Klein koffiezetapparaat: beste kleine koffiemachines 2024

Op zoek naar een klein koffiezetapparaat? Dan zoek je een kleine koffiemachine, misschien zelfs de allerkleinste. Ideaal voor singles of wanneer je met z’n tweeën bent.

Een ding is zeker: je bespaart een hoop ruimte met een goedkoop en klein koffiezetapparaat met maalwerk! Perfect voor in een kleine keuken; zo’n smalle koffiemachine met melkopschuimer past overal.

Hier lees je alles over de beste kleine koffiezetapparaten uit mijn test van koffiezetapparaten met bonen.

Het belangrijkste in het kort
  • Het kleinste koffiezetapparaat is de SMEG BCC02 met een breedte van slechts 18 cm.
  • Het beste kleine koffiezetapparaat met melkopschuimer is de Philips LatteGo 3200.
Klein koffiezetapparaat met Nigel


Klein koffiezetapparaat kopen? Dit moet je weten!

Welke kleine koffiezetapparaten zijn het beste?
  1. Philips LatteGo 3200 (Cijfer: 8,5)
  2. Delonghi Magnifica EVO (Cijfer: 8,3)
  3. Delonghi Magnifica S (Cijfer: 8,0)
  4. Philips EP2220/10 (Cijfer: 7,5)
  5. SMEG BCC02 (Cijfer: 7,3)
  6. Melitta Caffeo Solo (Cijfer: 7,0)
Wat is het kleinste koffiezetapparaat?

Het kleinste koffiezetapparaat met melkopschuimer is de SMEG BCC02, want deze heeft een compacte breedte van slechts 18 cm. Met de automatische geïntegreerde stoompijp is het gemakkelijk om melkspecialiteiten te bereiden.

Wat is het beste kleine koffiezetapparaat?

Het beste kleine koffiezetapparaat is de Philips LatteGo 3200, omdat deze het beste uit de test komt met een cijfer 8,5 uit 10. Door het goede melkschuim, de goede weergave van de koffiebonen in de espresso en de eenvoudige bediening is dit het beste kleine koffiezetapparaat.

Prijsklasse en melkopschuim-methode: luxe of basisklasse?

Er zijn verschillende soorten kleine koffiezetapparaten: met en zonder (automatische) melkopschuimer. Een automatische melkopschuimer is vaak met een melkreservoir of melkslang. Hiermee zet je gemakkelijk een cappuccino of latte zonder zelf veel moeite te hoeven doen. Dit zijn vaak de duurdere apparaten. Gemiddeld kosten deze koffiemachines tussen de 500 en 1000 euro.

Bij een klein koffiezetapparaat met stoompijpje moet er meer moeite gedaan worden om melk op te schuimen. Er is dan een melkkannetje of glas nodig om het melkschuim te maken. Daarnaast is het een beetje oefenen voordat je het melk opschuimen onder de knie hebt. Deze apparaten zijn goedkoper, ze kosten tussen de 300 en 500 euro.


Klein koffiezetapparaat met melkopschuimer rond 500 euro

De beste kleine koffieapparaten met melkschuimer rond 500 euro zijn de Philips LatteGo 3200 en Delonghi Magnifica EVO.


Philips LatteGo 3200 EP3246/70

Afmetingen (HxBxD): 37,1 x 24,6 x 43,3 cm


De Philips LatteGo 3200 is een kleine koffiemachine van 25 cm breed en 37 cm hoog. Het melkschuim is romig en de espresso of lungo is goed op temperatuur.

Het melksysteem is makkelijk te reinigen in de vaatwasser. En extra handig voor een kleine keuken: het waterreservoir vul je via de voorkant bij.

Deze Philips koffiemachine heeft 5 verschillende koffiesoorten via een druk op knop: espresso, koffie, americano, cappuccino en latte macchiato.

Het display is gemakkelijk in gebruik en de hoeveelheid koffie, aroma en hoeveelheid melkschuim zijn in 3 stappen aan te passen.

Kortom: dit is een topklasse koffiemachine met zeer kleine breedte en van alle gemakken voorzien voor perfecte koffie, gewoon thuis.


Delonghi Magnifica EVO ECAM290.81.TB

Afmetingen (HxBxD): 44 x 24 x 36 cm


Deze Red Dot Design Award-winnaar van 2022 is erg smal voor een volautomatische koffiemachine met melkopschuimer: 24 cm breed!

Het duidelijke display maakt het eenvoudiger dan ooit een koffiesoort te kiezen door de grote afbeeldingen. Met één druk op de knop zet je vijf verschillende koffiesoorten: espresso, koffie, long, cappuccino en latte macchiato.

Het melksysteem lijkt een beetje op die van een Nespresso machine, zo haal je deze uit elkaar en kan deze ook in de vaatwasser. De automatische reinigingsprogramma’s zijn handig om de machine goed schoon te houden en dit bespaart moeite.

Door het uittrekbare waterreservoir van voren bespaar je een hoop ruimte. Perfect voor een kleine keuken!

Stel dit apparaat in zoals je zelf wilt: bepaal de koffiesterkte, -hoeveelheid en watertemperatuur. Kortom: een ideaal apparaat voor wanneer je weinig werk wilt aan de machine en heerlijke koffie wilt drinken.


Kleine koffiezetapparaten met stoompijpje rond 300 euro

De beste kleine koffiezetapparaten met (handmatig )stoompijpje rond de 300 euro zijn de Delonghi Magnifica S, de Philips 2200 EP2220/10 en de Melitta Caffeo Solo.


Delonghi Magnifica S ECAM 22.110.B

Afmetingen (HxBxD): 35,1 x 23,8 x 43 cm


De Delonghi Magnifica S ECAM 22.110.B is de best verkochte koffiemachine van 2021 en 2022. Gaat dit ook in 2023 zo zijn?

Dit is een echte klassieker met een compact formaat: 23,8 cm breed! Dat is smal voor een volautomaat. Hierdoor past deze in iedere keuken.

Met ingestelde knoppen voor lungo en espresso is een koffie zo gezet. Voor een cappuccino of latte moet er wat meer werk gedaan worden. Melk opschuimen gaat via het handmatige stoompijpje. Er zit genoeg druk achter de stoompijp waardoor het melkschuim goed romig wordt.

Qua onderhoud is het wat meer werk vergeleken met de duurdere apparaten. Het ontkalken gaat via de handleiding en er zijn geen automatische reinigingsprogramma’s.

Meer weten? Lees mijn review van de Delonghi Magnifica S!


Philips 2200 EP2220/10

Afmetingen (HxBxD): 43,3 x 24,6 x 37,1 cm


De Philips 2200 EP2220/10 is als beste koop getest door de Consumentenbond in augustus 2022. Met handmatig stoompijpje zet je ook een cappuccino of latte macchiato.

Deze goedkope en kleine koffiemachine zet een of twee espresso’s met één druk op de knop. Of kies normale koffie.

Er zitten handige functies op als het bepalen van de watertemperatuur, koffiehoeveelheid en koffiesterkte. Dit is allemaal 3-trapsgewijs in te stellen.

Het stoompijpje kan gemakkelijk los worden gehaald en de meeste onderdelen kunnen in de vaatwasser. Met het Aquaclean waterfilter hoeft ontkalken maar één keer per 5000 kopjes koffie.

Zoek je een goedkoop en klein koffiezetapparaat? Dan is dit een goede keuze. Meer weten? Lees mijn Philips 2200 review!


Mini koffiezetapparaat met maalwerk (en zonder!)

De beste mini koffiezetapparaten met maalwerk zijn de Melitta Caffeo Solo en SMEG BCC02. Het beste mini koffiezetapparaat zonder maalwerk is de WACACO Nanopresso.


Melitta Caffeo Solo

Afmetingen (HxBxD): 32,5 x 20 x 45,5 cm


De Melitta Caffeo Solo is met recht een mini koffiezetapparaat: met een breedte van slechts 20 cm en hoogte van 32,5 cm is dit een van de kleinste apparaten op de markt in 2023.

Wel is deze machine wat dieper: 45,5 cm. Daarnaast zit het waterreservoir bij deze machine aan de achterkant wat het moeilijker maakt om hierbij te komen in een kleine keuken.

Zet twee espresso’s of normale koffie tegelijkertijd. Met dit kleine koffiezetapparaat zonder melkopschuimer kan er geen cappuccino of latte worden bereid. Enkel voor de espresso-liefhebbers dus!

Stel de maalgraad, koffiesterkte, -hoeveelheid en watertemperatuur zelf naar wens in. Het kleine water- en bonenreservoir zijn erg handig voor singles of koppels. Hiermee heb je genoeg water, maar zorg je er ook voor dat dit altijd vers is!

Meer weten over deze machine? Lees mijn Melitta Caffeo Solo review!


SMEG BCC02

Afmetingen (HxBxD): 33,6 x 18 x 43,3 cm


Met dit SMEG mini koffiezetapparaat houd je genoeg ruimte over in de keuken. Dit is het smalste koffiezetapparaat van 2023 met een breedte van slechts 18 cm. Daarnaast is het de nieuwste SMEG koffiemachine.

Met de heet water functie verwarm je niet alleen jouw kopje voor. Maar zet je ook een bakje thee.

Hetgeen wat ideaal is aan deze SMEG BCC02 is dat er met één druk op de knop een cappuccino of latte macchiato kan worden gezet. Je hoeft niet handmatig melk op te schuimen via het stoompijpje, want deze is automatisch.

Dit apparaat heeft een zelf instelbare koffiesterkte en volume. De watertemperatuur kun je niet zelf aanpassen.

Qua prijs is deze SMEG wat duurder dan de apparaten hierboven, maar dan geniet je wel van koffie en cappuccino met één druk op de knop. Daarnaast ziet een model van SMEG er gewoonweg heel stijlvol uit.


WACACO NANOPRESSO


Op zoek naar een mini koffiezetapparaat? Met een mini koffiemachine kun je onderweg heerlijke espresso zetten. Waar je ook bent. Eerst was er enkel de Wacaco Minipresso, maar deze heeft inmiddels een nieuwere versie. De Wacaco Nanopresso! Lees hieronder alles over deze mini koffiemachine voor onderweg.

Met een mini koffiezetapparaat kunnen we heel veel kanten op. Dit is wel een speciale! Met deze koffiemachine voor onderweg zet je waar je dan ook bent koffie. Het is ook wel een Minipresso genoemd.

De nieuwe versie: Wacaco Nanopresso, heeft een betere druk. Te gebruiken via USB of met batterijen. Je kunt hiermee ook thee zetten.

Eenvoudig schoon te maken en makkelijk in gebruik. Het lekdichte design zorgt ervoor dat je ‘m overal neer kunt leggen.

De afmetingen van deze mini koffiemachine zijn: 26.5 cm lang, 8.5 cm breed en 8.5 cm diep. Met recht de kleinste van allemaal!

Meer weten? Lees alles in de Wacaco Nanopress review.


Aankoopgids voor een kleine volautomatische koffiemachine

Een kleine volautomatische koffiemachine kopen doe je niet iedere dag. Er zijn verschillende soorten met verschillende functies. Welke past het beste bij jou? In onderstaande aankoopgids help ik door mijn ervaringen en expertise met je te delen.

Er zijn verschillende onderdelen bij een koffieapparaat. Deze onderdelen maken het een gemakkelijk apparaat voor een kleine keuken – of juist niet. Hieronder bespreek ik de belangrijkste onderdelen één voor één zodat je precies weet wat belangrijk is bij het kopen van een kleine koffiemachine.

Waterreservoir: plaasting en grootte

De plaatsing van het waterreservoir is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een klein koffiezetapparaat. Zit het reservoir aan de achterkant? Dan is het veel werk om te zien of deze leeg is en om deze bij te vullen.

Waterreservoir zijkant Delonghi Primadonna Soul

Voor een klein apparaat is het handig als het waterreservoir aan de voorkant van de machine zit. Deze kan worden uitgetrokken, zodat niet de hele machine verschoven hoeft te worden.

Ook de grootte van het reservoir is belangrijk. Kies je voor een groot reservoir van 2 liter? Dan zal er vaak nog water van de vorige keer in de machine zitten. En dat is niet de bedoeling bij het zetten van lekkere koffie!

Om een goede espresso te zetten moet er vers water gebruikt worden. Hier zit namelijk nog veel zuurstof in en daardoor smaakt de koffie een stuk beter. Water wat al lang in het reservoir staat verliest zijn zuurstof. Hierdoor zal een espresso minder lekker smaken.

Kies dus voor een waterreservoir dat aan de voorkant kan worden uitgetrokken én die niet te groot is. Ben je alleen? Kies dan voor een reservoir van maximaal 1,2 liter groot. Natuurlijk kan een groter waterreservoir ook voor de helft worden gevuld.

Lekbak: voor uitneembaar?

De plaatsing van de lekbak is ook belangrijk. Wanneer deze aan de zij- of achterkant van de machine zit kan het ongemakkelijk worden wanneer deze vol is en geleegd moet worden.

Zeker bij een volle lekbak kan het lastig zijn niet te knoeien wanneer een lekbak raar geplaatst zit.

Ik heb het uitzoekwerk al voor je gedaan. Alle koffiemachines die op deze pagina staan zijn met lekbak welke aan de voorkant uit kan worden genomen. Hierdoor zal er geen ongemakkelijk moment zijn bij het legen van de lekbak.

Doe dit op tijd! Het is belangrijk dat een lekbak niet te vol raakt. Dan stroomt deze namelijk over en kan dit het werkblad van de keuken beschadigen.

Lekbak binnenkant koffiemachine

Maak de lekbak schoon met warm water en een sopje. Vaak kan de lekbak niet in de vaatwasser, maar bij de Philips koffiemachines die hierboven staan kan dit wel.

Melkschuim maken: zelf of automatisch?

Melkschuim maken kan heel simpel zijn: met één druk op de knop! Maar niet bij alle koffieapparaten is dit zo. Vaak verschilt de melkopschuimmethode per prijsklasse.

Melk opschuimen Philips 2200

De luxere koffiemachines rond 1000 euro zijn vaak uitgerust met automatische stoompijp, melkreservoir of melkslang. Hiermee kan via één druk op de knop melkschuim gemaakt worden.

De goedkopere koffiemachines tot 500 euro zijn vaak uitgerust met een handmatige stoompijp. Hiervoor moet er een melkkan of melkglas gebruikt worden voor melkschuim. Daarnaast moet er zelf een roterende beweging in de melkkan (of glas) gemaakt worden om het melk goed te laten schuimen.

Het kost wat meer werk om met een handmatige stoompijp goed melkschuim te maken. Na even oefenen zal je het onder de knie hebben en jezelf als een ware barista voelen – dat wel!

Instellingen: standaard of eigen instellingen?

De instellingen van een koffiemachine zijn belangrijk. Denk aan maalgraad, koffiehoeveelheid en watertemperatuur. Vaak zijn deze parameters aanpasbaar, waardoor je zelf de controle krijgt over jouw kopje koffie.

Bij sommige apparaten, zoals de SMEG BCC02, is de watertemperatuur niet instelbaar. Uit mijn ervaring is de watertemperatuur vrijwel altijd ondermaats op de standaard fabrieksinstelling. Zowel bij volautomatische koffiemachines als bij espresso machines. Stel daarom de temperatuur altijd in op de hoogste stand. In de handleiding van het model is terug te vinden hoe de watertemperatuur in te stellen is.

Aanpasbare instellingen per koffiesoort

De hoeveelheid gemalen koffie heeft invloed op de smaak van de espresso. Net als de hoeveelheid water. Te weinig koffie en veel water? Dan wordt de espresso slap. Bij een volle espresso rijk aan aroma’s is de hoeveelheid water en hoeveelheid koffie perfect afgesteld op elkaar. Oefen hiermee!

Koffiesoorten: waar kies je allemaal uit?

Bij de kleinere koffiemachines lijkt één ding overeen te komen: weinig koffiesoorten. Kies vaak uit maximaal vijf of zes koffiesoorten zoals espresso, lungo, koffie, cappuccino en latte macchiato. Wanneer je meer koffiesoorten met één druk op de knop wilt gaan zetten is het model vaak groter. Denk bijvoorbeeld aan de Delonghi Primadonna Soul of de Siemens EQ.6 Plus.


Veelgestelde vragen

Wat is het kleinste koffiezetapparaat?

Het kleinste koffiezetapparaat is de SMEG BCC02 met slechts 18 cm breed, 33,6 cm hoog en 43,3 cm diep.

Wat is de beste mini koffiemachine?

De beste mini koffiemachine voor onderweg is de Wacaco Nanopresso. Je kunt ‘m gebruiken op batterijen of met USB.