Home / Blog / Weetjes / Koffie woordenlijst: test je koffiekennis!

Koffie woordenlijst: test je koffiekennis!

koffie woordenlijst

De complete koffie woordenlijst van 2020.

Wil jij je koffiekennis testen? Weet je niet wat een begrip uit de koffiebranche betekend?

Wij hebben een overzichtelijke koffie woordenlijst voor je verzameld. Hieronder zie je van (bijna) alle letters de woorden met betrekking tot koffie die erbij horen. Daarachter staat dan de betekenis.

Lees dan hieronder in de koffie woordenlijst hoe hoog jouw koffiekennis is. We laten je per woord een korte beschrijving zien. Allemaal op één pagina!

Test je koffiekennis: wat weet jij van deze woorden?

woordenlijst koffiekennis

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWZ

A

AA. Hoofdletters zijn cijferindicatoren die gewoonlijk de grootte van de boon beschrijven.

Aged Coffee. Traditioneel wordt koffie meerdere jaren in magazijnen bewaard. Een dergelijke veroudering vermindert de zuurgraad. Oude koffie wordt langer bewaard dan gerijpte koffie. Sommige Indonesische koffie doet aan een soort versnelde veroudering waarbij sprake is van opzettelijke blootstelling aan vochtige lucht. Net als de moessonkoffie in India.

Alajuela. Marktnaam voor een van de betere koffiesoorten van Costa Rica.

Altura. beschrijft Mexicaanse koffie die hoog of in de bergen is geteeld.

American Roast. – Koffie geroosterd naar Amerikaanse smaak: middelbruin.

Americano, Caffè Americano. – Een espresso vermengd met heet water.

Ankola. Zelden gebruikte marktnaam voor arabica-koffie uit Noord-Sumatra.

Antigua. Marktnaam voor een van de meest vooraanstaande koffies van Guatemala. Uit de vallei rond de oude hoofdstad van Guatemala Antigua.

Aquapulp. Termen voor een procedure waarbij het plakkerige vruchtvlees, of slijm, wordt verwijderd uit vers geplukte koffiebonen door te schrobben in machines.

Arabische mokka. Single-origin koffie uit de zuidwestelijke punt van het Arabische schiereiland, grenzend aan de Rode Zee. In de bergachtige streken van het huidige Jemen. De oudste gecultiveerde koffie ter wereld.

Arabica, Arabica koffie. – De vroegst gekweekte koffieboomsoort en nog steeds de meest verbouwde. Het produceert ongeveer 70% van de koffie in de wereld en is qua kopkwaliteit superieur aan de andere belangrijkste commerciële koffiesoorten zoals Robusta. Alle fijne, speciale en luxe koffies komen van arabica-bomen.

Aroma. De geur van warme, vers gezette koffie. Aroma, samen met smaak, zuurgraad en body, is een van de belangrijkste categorieën die door professionele proevers wordt gebruikt bij het cuppen of zintuiglijke evaluatie van koffie.

Arusha. Marktnaam voor koffie van de hellingen van Mt. Meru in Tanzania.

B

Balans. Proefterm toegepast op koffie waarvoor geen enkel kenmerk anderen overweldigt, maar die voldoende complexiteit vertoont om interessant te zijn.

Bani. Marktnaam voor een goede, zuurarme koffie uit de Dominicaanse Republiek.

Barahona. Marktnaam voor koffie uit het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek. Barahona wordt door velen beschouwd als de beste koffie van de Dominicaanse Republiek.

Barista. Italiaanse term voor bekwame en ervaren espresso-barman.

Batchbrander. Apparaat dat een bepaalde hoeveelheid (een batch) koffie tegelijk brandt.

Brown Roast. Ook wel bekend als American Roast. Koffie geroosterd naar traditionele Amerikaanse smaak: middelbruin.

C

Cúcuta. Marktnaam voor een koffie die wordt geteeld in het noordoosten van Colombia, maar vaak wordt verzonden via Maracaibo, Venezuela.

Café verkeerd. Koffiedrank die een derde infuuskoffie combineert met tweederde warme melkschuim.

Caffè Americano. Een espresso verlengd met heet water.

Caffè Latte. Een portie espresso gecombineerd met ongeveer drie keer zoveel warme melk met schuim erop.

Cafeïne. Een geurloze, bittere alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van koffie en thee.

Cappuccino. Een espresso drankje bestaande uit een portie espresso met daarop warme melk en schuim.

Caracas. Een klasse koffie uit Venezuela, variërend van redelijk tot uitstekend van kwaliteit.

Complexiteit. Een proefterm die koffie beschrijft waarvan de smaaksensaties aangenaam verschuiven en lagen, en de indruk wekken van diepte en resonantie.

D

Dark French Roast. Een gebrande koffie bijna zwart van kleur met een glanzend oppervlak, dun van smaak en bitterzoet van smaak, met een overlay van verbrande of houtskoolachtige tonen.

Donker gebrand. Vage term; kan elk gebrande koffie donkerder beschrijven dan de ander.

Ontgassen. Een natuurlijk proces waarbij recent gebrande koffie kooldioxidegas afgeeft. Hierdoor wordt de koffie tijdelijk beschermd tegen de stalende invloed van zuurstof.

Doppio. Een dubbele espresso.

Druppelmethode. Bereidingswijze waarbij heet water door een filter van gemalen koffie kan druppelen. Met een koffiezetapparaat met thermoskan.

E

Espresso. Gebruikt om zowel een gebrande koffie te beschrijven als een bereidingsmethode waarbij heet water onder druk door een gecomprimeerd bed van fijngemalen koffie wordt geperst. Gemaakt met een pistonmachine.

Espresso Roast. Voorwaarden voor koffie tot een gebrande graad, variërend van iets donkerder dan de Nederlandse norm tot donkerbruin. De zuurgraad neemt af en er ontstaat een rijke bitterzoete smaak.

Ecuador. In het beste geval zijn Ecuador-koffies medium-bodied en redelijk zuur, met een ongecompliceerde smaak die typisch is voor Midden- en Zuid-Amerikaanse koffies.

El Salvador. Koffie uit El Salvador neigt naar zachtere, minder zure versies van het klassieke smaakprofiel van Midden-Amerika.

F

French Roast. Voorwaarden voor koffie op gebrande graden. Kan variëren in kleur van donkerbruin tot bijna zwart en in smaak van rijk en bitterzoet tot dun van smaak en verbrand.

French Press. Bereidingsmethode die het koffiedik van de gezette koffie scheidt door ze met een gaas plunjer op de bodem van de koffiehouder te drukken.

Filterhouder. Bij het zetten van espresso, een metalen voorwerp met plastic handvat dat het koffiefilter vasthoudt en op de groep klemt.

Fair Trad Coffee. Koffie die is gekocht van boeren (meestal boeren) tegen een “eerlijke” prijs zoals gedefinieerd door internationale instanties. Het extra dat deze boeren betaald krijgen onder eerlijke handelsregelingen is uiterst bescheiden. Behalve bij Moyee Coffee.

G

Ghimbi. Een nat verwerkte koffie uit West-Ethiopië.

Goede harde bonen. Een soort Costa Rica-koffie geteeld op een hoogte van 3.300 tot 3.900 voet.

Groene koffie. Ongebrande koffie. Lees alles over de voordelen van groene koffie.

H

Haïti. De beste koffie uit Haïti is zuurarm, heeft een medium body en is aangenaam zacht en rijk. Op dit moment worden vrijwel alle Haïti-koffies die de Verenigde Staten binnenkomen, geproduceerd door een grote groep coöperaties en op de markt gebracht onder de naam Haïtiaanse Bleu.

Hard. Handelsnaam voor koffie van lage kwaliteit, in tegenstelling tot milde koffie. In Brazilië is Hard een soortnaam voor koffie.

Hoog gegroeid. Arabica-koffies geteeld op een hoogte van meer dan 1 km hoogte, meestal hoger. Dergelijke koffies zijn over het algemeen superieur aan koffies die op lagere hoogten worden geteeld. De term hoog gegroeid wordt ook gebruikt in veel beschrijvingen van Latijns-Amerikaanse klassen.

I

India. Mysore is een marktnaam voor bepaalde hoogwaardige nat verwerkte Indiase koffie. Koffie uit de districten Shevaroys en Nilgiris heeft over het algemeen een hogere zuurgraad dan koffie uit andere Zuid-Indiase regio’s.

Indonesië. Koffie uit Indonesië wordt meestal op de markt gebracht onder de naam van het eiland van herkomst; zie Sumatra, Sulawesi, Java, Timor.

Ismaili. Marktnaam voor een gerespecteerde koffie uit centraal Jemen. Beschrijft ook een traditionele botantische variëteit aan Jemen-koffie met ronde, erwtachtige bonen en superieure kopkwaliteit.

Italiaans gebrand. Een gebrande koffie donkerder dan de traditionele Nederlandse norm. Meestal donkerbruin van kleur en rijk en bitterzoet van smaak, maar kan variëren in kleur tot bijna zwart en in smaak tot bijna verbrand. Zoals een echte Italiaanse koffie!

J

Jinotega. Marktnaam voor een koffie uit Nicaragua.

K

Kenia. Keniaanse koffies worden geroemd om hun diepe, kruidige zuurgraad, resonerende cup-aanwezigheid en complexe fruit- en bessentonen. Van de beste koffiesoorten ter wereld is Keniaans waarschijnlijk de meest consistente in kwaliteit en het meest verkrijgbaar.

Kilimanjaro. Koffie van de hellingen van Mt. Kilimanjaro in Tanzanie.

L

Latte, Caffè Latte. Een portie espresso gecombineerd met ongeveer drie keer zoveel warme melk met schuim erop.

M

Macchiato. Ofwel een portie espresso “gekleurd” of gemarkeerd met een kleine hoeveelheid warme melkschuim (espresso macchiato), of een matig lang glas (ongeveer acht gram) “warme melkschuim” gekleurd met espresso (latte macchiato).

Macchinetta. , Flip-Drip, Napolitaanse Macchina. Een stijl van brouwer met druppelmethode waarbij de gemalen koffie wordt vastgezet in een tweezijdige zeef in de taille van de pot tussen twee gesloten compartimenten. Het zetwater wordt in één vak verwarmd, vervolgens wordt de pot omgedraaid en druppelt het hete water door de koffie in het tegenoverliggende vak.

Mild. Een handelsnaam voor arabica-koffie van hoge kwaliteit.

Mocha, Moka, Mocca, Moca. Single-origin koffie uit Jemen; ook een drankje dat chocolade en (meestal espresso) koffie combineert. De koffie, ook wel Arabian Mocha, Yemen of Yemen Mocha genoemd, dankt zijn naam aan de oude haven van Mocha. Het is ’s werelds oudste gecultiveerde koffie, die zich onderscheidt door zijn kenmerkende rijke, kruidige zuurgraad en intrigerende nuance.

N

Nieuwe oogst. Koffie wordt snel na het oogsten en verwerken voor het branden geleverd.

Natuurlijke koffie, droge koffie, droge methode koffie. Koffie verwerkt door het verwijderen van de schil of het fruit nadat het koffiefruit is gedroogd.

O

Oude oogst. Koffie die voor verzending in magazijnen is bewaard. Oude gewassen verschillen op twee manieren van oude of vintage en gerijpte koffies: ten eerste is het niet zo lang vastgehouden en ten tweede is het misschien niet met zoveel doelbewustheid behandeld.

Open-zet-methode. Bereidingswijze waarbij de gemalen koffie wordt gedrenkt (niet gekookt) in een open pot en door bezinken of persen van de gezette koffie wordt gescheiden.

Organische koffie, gecertificeerde biologische koffie. Koffie die door een derde partij is gecertificeerd als zijnde geteeld en verwerkt zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden of soortgelijke chemicaliën.

P

Percolatie. Technisch gezien elke methode voor het zetten van koffie waarbij heet water door een bed van gemalen koffie sijpelt of door filtert. De pomppercolator gebruikt de kracht van kokend water om water door een buis en over een bedje van gemalen koffie te persen.

Pistonmachine. Een espressomachine die een met een hendel bediende zuiger gebruikt om het water onder hoge druk door het verdichte bed van gemalen koffie te persen.

Q

Quakers. Koffiebonen die niet goed branden, maar toch licht van kleur blijven.

R

Robusta. Momenteel de enige belangrijke concurrent onder gecultiveerde koffiesoorten voor Arabica. Robusta produceert ongeveer 30% van ’s werelds koffie. Het is een lager groeiende, hoger dragende boom die volle maar zachte koffie produceert van topkwaliteit en een hoger cafeïnegehalte dan Arabica. Bekijk alles over Arabica vs Robusta.

Rijkdom. Een bevredigende volheid in smaak, body of zuurgraad.

S

Sanani. Een uitgebreide marktnaam voor koffie uit verschillende groeiende regio’s ten westen van Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Meestal een lagere, iets minder zure versie van de Jemen-stijl.

Speciale koffie. Praktijk om koffie te verkopen per land van herkomst, gebrand, smaakstof of speciale blend, in plaats van per merk of handelsmerk. De term speciale koffie suggereert ook de handel en cultuur die is gegroeid rond deze handelspraktijk.

Sustainable Coffee, duurzame koffie. Milieuvriendelijke koffie. Een caucus in de Specialty Coffee Association of America (SCAA) probeert betrouwbare richtlijnen te ontwikkelen voor wat een echte duurzaam geteelde koffie is. Aanhangers van biologische koffie maken bezwaar tegen het concept als gevaarlijk wazig.

T

Tamper. Bij het zetten van espresso wordt het kleine, stamperachtige apparaat met een rond, plat uiteinde gebruikt om de gemalen koffie in de filtermand te verdelen en samen te drukken.

Thermisch blok, thermoblok. Een systeem voor het verwarmen van water in koffiemachines dat gebruik maakt van spiraalbuizen die zijn ingesloten in een verwarmingselement of een warmwatertank.

U

Oeganda. De beste Oeganda-arabica (Bugishu of Bugisu) vertoont de winy-zuurgraad en andere smaakkenmerken van de beste Oost-Afrikaanse koffies, maar wordt minder bewonderd dan de beste Kenia of Zimbabwe, vanwege de over het algemeen lichtere body en minder complexe smaak.

V

Vacuüm-filtermethode. Een zetmethode die zich onderscheidt van andere filtermethodes doordat het zetwater door middel van een gedeeltelijk vacuüm door de gemalen koffie wordt gezogen.

W

Whole-Bean Coffee. Koffie die is geroosterd maar nog niet is gemalen.

Z

Zambia. Sommige landgoedkoffies uit het oosten van Zambia (Zambia ligt in Zuid-Centraal-Afrika) verschijnen op de Noord-Amerikaanse speciaalmarkt. Ze neigen naar de zachtere, minder zure versie van het Afrika-profiel.

Zimbabwe. Zimbabwe-koffie vertoont een uitstekende aanwezigheid van kopjes en de levendige, wijnachtige zuurgraad die kenmerkend is voor koffie in Oost-Afrika.

Conclusie! Wat vind jij van de koffie woordenlijst?

Wat vind jij van de complete koffie woordenlijst? Laat het ons weten in de reacties! We zijn nieuwsgierig naar jouw op- en aanmerkingen en vragen.

Lees ook: koffiemachine leasen.

Plaats een reactie