Home / Blog / Weetjes / Koffiecups bij plastic afval? Inleveren bij AH, Jumbo of Nespresso?

Koffiecups bij plastic afval? Inleveren bij AH, Jumbo of Nespresso?

In welke afvalbak moeten koffiecups? Kunnen koffiecups bij plastic afval? En kun je ze inleveren bij de Jumbo of Albert Heijn?

In vrijwel iedere ruimte zijn er tegenwoordig verschillende prullenbakken, voor verschillende soorten afval. Je komt ze overal tegen.

En koffie drinken vaak met een Nespresso machine of Dolce Gusto apparaat.

Deze machines maken gebruik van koffiecups. In welke afvalbak moeten ze?


Koffiecups inleveren bij de supermarkt (AH, Jumbo)

Nee, helaas kun je geen koffiecups inleveren bij Albert Heijn of Jumbo. Nespresso en Dolce Gusto hebben een eigen recycle-programma. Wél kun je alle soorten en merken koffiecups inleveren bij Blokker.

Voeg een recycle-zak toe aan je online-bestelling bij Nespresso en lever in bij een Nespresso winkel of UPS locatie.

Deze Tweet uit 2020 geeft aan dat je geen cups kunt inleveren bij de Albert Heijn.

Natuurlijk hebben we eigen onderzoek gedaan en contact gehad met verschillende supermarkten.

Helaas kun je in 2024 nog steeds geen koffiecups inleveren bij Albert Heijn:

De klantenservice van AH geef verkeerd advies. Ze mogen namelijk niet bij het restafval.

Het inleveren van koffiecups is ook niet mogelijk bij Jumbo.

Wat je wél kunt doen is alle merken en soorten koffiecups inleveren bij Blokker.

Dit vertelde een Jumbo-medewerker mij aan de telefoon. Om dit te controleren contacteerde ik Blokker – en dat klopt!

Bij ieder Blokker-filiaal kun je koffiecups van alle merken en soorten inleveren.

In 2023 zijn er 83 miljoen koffiecups ingeleverd bij de Blokker. Goed bezig Nederland!


Mogen koffiecups bij het plastic afval?

Nee. Koffiecups mogen niet bij het plastic afval. Het is niet goed voor het milieu, omdat er aluminium en metaal in verwerkt zit.

Aluminium is 100% én oneindig recyclebaar. Elke capsule die je recyclet kan dus terugkomen in een ander object – bijvoorbeeld een Nespresso fiets of een ander apparaat in de keuken.

Voor de meest groene optie raden we je aan om de recycle-service van Nespresso, Dolce Gusto of Blokker te gebruiken. Dit is de beste optie als het gaat om koffiecups recyclen.

Koffiecups bij het plastic afval? Nee, liever niet. Waar moeten ze dan bij?

Dat is niet helemaal duidelijk. Omdat deze cups gemaakt zijn van verschillende soorten materiaal mogen ze niet bij het restafval, zoals Albert Heijn beweert.


Waaruit bestaan koffiecups?

Koffiecups bestaan uit twee verschillende soorten materiaal: metaal en plastic. Ook zijn er cups die voor 100% uit aluminium bestaan.

Doordat er verschillende afvalbakken zijn voor zowel metaal als plastic is het een dilemma. Ze passen namelijk officieel niet in één bepaalde categorie.

Zo is ook Nespresso zelf onduidelijk over waar de beruchte cups moeten. Daarom bieden ze een recycle-service aan. Omdat het lastig is om telkens de cups op te sturen, is er een goed alternatief.

Drink lekkerdere koffie, betaal minder én vervuil het milieu niet (iedere cupmachine is milieuvervuilend).

Kies voor de beste espressomachine of ga voor een koffiezetapparaat met koffiebonen.

Een volautomaat van 800 euro kan duur zijn. En dat snappen we maar al te goed. Daarom is er ook een andere optie: vanaf 25 cent per kopje koffie kun je een koffiemachine leasen.


Nespresso cups recyclen

Gebruik je Nespresso cups? Dan is er een ideale oplossing.

Nespresso heeft zelf een recycle-service voor lege koffiecups.

Er zijn verschillende manieren waarop je Nespresso cups kunt recyclen:

 • Lever de capsules in bij een van de recyclepunten.
 • Breng ze naar de dichtstbijzijnde Nespresso-winkel of geef ze mee aan de Picnic, DHL of PostNL bezorger.
 • Ook kun je ze inleveren bij Blokker (zonder recycle-zak!).

Koffiecups recyclen via Dolce Gusto

Natuurlijk is er voor de gebruiker van Dolce Gusto cups ook een goede optie.

Wanneer je iets besteld in de webshop van Dolce Gusto, kun je er een gratis recyclezak bij bestellen. Hierin kun je de cups verzamelen en vervolgens gratis inleveren bij één van de 950+ UPS locaties.

Er zijn dus opties voor beide apparaten. Deze opties kosten wel wat werk. Je moet een recycle-zak hebben én je moet ze vervolgens inleveren.

Bij Blokker is naar mijn idee de beste oplossing. Daarnaast kun je hier ook terecht voor eigen-merk cups van bijvoorbeeld AH, Jumbo of Dirk.


Alternatief: Nespresso cups opnieuw vullen

Dit is een slimme, goedkope én duurzame manier van koffiecups gebruiken. Hierdoor hoef je jouw koffiecups niet meer bij het plastic afval te doen.

Wat je doet, is de koffiecups openmaken en opnieuw vullen.

Bekijk hieronder het filmpje over hoe je een Nespresso cup opnieuw kunt vullen. Er zijn ook hervulbare Nespresso cups te koop.


Hebben we je een beetje kunnen helpen? Dat hopen we!

Laat hieronder een reactie achter over wat jij denkt en vind van de beschikbare oplossingen die de merken aanbieden.

Natuurlijk staan we ook klaar voor alle vragen. Veel plezier met recyclen!

Veelgestelde vragen

Mag een koffiecup bij het plastic afval?

Nee, er zit namelijk ook aluminium in verwerkt. Je kunt koffiecups recyclen via Nespresso, Dolce Gusto of Blokker.

Mag een koffiecup bij metaal afval?

Nee, want er zit ook plastic in de cup verwerkt. De koffiecup kun je recyclen via Nespresso, Dolce Gusto of Blokker – of opnieuw vullen.

In welke afvalbak moeten koffiecups?

Koffiecups gooi je niet weg, omdat ze gemaakt zijn van gecombineerde materialen passen ze niet bij plastic afval of restafval. De beste manier om te scheiden is door ze te recyclen.

34 gedachten over “Koffiecups bij plastic afval? Inleveren bij AH, Jumbo of Nespresso?”

 1. Ik ben ontzettend van het scheiden van afval, maar vind het soms ook lastig hoor, wat waar mag. Nu hebben wij zelf een bonen apparaat, dus dat geeft al minder afval. Het feit dat je de cupjes opnieuw kan gebruiken vind ik wel heel erg goed idee. Goed ook dat je hier laat weten dat je de cupjes terug kan laten brengen, ik denk dat velen dit niet weten.

  Beantwoorden
 2. Bij ons op het werk staan er grote bakken specifiek om die capsules in te doen.
  Je moet natuurlijk dan wel de gewoonte hebben om ze van thuis mee te brengen om ze daar in te gooien

  Beantwoorden
 3. Wij hebben zelf een dolce gusto koffiemachine, maar volgens mij zijn die cups nog niet navulbaar. In het begin gooide ik ze ook bij het plastic maar mijn vriend zei dat het eerder thuishoorde bij restafval, dus dat klopt dus inderdaad.

  Beantwoorden
 4. ik recycle de Dolce Gusto cupjes zelf, ik snij ze aan de bovenkant open (een kruis er in snijden) als er nog water in zit spoel ik dit er uit, dan druk ik met mijn duim de bodem van het cupje omhoog zodat het aluminium laagje los laat, dit trek ik er dan uit en doe dit bij het restafval, de rest van het cupje kan dan bij het plastic afval.

  Beantwoorden
 5. Is er misschien een manier om bij de productie het aluminium te vervangen? Dan kunnen ze gewoon bij het plastic afval. Beter voor het milieu….!

  Beantwoorden
   • Aluminium kun je idd eindeloos recyclen, maar als de cups nu volledig uit plastic gemaakt worden, dan kunnen ze wel degelijk bij het plastic afval. Ik zou niet weten waarom ze dan alsnog bij het restafval zouden moeten, indien het aluminium er niet meer in verwerkt zou worden. Betere optie zou zijn dat je de cups van DC kunt opsturen. Maar dan moet je dus eerst een bestelling doen alvorens je een recyclebag krijgt. Altijd weer voor wat hoort wat. Zou handig zijn indien je die bags bij een supermarkt (waar ze die cups verkopen) mee kunt nemen. Of nog beter, dat er bij supermarkten een recyclepunt voor die cups komt………….

    Beantwoorden
    • Kan, maar dan moet je de cups vrij maken van het koffiedik.

     plastic afval died schoon aangelevert te worden, als het vuil is, gaat het alsnog naar restafval.

     De afval verwerking heeft niet de capaciteit om het organische van het plastic te scheiden. Ook is er maar 1 afval verwerking in nederland die de mogelijk heeft om aluminium van organisch te scheiden, en dat is waar de ingeleverde aluminium cups heen gaan die Nespresso inzamelt..

     Ook voor de volledig afbreekbare organische cups wordt geacht dat je ze bij het restafval doet. De cups zijn inderdaad biologisch afbreekbaar, maar dit duurt langer dan dat de afvalverwerking aan kan. Het was volgens mij dat bij bioafval het afbraak process binnen 10 maanden voldaan moet zijn, en afbreekbare cups doen daar veel langer over, en dus niet geschikt voor de bio bak. Dit geldt trouwens voor bijna alle biologisch plastic. Alleen als er op staat dat ze bij het bio afval mogen, mag je het daarbij doen.

     ‘Biologisch afbreekbaar’ zegt dus eigenlijk niet veel, alleen dat de producent mee probeert te varen op de groene golf.

     Uiteindelijk is bijna alles op den duur biologisch afbreekbaar…

     Beantwoorden
    • Ben het helemaal met je eens. Het recyclen wordt extra moeilijk gemaakt. Je krijgt één zak gratis als je koffiecups besteld bij nescafe. Helaas zijn ze daar duurder als bij AH. Daarna moet je met je zak naar een DHL punt wat extra benzine kost. Omdat we hier cappucino drinken heb ik ook nog eens het dubbele aantal cups. Dus ik ben voor het inleveren bij de supermarkt waar ik ze koop.

     Beantwoorden
     • Koop ook bij AH. Heb dit ook gemeld bij Dolce Gusto. Ze sturen mij enkele zakken ook als ik daar verder niets bestel. Een afgiftepunt zit om de hoek.
      Maar het blijft omslachtig.

 6. Omdat ik per toeval lees over het recyclen van cups (,nespresso en dulce gusto) wordt het iets waarschijnlijker dat ik overstag ga. Maar waarom zit er geen recycle bag in de doos met cups die ik koop bij een supermarkt? Nu wordt ik ‘gedwongen’ online te kopen. Das echt een min punt.

  Beantwoorden
  • Helaas moet je inderdaad iets bij een zak bestellen om de zak geleverd te krijgen. Een voordeel is wel dat je er in één keer een hoop kan bestellen. Zo kun je een voorraadje opbouwen.

   Beantwoorden
 7. Beste, ik wil graag mijn koffiecups van Dolce Gusto verzamelen. Graag zou ik een inzamelpunt in de buurt kennen. Kan dat? Ik woon in Borgloon in België.
  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 8. Wat ik erg jammer vind (ik heb een Dolce Gusto) is dat je eerst wat in de webshop van Nescafé Dolce Gusto moet kopen om er dan gratis een recycle zak bij te kunnen bestellen. Ik koop mijn originele cups in de supermarkt en krijg daar geen recycle zak voor de cups bij. Komt ook nog bij dat ik in hun webshop voor minimaal € 25.00 moet bestellen om het gratis te laten verzenden. Als ik onder dat bedrag bestel en ook nog eens verzendkosten moet betalen dan is dat voor mij niet interessant. Dus waarom deze recycle zakken niet gewoon gratis bij een UPS locatie opgehaald kunnen worden begrijp ik niet zo goed. Wat mij betreft heeft recyclen bij Nescafé dus helemaal geen prioriteit. Hoe anders is dat bij Nespresso…

  Beantwoorden
 9. De bezorger van Nespressocups is vaak zo haastig dat ik geen tijd heb om de zak met gebruikte cups af te geven.
  Ook als ik die klaar zet bij de brievenbus of voordeur blijven ze staan

  Beantwoorden
 10. Ik ben groot voorstander van recyclen. Maar…. als je het bovenstaande filmpje goed bekijkt, zie je dat dit onzin is. Hans kazan is er niets bij.
  Het koffiecupje wordt gewisseld bij het in het apparaat doen. Kijk maar goed. Bij het erin doen, zie je een ander cupje erin glijden.

  Slechte zaak. Als je het dan stimuleert, doe het dan goed.

  Beantwoorden
 11. Ik maak de cups na gebruik leeg en gooi de koffieprut in de tuin.katten hebben er een hekel aan en blijven weg.daarna cupje uitspoelen bodem omhoog laat het los en gooi de rest bij restafval.beetje werk maar als je alle cups een weekje verzameld valt het mee.!

  Beantwoorden
 12. Als je wilt voorkomen dat er veel energie wordt gestoken in het opnieuw smelten van de aluminium cups, dan is het ook te overwegen om bij ‘De Koffie Jongens’ te kijken of daarop te googelen.

  Hun cups zijn van een materiaal gemaakt waardoor de hele cup inclusief de koffieprut in de groencontainer kan.

  Een paar kleine nadelen;
  – ik vind de koffie ietsje minder vol/rijk dan van Nespresso
  – soms heb je een haperend cupje.

  Andere voordelen;
  – Het is goedkoper per cup
  – ze hebben een klantvriendelijk systeem om je abonnement-hoeveelheid aan te passen of te pauzeren.
  – hun cups gaan gewoon door de brievenbus – dus geen gemiste levering
  – in veel stedelijke gebieden is de laatste fase van de levering door een fiets koerier. Dus hoe milieu-ontziend wil je het hebben?

  Beantwoorden
 13. Precies, dat is oom mijn gedachten. Ik wil wel recycken maar niet als ik geen zak heb….en ik bestel zo min mogelijk online moet er weer een bus gaan rijden voor alleen mijn koffie bestelling, niet erg millieu vriendelijk….

  Beantwoorden
 14. Maandelijks gooi ik 12 melkpakken van 1.5 liter gevuld met dolce gusto cups bij het restafval.
  WAT EEN VERVUILING.
  Koffie is lekker, maar hier moet DG echt wat aan doen

  Beantwoorden
 15. Niks mis met gewone filterkoffie. Koop een machine met thermoskan eronder, koffie blijft lekker en op temperatuur en je kunt 10 kopjes in 1 keer zetten. Het papieren filter met de koffiedrab kan in de GFT bak.
  Waarom zo moeilijk doen met cupjes?

  Beantwoorden
 16. Waarom niet gewoon de mogelijkheid om via het gemeentelijk afvalpark cups binnen te brengen, en ze globaal naar de specifieke recyclagebedrijven af te voeren zoals voor glas, kurk, piepschuim, olie enz. … ? Als ik zie hoeveel cups wij in een paar maanden tijd verzamelen moet dat toch supergrote hoeveelheden zijn die verwerkt moeten worden. Waarom blijft die recyclagemogelijkheid zo exclusief bij Nespresso en DolceGusto? Dat ruikt naar puur winstbejag; ze willen vooral dat je hún producten koopt. Jammer voor de ecologische gevolgen als je dan niet met àndere merken cups bij hen terecht kan en er verder (nog) geen systeem ontwikkeld werd en ‘afvoer’ via containerparken!

  Beantwoorden

Plaats een reactie