Melitta Caffeo Solo: gemakkelijk en goedkoop de lekkerste koffie zetten

Melitta Caffeo Solo

De Melitta Caffeo Solo is één van de beste goedkope koffiemachines. Er is geen twijfel over mogelijk. Dit model staat geweldig in vrijwel iedere keuken. Met het slanke design van slechts 20 cm breed past ‘ie ook overal.

Bij dit apparaat krijg je gratis service aan huis tijdens de garantieperiode. Zo heb je altijd een goed werkend apparaat.

Het koffiezetapparaat heeft een slim systeem waarbij je gemakkelijk koffie kunt zetten. In dit artikel lees je alles over de Melitta Caffeo Solo E950-103 en de uitbreiding met Milk. Zo lees je:

Alles over de Melitta Caffeo Solo E950-103

Review

Er zit een fijn gevoel van symmetrie in het ontwerp. Daarnaast heeft de machine een professionele uitstraling die niet overdreven is. Maar maakt het goede koffie?

Functies

Aangezien dit een volautomatische koffiemachine is moet gebruiksgemak vooraan staan. En dat is ook zo. Want bedienen kan gemakkelijk, je kiest tussen één of twee kopjes.

Daarnaast stel je zelf de maalgraad en koffiegrootte in. Kies tussen 3 verschillende maalinstellingen en zet de perfecte kop voor jou.

Wat de meeste kopers betreft zorgt deze machine voor een geweldige kop koffie. Dit met minimale poespas en met de juiste sterkte. 

Er is ook de bonus van de kopjeswarmer om de temperatuur iets meer op peil te houden. De machine is beperkt in soorten koffie. Maar er is een andere versie met een stoompijpje voor degenen die meer variatie willen.

Inhoud water- en bonenreservoir

Toch is het waterreservoir redelijk klein. Met 1,2 liter moet je ‘m regelmatig bijvullen. Ook het koffiebonenreservoir heeft een inhoud van 125 gram. Normaal voor een volautomaat, maar toch vul je ‘m ook regelmatig bij.

Dan is er nog de druipbak. Deze moet ook redelijk vaak geleegd worden. Het ontkalken is daarentegen niet heel lastig. Gebruik hiervoor de juiste ontkalker. Het lampje brand als hij ontkalkt moet worden.

Geluidstest

De Melitta Caffeo Solo geluidstest laat het geluid van het apparaat horen. Dit is best een redelijk geluid, dus neem het in overweging.

Energiezuinig?

Een ander interessant argument bij dit model is dat de Melitta Caffeo Solo relatief goed is voor het milieu. 

Naarmate groene apparaten in huis steeds aantrekkelijker worden, is elke poging om energie te besparen welkom. Dit is een product van energieklasse A. Met energiebesparende functies als automatisch uitschakelen en LED-lampjes is er geen hoog energieverbruik.

Melitta Caffeo Solo vs Perfect Milk: welke kopen – en waar?

Melitta Caffeo Solo vs Perfect Milk

De Melitta Caffeo Solo Perfect Milk heeft een toevoeging op de Solo-variant. Hiermee kun je ook melkspecialiteiten zetten door gebruik van een melkslangetje.

Met het melkslangetje zet je gemakkelijk melkspecialiteiten met één druk op de knop.

Je hangt het melkslangetje in een melkpak en de machine doet de rest van het werk. Het resultaat? Luchtig melkschuim of lekkere warme melk.

Waarom kiezen voor Perfect Milk?

Wanneer je ook een latte macchiatto of cappuccino wilt zetten kun je het beste kiezen voor de Melitta Caffeo Solo Perfect Milk-versie.

Ben je tevreden met enkel espresso en gewone koffie? Dan kies je voor de Solo-variant zonder het melkslangetje.

Waar kun je de goedkoopste kopen?

Bekijk hieronder de winkels waar je de verschillende apparaten kunt kopen. Je ziet direct de voorraadstatus en actuele prijs. Zo koop je altijd gemakkelijk de goedkoopste.
Hoe de Melitta Caffeo Solo reinigen?

Afgezien van een paar problemen met de handleiding, is het niet zo moeilijk om lekkere koffie te zetten met de Melitta Caffeo Solo. 

Dit gebruiksgemak moet ook gelden bij het reinigen. En dat is zeker zo. Aangezien er een eenvoudige reinigingsmodus is houd je ‘m gemakkelijk schoon. Download de app (Android of iOS) en zie wanneer je ‘m moet schoonmaken en ontkalken.

Door verwijderbare onderdelen is het een klein schoonmaakwerk. Het oppervlak houdt het vuil niet vast. Hierdoor is een doekje gemakkelijk om eroverheen te halen. Zet ‘m alleen niet te dicht in de buurt van het fornuis, want dan komt er een lastig te verwijderen vet-aanslag op.

De Melitta Caffeo Solo reinigen is een klein werkje. Vaak binnen een kwartier gedaan.

Bij problemen: de Caffeo Solo resetten met handleiding

Heb je problemen met de Melitta Caffeo Solo? Dan kan resetten een oplossing zijn.

Hoe werkt het resetten naar fabrieksinstellingen?

Om de Melitta Caffeo Solo te resetten naar fabrieksinstellingen volgens de handleiding: Druk gelijktijdig meer dan twee seconden op de instelknop Koffiesterkte (boon-icoontje) en de aan-/uit-knop. Alle instellingen zijn nu gereset naar de fabrieksinstellingen. Ter bevestiging knippert het standby knopje kort.

Klachten over de handleiding

Afgezien van enkele klachten over de handleiding, hebben de twee grootste zorgen van klanten betrekking op de levensduur van het product en de omvang ervan. 

De grootte is een voordeel bij het zoeken naar een ruimtebesparend apparaat voor een keuken. Het toevoegen van het bonenreservoir betekent echter wel dat het waterreservoir een beetje klein is en te regelmatig moet worden bijgevuld.

Wat betreft de duurzaamheid van het apparaat, zijn er enkele zorgen dat de Caffeo Solo voornamelijk van plastic is gemaakt. Dit in plaats van van stevig roestvrij staal. Dit betekent dat het na verloop van tijd kan barsten en slijten. Sommigen zien dit vrij snel gebeuren met de lekbak.

Deze dingen laten zien dat het een goedkoper model is. En dit is ook te zien aan de hoeveelheid gemaakte ruis en de inconsistentie in het vrijkomen van de bonen. Geen van beide is een groot probleem, maar ze laten zien dat dit een meer betaalbaar instapmodel is.

Welke ontkalker heb je nodig en hoe ontkalken?

Hoe moet je de Melitta Caffeo Solo ontkalken? Bij het ontkalken moet de koffiemachine uit staan. Zo niet, dan wordt er een ander programma opgestart.

Hieronder bekijk je een eenvoudig filmpje die laat zien hoe dit proces werkt. Daaronder vind je een stapsgewijze instructie over het ontkalken welke we uit de handleiding hebben gehaald.

Tot slot vertellen we je welke ontkalker je het beste kunt gebruiken. Alvast veel succes met ontkalken! Kom je er niet uit? Laat een reactie achter!

Uitlegvideo ontkalkingsproces

Bekijk hierboven de video van Melitta om de Caffeo Solo te ontkalken.

Stapsgewijze instructie voor ontkalken volgens handleiding

Het geïntegreerde ontkalkingsprogramma verwijdert kalkresten in het inwendige van het apparaat. Het duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Gedurende het totale proces knippert het symbool Ontkalken.

 1. Verwijder voor het ontkalken de Melitta Claris-waterfilter uit de watertank.
 2. Houd gelijktijdig de instelknop Bereiding van twee kopjes en de aan-/uit-knop gedurende circa 3 seconden ingedrukt.
 3. Maak het lekbakje leeg en plaats dit vervolgens weer terug.
 4. Klap het deksel van de watertank omhoog, trek de watertank naar boven uit het apparaat en maak deze volledig leeg.
 5. Doe de ontkalker van de machine in de watertank volgens instructie.
 6. Plaats de watertank weer terug.
 7. Druk op de instelknop Koffiesterkte om het geïntegreerde ontkalkingsprogramma te starten. Dit proces duurt ongeveer 15 minuten.
 8. Maak het lekbakje leeg en plaats dit vervolgens weer terug.
 9. Spoel de watertank grondig uit, vul deze tot aan de max.-markering met vers leidingwater en plaats deze weer terug.
 10. Druk op de instelknop Koffiesterkte om het geïntegreerde ontkalkingsprogramma te vervolgen.
 11. Maak het lekbakje leeg en plaats dit vervolgens weer terug.
 12. Plaats de Melitta Claris-waterfilter weer in de watertank.

2 gedachten over “Melitta Caffeo Solo: gemakkelijk en goedkoop de lekkerste koffie zetten”

 1. Ik heb de machine ontkalkt en met pil schoon gemaakt. En nu komt na het malen de koffie droog in het residubakje en in de zetgroep terecht. Hij maalt dus wel, maar de koffie komt er niet meer uit. Wat kan ik hieraan doen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie