Home / Blog / Kennis en advies / Koffiebonen bewaren? 5 tips voor de meest verse koffie!

Koffiebonen bewaren? 5 tips voor de meest verse koffie!

Koffiebonen bewaren

Koffiebonen bewaren? Dat moet je goed doen om maximaal te kunnen genieten van jouw kopje koffie! Net als met de meeste eet- en drinkwaren moeten ook koffiebonen op de juiste manier bewaard worden. Volg je onze tips? Dan geniet je zo lang mogelijk van jouw vers gebrande bonen.

In dit bericht lees je hoe je koffiebonen het beste kan bewaren en waar je rekening mee moet houden. Gebruik je gemalen koffie? We geven ook tips voor het bewaren van gemalen koffie.

Welke koffie je ook drinkt, je wil het op zijn best drinken. Daarbij komt kijken dat je het goed moet bewaren. Wij helpen je daarbij!

Tip 1: koffiebonen bewaren zonder CO2 en zuurstof

Wanneer koffiebonen worden gebrand komt er CO2 vrij. Ook wanneer de koffie wordt verpakt bevat het nog CO2. Het gas moet ten alle tijden kunnen ontsnappen om de beste kwaliteit te garanderen. De meeste verpakkingen hebben daarom een ventiel dat toelaat dat de gassen weglopen. Tegelijkertijd komt er geen zuurstof naar binnen.

Zuurstof is namelijk ook slecht voor de versheid van je bonen. Wanneer koffiebonen langdurig aan zuurstof worden blootgesteld gaat dit ten kosten van de smaak en versheid van de bonen. De aroma’s van je bonen kunnen ontsnappen. Koffie bewaren doe je dus in een zuurstofarme omgeving.

Een luchtdichte verpakking is dus een must voor het bewaren van jouw koffiebonen. Een koffieblik of luchtdichte verpakking is hiervoor geschikt.

Tip 2: bewaar de bonen op een koele, droge en donkere plek

Naast zuurstof zijn ook vocht en licht niet bevorderlijk voor de versheid van je koffiebonen. Tot nu toe hebben we het vooral over de verpakking van de koffiebonen gehad, maar de plek waar je de verpakking neerzet is ook belangrijk.

Op het aanrecht in de volle zon is dus niet de beste plek om je bonen te bewaren, evenals op een vochtige plek in de keuken.

Koffiebonen kan je het beste op een donkere, droge plek bewaren. Denk aan bijvoorbeeld een keukenkastje. Hou er dan wel rekening mee dat deze niet boven de afzuigkap of gasfornuis staat. Tijdens het koken komt daar namelijk warmte en vocht vrij.

Koffiebonen bewaren doe je dus op een donkere droge plek ver van apparatuur waar vocht en warmte vrijkomt.

Tip 3: bewaar je koffiebonen NIET in de koelkast

Zoals hierboven genoemd moet je de koffiebonen op een droge plek bewaren. De koelkast is geen droge plek. Bewaar je bonen dus niet in de koelkast. Het is dan wel een koele plek, maar eigenlijk een té koele plek.

En hoe zit het dan met de vriezer? Wij raden niet aan om koffiebonen in de vriezer te bewaren. Simon Lévelt heeft onderzocht wat het effect is van koffiebonen invriezen. Zal ik het resultaat alvast verklappen?

Na elf weken was er geen verschil tussen de bevroren bonen en de bonen die op kamertemperatuur bewaard werden. Het kan in principe dus geen kwaad, maar waarom invriezen als je bonen net zo vers zijn als je dat niet doet?!

Tip 4: koop kleine hoeveelheden koffie

Je wil de koffie zo vers mogelijk drinken. Koop dus een zak koffiebonen die niet te groot is. Doe je dat wel, dan verouderen de koffiebonen sneller.

Koop een gepaste hoeveelheid bonen voor jouw gebruik. Als je maar één espresso per dag drinkt heb je geen zak koffiebonen van 2 kg nodig.

Koop telkens kleine hoeveelheden bonen om je koffie zo vers mogelijk te drinken. Het is aan te raden om je koffiebonen maximaal 2 weken na aankoop te gebruiken. Na 2 weken zal de koffie zeker niet bederven maar zal de versheid voorzichtig afnemen.

Tip 5: gemalen koffie bewaren

Wij kunnen altijd koffiebonen aanraden boven gemalen koffie. Het is beter om je eigen bonen te malen met een koffiemolen dan voorgemalen bonen te kopen. Bij het maalproces komt veel aroma vrij, maar deze kan ook snel verdwijnen.

Gemalen koffie is minder lang houdbaar dan koffiebonen. Ook het aroma van gemalen koffie is gevoeliger dan dat van koffiebonen. In principe gelden dezelfde tips voor gemalen koffie als voor koffiebonen: droog, donker en koel bewaren.

Ook hier geldt dat je het beste kleine hoeveelheden gemalen koffie kan kopen.

Conclusie

Bewaar je koffie op een droge, koele en donkere plek. Koop bij voorkeur kleine hoeveelheden koffiebonen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.

Kan je koffie in de koelkast bewaren?

Ja dat kan, maar het is niet aangeraden. We leggen je hier uit hoe je koffie het beste kant bewaren.

Hoe gemalen koffie bewaren?

Gemalen koffie bewaar je in een luchtdichte, donkere, koele en droge plek.

Hoe kan je koffiebonen het beste bewaren?

Bewaar je koffiebonen op een droge, luchtdichte, donkere en koele plek.

Plaats een reactie