Home / Blog / Kennis en advies / Nespresso ontkalken? Stappenplan Nespresso machine ontkalken!

Nespresso ontkalken? Stappenplan Nespresso machine ontkalken!

Stappenplan Nespresso machine ontkalken

Op zoek naar hoe je jouw Nespresso kunt ontkalken? Dan is dit hét stappenplan dat je nodig hebt. Er zijn verschillende manieren om een Nespresso machine te ontkalken. Hier vind je ze allemaal. Moet je een officiële Nespresso ontkalker gebruiken of volstaat jouw Nespresso ontkalken met azijn? De antwoorden vind je hier!

Het ontkalken van een Nespresso apparaat is niet heel moeilijk. Dit hoef je ook niet vaak te doen: het liefst twee keer per jaar. Sommige apparaten geven een teken zodra het tijd is voor de ontkalkings beurt. Enkele doen dit niet: dan moet je onthouden dat je ‘m op tijd schoonmaakt!

Een Nespresso apparaat en kalk gaan slecht samen. Je kunt er een hoop problemen door krijgen. Een half bakje koffie, lauwe koffie, te veel herrie en ga zo maar door. Hieronder vind je het antwoord op de vraag hoe vaak je de ontkalkingsprocedure moet doorlopen. Ook vind je het stappenplan waarmee je iedere Nespresso machine ontkalkt. Of jouw Nespresso nu van De’Longhi, Magimix of Krups is!

Veel succes met jouw Nespresso ontkalken. Mocht je ergens tegenaan lopen: laat het weten in de reacties!


Hoe vaak jouw Nespresso machine ontkalken?

Een Nespresso machine geeft vaak zelf aan wanneer je ‘m moet ontkalken. Toch zijn er ook apparaten waarbij dit niet automatisch wordt aangegeven. Zorg er dan voor dat je het apparaat een keer per half jaar ontkalkt. 

Daarnaast is het belangrijk jouw Nespresso te ontkalken bij de volgende problemen:

 • De Nespresso koffie is lauw of niet goed warm.
 • Koffie loopt traag uit jouw Nespresso apparaat.
 • Capsule wordt niet goed doorgeprikt.
 • Nespresso apparaat begint veel herrie te maken. 
 • Je koffie begint verbrand te smaken.
 • Je koffie begint anders te smaken.
 • De machine lekt (zo weet je dat je té lang hebt gewacht).

De fabrikant raadt aan om je Nespresso machine na elke 400 – 600 capsules te ontkalken. Zelfs als je een lichte gebruiker bent en maar één Nespresso cup per dag gebruikt, kan het per situatie verschillen hoe vaak je je Nespresso-apparaat ontkalkt.

Maar als vuistregel moet je het koffiezetapparaat minstens eens in de zes maanden schoonmaken. 

Heb je hard water in jouw omgeving? Dan wil je het Nespresso apparaat na elke 300 capsules ontkalken in plaats van na elke 600 cups. 

Gebruik je meer dan drie capsules per dag of gebruiken meerdere mensen de machine, dan zul je hem vaker moeten ontkalken. 

Hoe lang duurt het voordat je door de 600 capsules heen bent? Hier is een schatting:

 • 1-3 capsules per dag = 6 maanden
 • 4 capsules per dag = 5 maanden
 • 5 capsules per dag = 4 maanden
 • 6-8 capsules per dag = 3 maanden
 • 9-13 capsules per dag = 2 maanden
 • 14-19 capsules per dag = 1 maand

Welke ontkalker voor Nespresso?

Wat is de beste ontkalker voor Nespresso? Op die vraag zijn meerdere antwoorden. Daarom vind je hieronder een overzicht van welke ontkalker voor welke machine het beste is!

Er zijn veel verschillende ontkalkers voor Nespresso te vinden. En ieder type machine heeft zijn eigen type ontkalker. Bekijk hieronder de verschillende ontkalkers met een lijst van de machines waarvoor deze bestemd is!

De Officiële Ontkalkingsset

Ontkalkingsset Nespresso machine

De officiële ontkalkingsset van Nespresso is te vinden op Nespresso.com. Hij kost € 9,00 en hiermee heb je twee ontkalkingssets. Je kunt hier dus bij normaal gebruik van de machine een jaar mee vooruit! 

Deze ontkalkingsset van Nespresso is de beste voor jouw Nespresso machine. Het maakt niet uit welk apparaat je hebt, deze is geschikt voor ieder model.

Magimix Ontkalker

Magimix Ontkalker 1 Liter

Met de Magimix ontkalker kun je jouw Magimix Nespresso apparaat weer helemaal maken zoals nieuw. De fles bevat 1 liter ontkalkingsvloeistof; genoeg voor een jaar ontkalken.

Deze oplossing bevat natuuridentieke zuren. Deze zuren zijn milder dan bijvoorbeeld azijnzuur. Hierdoor beschadigd jouw apparaat niet. Hierdoor is dit apparaat ook geschikt voor espressomachines en volautomaten. Op dit moment is deze te koop voor € 14,95 bij Expert.nl.

HG Ontkalker

HG Nespresso Ontkalker

De HG Ontkalker voor Nespresso is één van de krachtigste oplossingen voor Nespresso. Je kunt deze ontkalker gebruiken voor alle soorten Nespresso machines. In plaats van 500 milliliter doe je 125 ml HG Nespresso® ontkalker in het waterreservoir en vul dit aan tot 750 ml water (6x verdund). Hiermee heb je dus genoeg voor meerdere jaren ontkalken. Op dit moment is deze geprijsd voor € 7,35 per fles bij Albert Heijn


Stappenplan Nespresso machine ontkalken

Als het gaat om ontkalken, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Deze omvatten hoe vaak je de machine gebruikt, of je het waterreservoir en de machine dagelijks omspoelt, of hoe vaak je de reiniging uitvoert. Voor een juiste ontkalking heb je de volgende producten nodig:

 • Vers water voor wassen en spoelen
 • Een ontkalkingsmiddel voor het verwijderen van kalkaanslag uit de leidingen
 • Een reinigingscapsule voor het reinigen van de zetgroep

Volg onderstaand stappenplan om de Nespresso te ontkalken:

1. De machine voorbereiden

Zet het apparaat aan en laat ‘m even opwarmen tot de juiste temperatuur. Trek vervolgens aan de hendel om de cups in de capsule container te verwijderen. Leeg de lekbak en de haal de koffiecups uit de container en plaats een bak van 1 liter onder de koffie-uitloop. Vul nu het waterreservoir met ongeveer een halve liter water en je favoriete ontkalkingsoplossing.

2. Start het ontkalkingsproces

Zet je machine in de ontkalkingsmodus. De knop(pen) die je indrukt, is afhankelijk van het model. Een pieptoon geeft aan dat het apparaat zich in de ontkalkingsmodus bevindt. Soms gaan er ook lampjes knipperen.

3. Voer de ontkalkingscyclus uit

Nadat het ontkalkingsproces is gestart en de eerste cyclus is afgelopen, vul je het waterreservoir nogmaals met de ontkalker en water. Voer de ontkalkingscyclus vervolgens nogmaals uit met de ontkalker.

4. Spoel het apparaat af

Vul het waterreservoir met schoon water en plaats het bakje onder de koffie-uitloop. Laat de machine met schoon water doorlopen door op een van de knoppen op je Nespresso te drukken. Zodra de cyclus is voltooid, leeg je de bak met water en vul je het waterreservoir opnieuw met schoon. Herhaal het proces.

5. Sluit de ontkalkingscyclus af

Nadat je de machine goed hebt gespoeld, verlaat je de ontkalkingsmodus door op de juiste knoppen te drukken – de machine piept of de lampjes stoppen met knipperen om aan te geven dat je de ontkalkingsmodus verlaat. Laat het apparaat ongeveer tien minuten drogen en je bent klaar om opnieuw heerlijke koffie te zetten!

Bekijk hieronder de video van Nespresso over het ontkalken van de machine:


Nespresso ontkalken: azijn, citroensap of soda? 

Het klinkt als een huis-tuin en keukenoplossing. Op de populaire website Omaweetraadt.nl wordt verteld dat je jouw koffiemachine zonder problemen met azijn kunt ontkalken: “Kalkaanslag is te verwijderen door het reservoir te vullen met water en een scheut azijn of citroensap. Druk daarna een aantal seconden tegelijkertijd op de knoppen voor een enkel en een dubbel kopje koffie. Hierdoor zal het hele reservoir in één keer door het apparaat lopen.”

Ontkalken met azijn raad ik eigenlijk af. Azijn kan de leidingen van de Nespresso machine of volautomatische koffiemachine beschadigen. Vooral bij veel gebruik. Daarnaast lost het de kalkaanslag niet volledig op. Azijn bevat azijnzuur dat de interne onderdelen van de machine kan aantasten en zelfs lekkage kan veroorzaken. Niet doen dus!

Citroensap: een tweede mythe

Ook ontkalken met citroensap is slecht voor jouw machine. Het is waar dat er citroenzuur in zit en dat dit de kalk in de leidingen doet wegnemen. Enkel zit er nog veel meer in citroensap zoals suiker en vezels. Deze maken jouw machine van binnen alleen maar viezer; en bevelen wij dus niet aan!

Soda: is dat wel goed?

Soda is ook geen goede ontkalker voor Nespresso. Er zitten geen zuren in waardoor er niet veel ontkalkt wordt. Ook is soda korrelig waardoor het lastig in water op zal lossen. Zo zal deze dus niet de machine helemaal goed kunnen reinigen.


Hoe ontstaat kalkaanslag – en hoe voorkomen?

Kalkaanslag ontstaat vrijwel overal bij gebruik van kraanwater. In ons kraanwater zitten mineralen die de waterhardheid bepalen. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag in jouw Nespresso machine zal vormen. 

Wil je kalkloze leidingen en dus nooit hoeven ontkalken? Dan is de enige oplossing de kalk (mineralen) vooraf uit het kraanwater te verwijderen. Dit kan via een waterontharder. Een oplossing die veel geld kost. Daarom is het helemaal niet zo gek om jouw Nespresso netjes iedere paar maanden te ontkalken. 

3 gedachten over “Nespresso ontkalken? Stappenplan Nespresso machine ontkalken!”

 1. Dank voor de uitgebreide uitleg, chapeau !
  Nu hebben we onze Krups XN 7305 ontkalkt met een speciaal aangeschaft ontkalkings setje.
  Nadien stopt de machine niet meer voor kleine kopjes. Hij blijft maar doorgaan.
  Wat zou ik moeten doen?
  Veel dank voor de reactie
  Mvg
  Steven Kortenoever

  Beantwoorden
 2. Ik heb mijn pixi apparaat ontkalkt met nespresso ontkalking, en nu is mijn machine van nog geen 1 jaar oud kapot, heb gelezen dat dit vaker gebeurt, beetje jammer dit nespresso 😡

  Beantwoorden

Plaats een reactie