Home / Blog / Kaffee / Latte, Cappuccino, Flat White, Macchiato en Mokka: wat is het verschil?

Latte, Cappuccino, Flat White, Macchiato en Mokka: wat is het verschil?

Verschil latte cappuccino flat white macchiato mokka

Wil je wat koffie bij je melk? Echt! Sommige mensen geven de voorkeur aan meer melk dan koffie. Het heet een latte macchiato. Je bent er vast wel bekend mee. Als je het nog niet eerder hebt geprobeerd, zou je het moeten doen. Snap je de verschillen tussen een latte, cappuccino, mokka, flat white of een macchiato niet helemaal? Koffiemachine.org is er om je te helpen!

Laten we het eerst kort hebben over de espresso. De vader van alle koffiesoorten. Waarom? Het is het belangrijkste ingrediënt in alle verschillende koffies die je drinkt.

Espresso wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door een bak met fijngemalen koffiebonen te persen. Een espresso heet soms ook wel een shot en wordt vaak geserveerd zoals in in Italië.

Als je wat heet water toevoegt aan een kopje espresso, wordt het een Americano.

Voeg er wat melk aan toe en het wordt een combinatie van verschillende smaken, texturen en aroma’s. Het resultaat is afhankelijk van de hoeveelheid espresso en melk, en zelfs het soort melkschuim.

Om meer te weten te komen over de verschillende soorten, hebben we de vijf meest voorkomende koffiesoorten hieronder beschreven: latte, cappuccino, flat white, macchiato en mokka.Latte

latte

De klassieke latte is de typische melk- met koffie drank. Deze koffie bestaat vooral uit een of twee shots van een sterke espresso met bovenop gestoomde melk. Het woord latte is eigenlijk kort voor het Italiaanse woord ‘caffè latte’ dat zich vertaalt naar ‘melkkoffie’. Soms wordt het ook wel ‘café au lait’ genoemd.

Wil je wat schuim bovenop? Dan voegt de barista microschuim toe, dat is dikke, fluweelachtige geschuimde melk bereid met een stoompijpje. Vind je latte art leuk? Dan helpt het om te weten dat 2 procent melk, beter schuim maakt. Als je wilt dat de latte voller en romiger smaakt, dan is volle melk de beste keuze.


Cappuccino

cappuccino

De klassieke Italiaanse cappuccino is een favoriet in de meeste koffietentjes. Het bestaat uit espresso, stoommelk en melkschuim. De moderne cappuccino wordt echter gemaakt door een espresso in een grote kop te schenken en het dikke melkschuim erover te lepelen.

Soms wordt een beetje schuim bovenop de espresso gelegd voordat het normale melkschuim wordt toegevoegd. Meestal wordt er een scheutje gemalen kaneel en nootmuskaat en zelfs slagroom aan toegevoegd.

De term cappuccino is Italiaans en is geïnspireerd op de kapucijnen, omdat de kleur van de drank vergelijkbaar is met hun gewoonten. Weet je dat ook weer!


Flat white

flat white

Flat white is vergelijkbaar met een cappuccino, behalve dat er espresso en microschuim in zit in plaats van gewoon melkschuim. Dit geeft de koffie een sterkere espresso smaak. Het drankje kreeg zijn naam vanwege de kenmerkende dunne laag microschuim bovenop. Dit staat in schril contrast met het dikke melkschuim van een klassieke cappuccino.

De flat white kan zijn ontstaan in Australië rond de jaren 1980, hoewel sommigen geloven dat het eerst werd gezet in Wellington, Nieuw-Zeeland.


Macchiato

macchiato

Macchiato is een traditionele Italiaanse drank gemaakt met een of twee espresso’s met slechts een vlekje melk bovenop. Het resultaat is een sterker smakende koffiedrank.

Het kreeg de naam omdat de Italiaanse barista’s een ‘vlek’ melk in het midden van een kopje zouden toevoegen. De belangrijkste reden voor dit kleine detail is om het te onderscheiden van een espresso kopje.

Een moderne variant van een macchiato is de latte macchiato. Die lijkt meer op een latte dan op de traditionele macchiato. Het enige verschil is dat in plaats van melk aan de espresso toe te voegen, het andersom is.

Een andere, vaker voorkomende variatie is de caramel macchiato. Het zou eigenlijk beter zijn om het een vanille-karamel latte te noemen. Dat komt omdat het bestaat uit espresso en vanillesiroop met veel opgeschuimde melk en een beetje karamel er bovenop.

Van alle varianten van melk- en koffiedranken is de macchiato misschien wel de meest verwarrende om in een restaurant te bestellen. Maar je bent veilig zolang je deze drie varianten in gedachten houdt. Anders kun je per ongeluk een sterke macchiato bestellen als je eigenlijk op zoek bent naar een zoete, karamel of natuurlijk andersom.


Mokka

mokka

Ook wel caffè mokka of mocaccino genoemd, deze koffie is vergelijkbaar met de latte, maar met chocolade eraan toegevoegd. Je gebruikt vaak zoet cacaopoeder, hoewel sommigen chocoladesiroop of zelfs stukjes chocolade erdoorheen roeren.

De twee hoofd ingrediënten van deze koffie bevatten donkere of melkchocolade, maar tegenwoordig geven sommige mensen de voorkeur aan witte chocolade of een combinatie van een van de drie.

Een eenvoudigere manier om mokka koffie te bereiden is om een kop warme chocolademelk te maken en vervolgens een shot espresso toe te voegen. Daarnaast kun je ook slagroom toevoegen, samen met wat marshmallows of een scheutje gemalen kaneel.


Wat vind je van de verschillende melk- en koffiedranken? Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato.

Wil je iets dat er een beetje tussenin zit? Vraag dan om een natte cappuccino of een flat white. En het spreekt voor zich dat liefhebbers van chocolade niet moeten aarzelen om voor mokka te kiezen.

Maar ongeacht welke variant je vandaag kiest, één ding is zeker: je weet nu precies wat je wilt!

Plaats een reactie