Home / Blog / Weetjes / Koffievlek verwijderen? Volg deze stappen!

Koffievlek verwijderen? Volg deze stappen!

Koffievlek verwijderen? Zo doe je dat!

Als je ooit een koffievlek hebt gehad weet je hoe moeilijk het kan zijn om deze te verwijderen. De luchtbruine kleur is een hardnekkige en opvallende kleur. Om oude koffievlekken te verwijderen week je de kleding. Bij een verse koffievlek kan een stroom koud water direct helpen. Ook kun je gewone huishoudmiddelen gebruiken. Denk aan soda, zout, een stuk zeep en zelfs babypoeder of tandpasta – om het probleem te verhelpen.

Hieronder vind je de tips die je nodig hebt om de vlekken uit je kleding te krijgen. Je wilt de koffie uit jouw nieuwe espresso machine natuurlijk zo snel mogelijk uit je kleding halen!

Koffievlekken verwijderen? Volg deze tips!

Het verwijderen van een koffievlek is een proces van vallen en opstaan. Begin met de eenvoudigste oplossing: spoelen met koud water. En als dat niet werkt, ga dan verder met de volgende methode. 

Snel handelen kan een groot verschil maken in hoe gemakkelijk de vlek eruit komt. Natte koffie komt er veel gemakkelijker uit dan opgedroogde koffievlekken. Maar als je op het werk of in een restaurant bent kun je de schade enigszins beperken door zout aan te brengen om de koffie op te nemen – of de vlek te deppen met een servet en gewoon of bruisend water. 

Verdwijnt de vlek niet? Probeer de volgende methoden als de verkleuring niet verdwijnt.

1. Spoel met koud water

Om een nieuwe koffievlek te verwijderen laat je koud water door de achterkant van de stof lopen om te voorkomen dat de koffie de stof binnendringt. Blijf 10 tot 15 minuten koud water door de achterkant van de vlek laten lopen of totdat het eruit loopt helemaal helder is. Als de vlek niet volledig is verwijderd of als de vlek oud is, ga verder met de volgende stap. 

2. Breng vloeibaar wasmiddel aan

Wrijf vloeibaar wasmiddel of afwasmiddel en een beetje koud water in de koffievlek. Laat verse vlekken drie tot vijf minuten zitten. Je kunt het langer laten zitten, maar laat het niet drogen. Voor oude koffievlekken moet je de kleding in water laten weken nadat je het vloeibare wasmiddel hebt ingewreven.

Wrijf om de vijf minuten voorzichtig met duim en vingers over de stof om de vlek los te maken. Controleer de vlek na 30 minuten weken in koud water. Als de vlek achterblijft, probeer dan vijf tot vijftien minuten in warm water te weken voordat je grondig spoelt.

3. Probeer waspoeder

Als de vlek nog steeds aanwezig is, meng dan wat waspoeder met gelijke delen witte azijn en water en maak er een pasta van. Test het op het kledingstuk om er zeker van te zijn dat het de stof niet verkleurt. Gebruik een oude tandenborstel om de vlek te schrobben. Spoel de stof grondig uit.

Waarom poeder gebruiken?

Oppervlakte actieve stoffen in poedervormige wasmiddelen kunnen koffievlekken in sommige gevallen beter verwijderen dan vloeibaar wasmiddel.

4. Voorbehandelen en wassen

Breng een vlekverwijderaar aan op de koffievlek. Je kunt ook wasmiddel met zuurstofbleekmiddel gebruiken als vlekverwijderaar, wat op dit moment misschien het beste is. Laat het vijf minuten staan. Was het kledingstuk zoals je dat normaal zou doen.

Gel’s voordelen

Een gel vlekverwijderaar van bijvoorbeeld Vanish bedekt beide zijden van de vlek en dringt door in de vezels van de kleding.

5. Inspecteer en droog

Controleer of de koffievlek volledig is verwijderd. Als er nog een beetje over is, herhaal dan de behandelingsstappen voordat je gaat drogen. Laat de kleding aan de lucht drogen. (Droog het niet in de wasdroger; de hitte zal de vlek verharden.)

Inspecteer opnieuw op sporen van de vlek door de gedroogde kleding tegen het licht te houden om er zeker van te zijn dat elk vleugje verkleuring volledig is verwijderd. Als er nog steeds verkleuring is, herhaal dan de stap met waspoeder, was en droog opnieuw.

Voor puur witte kleding

Voor puur witte kleding kan het tijd zijn om 1/4 kopje chloorbleekmiddel en een liter water te mengen, vijf minuten te laten weken, af te spoelen en vervolgens te wassen.


Marja’s tips bij koffievlekken verwijderen

Dit zijn de 3 belangrijkste basis tips bij het verwijderen van vlekken uit je kleding. Er zijn natuurlijk tal van verschillende vlekken. Marja laat zien wat zij allemaal doet om de vlekken weg te halen.

Heb jij nog meer tips of wil je jouw ervaringen delen? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie