Koffiemolen kopen?
Complete gids voor de beste bonenmaler


Koffiemolen kopen? Dan wil je zelf controle over de smaak van jouw koffie. Want hoe je de bonen maalt, bepaalt de uiteindelijke smaak. Een bonenmaler heeft dus veel effect om jouw koffie lekkerder te maken. Maar welke heb je nodig?

De beste molen voor jou vinden – dat is wat je te wachten staat. Er zijn veel verschillende opties. Hoofdzakelijk kun je de koffiebonenmaler onderscheiden in twee soorten: elektrisch en handmatig.

Bij filterkoffie is een koffiemolen handmatig goede optie. Zeker op vakantie of met een paar kopjes per week.

Ben je een echte espresso fan en in het bezit van een halfautomatische espresso machine? Kies dan voor een elektrische koffiemolen.


Budgetkeuze:
Bosch TSM6A

Budgetkeuze: Bosch koffiemolen TSM6A
 • Best verkocht & goedkoopst 2020
 • 75 gram per maling
 • Maalgraad afhankelijk van hoelang knop ingedrukt houden.

(Lees klantreviews ➜➜➜)

Beste getest:
Baratza Encore

Baratza Encore beste koffiemolen 2020
 • 40 verschillende maalstanden
 • Ook filterdrager onder de machine
 • Opvangbak meegeleverd om gemalen koffie op te vangen.

(Lees klantreviews ➜➜➜)

Beste luxe:
SMEG CGF01

SMEG koffiemolen
 • 30 verschillende maalstanden
 • Groot bonenreservoir: 350 gram
 • UV bestendig reservoir: langer verse koffiebonen!

(Lees klantreviews ➜➜➜)


Top 7 beste elektrische koffiemolens 2020

De beste elektrische koffiemolen van 2020 is de Baratza Encore. Dit is de best verkochte en best beoordeelde elektrische koffiebonenmaler van 2020.

Bekijk de top 5 beste elektrische bonenmalers en vergelijk. Lees de beschrijving en kijk of die koffiemolen bij je past.

Zoek je een koffiemolen van Solis, Sage, Krups of Graef? Hier vind je ze allemaal. Zo heb je snel de beste koffiemolen voor jou.


1. BARATZA ENCORE (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Met de Baratza Encore heb je ongelooflijk veel keuze in jouw koffiemaling. Want deze best geteste koffiebonenmaler maalt koffie in 40 verschillende standen. Zo stel je de maling héél precies af.

Gebruik je een percolator? Dan kies je voor een maling die grover is dan bij filterkoffie. Kies voor filterkoffie een fijne maling.

De meegeleverde opvangbak is handig zodat je de gemalen koffie gemakkelijk opvangt. Gebruik je een piston koffiemachine? Dan kun je de filterdrager onder de koffiemolen hangen. Zo vang je direct jouw gemalen bonen op.

Er is geen timer, waardoor je zelf moet drukken als je genoeg koffie hebt gemalen. Ook is een kunststof behuizing wat minder stevig dan een van staal. Hierdoor is de gemiddelde levensduur net wat korter.


2. SAGE SMART GRINDER (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Met de Sage Smart Grinder kun je een hoop automatisch. Met wel 60 verschillende maalstanden heb je erg veel invloed op de maling van je koffie. Hierbij helpt deze machine je. Want wil je een cappuccino? Dan weet het apparaat precies welke maalstand daarvoor nodig is.

Dit is een gebruiksvriendelijk apparaat en daarnaast hang je de filter van de Sage Barista Express (of andere Sage model) zo in de koffiemolen om de koffie direct te gebruiken.

Het is wel een aardig apparaat – dus voor een klein huishouden misschien wat overdreven. Want met de afmetingen 38 x 21 x 16 cm past dit niet zomaar samen met een espresso apparaat op het aanrecht. En het is best een zwaar ding op telkens te verplaatsen.

Wil je thuis professioneel bonen malen met een goede koffiemolen? Dan is dit een perfecte keuze.


3. GRAEF CM800 (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Met de Graef CM800 haal je een handige koffiemolen voor thuis in huis. Want zodra je een filterdrager in de houder duwt begint deze met malen. Er zitten 40 verschillende maalstanden op. Hiermee stel je precies in hoe je jouw koffie wilt malen.

Deze koffiemolen stopt met bonen malen zodra je de filterhouder er vanaf haalt. Er is geen grote bak meegeleverd voor het malen van een grote hoeveelheid koffie in één keer.

Wel is het bonenreservoir op de machine groot: 375 gram.

Waarom kiezen voor deze Graef koffiemolen? Als je op zoek bent naar een koffiebonenmaler voor thuis naar jouw piston koffiemachine is dit een goede optie.


4. SOLIS SCALA PLUS (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


De Solis koffiemolen is redelijk goedkoop en heeft 22 verschillende maalstanden. Een prima toevoeging voor naast jouw Solis koffiemachine. Zo bepaal je nog beter de uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie.

Ook deze koffiebonenmaler heeft een ruim en luchtdicht bonenreservoir van 250 gram. Dat is goed voor ongeveer 40 koppen koffie.

Hierbij krijg je geen filterhouder. Zo kun je ‘m minder gemakkelijk gebruiken naast jouw espressomachine. Wel is dit apparaat handig voor een grote hoeveelheid gemalen koffie in één keer malen.

Natuurlijk kun je ook jouw filterhouder vullen met een koffieschepje. Maar dat is maar net wat je zelf fijner vind!


5. DELONGHI KG79 (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Met de DeLonghi KG79 koffiemolen maal je voor 2 tot 12 kopjes koffie. De inhoud van het bonenreservoir is 120 gram. Deze moet dus wel vaak bijgevuld worden. Met 16 maalgraad instellingen is dit een goedkoop apparaatje voor thuis of op de camping.

Het transparante opvangbakje heeft een deksel en kun je er gemakkleijk uithalen. De Soft Touch knoppen maken de bediening een makkie.

De maalwielen raken nooit oververhit. Zo blijven de bonen altijd de aroma’s behouden. Om de maalwielen schoon te maken kun je de bovenste er gemakkelijk uit halen.


6. SMEG CGF01 (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Op zoek naar een SMEG koffiemolen? Zoek niet verder, want dit is degene die je zoekt. Hij komt in veel verschillende kleuren, typerend voor dit merk. Zo is er altijd een koffiemolen van SMEG die bij jouw SMEG koffiemachine past.

Deze koffiebonenmaler is compleet van roestvrijstaal. Zo weet je zeker dat je met een koffiemolen met een lange levensduur hebt.

Er zitten 30 verschillende maalstanden op. Zo weet je zeker dat er een maalstand bij zit die bij je past. Het bonenreservoir is UV-bestendig. Hiervoor blijven bonen langer houdbaar. Ook is dit reservoir aardig groot: 350 gram.

Wanneer je ‘m even niet gebruik schakelt de machine automatisch uit. Je stelt ‘m in voor één tot 12 kopjes koffie. Kies uit 2 verschillende soorten espresso en 6 andere soorten koffie.


7. DELONGHI KG 521.M (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Deze DeLonghi koffiebonenmaler heeft 18 verschillende standen. Het bonenreservoir is aan de grote kant: 350 gram. Met de stalen behuizing ben je zeker van een lange levensduur. Het bonenreservoir is niet UV-bestendig. Doe er dus weinig koffiebonen in als je weinig koffie drinkt.

Je kunt direct de filterdrager onder de bonenmaler plaatsen. Of kies ervoor om de transparant meegeleverde opvangbak te gebruiken. De filterdrager is niet meegeleverd.

Qua geluid is dit apparaat vergelijkbaar met de andere koffiemolens. De kwaliteit is volgens reviews erg goed. Dus een zeker aanrader voor een koffiebonenmaler voor thuis!


Top 3 beste handmatige koffiemolens

De beste handmatige koffiemolen van 2020 is de Groenenberg koffiehandmolen. Deze

Klassieke handkoffiemolens zijn een stuk charmanter dan de elektrische variant. Ze zijn praktisch voor op reis en zijn net zo goed als elektrische apparaten. Ben je op zoek naar een handkoffiemolen, maar kun je niet beslissen welke?

Bekijk de beste handmatige koffiemolens van 2020. Deze zijn het beste beoordeeld en het best verkocht.

 1. GROENENBERG
 2. ZASSENHAUS
 3. SILBERTHAL

1. GROENENBERG (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


De Groenenberg handmatige koffiemolen heeft een zeer nauwkeurig keramisch maalmechanisme. De comfortabele en soepele aanpassing van de maalgraad zorgt voor een perfect bakje koffie.

Deze koffiemolen handmatig heeft een inhoud voor 45 gram gemalen koffie. Dit is genoeg voor ongeveer 4 kopjes.

Deze handmatige koffiemolen is gemaakt van roestvrijstaal en hierdoor gemakkelijk schoon te houden. Je krijgt er een gratis handige draagtas bijgeleverd zodat je ‘m gemakkelijk meeneemt.

Houd de molen in het midden en maal je verse koffie met de klok mee. Haal de gemalen koffie uit de onderste maalbak.


2. ZASSENHAUS (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Deze Zassenhaus handmatige koffiemolen heeft een klassiek design van beukenhout. De molen is origineel van Zassenhaus dus preciesiemaalwerk uit staal dat gesmeden is. Sinds 1867 is Zassenhaus specialist in koffiemolens.

Met een hoogwaardige koffiemolen ben je goed op weg naar volop genieten. De BRASILIA grinder van Zassenhaus is geschikt als je grote hoeveelheden koffie vers wilt malen.

Je stelt eenvoudig de gewenste maalgraad in met de kartelschroef. En als de prachtige beukenhouten molen niet in gebruik is deze nostalgische charme in de keuken.


3. SILBERTHAL (BEKIJK GOEDKOOPSTE)


Je kunt in één keer 17 gram koffiebonen malen. De gemalen koffiecontainer is van glas en kan tot 40 gram gemalen koffie bewaren. UV-beschermd en een goede keuze voor onderweg.

De molen kan ook ander vast, droge kruiden malen, zoals Venkel, karwijzaad, koriander, chilipepers, mosterdzaadjes of kaneel. Een beetje grof zout of suiker helpt bij het maalproces. Het is alleen belangrijk dat de kruiden echt droog zijn en niet te veel vetten bevatten zodat de molen niet blijft plakken.

Dankzij het robuuste en compacte ontwerp is hij ook perfect voor onderweg. Malen gaat gemakkelijk dankzij de lange arm en de scherpe grinder van Japans staal.

Met de 6 maalstanden kan er gemalen koffie voor verschillende koffiesoorten worden bereid (Turkse koffie, espresso, filterkoffie, Italiaanse koffie en cold brew koffie).


Hoe werkt een elektrische bonenmaler?

Hoe werkt een elektrische bonenmaler?

Hoe werkt een elektrische bonenmaler precies? Allereerst wil ik zeggen: bedankt voor het helpen om de wereld van shitty-koffie te bevrijden. Je weet hoe belangrijk het is om de juiste maling te kiezen. Want je wilt de best mogelijke koffie. Er zijn veel verschillende soorten, maar bonenmalers werken vaak op dezelfde manier.

De eerste microbeslissing die je moet nemen is: wil ik een handmatige of elektrische koffiebonenmaler?

Handmatig, hoewel het meer werk is is het een goede optie voor op reis. Of wanneer je maar heel af en toe koffie drinkt. In feite hebben de meeste serieuze koffieliefhebbers beide. In dit gedeelte kijken we alleen naar elektrische koffiemolens. Als je op zoek bent naar een handmolen (ook bekend als een handmatige koffiemolen), lees hier verder.

Maalinstellingen: Pulse, automatisch malen en getimed malen

De beste koffiemolens hoeven niet per se alle toeters en bellen te hebben, maar als je dagelijks meerdere keren per dag maalt kan dit wel handig zijn.

De meeste beschikbare opties hebben een ‘Pulse’. Druk op de knop en de koffie maalt. Laat de knop los en de koffie maalt niet verder. Simpel, zou je zeggen. Sommige koffiemolens hebben een ‘auto-maal’-functie waarmee je kunt malen zonder op de knop te hoeven drukken.

Draai aan de draaiknop, de koffie maalt, en je kunt je Facebook-nieuwsfeed checken terwijl je wacht. En dan hebben sommige koffiemolens een ‘getimed malen’ functie. Stel de tijd in en laat de bonen malen.

Heb je al deze extra features echt nodig? En ben je bereid er meer voor te betalen? Als je meer dan één kopje tegelijk maalt: ja, ze zullen je leven een stukje gemakkelijker maken.

Het wordt vervelend om op een knop te drukken en deze ingedrukt te houden als je het meerdere keren per dag minutenlang tegelijk moet doen.

Maar, zet je slechts een paar keer per dag een kopje of twee? Dan is een knop om te malen voldoende. Maak de dingen niet te ingewikkeld!

Aantal maalinstellingen – hoeveel is te veel?

Koffiemolens met honderden maalgraad instellingen kunnen een geval van overtechniek zijn. Ja, als je meer maalstanden hebt kun je precies instellen. Maar heb je echt 500 standen nodig? Ik vind van niet.

Maar dit hangt volledig van jou af. Als mensen hebben we de neiging het slachtoffer te worden van ‘meer is beter’ wanneer we nieuwe dingen kopen.

In plaats van een molen te kiezen op basis van het aantal instellingen, is hier mijn advies:

 • Je hebt meer dan 40 instellingen nodig als: je ALLE zetstijlen wilt gebruiken en je graag experimenteert als koffiewetenschapper.
 • 20-40 instellingen zijn voldoende als: je de meest typische stijlen wilt zetten en hier en daar een beetje wilt experimenteren.
 • Minder dan 30 instellingen zijn prima als: je standaard koffiesoorten gebruikt en je het daar bij laat.

Gemalen koffie in een filterhouder of in een bakje?

Sommige koffiemolens hebben een handige kleine beugel die je portafilter op zijn plaats houdt. Ze malen je koffiebonen en spugen de gemalen koffie in de filterhouder. En sommige molens hebben hiervoor een bakje.

Als je espresso wilt zetten, is het hebben van een filterdragerhouder erg handig. Als je espresso EN andere stijlen wilt zetten, zorg er dan voor dat je de houder of drager weg kan halen.

Als je geen espresso zet heb je absoluut geen filterhouder nodig – deze zit gewoon in de weg en maakt dingen moeilijk schoon te maken. Het schoonmaken van de bonenmaler is van cruciaal belang. Maar het is niet bepaald een leuke activiteit. Het kiezen van iets dat gemakkelijk schoon te maken is, is op de lange termijn een goede beslissing.

Mijn koffiemolen schoonmaken is iets waar ik graag naar uitkijk.

– Niemand, nog nooit.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste koffiemolen?

De beste koffiemolen is afhankelijk van jouw voorkeuren. Kies je voor veel maalinstellingen – of juist weinig? Wil je direct koffie malen in de filterhouder, of in een bakje? Lees hier alles over de beste koffiemolens en bekijk hier de complete aankoopgids.

Wat is het voordeel van zelf koffie malen?

Het grote voordeel van het malen van eigen koffie is dat versgemalen koffie beter smaakt dan voorgemalen koffie. Ongeacht de manier van koffiezetten, zal een kopje koffie gemaakt van versgemalen bonen veel beter smaken.

Hoe maak je een koffiemolen schoon?

Een gemakkelijke manier om de koffiemolen schoon te maken, is door er één of twee keer per maand er reinigingskorrels doorheen te laten lopen. Er is ook een handmatige methode, die arbeidsintensief en tijdrovend is, maar uitstekend geschikt voor een grondige reiniging. Was de interne onderdelen / bramen niet!

Kun je koffiebonen malen in een blender?

Echt niet! Een schande om erover na te denken. Want de blender is technisch gezien een krachtige mes-molen. Deze zal je bonen verpulveren in plaats van ze te malen. Neem je de moeite om vers gebrande koffiebonen te kopen? Dan is het beter om ze te malen met een beetje moeite. Zelfs als je koffiebonen uit de winkel gebruikt, is het veel beter om gemalen koffie te kopen dan bonen te verpesten door ze in de blender te pletten.