Koffieplant (Coffea Arabica) verzorgen en kopen: hoe en waar?

Koffieplant

Online op zoek om de koffieplant te kopen? Of heb je ‘m al in huis en wil je weten hoe je de Coffea Arabica kunt verzorgen?

In beide gevallen vind je hier het antwoord. Zo verpest je jouw koffieplant niet en koop je ‘m voordelig via internet.

In dit artikel lees je:

Wat is de Coffea Arabica – en kun je de bonen gebruiken?

Coffea Arabica

De Coffea Arabica komt uit Ethiopië. Hét land om koffie te verbouwen. Hier zijn grote koffieplantages te vinden. Bijvoorbeeld van de merken Nespresso of Moyee Coffee.

Hij kan best groot worden. De koffieplant kan tot wel 1 meter hoog groeien. Een plant kan er 20 jaar over doen. Hiervoor heb je wel de grote versie nodig.

Ook is hij te koop in kleinere vorm voor in de kamer. De koffieplant is écht wat voor Nederland. Want wij zijn misschien wel het land met de meeste koffieliefhebbers. Ook heeft de koffieplant mooie bladeren. Hierdoor past deze in vrijwel ieder modieus interieur.

Het is een luchtzuiverende plant, maar deze maakt niet veel CO2 aan. Als decoratie is dit leuk en eventueel ook als hobby. Zo kun je namelijk na een hele poos zelf koffie drinken van jouw eigen bonen.

Kunnen er koffiebonen aan groeien?

Aan de Coffea Arabica kunnen koffiebonen groeien. Dit kan na een aantal jaar op de juiste plaats in de woonkamer. En natuurlijk met een goede verzorging. Daarnaast moeten de bonen na het plukken nog worden gebrand en geroosterd.

Echt makkelijk is het dus niet. Wil je koffie drinken van je zelf gekweekte koffiebonen? Dan doe je er wel een tijdje over, maar het is een leuke hobby. Dan lees je hieronder alles over welke verzorging de plant nodig heeft en waar je de Coffea Arabica kunt kopen.

Complete gids voor de koffieplant verzorgen

koffieplant verzorgen

Om de koffieplant de juiste verzorging te kunnen bieden wil je een aantal dingen weten. Denk aan de juiste standplaats, hoeveel water de koffieplant nodig heeft en of er voeding nodig is. Ook bespreken we kort wat je moet doen bij het verkleuren van de bladeren en of er bloemen na verloop van tijd tevoorschijn komen. Hieronder gaan we kort langs al deze aspecten. Zo weet je precies hoe je de koffieplant moet verzorgen.

Standplaats

Plaats de Coffea Arabica in direct zonlicht. De koffieplant vindt het fijn om in de zon te staan. Laat in het begin wennen aan het licht. Doe dit door ‘m per dag een stukje dichter bij het zonlicht te zetten.

De Coffea Arabica heeft ongeveer een week nodig om te wennen. Daarna heeft de plant minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig.

Ook is de temperatuur in de kamer van belang. Zorg dat je ‘m niet op zolder zet, want daar kan het in de zomer heet worden. In de winter kan het in de garage erg koud worden, dus dat is ook geen goede plek. De beste plek voor de koffieplant is de woonkamer.

Daarnaast is tocht een belangrijke factor bij het in de juiste kleur houden van de bladeren. Zorg ervoor dat je ‘m niet in de tocht zet. Dan wordt het blad bruin.

Hoeveel water?

De koffieplant hoeft niet veel water te hebben. De grond moet altijd vochtig zijn, maar geef niet teveel in één keer. De beste manier om de koffieplant water te geven is een paar keer per week een klein beetje.

Voel eerst de grond voor water geven. Zo weet je zeker of de grond droog of nat is. Is de grond nog vochtig? Dan is water geven niet noodzakelijk.

In de zomer is er meer water nodig dan in de winter. Ook kan het verplaatsen van de Coffea Arabica invloed hebben op de behoefte.

Om het mooi af te maken is het aangeraden de koffieplant te besproeien met een plantenspuit. Zo blijven de bladeren mooi en kan de plant meer licht opnemen.

Voeding

De Coffea Arabica heeft mest nodig. Ook kan er normale plantenvoeding worden gebruikt. Bemest in lente, zomer en (een gedeelte van) de herfst.

Het is aan te raden om de koffieplant niet in de winter te bemesten. Dan groeit de plant haast niet en verbruikt deze ook geen voedingsstoffen.

Verkleurde bladeren

Jouw koffieplant kan last hebben van bruine, of verkleurde bladeren. Dat kan door tocht, een droge lucht of kou. Een luchtreiniger zoals een Dyson Pure Cool Me kan helpen tegen een droge lucht. Een andere plaats in de kamer kan natuurlijk ook.

Bloemen

Aan de koffieplanten kunnen bloemen groeien. Deze zijn wit en redelijk klein. In de lente kunnen er bloemetjes aan groeien. Hierna kunnen er koffiebonen tevoorschijn komen. Extra goed opletten dus in deze tijd!

Waar kun je koffieplanten kopen?

koffieplanten kopen

De koffieplant is bij verschillende webwinkels te koop. Hieronder laten we je zien waar koffieplanten kopen het goedkoopste is. Ook kom je erachter wat je moet doen als je een zaadje hebt gekocht.

Winkels

Eerst was de koffieplant online te bestellen bij Ikea. Dat is wel enkel in België nu.

Ook is de koffieplant bij verschillende webwinkels te koop. Denk aan het Tuincentrum, of Studioplant en Plantje.

Goedkoop kopen? Dan bezoek je Bol.com. Hier kun je bij aankoop van meer planten korting krijgen op de totale prijs.

Zaden

Het kan ook zijn dat je zaden van de koffieplant tegenkomt online. In dat geval heb je wel wat meer werk aan de koffieplant kweken. Hierdoor moet je wat langer wachten, maar heb je zelf controle over de groei van de plant.

Om de Coffea Arabica op de beste manier te kweken volg je deze stappen:

  1. De boon 24 uur laten weken in water.
  2. Vervolgens de boon 2 cm onder de potgrond plaatsen.
  3. De pot in zonlicht zetten.
  4. Aantal maanden laten om potten in een grotere pot.

Na 3 of 4 maanden heb je een kleine koffieplant. Het is een normaal formaat wat je normaal in de winkel tegenkomt. Voor de koffiebessen moet je nog langer wachten.

Zodra de plant groter wordt, worden de bladen spits. Eerst zijn de bladeren rond.

Is de koffieplant giftig?

De koffieplant is niet giftig. Zowel voor huisdieren als kinderen kan de Coffea Arabica geen kwaad. Wel is de koffieboon giftig door de cafeïne. Het eten van een bes kan voor misselijkheid zorgen.

Eet dus geen ‘rauwe’ bessen. Zorg ervoor dat je eerst koffiebonen roostert en brand voordat je hier iets mee gaat doen.

Vond je dit een leuk artikel over de koffieplant? Wellicht vind je dan ook onze artikelen over koffielikeur en Turkse koffie leuk!

1 gedachte over “Koffieplant (Coffea Arabica) verzorgen en kopen: hoe en waar?”

Plaats een reactie