Home / Blog / Kaffee / Hoe maak je latte art met melkschuim?

Hoe maak je latte art met melkschuim?

barista latte art maken

Als je koffie lekker vind, maar een latte nog lekkerder, dan is de prijs van jouw cappuccino soms misschien een struikelblok. Het is goedkoper én vooral leuker om jouw eigen cappuccino te versieren met latte art, toch? En het is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt.

In de simpelste vorm is een latte niets meer dan een espresso met opgeschuimde melk. Daarna kun je er wat leuks mee doen, door de koffie te versieren met latte art. In dit artikel lees je:

  • Hoe je begint met latte art maken

Het maken van de espresso zelf is zeker belangrijk. En melk opschuimen met een stoompijpje is het tweede wat je onder de knie wilt hebben. ls dit je eenmaal gelukt? Dan kun je er nog een schepje bovenop doen door te decoreren met eenvoudige latte art. En later kun je je eigen cappuccino art maken!

Om latte art te maken, heb je een koffiezetapparaat bonen of pistonmachine nodig met een stoompijpje, of een melkopschuimer, de melk naar keuze (het beste volle melk), espresso en een espresso kopje.

Hoe je begint met latte art maken

Om te beginnen willen we je laten kijken naar een filmpje dat Starbucks heeft opgenomen. Dit is één van de beste video’s (wel in het Engels) over hoe je thuis begint met latte art maken.

Starbucks legt uit: hoe maak je het thuis?

Voor velen is latte art een mysterie. De manier waarop barista’s ontwerpen maken als een hartje of tulp, lijkt magie. Maar met de juiste uitrusting en een beetje oefening, kun je thuis je eigen latte art maken.

Hou het schoon

Je moet direct na elk gebruik het stoompijpje schoonmaken. En een paar keer aan en uit stomen voordat je meer melk gaat opschuimen. Dit zorgt ervoor dat het kanaal vrij is van deeltjes. Pas op dat de hete damp je vanaf ongeveer een meter afstand pijn kan doen. Dus draai weg en houd jezelf op gepaste terwijl je dit doet.

Opschuimen

Vul de kan met melk tot ongeveer onderaan de tuit en zet het stoompijpje aan. Dompel het stoompijpje onder en breng hem omhoog tot het punt waarop je een paar sissen kunt horen. Als je ‘m te ver omhoog hebt gebracht, zie je grote bellen ontstaan. Dat is niet de bedoeling.

Je kunt de kan naar je toe kantelen om naar binnen te gluren. De melk moet gelijkmatig ronddraaien. In de bovenstaande video adviseren ze om de kan laag te houden en deze vervolgens hoger te zetten naarmate het warmer wordt.

Schakel het stoompijpje uit zodra de melk ongeveer 60 tot 80 graden heeft bereikt. Sommige barista’s lezen de temperatuur door aanraking, anderen luisteren naar de stijgende toonhoogte van het stomen om te weten wanneer het klaar is. Gebruik een thermometer voor meer nauwkeurigheid. En experimenteer zelf verder.

Geef de kan een stevige tik op de tafel of het werkblad. Hierdoor worden alle grote bellen weggehaald. Hierdoor krijg je dikker schuim.

Als je het stoompijpje niet volledig onderdompelt, kan dit ervoor zorgen dat de gestoomde melk en het schuim zich als twee verschillende lagen vormen. Dit maakt latte art moeilijker.

Gieten

screenshot latte art gieten

Latte art is het gemakkelijkst in een ronde komvormige beker. Giet je espresso in de bodem van het kopje en voeg dan een kleine hoeveelheid van de gestoomde melk toe en roer om het te mengen.

De belangrijkste aspecten van de giettechniek zijn snelheid en hoogte boven het kopje. Giet langzaam en gelijkmatig op een vrij grote afstand. Hierdoor kunnen de melk en espresso blijven mengen. Je kunt in een cirkelvormige beweging gieten om ervoor te zorgen dat het goed mengt.

De smaak van een espresso-shot kan binnen 10–20 seconden na het zetten bitter worden. Zorg er dus voor dat je de melk in ideale wijze al hebt opgeschuimd wanneer je de espresso zet. Zoals bij elke nieuwe techniek, is wat experimenteren vereist om te vinden wat het beste bij je past.

Welke latte art maak jij – blad of hartje?

Als je de tweede helft van het kopje bereikt, breng je de kan dichter naar de oppervlakte. Deze laag mengt niet, waardoor er een onderscheid ontstaat tussen het witte schuim en de body van de latte of cappuccino.

Begin aan de kant die het verst van je verwijderd is, giet het schuim in de beker en trek de kan naar je toe. Hierdoor ontstaat een witte cirkel. Zodra je de andere kant van de beker bereikt, sleept je de kruik snel terug over de beker en ‘snijdt’ de cirkel in een hart.

Een blad kan op dezelfde manier worden gemaakt. In plaats van een cirkel te maken, beweeg de kan in een zigzagbeweging beweegt voordat je deze met de stengel van het blad “snijdt”.

Ga experimenteren en deel de ontwerpen met ons in de onderstaande reacties!

Plaats een reactie