Interesse in de Miele CM 5310? Dit gebruiksvriendelijke koffiezetapparaat heeft veel onderscheidende functies: van dubbele cappuccino’s tot zeer stille en vlotte espresso’s.
In de Miele CM 5310 Silence test vind je alles over deze Miele koffiemachine. We onderzoeken het geluid met de dB-meter, proeven de koffiesoorten en kijken naar onderhoudsgemak.
Hier lees je ook de Miele CM5310 review. Lees mijn ongezouten mening over wat deze Miele voor je in petto heeft. Ik kan je alvast verklappen: het is één van de beste Miele CM5 apparaten voor een relatief lage prijs. Hier lees je:
Alvast veel plezier met lezen én met geweldige koffie zetten uit de CM 5310!
Koffiekenner en liefhebber. Sinds 2019 test ik koffiemachines van alle soorten en merken. Na duizenden bakjes koffie uit verschillende apparaten deel ik mijn koffie-kennis met jou!
Miele CM 5310 review: samenvatting
De Miele CM 5310 review is beoordeeld met een 8,5 uit 10. Omdat de Miele CM 5310 klein is, handige functies en heerlijke koffie met perfecte melkschuim heeft.
Ontwerp, afmetingen en inhoud
Het apparaat ziet er uitzonderlijk uit. Het design kan in het begin even wennen zijn. Zeker met de kleur Braambesrood. Misschien niet de kleur die jij kiest, daarom is er gelukkig ook nog de kleur Obsidiaanzwart (voor dezelfde prijs).
Ten tweede is het ontwerp minimalistisch. Dit is één van de focuspunten van Miele’s CM5-serie koffiezetapparaten. En dit is goed terug te zien in de CM 5310.
Het bedieningspaneel zit aan de voorkant en heeft touch knoppen. Je drukt een knop dus niet echt in, maar raakt aan. Een simpel menu zorgt voor makkelijke bediening en sneltoetsen voor espresso, koffie, cappuccino en latte macchiato.
Ondanks het vele plastic in de behuizing voelt deze koffiemachine totaal niet goedkoop aan. In tegendeel! Van Miele had ik hoge verwachtingen en die zijn kijkend naar de behuizing zeker gehaald. Wanneer je ‘m naast andere koffieapparaten zet is dit een model dat opvalt. De afwerking is stevig en vrijwel naadloos – dat ziet er tof uit.
Daarnaast is deze machine redelijk smal. Je kunt ‘m dus gewoon in een keukenkastje of nis zetten.
Maar let op, want het waterreservoir haal je aan de linkerzijkant eraf. Laat dus een ruimte over zodat je deze gemakkelijk eruit haalt.
Over het waterreservoir gesproken: deze heeft een inhoud van 1,3 liter. Dat is niet héél groot. Zeker niet wanneer deze machine na iedere paar cappuccino’s zichzelf schoonspoelt. Daar zit ook weer een voordeel aan: je gebruikt altijd vers water. Een waterfilter kun je helaas niet gebruiken.
Door het kleine waterreservoir is dit misschien niet het perfecte koffiezetapparaat voor op kantoor. Want het bijvullen kost wat tijd, net als het legen van de lek- en afvalbak.
Het bonenreservoir vul je aan de bovenkant. Dus laat in de nis ook aan de bovenkant een beetje ruimte over. De grootte van het bonenreservoir is 200 gram. Zo heb je altijd verse koffiebonen. En je sluit het reservoir luchtdicht af met de bijbehorende deksel.
Functies, aanpassingen en onderhoud
Deze Miele CM 5310 is gemakkelijk in te stellen via het menu. Pas zelf opties aan voor watertemperatuur, hardheid, bevochtigen van de bonen en de koffiehoeveelheid. Ook kun je maalgraad en temperatuur van bijvoorbeeld melkschuim aanpassen.
Dit is allemaal simpel in te stellen en binnen een duidelijk kader. Zo loop je niet eerst met 10 kopjes koffie te rommelen voordat je de juiste instelling hebt gevonden, zoals je bij een pistonmachine hebt. Nee, alles staat direct op een fijne instelling en dat is een voordeel.
Dankzij de uitneembare zetgroep en de reinigingsprogramma’s die zichzelf uitvoeren is het een gemakkelijk apparaat om schoon te maken én te houden.
Er is geen melkreservoir meegeleverd. Hierdoor is het gemakkelijk, want je hangt de slang zo in het melkpak en bespaar je ruimte op het aanrecht.
De lekbak is altijd een probleem. Deze is relatief klein: 0,8 liter. Na twee cappuccino’s, een café lungo en twee koffie moest ik ‘m legen. Dit komt doordat na iedere cappuccino-ronde de CM 5310 zichzelf schoonspoelt.
In de handleiding staat aangegeven na 7 rondes koffie legen. En dat klopt, maar dan enkel koffie. Want na een cappuccino spoelt de machine waardoor de lekbak sneller volloopt.
Een nadeel van de kleine lekbak is dat je vaker naar de wastafel en prullenbak loopt, een voordeel dat je het apparaat goed schoonhoud.
Laten we kijken naar wat deze Miele CM 5310 qua voor- en nadelen heeft:
Voordelen
- Uniek en minimalistisch ontwerp
- Eenvoudig in gebruik
- Simpel in onderhoud
- Verwijderbare zetgroep
- Lekkere koffie, zelfs in basisinstelling
- Verstelbare maalgraad
- Vakje voor gemalen koffie
- Twee koffie of cappuccino tegelijk
Nadelen
- Klein waterreservoir
- Kleine lekbak
Miele CM 5310 Silence test: stil en héérlijke koffie!
Ik testte deze Miele CM 5310 op verschillende aspecten. Ten eerste het geluidsniveau, want met deze CM 5310 koop je een ‘Silence’-versie uit de CM5-serie.
Dit moet betekenen dat de Miele CM5310 weinig geluid maakt bij het koffiezetten. En daarom gaan we de Miele CM 5310 testen met de dB-meter.
Ten tweede testte ik de smaak en kwaliteit van de espresso’s en cappuccino’s. Het resultaat? Lees verder om erachter te komen wat ik precies van de koffiekwaliteit vind!
Tot slot testte ik het reinigen van deze machine. Hoe werkt het precies, wat moet je doen en hoeveel tijd kost het? Ik zoek het voor je uit! Allereerst:
Geluidsniveau: hoeveel dB bij het zetten van espresso en cappuccino?
De Miele CM 5310 Silence moet een stil koffiezetapparaat zijn. In de meegeleverde handleiding staat niets over geluidsniveau bij bijvoorbeeld het zetten van cappuccino of espresso. Een goede reden om het te testen!
Hierboven op de foto zie je de geluidsmeter tijdens het zetten van twee cappuccino, vlak na het malen van de bonen.
Voor het meten van het geluid is 1,5 meter afstand genomen van de machine en is een espresso en cappuccino gezet. Daarna is het (melk)systeem gaan spoelen.
Hieronder vind je in de tabel een overzicht van de gemeten geluidsniveau’s bij ieder onderdeel van het zetten van espresso en cappuccino met de Miele CM 5310 Silence.
Onderdeel | Espresso | Cappuccino |
---|---|---|
Bonen malen | 64 dB | 64 dB |
Melk opschuimen | x | 60 dB |
Melksysteem spoelen | x | 66 dB |
Espresso zetten | 51,5 dB | 51,5 dB |
Spoelen | 53 dB | 53 dB |
De geluidsniveau’s wisselen sterk gedurende het zetten van jouw koffie.
Bij het opschuimen van de melk bij een cappuccino zit er een geluidspiek van 74 dB. Dit is bijvoorbeeld maar één seconde. Vervolgens zakt het geluidsniveau terug naar een constante 60 dB.
In vergelijking met andere koffiezetapparaten is dit stil. Met ongeveer 60 dB bij melk opschuimen wint deze Miele CM5310 het makkelijk van o.a. de Philips 4300 EP4349/70 en bijvoorbeeld de duurdere Saeco Xelsis.
Bij het zetten van een espresso is het geluid het meest constant. Het malen van de bonen is 64 dB. Daarna komt de koffie uit de machine met 51,5 dB. Erg stil!
In vergelijking met Philips koffiemachines is deze Miele zeker 10 dB stiller bij zowel espresso zetten als bonen malen. Zelfs de veel duurdere Xelsis is luider met 65 dB.
De enige die kan winnen van deze Miele CM 5310 zijn de duurdere Siemens koffiemachines uit de EQ6 of EQ9-serie. De prijsklasse van deze apparaten liggen ook serieus hoger.
De enige die in de buurt komt qua prijs en stiller is dan deze CM 5310 Silence is de Siemens EQ6. Naar mijn mening is de CM 5310 perfect voor deze prijsklasse. Niet super-super stil, maar ook zeker niet luid.
Wat is de kwaliteit van de verschillende koffiesoorten?
De kwaliteit van espresso, koffie en cappuccino is misschien wel het belangrijkste.
Maar ook afhankelijk van veel verschillende parameters. Gelukkig kun je deze zelf instellen én staan ze al op een prima instelling zodra het apparaat geleverd wordt.
Natuurlijk hangt het ervan af of je de beste koffiebonen voor jou gebruikt. In dit geval gebruikte ik 100% Arabica koffiebonen van verschillende merken (natuurlijk na elkaar..).
Wat ik je aanraad is de maalgraad net een slagje fijner te zetten. Let op, doe dit alleen als de molen draait. Zo komt er nog lekkerdere koffie uit het apparaat.
Nu gaan we per koffiesoort kijken wat er opviel:
Espresso:
- De espresso’s zijn lekker sterk.
- Er is een mooie crema zichtbaar.
- De aroma van de espresso komt nog goed vrij.
- Temperatuur is goed.
- Espresso is standaard 30 ml, 25 ml had ook gekund.
Koffie:
- Een heerlijk kopje koffie met de juiste temperatuur al ingesteld. Pas aan waar je zelf denkt dat de koffie heter of minder heet moet.
- Hoeveelheid is ook zelf instelbaar. Stel je ‘m hoger in dan de standaard wordt de koffie een stuk minder sterk.
- Opties om de koffiebonen vooraf te bevochtigen.
Cappuccino:
- Stevig en lekker melkschuim.
- Melkschuim heeft de juiste temperatuur.
- En tot slot een prachtig resultaat in de beker!
Latte macchiato:
- Hete melk is op de juiste temperatuur.
- Melkschuim is krachtig en van goede textuur.
- Koffie is naar mijn mening net íets te weinig in verhouding. Maar om een latte te drinken moet je fan zijn van melk.
Café lungo:
- Stevig en lekker melkschuim.
- Melkschuim heeft de juiste temperatuur.
- En tot slot een prachtig resultaat in de beker!
Ristretto:
- Sterk en klein – één slok, vergelijkbaar met ristretto in een café.
De Miele CM5310 heeft ook een kan-functie. Hiermee kan hij een kan koffie zetten. Bij vaak een grote hoeveelheid zwarte koffie zou ik een meer gebruikelijke koffiemethode gebruiken zoals filterkoffie. Perfect voor grote hoeveelheden zonder crema.
Miele CM 5310 schoonmaken en onderhoud
Het schoonmaken van de Miele CM 5310 is vergeleken met andere volautomatische koffiemachines zeer simpel. Waarom?
Voordat deze machine zichzelf uitschakelt wordt de machine helemaal doorgespoeld. Hiervoor hoeft je zelf niets meer te doen.
Daarnaast is de zetgroep uitneembaar. Hierdoor kun je ‘m gemakkelijk schoonspoelen. De handleiding verteld ons dat dit ééns per week moet worden gedaan.
Alle mogelijke opties om de Miele CM 5310 te onderhouden in een overzicht:
Frequentie | Wat schoonmaken? |
---|---|
Iedere dag | – Afvalbakje – Opvangschaal en -rooster |
1 x per week | – Koffie-uitloop – Filtersysteem – Binnenruimte – Behuizing (vooral na het ontkalken) – Melkleiding |
1 x per maand | – Bonenreservoir en trechter – Waterreservoir |
Nadat melding verschijnt | – Filtersysteem ontvetten – Apparaat ontkalken |
Wat mag in de vaatwasser?
Let erop dat je niet alles in de vaatwasser kan doen. Denk bijvoorbeeld aan de deksel van het bonenreservoir. Deze kan verkleuren. Of de uitneembare zetgroep. Ook deze kan niet in de vaatwasser. Wat mag dan wél:
- Opvangschaal + deksel
- Opvangrooster
- Afvalbakje
- Waterreservoir
- Koffie-uitloop
Melkleiding spoelen en reinigen
Om de melkleiding te spoelen kies je in het menu onderhoud en vervolgens melkleiding spoelen. De Miele doet vervolgens alles zelf! Hiernaar hoef je niet te kijken en dit kun je niet handmatig doen. Vergeet alleen niet om de melkslang in het apparaat te stoppen.
De melkleiding of cappuccinatore reinigen zijn twee manieren, handmatig en automatisch:
- Haal de koffie-uitloop uit elkaar en was handmatig af of in de vaatwasser.
- Reinig de melkleiding met onderhoudsprogramma ‘Melkleiding reinigen’ en gebruik hiervoor een reinigingsmiddel voor melkleidingen.
Miele CM 5310 review: conclusie
Concluderend is de Miele CM 5310 een topklasse volautomatische koffiemachine waarmee je met één druk op de knop twee heerlijke cappuccino’s, latte of espresso’s bereid. Weinig onderhoud en snel, heerlijke koffie.
De koffie smaakt direct al goed. En de extractie is erg goed, zelfs met minimale aanpassingen. In principe zijn de fabrieksinstellingen prima voor goede koffie en cappuccino. Maar door zelf aan de koffie te sleutelen kun je een nóg beter resultaat zien.
De prijs van de Miele CM 5310 vind je hieronder en is best redelijk. Zeker voor het merk Miele. Toch moet je bij dit merk altijd net wat meer investeren voor de functies die je krijgt. Hiervoor krijg je dan wel een kwalitatief goede machine thuisgestuurd met een lange levensduur en een prachtig design.
Wil je een goede koffiemachine met een uniek design, hoge gebruiksvriendelijkheid en weinig écht schoonmaakwerk – naast lekkere koffie?
Dan is deze CM 5310 de perfecte keuze voor jou. Zijn er brandende vragen of heb je opmerkingen over deze Miele CM 5310 test? Laat een reactie achter!
Hoi
Ik lees de temperatuur van de espresso is goed. Wat bedoel je daarmee? Wij merken dat de meeste volautomaten geen hete espresso zetten. (Hebben Jura. Meltia en De Longhi gehad) Allemaal geen echt hete espresso. (Ook niet in warme geisoleerde kopjes) Wij drinken geen melkspecialiteiten.
De vraag is dus, is de espresso heet?
Grt Erik Soer