Home / Blog / Reviews / Melitta Caffeo Solo review 2024: zwarte koffie, klein, én goed?

Melitta Caffeo Solo review 2024: zwarte koffie, klein, én goed?

De Melitta Caffeo Solo is een klein koffiezetapparaat met een breedte van slechts 20 cm. Hiermee zet je alleen zwarte koffie: espresso of lungo. Geen cappuccino’s of latte’s dus. Een apparaat voor liefhebbers van espresso! Is de koffie goed? Hoe is het apparaat in gebruik? Lees mijn persoonlijke ervaringen in deze Melitta Caffeo Solo review!

Voor zo’n 299 euro is dit apparaat zonder stoompijpje of melkopschuimer nog steeds te koop. Dat is niet veel geld voor een koffiezetapparaat bonen, moet je niet meer uitgeven?

Het is een volautomaat uit de instapklasse die al wat langer meegaat. Vergelijkbaar in prijs met de Delonghi Magnifica S en de Philips 2200. Welke is beter? Dat lees je in deze test!

Het belangrijkste in het kort:
 • Dit is de kleinste volautomatische koffiemachine van 20 cm breed.
 • Zet een espresso of lungo, of twee tegelijk, maar geen cappuccino of latte.
 • Koffietemperatuur is erg goed, ook komt de aroma van de koffie goed naar voren.
 • De Purista is de opvolger, en een stuk duurder.

Melitta Caffeo Solo

Kleinste volautomaat met goede koffie

 • Goedkoop en past overal
 • Goede koffietemperatuur
 • Degelijk apparaat met lange levensduur

Melitta Caffeo Solo review: functies, modellen en specificaties

De Melitta Caffeo Solo heeft een aantal verschillende modellen. Dit zijn enkel verschillen in kleur en verder niet in functionaliteiten of andere specificaties:

 • E950-111: Zilver met nerven
 • E 950-222: Zwart (deze heb ik getest)
 • E950-103: Zilver
 • E950-104: Rood

Verder heeft Melitta een uitvoering van dit model mét melkopschuimer, de Caffeo Solo & Milk. Iets wat ik niet helemaal begrijp aangezien dit model zich juist focust op het bereiden van een goede espresso of gewone koffie.

De opvolger van dit model is de Melitta Purista: een wat duurdere variant waarbij het maalwerk wat stiller is en 5 in plaats van 3 standen heeft. Verder zijn deze vrijwel hetzelfde, maar je betaald zo’n 150 tot 200 euro extra. Een flink bedrag voor minimale vooruitgang.

Specificaties

De specificaties van de Melitta Solo laten zien dat het een perfecte volautomaat is voor kleine huishoudens van 1 of 2 personen:

Specificaties
Kenmerken
NaamMelitta Caffeo Solo
Maalgraad instellingen3
Maalwerk geluid (gemeten door Nigel)67,9 dB
Soort maalwerkConische molen (RVS)
Inhoud bonenreservoir125 gram
Soorten koffieGemalen koffie, koffiebonen
2 espresso tegelijkJa
Inhoud waterreservoir1,2 liter
Uitneembaar waterresservoirJa
WaterfilterJa
MelkopschuimmethodeGeen
Warm water functieNee
VerwarmingsmethodeThermoblock
Vermogen1400 Watt
Afmetingen (HxBxD)32,5 x 20,0 x 45,5 cm
MateriaalPlastic/RVS
Gewicht8,1 kg

Technische specificaties onder de loep

Met 20 cm breed is dit een van de smalste apparaten op de markt. In combinatie met het lichte gewicht van 8,1 kilo zet je ‘m overal neer. Het thermoblock zorgt ervoor dat het apparaat snel warm is.

Het uitneembare waterreservoir van 1,2 liter is groot genoeg voor dagelijks gebruik met een huishouden van 1 tot 3 personen. Met een waterfilter hoef je de machine niet vaak te ontkalken, afhankelijk van hoeveel koffie je drinkt natuurlijk.

Het bonenreservoir is 125 gram, ook groot genoeg.

Het is fijn om een niet te groot reservoir voor water of bonen te hebben. Zo blijft het water en de koffiebonen vers met als resultaat lekkerdere koffie.

Voor de twee reservoirs vind je de kopjeswarmer. Deze warmt je kopjes voor gebruik op.

Er zijn 3 standen voor het maalwerk: grof, middel en fijn. Zodra je op het knopje voor een espresso klikt begint de machine met het malen van de bonen. Hiervoor heb ik het gemiddelde geluidsniveau gemeten:

Het geluidsniveau van de conische molen heeft een piek van 76,1 dB. Dit is echter maar heel kort en daarna zakt het geluid weer snel terug naar het gemiddelde van 67,9 dB met tussenpozen van 51,4 dB.

Er is dus niet makkelijk te zeggen wat het exacte geluidsniveau is, doordat bij het malen de molen in verschillende etappes geluid maakt. Het gemiddelde geluidsniveau van de Caffeo Solo heb ik gemeten op 67,9 dB.

Functies: espresso en café crema

Er zitten grofweg twee functies op dit apparaat: espresso en café crema. Allebei deze koffiesoorten heb ik uitvoerig getest, daarover vertel ik je later meer.

Op dit apparaat zit geen functie voor heet water of melk. Dat is ook af te leiden aan de naam ‘Solo’ – enkel zwarte koffie!


Melitta Solo instellen: maalgraad, koffiesterkte, koffiehoeveelheid en temperatuur

Het instellen van de Melitta Solo is erg simpel. Via het bedieningspaneel met 3 knoppen en een draaiknop stel je alles in. Hieronder vertel ik je de beste instellingen vanuit mijn ervaring met deze koffiemachine.

Koffiehoeveelheid: helemaal zelf in te stellen!

De espresso en cafe crema zijn te bereiden door de draaiknop in te stellen voor de koffiehoeveelheid.

Voor espresso draai je de knop naar links, voor een grote koffie naar rechts.

De stand welke ik hierboven op de foto heb gekozen is voor een relatief grote espresso.

Hieronder zie je de verschillende groottes van koffie. De stand hierboven op de foto geeft het middelste resultaat zoals op de foto hieronder te zien is.

Links op de foto het resultaat van de draaiknop helemaal naar rechts en rechts op de foto, de kleinste koffie, het resultaat met de draaiknop helemaal naar links.

Heb je dit ingesteld zoals je jouw koffie wilt? Druk dan op de knop voor één of twee kopjes. Hierna gaat de machine beginnen met het zetten van de koffie.

Koffiesterkte: slap, medium of sterk

Zoals op de foto te zien is staan er drie koffiebonen in het display afgebeeld. Dit is de koffiesterkte. In te stellen in 3 stappen door op het koffieboon-knopje te drukken:

Hou je van sterkte koffie? Dan raad ik je aan de koffiesterkte op 3 te zetten. Zeker bij een wat grotere kop koffie, anders wordt de koffie een klein beetje waterig.

Koffietemperatuur: heet, heter, heetst!

Deze Melitta Solo is qua koffietemperatuur ook in 3 standen in te stellen. De standaard fabrieksinstelling voor de temperatuur van de koffie is gemiddeld (2 van 3).

Hou je van hete koffie? Zet de stand dan hoger, op instelling drie. Hiervoor moet eerst het instel-menu worden geactiveerd.

Dit kun je doen door de machine aan te zetten terwijl je de knoppen voor één en twee kopjes tegelijk ingedrukt houdt. Houdt vervolgens de knop voor koffiesterkte langer dan 2 seconden ingedrukt.

Nu zal het stand-by symbool gaan knipperen. Druk nu 4 keer op de 1-kopje-knop om de temperatuur in te stellen.

Klik vervolgens op de koffieboon-knop om de temperatuur een stand hoger in te stellen. Tevreden? Klik dan op de aan/uit knop om je keuze te bevestigen.

Maalgraad instellen Caffeo Solo

De maalgraad instellen is erg simpel. Dit gaat niet via het display. Hiervoor moet de zijkant van de machine eraf worden gehaald om bij de schuif voor maalgraad instellingen te komen, zoals ik je hieronder op de foto laat zien:

Zodra de zijkant van de machine is gehaald vind je een schuif knop met drie standen: fijn, middel en grof. Hierbij is het grootste bolletje de meest grove instelling en de fabrieksinstelling.

Zelf heb ik ervaren dat bij de kleinste instelling de koffie het beste smaakt. Vandaar dat ik deze instelling heb gekozen en dit kan ik je aanraden. Wil je de instelling veranderen?

Zorg er dan voor dat je dit enkel doet wanneer de Caffeo Solo maalt. Kies dus voor een knopje koffie en verstel de schuifknop tijdens het malen van de bonen.

Overige instellingen van de Solo: waterhardheid, standby-tijd

In het instellingen menu, welke ik besprak bij het instellen van de temperatuur, is het mogelijk om de standby-tijd en de waterhardheid in te stellen.

Het is handig om de waterhardheid in te stellen, want dan geeft de machine zelf aan wanneer deze ontkalkt moet worden. De waterhardheid verschilt per regio, dus zoek op internet naar de juiste waterhardheid bij jou in de buurt. Eventueel kan er een teststrip gebruikt worden.

De standby-tijd of energiebesparende modus is in te stellen in 1, 2, 4 of 8 uur. 1 uur is de fabrieksinstelling. Hier hoeft dus niets aan veranderd te worden.


Koffiekwaliteit van de Caffeo Solo

De koffiekwaliteit van de Melitta Caffeo Solo is goed. Het is een kleine koffiemachine met slechts één focus: espresso’s! Daarom is de koffiekwaliteit van dit apparaat erg belangrijk.

Zoals op de bovenste foto is te zien komt uit de Caffeo Solo een goede espresso (rechts).

Mooie crema-laag bovenop en een donker zwarte kleur. Qua smaak, ik gebruikte HEMA koffiebonen bij deze test, komen de juiste aroma’s naar boven die ik ook in mijn test van de beste koffiebonen terugvond.

De espresso is net wat te groot als je het aan een echte koffie-connaisseur vraagt. Maar de gemiddelde Nederlander vind dat toch echt te klein en zal hem niet op de laagste stand instellen.

Vandaar de ‘lungo’ aan de linkerkant – niet waterig en de sterkte is ook goed. Ik stelde hiervoor de machine in op het eerste hokje qua hoeveelheid en sterkte 3 van 3.

Dit is echt een fijn model. Ik testte de verschillende groottes van koffie uit dit apparaat met als resultaat een te slappe koffie pas boven het tweede hokje.

Mijn eerlijke mening: die grootste stand voor een mega-bak koffie slaat nergens op. Wie drinkt er nu zo’n slappe halve liter aan koffie? Wat ik wel goed vind is dat deze dan weer prima op temperatuur is. Maar niet echt aan te raden..!


Caffeo Solo Schoonmaken: een fluitje van een cent

Het gebruiksgemak van deze machine is erg goed. Een makkelijk te bedienen apparaat, en het is fijn als de schoonmaak ook simpel en overzichtelijk is. Gelukkig is dat zo!

Download de app (Android of iOS) en zie hoe je deze Melitta Solo moet ontkalken. Er komt geen melding wanneer je deze moet ontkalken. Stel hiervoor de waterhardheid in op het apparaat en dit verschijnt in het display.

Door de makkelijk verwijderbare onderdelen is het een simpel schoonmaakwerk. Maar wel belangrijk! Het oppervlak van de koffiemachine houdt het vuil niet vast. Hierdoor is een doekje genoeg om de behuizing schoon te maken. Zet ‘m alleen niet te dicht in de buurt van het fornuis, want dan komt er een lastig te verwijderen vet-aanslag op.

De Melitta Caffeo Solo reinigen is een klein werkje. Vaak binnen een kwartier gedaan.

Lekbak en koffiedrap-bak schoonmaken

Het is belangrijk het lekbakje en het bakje voor de koffiedrap schoon te maken. Zorg ervoor dat dit dagelijks gedaan wordt, om schimmel te voorkomen.

De Melitta koffiemachine geeft een signaal op het display zodra deze vol zit. Het is dan niet meer mogelijk om koffie te zetten. Dus dan moet je wel!

Hoe de Caffeo Solo ontkalken?

Hoe moet je de Melitta Caffeo Solo ontkalken? Het geïntegreerde ontkalkingsprogramma verwijdert kalkresten in het inwendige van het apparaat. Het duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Gedurende het totale proces knippert het symbool Ontkalken.

Bij het ontkalken moet de koffiemachine uit staan. Hieronder bekijk je een eenvoudig filmpje die laat zien hoe dit proces werkt. Daaronder vind je een stapsgewijze instructie over het ontkalken.

Uitlegvideo ontkalkingsproces

Bekijk hierboven de video van Melitta om de Caffeo Solo te ontkalken.
 1. Verwijder voor het ontkalken de Melitta Claris-waterfilter uit de watertank.
 2. Houd gelijktijdig de instelknop Bereiding van twee kopjes en de aan-/uit-knop gedurende circa 3 seconden ingedrukt.
 3. Maak het lekbakje leeg en plaats dit vervolgens weer terug.
 4. Klap het deksel van de watertank omhoog, trek de watertank naar boven uit het apparaat en maak deze volledig leeg.
 5. Doe de ontkalker van de machine in de watertank volgens instructie.
 6. Plaats de watertank weer terug.
 7. Druk op de instelknop Koffiesterkte om het geïntegreerde ontkalkingsprogramma te starten. Dit proces duurt ongeveer 15 minuten.
 8. Maak het lekbakje leeg en plaats dit vervolgens weer terug.
 9. Spoel de watertank grondig uit, vul deze tot aan de max.-markering met vers leidingwater en plaats deze weer terug.
 10. Druk op de instelknop Koffiesterkte om het geïntegreerde ontkalkingsprogramma te vervolgen.
 11. Maak het lekbakje leeg en plaats dit vervolgens weer terug.
 12. Plaats de Melitta Claris-waterfilter weer in de watertank.

Conclusie Melitta Caffeo Solo review

Concluderend scoort de Melitta Caffeo Solo een 8,5 uit 10, want het is een krachtig klein apparaat van 20 cm breed waarmee heerlijke espresso’s gezet kunnen worden. Dit is een topklasse koffieapparaat in de instapklasse met makkelijke bediening.

Er zit een fijn gevoel van symmetrie in het ontwerp. De machine heeft een professionele uitstraling die niet overdreven is.

Aangezien dit een volautomatische koffiemachine is moet gebruiksgemak vooraan staan. En dat is ook zo. Want bedienen en schoonmaken gaat gemakkelijk, je kiest tussen één of twee kopjes.

Stel zelf de maalgraad en koffiegrootte in. Kies tussen 3 verschillende maalinstellingen en zet de perfecte espresso voor jou.

Wat mij betreft zorgt deze machine voor een geweldige kop koffie. Dit met minimale poespas en met de juiste sterkte. 

De behuizing is veelal van plastic. De functies zijn wat minimaal, maar daar is de prijs ook naar. Een betaalbaar instapmodel!

Vergelijking met de meest populaire instapmodellen

Naast de Melitta Caffeo Solo is de Delonghi Magnifica S een populair model voor ongeveer dezelfde prijs. Maar welke kies je?

De Delonghi Magnifica S ECAM22.110.B heeft een melkopschuimer en is daarnaast voorzien van een wat groter bonenreservoir. Ook zijn er standaard knopjes voor een gewone koffie of een espresso. Zo hoef je niet telkens de hoeveelheid aan te passen met de draaiknop bij de Caffeo Solo. Meer over de Magnifica vind je in mijn Delonghi Magnifica S review.

De Philips 2200 is een ander populair model die het beste wordt verkocht. Kies je voor die Philips koffiemachine of voor deze Melitta?

Ik raad je aan, wanneer je van goede zwarte koffie houd, om deze Caffeo Solo te kiezen.

Het apparaat hoeft (naar aanleiding van reacties op mijn reviews) minder vaak naar de reparatiedienst dan bij het model van Philips. Ook heeft het maalwerk van de Philips een wat luider geluidsniveau en is naar mijn mening de koffie uit deze Melitta Caffeo Solo gewoonweg beter.


Melitta Caffeo Solo

Kleinste volautomaat met goede koffie

 • Goedkoop en past overal
 • Goede koffietemperatuur
 • Degelijk apparaat met lange levensduur

Veelgestelde vragen

Heb je problemen met de Melitta Caffeo Solo? Dan kan resetten een oplossing zijn.

Hoe werkt het resetten naar fabrieksinstellingen?

Om de Melitta Caffeo Solo te resetten naar fabrieksinstellingen: Druk gelijktijdig meer dan twee seconden op de instelknop Koffiesterkte (boon-icoontje) en de aan-/uit-knop. Alle instellingen zijn nu gereset naar de fabrieksinstellingen. Ter bevestiging knippert het standby knopje kort.

Wat is de levensduur van de Caffeo Solo?

Wat betreft de duurzaamheid van het apparaat, zijn er enkele zorgen dat de Caffeo Solo voornamelijk van plastic is gemaakt. Dit in plaats van van stevig roestvrij staal. Dit betekent dat het na verloop van tijd kan barsten en slijten. Sommigen zien dit vrij snel gebeuren met de lekbak.

Hoe moet je de uitloop demonteren van de Melitta Solo?

Het zilveren kapje welke de uitloop afdekt klik je eraf. Nu zie je de uitloop, hierachter zit een slang die de solo inloopt. Spoel deze door wanneer de Solo verstopt zit.

Wat is jouw ervaring met deze koffiemachine? Heb je vragen naar aanleiding van mijn test of wil je gewoon wat opmerkingen kwijt? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik kan niet wachten om van je te horen!

4 gedachten over “Melitta Caffeo Solo review 2024: zwarte koffie, klein, én goed?”

 1. Ik heb de machine ontkalkt en met pil schoon gemaakt. En nu komt na het malen de koffie droog in het residubakje en in de zetgroep terecht. Hij maalt dus wel, maar de koffie komt er niet meer uit. Wat kan ik hieraan doen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie