Home / Blog / Kaffee / Nederlanders drinken minder vaak koffie buitenshuis door corona

Nederlanders drinken minder vaak koffie buitenshuis door corona

Coronacrisis Impact Op Koffie Drinken Nederland - Leeg Plein Amsterdam

Nederlanders drinken sinds de start van de coronacrisis minder koffie. Doordat cafés, restaurants, bars en andere horeca etablissementen vanaf 15 maart tot 1 juli 2020 gesloten waren, daalde de vraag naar koffie in de horeca enorm.

De omzet van grote koffieketens daalde ook. We kwamen een stuk minder buiten met als gevolg dat er minder koffie werd verkocht.

Veel cafés startte tevergeefs met coffee-to-go concept in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam. Immers liepen we een stuk minder door het centrum dan voor deze crisis.

Het eerste échte drukke weekend in Amsterdam was pas weer op 12 juli 2020. Daarvoor waren de winkelstraten en pleinen leeg. En niet zonder gevolgen.

~25% minder koffie verkocht bij Douwe Egberts

Wanneer we kijken naar één van de grootste leveranciers binnen de industrie, is dat Douwe Egberts. Onderdeel van JDE Peets. Het is ’s werelds grootste koffie- en theegroep naar omzet, met ongeveer 130 miljard kopjes koffie en thee in 2019. Het laatste financiële rapport toont de cijfers tijdens de coronacrisis.

Veel kanalen werden gesloten – waaronder kantoren, onderwijs, bars, restaurants, cafés, reizen en toerisme. In de koffiebars werd waar mogelijk een beperkte service gehandhaafd met afhalen en eventueel bezorgen.

Het bedrijf werd in de maanden april en mei het zwaarst getroffen door de lockdown-beperkingen. De gerapporteerde omzet daalde met 29,6%.

Verkoop thuis vs op kantoor

Nu we vaker thuiswerken, is koffie op kantoor een ander soort begrip. Onze thuiskantoren zijn vaak voorzien van Senseo of een ander koffiezetapparaat. Hierdoor zijn verkopen thuis gestegen, zeker in vergelijking met de daling van de koffieverkoop buitenshuis.

In het e-commerce kanaal werd er 63% méér verkocht dan in dezelfde tijd in 2019. Een recordgroei voor Douwe Egberts in alle markten. Een logisch gevolg van het thuiswerken.

Welke bedrijven hadden het zwaar?

Niet alleen Douwe Egberts had last van de crisis. Voor groot- en kleinbedrijf heeft de coronacrisis een negatief effect op de verkoop van koffie.

Volgens ABN Amro gaat de consumptie van koffie buitenshuis niet snel herstellen. Hoe deden verschillende bedrijven het?

Koffiebranderijen

Kleine koffiebranderijen zijn het zwaarste getroffen. Deze kleine bedrijven verkopen de zelf gebrande koffie vaak aan lokale horeca of automaten op kantoor. Hier daalde de omzet op grote schaal. Werknemers zitten thuis. Automaten blijven hierdoor ongebruikt.

Sommige branderijen moesten sluiten, volgens MVO. Andere zetten in op online verkoop aan de consument. Dit zorgt enkel voor een fractie van de omzet. Toch vindt MVO Nederland het hoopvol om te zien dat er inspanningen gedaan worden om te veranderen.

Starbucks

Starbucks ziet de omzet met 3 miljard dollar dalen. Een forsere daling werd verwacht, maar door te anticiperen met bezorging en drive-thru opties werd de schade beperkt.

Door bezorging via Uber Eats bereikt Starbucks haar klanten nu niet enkel op stations of in winkelcentra. Ook thuis kan er nu genoten worden van een Starbucks koffie.

Moyee Coffee

Ook koffiebranderij Moyee Coffee had het zwaar. Toch bedachten zij een slim concept. 80 procent van de omzet viel weg bij Moyee. Guido van Staveren van Dijk vertelde aan MT.nl ‘Dit gaan we niet redden’. Hierop werd de fairchain koffie thuisbezorgd.

De koffie werd bij alle medewerkers van bedrijven waaraan Moyee leverde thuisbezorgd. Zo konden medewerkers bij Moyee met een speciale voucher de koffie bestellen. Een voorbeeld van een speciale pagina is de pagina van Bux op Moyee.

Plaats een reactie