Home / Blog / Soorten / Oploskoffie kopen? Dit is de beste oploskoffie van 2021!

Oploskoffie kopen? Dit is de beste oploskoffie van 2021!

oploskoffie kopen

We houden er allemaal van om de dag te beginnen met een kop koffie, toch? Maar er zijn zoveel soorten. Oploskoffie is er één van. Hier vind je alles over deze instant koffiesoort. Welke is de beste oploskoffie?

Als koffieliefhebber neig je misschien naar espresso machines of heb je een koffiemachine op basis van cups. Of misschien houd je het liever simpel met oploskoffie. Die heeft niets meer nodig dan heet water (soms melk), gevolgd door één keer roeren.

Vind je oploskoffie niet aantrekkelijk? Dan is het duidelijk dat je niet het beste hebt geproefd van betrouwbare oploskoffie-merken.

Met de perfecte melange van koffie kun je, net als goede wijn, kiezen tussen sterke of subtiele aroma’s en smaken. Bovendien is de beste oploskoffie goed genoeg om zelfs de meest zelfbenoemde en veeleisende koffieliefexperts te verleiden.

In deze koopgids bekijken we de beste opties. Het leven is tenslotte te kort om genoegen te nemen met een gemiddeld kopje koffie. Hier lees je:

Alvast veel plezier met lezen over instant koffie!


Top 5 beste oploskoffie van 2021

Op zoek naar de beste oploskoffie van 2021? Hieronder vind je de top 5 beste oploskoffie van dit jaar. Zo weet je precies welke de juiste is voor jou situatie of winkel. Klaar voor?

  1. Douwe Egberts Gold
  2. Douwe Egberts Espresso
  3. Albert Heijn huismerk
  4. Nescafé Gold Latte

1. Douwe Egberts Gold

beste oploskoffie 2021

De beste oploskoffie van 2021 is de Douwe Egberts Gold. Hiermee koop je zachte koffie met een blend van Arabica en Robusta bonen. De medium branding is het meest gebruikelijk. Hierdoor heeft DE Gold oploskoffie een zwartere branding.

Deze koffiesoort is geschikt voor een normaal bakje koffie. Drink je liever espresso? Bekijk dan de nummer 2!

Deze ‘Gold’-versie is te koop bij Bol.com via deze link. Je koopt dan een pakket van 6 in één keer met 11% korting. Eventueel kun je deze Douwe Egberts Gold ook bestellen bij de Albert Heijn.


2. Nescafé Espresso

Nescafé Espresso oploskoffie

Een perfecte oploskoffie voor een espresso. Hierdoor is de koffie wat sterker, maar je hoeft er ook minder water bij te doen. Deze zwarte koffie bestaat voor 100% uit Arabica-koffiebonen. Voeg zo’n 75 ml water toe voor een lekkere espresso.

Ook deze Nescafé Espresso is te bestellen bij Bol.com of bij de Albert Heijn.


3. Albert Heijn huismerk

AH Oploskoffie rood melange

Het Albert Heijn huismerk smaakt prima. Dit is een goedkope, maar ook lekkere oplossing. De AH Oploskoffie rood melange is ideaal om snel een kopje te zetten, zonder koffiemachine! Hiermee heb je een krachtige smaak en deze doet weinig onder voor de nummer 1 uit de lijst.

Dit huismerk is natuurlijk enkel te bestellen bij de Albert Heijn zelf.


4. Nescafé Gold Latte

De Nescafé Gold Latte heeft een nieuwere receptuur waardoor deze echt in smaak is verbeterd. Voeg 150 ml water toe voor een heerlijke latte macchiato. Deze instant koffie bestaat uit Arabica- en Robustabonen. Daarnaast is er suiker en magere melkpoeder toegevoegd. Deze soort scoort op de Nutri-Score schaal een D.

Bestellen? Bekijk ‘m dan in een 6×8 pakket bij Bol.com of koop 8 stuks los bij Albert Heijn.


Koopgids: de beste oploskoffie kopen?

Het is geen geheim dat oploskoffie net zo populair is als de verse tegenhanger. Hoewel sommige merken kwaliteit bieden die opvallend veel lijkt op koffie rechtstreeks uit je favoriete koffietent, zijn andere er verre van. Houd dus rekening met de volgende koopfactoren om de juiste keuze te maken.

1. Soort branding

Hoewel verschillende koffiebonen kunnen worden verkregen en geroosterd via dezelfde universele methode, zal de smaak variëren. Je krijgt ook niet dezelfde smaak door eten op verschillende manieren te bakken. Daarom zijn er verschillende methode van koffie branden die verschillende resultaten opleveren. Hieronder bespreken we ze!

Licht gebrand

Met een vleugje zuur, past dit type koffie goed bij melk. Deze brandtechnologie produceert lichtbruine bonen en geeft de vrije hand om te genieten van het delicate aroma en de veelzijdige smaak. Licht gebrande oploskoffie is perfect voor zachte grondstoffen.

Medium gebrand

Het is niet alleen de meest gebruikelijke manier van branden, maar ook de meest populaire. Medium gebrande instantkoffie is een donkere korrel met een relatief olieachtig oppervlak. En een zuur en zoet aroma zorgen ervoor dat dit opvalt. 

De smaak is ook meer verzadigd in vergelijking met de licht geroosterde tegenhanger. 

Donker gebrand

Donker gebrande oploskoffie heeft donkerbruine korrels met lichte sporen van vettigheid. In vergelijking met de vorige versies heeft donker gebrande koffie een mildere zure smaak. Het heeft een meer verzadigde smaak en een helderder uiterlijk als gevolg van de actieve afgifte van etherische oliën. Gekenmerkt door donkerbruine bonen en een lage vettigheid, wordt de koffie aanzienlijk donker.

Hoogste gebrand

Voor de meeste Europese koffiestijlen is het hoogste brandniveau geschikt. De korrels hebben een diepbruine kleur die te verwarren is met zwart. En ze zijn olieachtig met een bittere en ‘geschroeide’ smaak. Hoogste gebrande koffie is het populairst in zijn pure of rauwe vorm en combineert goed met room. 

2. Cafeïnevrij vs niet-cafeïnevrij

Zoals de naam al doet vermoeden, is cafeïnevrije koffie een cafeïnevrije koffie die het extra proces heeft overgenomen om cafeïne kwijt te raken. Maar geen van de moderne technologie die tegenwoordig wordt gebruikt, levert 100% cafeïnevrije koffie.

Als je de rijke smaak van koffie wilt behouden is oploskoffie zonder cafeïne de beste keuze. De laagste cafeïne concentratie is doorgaans 0,1%. Dit is de standaard in de meeste Europese landen. Oploskoffie zonder cafeïne is een betere optie voor mensen die een dieet volgen of om gezondheidsredenen geen gewone koffie kunnen drinken.

3. Cafeïnegehalte

Zorg ervoor dat je het cafeïnegehalte controleert voordat je oploskoffie koopt. Zeker als je zwanger bent. De niveaus worden weergegeven in gram per portie. Daarom is het beter om de inname te verlagen als de koffie meer dan 60 gram per portie bevat of beter: helemaal te vermijden.

4. Smaak

Oploskoffie merken bevatten meestal smaken die het snelle koffiezet proces vergemakkelijken. Sommige oploskoffie hebben een crèmelaag die voortkomt uit de perfecte mix van smaken en toevoegingen. Het kan zijn dat je een afkeer en voorkeuren hebt ontwikkeld voor specifieke smaken. 

Verpakking

Denk na over de reden voor het kopen van oploskoffie. Als het bijvoorbeeld voor reizen is, overweeg dan merken met individuele zakjes. Aan de andere kant, als het voor dagelijks gebruik thuis is, dan is een product dat is verpakt in een bus of een mooie pot een betere optie.

Kosten

Het is vanzelfsprekend dat oploskoffie prijzig is bij dagelijks gebruik. Houd je ogen open voor kosten per kopje en kies je favoriete merk. En vergeet niet dat de meeste merken kortingen geven op bulkaankopen!

Zuurgraad

Zuurgraad is een normaal kenmerk van de smaak van koffie. Maar zoals bij al het andere in het leven, is te veel ervan niet goed. De zuurgraad wordt beïnvloed door de verwerkingsmethode, het brandniveau en de hoogte van de koffieplantage boven zeeniveau.

De beste oploskoffie heeft een lage zuurgraad. Voordat je snel de eerste en beste oploskoffie in bulk aankoopt, controleer wat eerdere gebruikers zeggen over de zuurgraad of test het zelf.

5. Soort koffiebonen

Heerlijke oploskoffie is afkomstig van een van de twee soorten koffiebonen (Robusta of Arabica). Robusta wordt vaker gebruikt als oploskoffie of als een blend van beide. Als het om kwaliteit gaat, is Arabica de go-to-optie.

Toch is persoonlijke voorkeur de ultieme indicator van het type waarvoor je kiest. Robusta-koffie wordt voornamelijk in Azië verbouwd. Bovendien heeft het als een sterkere koffieboon een uitgesproken bittere smaak.

Arabica wordt wereldwijd geteeld en heeft een meer gelaagde en iets zoetere smaak, waardoor het de populaire optie is.


Veelgestelde vragen over instant koffie

Hier is een overzicht van de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Wat is oploskoffie?

Oploskoffie wordt gemaakt van gebrande en gemalen koffiebonen. De bonen ondergaan een proces waarbij ze worden geëxtraheerd met heet water om het volle aroma en de smaak terug te krijgen.

Hoe wordt oploskoffie gemaakt?

Oplos- of instantkoffie wordt gemaakt door de vriesdroog- of sproeidroog techniek. Koffie-extract ondergaat een extra droogproces om de oplosbare, korrelige textuur te produceren die oploskoffie wordt genoemd.

Hoe kun je de smaak van oploskoffie verbeteren?

Doe een theelepel koffie in een mok. Voeg vervolgens een eetlepel koud water toe en roer tot een pasta. Giet er gekookt water over totdat de pasta volledig is opgelost. Hierdoor wordt de smaak en het aroma van de koffie aanzienlijk versterkt, wat een algeheel betere koffie oplevert.

Kun je ijskoude oploskoffie maken?

Het proces voor koude oploskoffie is eenvoudig. Om ijskoffie te zetten los je de korrels eenvoudig op met warm water. De volgende stap is om koud water en zoetstoffen toe te voegen en vervolgens op ijs te serveren. Het is de perfecte koffie die heerlijk verfrist tijdens de warmste dagen.

1 gedachte over “Oploskoffie kopen? Dit is de beste oploskoffie van 2021!”

  1. Kun je eens uitzoeken welke merken wat voor de-caf techniek gebruiken? Er zijn namelijk verschillende manieren om koffie te decaffiniëren. Met (Swiss)water, met CO2 en met chemicaliën. Dat vind ik interessant.

    Beantwoorden

Plaats een reactie