Koffiecups bij plastic afval?

cups bij plastic afval

In welke afvalbak moeten koffiecups? Kunnen koffiecups bij plastic afval?

In vrijwel iedere ruimte zijn er tegenwoordig verschillende prullenbakken, voor verschillende soorten afval. Niet alleen thuis of op kantoor, je komt ze overal tegen.

Daarnaast drinken we (bijna) allemaal koffie, vaak met een Nespresso machine of Dolce Gusto apparaat. Deze machines maken gebruik van koffiecups. In welke afvalbak moeten ze?

Lees in dit artikel:


Waaruit bestaan koffiecups?

Koffiecups bestaan uit twee verschillende soorten materiaal: metaal en plastic. Ook zijn er cups die voor 100% uit aluminium bestaan.

Doordat er verschillende afvalbakken zijn voor zowel metaal als plastic is het een dilemma. Ze passen namelijk officieel niet in één bepaalde categorie.

Zo is ook Nespresso zelf onduidelijk over waar de beruchte cups moeten. Daarom bieden ze een recycle-service aan. Omdat het lastig is om telkens de cups op te sturen, is er een goed alternatief.

Drink lekkerdere koffie, betaal minder én vervuil het milieu niet (iedere cupmachine is milieuvervuilend). Een volautomaat van 800 euro gratis bij je thuis inclusief koffiebonen en iedere maand opzegbaar: vanaf 25 cent per kopje koffie kun je een koffiemachine leasen.


Nespresso cups recyclen

koffiecups recyclen nespresso dolce gusto

Gebruik je Nespresso cups? Dan is er een ideale oplossing.

Nespresso heeft zelf een recycle-service voor lege koffiecups. En het mooie is: je maakt kans op mooie prijzen wanneer je dit doet.

Het aankomende jaar maak je bij inlevering van een volle recyclezak kans op een fiets van gerecyclede capsules of een limited edition zakmes: ook van gerecyclede cups.

Er zijn verschillende manieren waarop je Nespresso cups kunt recyclen:

 • Lever de capsules in bij een van de recyclepunten.
 • Breng ze naar de dichtstbijzijnde Nespresso-winkel of naar een van de DHL- of UPS-afhaalpunten.
 • Je kunt een gevulde recyclezak meegeven aan de DHL-koerier, wanneer de bezorger de volgende bestelling aflevert.

Koffiecups recyclen via Dolce Gusto

Natuurlijk is er voor de gebruiker van Dolce Gusto cups ook een goede optie.

Wanneer je iets besteld in de webshop van Dolce Gusto, kun je er een gratis recyclezak bij bestellen. Hierin kun je de cups verzamelen en vervolgens gratis inleveren bij één van de 950+ UPS locaties.

Er zijn dus opties voor beide apparaten. Deze opties kosten wel wat werk. Je moet een recycle-zak hebben én je moet ze vervolgens inleveren.

De hamvraag is dus nog niet beantwoord:

Koffiecups bij het plastic afval?

Nee. Koffiecups moeten niet bij het plastic afval. Het is niet goed voor het milieu, omdat er aluminium en metaal in verwerkt zit.

Aluminium is 100% én oneindig recyclebaar. Elke capsule die je recyclet kan dus terugkomen in een ander object – bijvoorbeeld een Nespresso fiets of een ander apparaat in de keuken.

Dit kost alleen wel veel stroom om het om te smelten. Voor de meest groene optie raden we je dan ook aan om de recycle-service van Nespresso te gebruiken. Dit is de beste optie als het gaat om koffiecups recyclen.

Koffiecups bij het plastic afval? Nee, liever niet. Waar moeten ze dan bij?

Dat is niet helemaal duidelijk. Omdat deze cups gemaakt zijn van verschillende soorten materiaal passen ze eigenlijk niet in een afvalbak terecht. Wel is er een andere optie.


Nespresso cups opnieuw vullen

Dit is een slimme, goedkope én duurzame manier van koffiecups gebruiken. Hierdoor hoef je jouw koffiecups niet meer bij het plastic afval te doen.

Wat je wél doet, is de koffiecups openmaken en opnieuw vullen.

Bekijk hieronder het filmpje over hoe je een Nespresso cup opnieuw kunt vullen.


Hebben we je een beetje kunnen helpen? Dat hopen we! Laat hieronder een reactie achter over wat jij denkt en vind van de beschikbare oplossingen die de merken aanbieden. Natuurlijk staan we ook klaar voor alle vragen! Veel plezier met recyclen!

Veelgestelde vragen

Mag een koffiecup bij het plastic afval?

Nee, in theorie niet. Er zit namelijk ook aluminium in verwerkt. Eventueel kun je de cups recyclen of hervullen.

Mag een koffiecup bij metaal afval?

Nee, want er zit ook plastic in de cup verwerkt. De koffiecup kun je recyclen via Nespresso of opnieuw vullen.

In welke afvalbak moeten koffiecups?

Koffiecups moeten in de restafvalbak, omdat ze gemaakt zijn van gecombineerde materialen. De beste manier om te scheiden is door ze te recyclen.

14 gedachten over “Koffiecups bij plastic afval?”

 1. Ik ben ontzettend van het scheiden van afval, maar vind het soms ook lastig hoor, wat waar mag. Nu hebben wij zelf een bonen apparaat, dus dat geeft al minder afval. Het feit dat je de cupjes opnieuw kan gebruiken vind ik wel heel erg goed idee. Goed ook dat je hier laat weten dat je de cupjes terug kan laten brengen, ik denk dat velen dit niet weten.

  Beantwoorden
 2. Bij ons op het werk staan er grote bakken specifiek om die capsules in te doen.
  Je moet natuurlijk dan wel de gewoonte hebben om ze van thuis mee te brengen om ze daar in te gooien

  Beantwoorden
 3. Wij hebben zelf een dolce gusto koffiemachine, maar volgens mij zijn die cups nog niet navulbaar. In het begin gooide ik ze ook bij het plastic maar mijn vriend zei dat het eerder thuishoorde bij restafval, dus dat klopt dus inderdaad.

  Beantwoorden
 4. ik recycle de Dolce Gusto cupjes zelf, ik snij ze aan de bovenkant open (een kruis er in snijden) als er nog water in zit spoel ik dit er uit, dan druk ik met mijn duim de bodem van het cupje omhoog zodat het aluminium laagje los laat, dit trek ik er dan uit en doe dit bij het restafval, de rest van het cupje kan dan bij het plastic afval.

  Beantwoorden
 5. Is er misschien een manier om bij de productie het aluminium te vervangen? Dan kunnen ze gewoon bij het plastic afval. Beter voor het milieu….!

  Beantwoorden
   • Aluminium kun je idd eindeloos recyclen, maar als de cups nu volledig uit plastic gemaakt worden, dan kunnen ze wel degelijk bij het plastic afval. Ik zou niet weten waarom ze dan alsnog bij het restafval zouden moeten, indien het aluminium er niet meer in verwerkt zou worden. Betere optie zou zijn dat je de cups van DC kunt opsturen. Maar dan moet je dus eerst een bestelling doen alvorens je een recyclebag krijgt. Altijd weer voor wat hoort wat. Zou handig zijn indien je die bags bij een supermarkt (waar ze die cups verkopen) mee kunt nemen. Of nog beter, dat er bij supermarkten een recyclepunt voor die cups komt………….

    Beantwoorden
 6. Omdat ik per toeval lees over het recyclen van cups (,nespresso en dulce gusto) wordt het iets waarschijnlijker dat ik overstag ga. Maar waarom zit er geen recycle bag in de doos met cups die ik koop bij een supermarkt? Nu wordt ik ‘gedwongen’ online te kopen. Das echt een min punt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Top