winkelwagen en geniet morgen van heerlijke koffie uit jouw nieuwe machine!Veelgestelde vragen

Welke koffiebonen voor de Philips 2200 EP2220/10?

De beste koffiebonen voor de Philips 2200 zijn espresso koffiebonen. Deze koffiemachine legt de nadruk op de aroma’s als de koffiebonen wat donkerder gebrand zijn. Gebruik deze koffiebonen voor het beste resultaat.

Is de Philips 2200 EP2220/10 in de aanbieding?

Op dit moment kun je hier vinden of deze Philips koffiemachine 2200 in de aanbieding is.

21 gedachten over “Philips 2200 EP2220/10 review 2022”

 1. Wat een slecht apparaat! Mijn slechtste koop ooit. De koffie zit overal in de machine. Zeer slecht te maken. Ik heb zoveel spijt van de aankoop. De informatie die gegeven wordt, klopt echt niet. Nooit meer Philips. Had ik maar weer een delonghi aangeschaft.

  Beantwoorden
 2. Het apparaat heeft 2 jaar prima gefunctioneerd, maar nu is hij er ineens mee opgehouden. Precies na de garantietermijn. Er komt geen koffie meer uit, het water verdwijnt ergens in de lekbak. Reparatiekosten en verzendkosten 150,-. Dan is het toch ineens best een duur apparaat.

  Beantwoorden
  • Jammer Peter, het probleem had je kunnen oplossen door het vervangen van het rubberen O-ringetje bij het waterventiel. Daar staat 4,4bar druk op dus als dat kapot of versleten is even vervangen. Kun je zo bij Philips aanvragen (even bellen klantenservice) of via internet aankopen (paar dubbeltjes). Ook goed om de rubberen O- ring van de zetgroep te vervangen. Of via philips of voor een paar euro via internet.

   Beantwoorden
  • Waarschijnlijk lekkage bij een van de slangetjes achter het linker zijpaneel. Begon bij ons, uiteraard na de garantieperiode, te lekken doordat er af fabriek te weinigvafdichtringetjes zijn gebruikt. Op YouTube zijn goede filmpjes te vinden hoe eea uit en inelkaar gezet kan worden. Wij waren voor een paar euro klaar, vanwege zo’n lullig klein ringetje.

   Beantwoorden
 3. Zelfde probleem. 2 keer voor reparatie weg en de tweede keer een nieuwe machine gekregen. Echter na nog geen 2 jaar weer stuk met hezelfde probleem. Philips geeft aan dat 2 jaar garantie alleen voor de gekochte machine geldt en dat de tweede machine geen garantie heeft. Belachelijk dat het apparaat nog geen 2 jaar blijft werken. Ook voor ons geen philips meer!

  Beantwoorden
 4. De machine is erg slecht schoon te maken. Overal zitten hoeken en randen waar je niet bij kan. Ons apparaat ging ook stuk nog net binnen garantie. Na reparatie was ie wat stiller. Maar voor die tijd verloor ie al heel lang erg veel water in de lekbak. Wat dus niet in je kopje kwam. De waterfilters zijn duur. In de twee jaar komt de aanschafprijs er nog eens bij aan ontkalken.

  Beantwoorden
 5. Die van ons is vier keer voor reparatie geweest nu geen garantie meer , laten maken en nooit een nieuwe gehad nooit meer Philips

  Beantwoorden
 6. Prima machine nog geen 2 jaar oud totdat hij er van het ene moment op het andere geen koffie meer uit geeft. Hij maalt en geeft een pad af maar er komt geen koffie uit, heet water en stomen doet hij wel. Laten repareren heeft geen zin die kosten kan je beter aan een nieuw apparaat besteden maar dat wordt geen Philips meer.

  Beantwoorden
 7. Ik ben verbaasd hoeveel reacties ik lees over de 2200 serie van Philips. Mijn apparaat is nu net 4 jaar oud. Maar tijdens het bereiden van de koffie vliegt de hoofdschakelaar in mijn groepenkast er uit . KORTSLUITING.
  Als ik mijn koffiezet apparaat opstuur € 35 onderzoek kosten € 60 uurloon weet ik nog niet waar ik aan toe ben. Ik heb in 14 jaar tijd 3 machine” gehad van Philips misschien moet ik toch maar eens uitkijken naar een ander merk. Jammer want ik ben wel een Philips klant.

  Beantwoorden
  • Dag Joop, wij hebben hier exact hetzelfde aan de hand, zelfde machine van 4jaar, geeft kortsluiting wanneer de koffie begint te lopen. Is het inmiddels opgelost? Welk onderdeel was kapot? Wat waren de kosten? Alvast bedankt. Groetjes Kim

   Beantwoorden
 8. Na ongeveer1,5 jaar ging bij mij 2 lampjes branden, gebeld opgestuurd en werd netjes gratis gemaakt en kreeg hier een half jaar garantie op. Nu een jaar verder branden er 3 lampjes en lees ik dat w.s. pomp stuk is.
  Ik heb er weinig schik mee gehad, ga echt op zoek naar wat anders.
  Eerste maanden goed gedaan maar daarna ook vaak maar halve bakjes

  Beantwoorden
 9. Ik dacht Philips 4300 latte. Hou van cappuccino, dacht ideaal. En nu maar eens voor mij een dure machine. Bij mij dus na 1 jr Idd schoonwater onder machine. Philips gebeld. En idd garantie. Bijna alles gratis vervangen. Maar nu na 2.5 jr oud . Weer hetzelfde, echt erg. Voor een machine van 599 euro. Bel morgen naar Philips. Kijken wat hun service is,van een machine van 599 euro.

  Beantwoorden
 10. Prima koffie zetapparaat, bij mij hetzelfde probleem, geen koffie wel stoom en heet water, het probleem?
  Kapot rubbertje. Setje o rubbertjes aangeschaft. Dit vervangen en de boel goed gesmeerd (rubbers en geleiders) minder geluid en weer heerlijke koffie. Als je handig bent en logisch nadenkt kun jezelf veel repareren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie