Home / Blog / Weetjes / Koffieplant (Coffea Arabica) verzorgen en kopen: hoe en waar?

Koffieplant (Coffea Arabica) verzorgen en kopen: hoe en waar?

Koffieplant verzorgen kopen: Coffea Arabica

Wil je een koffieplant kopen? Of heb je ‘m in huis en wil je weten hoe je de Coffea Arabica moet verzorgen? Hier vind je alles over de mooie koffieboom.

Voor antwoord op deze vragen zit je hier goed. Zo verzorg je ‘m goed en weet je zeker dat de plant mooie koffiebessen gaat leveren. Ook vertel ik je natuurlijk waar je hem het beste kunt kopen!

In dit artikel lees je:

Alvast heel veel plezier met het verzorgen van jouw koffieplant!


Wat is de Coffea Arabica plant en kun je de koffiebonen gebruiken?

Coffea Arabica plant met koffiebonen

De Coffea Arabica, lid van de Rubiaceae (ook wel koffiestruik genoemd), komt uit Ethiopië. Hét land om koffie te verbouwen. Hier zijn grote koffieplantages te vinden. Bijvoorbeeld van de merken Nespresso of Moyee Coffee.

Kort daarna ging de plant naar Arabië, inmiddels niet meer, maar de naam verwijst hier nog wel steeds naar. Tegenwoordig verbouwen we vrijwel overal waar het een tropisch klimaat is de koffieplant. Niet zo gek, want we drinken koffie wereldwijd dagelijks!

Deze plant kan best wel groot worden. In zijn totale levensjaren kan de plant tot wel 1 á 2 meter hoog groeien. Hier kan dit plantje wel 20 jaar over doen én je hebt de grotere versie nodig.

Ook is hij te koop in kleinere vorm voor in de (woon)kamer. De koffieplant is écht wat voor Nederland. Want wij zijn misschien wel het land met de meeste koffieliefhebbers. Ook heeft de koffieplant mooie bladeren. Hierdoor past deze in vrijwel ieder interieur.

Naast het feit dat deze plant er gewoonweg leuk uitziet heeft hij ook een bijzonder handige functie: de Coffea Arabica is een luchtzuiverende plant.


Eigenschappen

Groei hoogte20 cm – 200 cm
KenmerkenGroeit rechtop
EigenschappenGeurt sterk
BloeiperiodeApril tot mei
Blad kleurGroen
BladvormBreed lancetvormig
BodemVochtig
KalkgevoeligheidGevoelig voor kalk
LichtIn licht, niet direct zonlicht

Kunnen er koffiebonen aan groeien?

Aan de Coffea Arabica kunnen koffiebonen groeien. Dit kan na een aantal jaar de koffieplant goed verzorgen en op de juiste plaats in de woonkamer. Daarnaast moet je na het plukken de koffiebonen branden en roosteren. Echt makkelijk is het dus niet.

Wil je koffie drinken van je zelf gekweekte en gebrande koffiebonen? Dat kost wel wat tijd, maar het is een leuke hobby. Ga je de uitdaging aan? Lees dan hieronder alles over welke verzorging de koffieplant nodig heeft én waar je de Coffea Arabica kunt kopen.


Complete gids voor de koffieplant verzorgen

Koffieplant verzorgen in de tuin

Om de koffieplant de juiste verzorging te kunnen bieden is het belangrijk een aantal dingen goed te bestuderen. Denk aan de juiste standplaats, hoeveel water de koffieplant nodig heeft en of er speciale voeding nodig is. Ook bespreken we kort wat je moet doen bij het verkleuren van de bladeren én of er bloemen na verloop van tijd tevoorschijn komen. Hieronder gaan we kort langs al deze aspecten. Zo weet je precies hoe je straks de koffieplant moet gaan verzorgen!

Standplaats, zonlicht en temperatuur

Plaats de Coffea Arabica niet in direct zonlicht. De koffieplant vindt het fijn om in het licht te staan, maar niet in direct zonlicht.

Laat in het begin de plant wennen aan het licht. Doe dit door ‘m per dag een stukje dichter bij het zonlicht te zetten. De Coffea Arabica heeft ongeveer een week nodig om te wennen. Daarna heeft de plant minimaal 5 uur (indirect) zonlicht per dag nodig.

Ook is de temperatuur in de kamer van belang. Zorg dat je ‘m niet op zolder zet, want daar kan het in de zomer heet worden en in de winter te koud. Ook in de garage kan het bijvoorbeeld erg koud worden, dus dat is ook geen goede plek. De beste plek voor de koffieplant is de woonkamer of serre.

Hierbij hou je de temperatuur tussen de 18 en 22 graden celsius. Als een tropische plant heeft deze Coffea Arabica een constant hoge luchtvochtigheid van zo’n 50% nodig. Houdt de luchtvochtigheid in huis dus op peil!

Daarnaast is tocht een belangrijke factor bij het in de juiste kleur houden van de bladeren. Zorg ervoor dat je ‘m niet in de tocht zet. Want dan wordt het blad bruin.

Hoeveel water?

De koffieplant hoeft niet veel water te hebben. De grond moet altijd vochtig zijn, maar geef niet teveel in één keer. De beste manier om de koffieplant water te geven is een paar keer per week een klein beetje.

Voel eerst de grond voor water geven. Zo weet je zeker of de grond droog of nat is. Is de grond nog vochtig? Dan is water geven niet noodzakelijk.

In de zomer is er meer water nodig dan in de winter. Ook kan het verplaatsen van de Coffea Arabica invloed hebben op de behoefte.

Om het mooi af te maken is het aangeraden de koffieplant te besproeien met een plantenspuit. Zo blijven de bladeren mooi en kan de plant meer licht opnemen.

Zorg dat bij het water geven, het water op kamertemperatuur is en niet te koud.

Voeding en zorg

De Coffea Arabica heeft mest nodig. Ook kan er normale plantenvoeding worden gebruikt. Bemest in lente, zomer en (een gedeelte van) de herfst.

Het is aan te raden om de koffieplant niet in de winter te bemesten. Dan groeit de plant haast niet en verbruikt deze ook geen voedingsstoffen. Dit wordt de rustperiode genoemd. Hierin vereist de koffieplant andere verzorging.

Zet de plant in de winter in een wat koelere plek, maar niet onder de 15 graden celsius. Toch moet je zorgen dat ook in de winter er genoeg licht bij de plant komt. Water geven in de winter? Ja, maar niet zo veel als in de andere seizoenen. Zorg dat de wortels nooit helemaal uitdrogen.

Verkleurde bladeren

Jouw koffieplant kan last hebben van bruine, of verkleurde bladeren. Dat kan door tocht, een droge lucht of kou. Een luchtreiniger kan helpen tegen een droge lucht. Een andere plaats in de kamer kan natuurlijk ook.

Bloemen

Aan de koffieplanten kunnen bloemen groeien. Deze zijn wit en redelijk klein. In de lente kan dit voorkomen. Hierna kunnen er koffiebonen tevoorschijn komen. Extra goed opletten dus in deze tijd!

Video van BoomPost.nl


Waar kun je koffieplanten kopen?

Waar koffieplant kopen?

De koffieplant is bij verschillende webwinkels te koop. Hieronder laten we je zien waar een koffieplanten kopen het goedkoopste én het beste kan. Ook kom je erachter wat je moet doen als je een zaadje hebt gekocht.

Winkels

De koffieplant is bij verschillende webwinkels te koop. Denk aan het Tuincentrum, of Studioplant en Plantje.

Goedkoop kopen? Dan bezoek je Bol.com. Hier kun je bij aankoop van meer planten korting krijgen op de totale prijs én je hebt veel keuze uit verschillende potjes!

Zaden

Het kan ook zijn dat je zaden van de koffieplant tegenkomt online. In dat geval heb je wel wat meer werk aan de koffieplant kweken. Hierdoor moet je wat langer wachten, maar heb je zelf controle over de groei van de plant.

Om de Coffea Arabica op de beste manier te kweken volg je deze stappen:

 1. De boon 24 uur laten weken in water.
 2. Vervolgens de boon 2 cm onder de potgrond plaatsen.
 3. De pot in zonlicht zetten.
 4. Aantal maanden laten om potten in een grotere pot.

Na 3 of 4 maanden heb je een kleine koffieplant. Het is een normaal formaat wat je normaal in de winkel tegenkomt. Voor de koffiebessen moet je nog langer wachten.

Zodra de plant groter wordt, worden de bladen spits. Eerst zijn de bladeren rond.


Is de koffieplant giftig?

De koffieplant is niet giftig. Zowel voor huisdieren als kinderen kan de Coffea Arabica geen kwaad. Wel is de koffieboon giftig door de cafeïne. Het eten van een bes kan voor misselijkheid zorgen bij mens en dier.

Eet dus geen ‘rauwe’ bessen. Zorg ervoor dat je eerst koffiebonen roostert en brand voordat je hier iets mee gaat doen.

Vond je dit een leuk artikel over de koffieplant?

Wellicht vind je dan ook onze artikelen over koffielikeur en Turkse koffie leuk!

Bedankt voor het lezen en veel succes met het verzorgen van jouw Coffea Arabica. Heb je nog vragen of een opmerking? Laat het weten hieronder in de reacties!

8 gedachten over “Koffieplant (Coffea Arabica) verzorgen en kopen: hoe en waar?”

  • Leuke vraag! Dit is afhankelijk van hoe groot de boom is. Toch worden koffieplanten vaak gesnoeid zodat ze niet groter worden dan 1,5 / 2 meter. Dit komt omdat ze dan makkelijker te oogsten zijn.

   Pak je een koffieplant van zo’n 1,5 meter hoog dan zitten er toch al snel zo’n 3000-4000 bessen per jaar aan. Hier kun je niet direct koffie van maken: eerst moeten de bessen geplukt, dan gefermenteerd (gewassen, anaerobic of natuurlijk), dan gebrand (hierbij gaat zo’n 20% van de groene koffie verloren) en daarna heb je koffie.

   Hierna zul je ongeveer een halve kilo koffie hebben per jaar per plant. Als er in een dubbele espresso 18 gram zit, dan heb je zo’n 30 dubbele espresso’s.

   Drink je er 1 per dag? Dan heb je toch zeker minstens 10 koffieplanten nodig om zelfvoorzienend te zijn!

   Beantwoorden

Plaats een reactie