Home / Blog / Nieuws / Kopi Luwak: het schokkende verhaal achter de duurste koffie ter wereld

Kopi Luwak: het schokkende verhaal achter de duurste koffie ter wereld

Kopi Luwak: duurste koffie ter wereld

De duurste koffie ter wereld is Kopi Luwak. Deze koffie kost tussen de € 90,- en € 550,- per 500 gram. Een kopje Kopi Luwak koffie kost tussen de € 5,- en € 16,-. De duurste koffie ter wereld wordt gemaakt van koffiebonen uit de poep van een civetkat.

Is Kopi Luwak goed voor mens en dier? Waarom is het zo bijzonder? Lees hier alles over:

Veel plezier met lezen over de duurste koffie ter wereld!


WAT IS KOPI LUWAK?

Kopi Luwak kattenpoep in pot

Kopi Luwak is ’s werelds meest exclusieve (en duurste) koffie. De belangrijkste reden voor de hoge prijs is de ongebruikelijke productiemethode. Kopi is het Indonesische woord voor koffie en luwak is de lokale Sumatraanse naam voor de Aziatische civetkat. Het wordt voornamelijk geproduceerd in Indonesië, de Filippijnen en Vietnam.

DE PRODUCTIEMETHODE

De koffie wordt gemaakt van koffiebonen die gedeeltelijk zijn verteerd door de Indonesische civetkat en vervolgens worden uitgescheiden. 

Ja, het klinkt nogal vies. Maar gelukkig wordt de buitenste laag van de koffieboon wordt tijdens de verwerking verwijderd. En de resterende bonen worden schoongemaakt voordat ze worden geroosterd. 

Kopi Luwak is dus eigenlijk geen koffiesoort, maar een productiemethode. Daarom kan de smaak aanzienlijk variëren, afhankelijk van de bron van de bonen en het brandproces. 

Het enzymatische proces vanuit het spijsverteringskanaal van de civetkat verbetert volgens velen de koffiesmaak. 

Wilde civetkatten eten koffiebessen als onderdeel van hun natuurlijke voeding. Maar ze zijn erg selectief als het gaat om de koffiebessen. Ze zoeken altijd naar de rijpste en lekkerste bessen. En dat is nodig voor heerlijke koffie.

Omdat de bonen in de koffiebessen niet door de civetkatten worden verteerd, passeren ze het spijsverteringskanaal en worden ze in klonten ontlast zoals hieronder op de foto.

Kopi Luwak kattenpoep koffie

Het maagzuur en de enzymen van de civet verteren de buitenste laag en fermenteren de bonen voordat ze worden uitgescheiden. Dit fermentatieproces geeft Kopi Luwak zijn unieke smaak.

Het enzymatische proces in het maagdarmkanaal van de civet verandert de eiwitstructuur van de bonen. Omdat proteïnen mede verantwoordelijk zijn voor de bitterheid in koffie, zorgt het verlaagde proteïnegehalte ervoor dat de koffie minder bitter is.

POPULAIR EN DAAROM GEVAARLIJK

De toename in populariteit van de duurste koffie ter wereld heeft ertoe geleid dat het merendeel ervan in massa wordt geproduceerd. Dit gebeurt op boerderijen om de vraag bij te houden.

Aziatische civetkat in kooi

Aziatische civetkatten worden vaak in erbarmelijke omstandigheden gehouden. Ze worden in kleine kooien gehouden en krijgen alleen koffiebessen onder dwang gevoerd om de winst te maximaliseren. Erg, maar waar. Daar later meer over!

Ongeveer anderhalve dag na het nuttigen van de koffiebessen worden de bonen ontlast. De uitwerpselen met de koffiebonen worden verzameld en verwerkt door arbeiders op de boerderijen.

Door zorgvuldig te sorteren, schoonmaken, wassen en drogen, worden de bonen klaargemaakt voor het branden. Vervolgens wordt het verkocht aan de consument.

Sommigen geloven dat het proces van het passeren van de darmen van de civet de koffie een zachtere en rijkere smaak geeft.

Ondanks de alternatieve naam van kattenpoep koffie, is de Aziatische civetkat geen type kat van de katachtigen. Civetkatten zijn kleine, slanke nachtdieren van de Viverridae-familie, die inheems zijn in Azië. 

WAAR IS DE PRODUCTIE?

Kopi luwak wordt voornamelijk geproduceerd op Indonesië, de Filippijnen en Vietnam. De jaarlijkse productie van echte Kopi Luwak is ongeveer 500 – 700 kg per jaar.

De Indonesische eilanden die kopi luwak produceren zijn Bali, Oost-Timor, Java, Sulawesi en Sumatra. Het eiland Sumatra is ’s werelds grootste producent van Kopi Luwak.

In de Filippijnen heeft de koffie verschillende namen, afhankelijk van de regio. 

In Vietnam staat de duurste koffie ter wereld bekend als cà phê chồn, wat zich vertaalt als wezel-koffie. Vietnam produceert de minste hoeveelheid Kopi Luwak van deze drie landen.


HOE SMAAKT KOPI LUWAK?

smaak Kopi Luwak

Voorstanders beweren dat de smaak uniek is vanwege het proces dat zich in de civet bevindt. De koffie zou minder bitter en zuur zijn, wat bijdraagt aan een zachtere smaak met een complex aroma.

De smaak van Kopi Luwak is afhankelijk van veel factoren, zoals de kwaliteit, oorsprong en het type bonen dat door de civetkatten wordt gegeten.

Het proces dat volgt op het verzamelen van koffiebonen door boeren, zoals branden en brouwen, heeft ook een grote invloed op hoe de koffie zal smaken.

De smaak zal ook variëren afhankelijk van de gezondheid, het dieet en de algehele conditie van de civetkatten zelf. 

Als de dieren bijvoorbeeld constant gestrest zijn, zullen de bonen die door het spijsverteringsstelsel gaan een heel andere smaak hebben dan die met een laag stressniveau.

Een koffieprofessional vergeleek Kopi Luwak koffiebonen met gewone bonen en zijn bevindingen leken sterk op elkaar. Hij verklaarde dat er niets was dat Kopi Luwak beter zou maken in vergelijking met andere soorten koffie.

Andere voedselcritici zijn het erover eens dat de duurste koffie ter wereld geen goede koffie is. En toen professionele koffieproevers een blinde smaaktest deden, konden ze ook niets beters vinden aan de smaak van deze koffie.

Hoewel ze vonden dat de smaak van Kopi Luwak merkbaar anders was, dun en minder zuur was, was er niets waardoor ze de voorkeur gaven aan dit soort koffie.

Conclusie?

Mensen kopen Kopi Luwak niet vanwege de uitzonderlijke smaak. Nee, omdat het zeldzaam en ongebruikelijk is. 

Het betalen van zo’n hoge prijs voor deze koffie is het gewoon niet waard. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe de civetkatten worden gedwongen.


SCHOKKENDE VERHAAL ACHTER KOPI LUWAK

Schokkend, civetkat in kooi met kopi Luwak

De productie van Kopi Luwak is erg wreed. Om de productie van Kopi Luwak te maximaliseren worden civetkatten onder erbarmelijke omstandigheden op boerderijen gehouden. 

Ze worden gedwongen in kleine legbatterijen te leven waar ze geen ruimte hebben om rond te rennen of om te bewegen.

De civetkatten vechten met elkaar. Terwijl ze in het wild verlegen en vriendelijk zijn.

De kritieke omstandigheden leiden tot abnormaal gedrag. De dieren ijsberen en bijten in tralies van de kooien. Veel civetkatten verliezen hun vacht en – om het nog erger te maken – gaan velen zelfs dood.

Civetkatten zijn omnivoren. Hierdoor is het dieet van wilde civetkatten meestal erg omvangrijk. Het bevat een grote variatie aan voeding, zoals kleine zoogdieren, insecten en verschillende soorten fruit.

De boeren van Kopi Luwak koffie geven civetkatten koffiebessen als dwangvoeding, niets anders. Het resultaat: een slechte gezondheid door onevenwichtige voeding

Deze aanpak heeft zeker de productie van Kopi Luwak doen toenemen, maar tegen welke prijs? Tienduizenden Aziatische palm civetkatten lijden. Alleen maar om koffie te produceren die, zoals uit verschillende beoordelingen en professionele tests blijkt, niet eens goed is.


KOPI LUWAK KOPEN? DOE HET NIET!

Koop geen Kopi Luwak. De eerste reden is dierenmishandeling. Geen je geld uit aan de duurste koffie ter wereld? Dan draag je bij aan boeren die zich niets aantrekken van de ethische kant van de productie.

De tweede reden is dat de kwaliteit van Kopi Luwak niet van kwaliteit zal zijn dat door de Nederlanders in de 18e eeuw werd geprezen.

De originele gebruikte koffiebonen die door het spijsverteringskanaal gingen van civetkatten die vrij in het wild leefden zijn compleet anders dan de bonen die in gevangenschap op boerderijen leven.

Het dieet van wilde civetkatten is, net als hun algehele conditie, een stuk beter omdat ze volledig vrij zijn om rond te dwalen en de koffiebessen te plukken om te eten.

Vanwege de vreselijke omstandigheden waarin civetten in gevangenschap leven, is de koffie die ze uiteindelijk maken anders en slechter dan het origineel.

Ten derde is de meeste Kopi Luwak nep. Het is nooit door of zelfs maar in de buurt van een civet geweest. Er wordt zelfs gedacht dat maar liefst 80 procent van de wereldmarkt van Kopi Luwak nep is.

En laat je ook niet voor de gek houden door het ‘wild-sourced’-label. PETA en de BBC ontdekten dat dit vaak voorkomt op koffie die afkomstig is van een boerderij met gekooide civetkatten. Hieronder bekijk je de video van PETA:

PETA: de civetkat in gevangenschap


Producten worden vaak verkeerd gelabeld als “wild-sourced”, maar veel civetkatten zijn eigenlijk beperkt tot kleine, kale kooien.

Het is zeer waarschijnlijk dat je uiteindelijk een hoge prijs betaalt voor een nepversie van de zeldzame Kopi Luwak.

Ten slotte: zelfs als het je lukt om authentieke Kopi Luwak te vinden die eerlijk en zonder dierenmishandeling is geproduceerd, is de prijs niet te rechtvaardigen. Ben je bereid om meer dan duizend euro uit te geven aan een kilo koffie?

Doe het niet. Koop gewoon, goede koffie met de beste koffiebonen voor jou. Veel beter voor de civetkat, je portemonnee én de smaak van je koffie.

2 gedachten over “Kopi Luwak: het schokkende verhaal achter de duurste koffie ter wereld”

Plaats een reactie