Home / Blog / Accessoires / Beste koffie weegschaal 2021!

Beste koffie weegschaal 2021!

koffie weegschaal

Een koffie weegschaal, waarom heb je die eigenlijk nodig? Als je een Nespresso apparaat of Dolce Gusto gebruikt kan je de weegschaal overslaan. Maar als je bonen of gemalen koffie gebruikt is een koffieweegschaal zeker een aanrader!

Soms zet je een kopje koffie en geniet je er extra van. De volgende keer is het net iets minder lekker. Herkenbaar? Met een koffie weegschaal ben je verzekerd van een constante koffie kwaliteit!

Ik vertel je graag over de voordelen van het gebruiken van een koffieweegschaal. Daarnaast zet ik de 5 beste koffieweegschalen op een rij. Ik leg je uit hoe je de koffie weegschaal kan gebruiken en wat de verschillende functies inhouden.

Alvast heel veel genot van een leven lang perfecte koffie!


Top 5 Beste Koffie Weegschaal

Benieuwd naar de beste koffie weegschaal? We zetten de 5 beste koffieweegschalen voor je op een rij. In de top 5 letten we vooral op de precisie, functies en kwaliteit van de koffie weegschaal.

Per weegschaal lees je wat de functies en eventuele meegeleverde accessoires zijn. Zo maak je de beste keuze voor jou.

Ben je nog niet helemaal op de hoogte van de mogelijkheden van een koffie weegschaal? Je vind de uitleg van de verschillende functies onderaan de pagina.


1. Acaia Lunar (Bol.com)

acaia lunar koffie weegschaal

De Acaia Lunar koffie weegschaal met timer is dé koffie weegschaal voor de fanatieke thuis barista of de professionele barista!

Acaia staat bekend om uiterste precisie, mooi design en uitstekende kwaliteit. De Acaia Lunar is gemaakt van duurzaam aluminium, is spatwaterdicht én hittebestendig.

Dit is handig want de Acaia Lunar is gemaakt om op de lekbak van een espresso machine te passen. Zo meet je tijdens het zetten de exacte hoeveelheid en doorlooptijd.

De Acaia weegschaal is zichtbaar nauwkeurig tot 0,1 g en reageert héél snel. Daarbuiten beschikt de Acaia over verschillende handige functies, namelijk: dual display, auto-start & stop, tarrafunctie, auto-start tarrafunctie.

Om het af te maken is de Acaia Lunar een slimme koffieweegschaal met lange batterijduur en is oplaadbaar via USB.


2. Acaia Pearl (Bol.com)

acaia pearl

De Acaia Pearl is een slimme precisie weegschaal die je kan verbinden met je smartphone. Het beschikt over een LED-display dat zichtbaar wordt bij aanzetten van de weegschaal.

De koffie weegschaal is nauwkeurig tot 0,1 g en reageert binnen 20 ms. De Acaia Pearl is beschikbaar in het zwart én wit en wordt geleverd inclusief de ‘aerial heat resistant pad’ en USB kabel.

De Acaia Pearl koffieweegschaal beschikt over verschillende mooie functies, zoals: flow-rate indicator, auto zero tracking, tarrafunctie, auto stop op maat.


3. Brewista Smart Scale II (Bol.com)

brewista smart scale II

De Brewista Smart Scale II is de verbeterde versie van de Brewista Smart Scale. Het heeft een modernere uitstraling door het gebruik van een witte, i.p.v. een oranje display.

Deze barista weegschaal is erg nauwkeurig tot 0,1 g én is waterbestendig. Zo kan je hem op de lekbak plaatsen tijdens het zetten van je koffie en meet je de perfecte doorlooptijd van je espresso.

De Brewista Smart Scale II wordt geleverd inclusief een anti-slip mat zodat het portafilter makkelijk op de koffie weegschaal geplaatst kan worden. Ook zit er een USB kabel bij waar je de koffieweegschaal mee kan opladen.

Er kunnen 6 gebruikersprofielen worden opgeslagen, daarbuiten beschikt de espresso wegschaal over een tarra- en timerfunctie.

Let op: de naam van de Brewista Smart Scale II kan misleidend zijn. Deze barista weegschaal werkt niet via een app of met gebruik van wifi.


4. Hario V60 (FonQ)

hario weegschaal

De Hario V60 weegschaal is een koffie weegschaal die vooral geschikt is om ‘slow coffee’ mee te maken. Het weegt de koffie tot 0,1 g nauwkeurigheid.

Deze barista weegschaal beschikt over een tarrafunctie, een geïntegreerde timer en maakt gebruik van 2 AAA-batterijen. Na 5 minuten schakelt de Hario weegschaal automatisch uit.

De Hario weegschaal beschikt niet over een anti-slip mat. Het oppervlak is dus glad waardoor een portafilter balanceren wat lastiger wordt. Ook reageert deze weegschaal iets minder snel dan bijvoorbeeld de Acaia weegschalen.


5. Solis Digital Pocket Scale (Bol.com)

solis koffie weegschaal

De Solis Digital Pocket Scale is een extra kleine koffie weegschaal die écht bedoeld is om de hoeveelheid koffie te wegen.

Deze koffieweegschaal heeft minimale functies maar weegt uiteraard nauwkeurig tot 0,1 g. Het maximale weegvermogen is 650 gram waar de anderen tot 2 of 3 kg kunnen wegen.

De Solis weegschaal heeft een tarrafunctie en werkt op 2 AAA batterijen (niet meegeleverd). De timerfunctie is niet aanwezig waardoor je enkel de juiste hoeveelheid koffie weegt en niet het zetproces mee regelt.

De pocket scale wordt geleverd met een doorzichtige deksel, deze kan je ook als weegbakje gebruiken.


Waarom een koffie weegschaal?

Misschien vraag je je af waarom je een koffie weegschaal nodig zou hebben. De echte koffieliefhebber wil natuurlijk elke keer hét perfecte kopje koffie hebben. Met behulp van een espresso weegschaal zorg je elke keer voor de perfecte hoeveelheid én constante kwaliteit van je koffie.

Met een koffie weegschaal meet je de exacte hoeveelheid bonen. Zo zet je telkens weer het perfécte kopje koffie. Koffieweegschalen wegen de koffiebonen op 0,1 gram nauwkeurigheid. Dit zorgt voor een constante kwaliteit van de koffie.

De meeste koffieweegschalen hebben een ingebouwde timer. De koffie weegschaal timer helpt bij het bepalen van de extractietijd.


Hoeveel gram koffie per kopje?

Als je een koffieweegschaal gaat gebruiken is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel gram koffiebonen per kopje je nodig hebt!

Een kop koffie gebruikt normaal gesproken tussen de 7 en 9 gram koffiebonen. Dit geldt zowel voor een espresso of lungo als voor een grotere kop “normale” koffie. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

Logischerwijs zal je meer gram koffiebonen toevoegen als je van een sterkere kop koffie houd. Test verschillende hoeveelheden en bepaal de perfecte hoeveelheid voor jou. Vanaf dan hoef je nooit teleurgesteld te zijn met jouw ‘bakkie‘!

Ga je meerdere kopjes tegelijk zetten? Hou dan rekening met 7 tot 9 gram per kopje of per 125 ml water.


Functies koffie weegschaal

Zoals beloofd leg ik je de verschillende functies van de koffieweegschalen uit. Want flow rate indicator klinkt heel indrukwekkend, maar wat is het nou eigenlijk? Dat en meer lees je hieronder.

Dual display
De dual display houdt in dat het display aan twee kanten verschillende informatie geeft. Aan de ene kant zie je het gewicht en aan de andere de timer.

Auto-start & stop
Een espresso weegschaal met autostart-start functie start zodra er iets op geplaatst wordt. Wanneer het niet wordt gebruikt schakelt het uit.

Tarrafunctie
De tarrafunctie herkent een object, bv een portafilter, en zorgt ervoor dat het gewicht hiervan automatisch wordt afgetrokken. Zo kan je zonder moeite jouw koffie wegen.

Auto-start tarrafunctie
Dit is de combinatie van de vorige twee functies. Het houd in dat de weegschaal meteen aangaat en ook meteen het gewicht van een object herkent en aftrekt. ook de timer start zodra de koffie begint te schenken.

Flow rate indicator
Deze functie helpt je bij het correct schenken van de koffie. Zo zie je precies hoeveel water je aan het schenken bent en vooral hoe snel. De indicator bestaat uit LED lichtjes die beginnen bij 0,5 g per seconde tot 11,5 g per seconde.

Auto zero tracking
Kleine gewichten onder de 0,2 g worden niet herkend als object. Er kunnen kleine gewichtsveranderingen voorkomen door bijvoorbeeld een temperatuurverschil. Daarom zorgt de weegschaal ervoor dat hele kleine gewichten niet worden getoond. Dit geldt enkel rond 0,0 g.


Koffie weegschaal gebruiken

Is het gebruiken van een koffieweegschaal helemaal nieuw voor jou? Geen zorgen, ik leg je precies uit hoe je deze kan gebruiken in 3 simpele stappen.

 1. Koffiebonen wegen

  Weeg de koffiebonen voordat je deze maalt. Houd rekening met 7 tot 9 gram koffiebonen per kopje en vind hierin vooral je eigen voorkeur. Wanneer je weet wat jij lekker vind houd dan altijd de exacte kwantiteit aan.

 2. Maal de koffiebonen

  Na het wegen van de exacte hoeveelheid, kan je de bonen malen. Doe dit nooit ver van te voren want dan verlies je veel smaak. Maal het liefst direct in de portafilter.

 3. Time de extractietijd

  Veel koffieweegschalen hebben een timer. Deze zet je aan op moment dat je daadwerkelijk koffie gaat zetten. Het is belangrijk te timen vanaf het moment dat het water de koffie raakt. De ideale extractietijd is 25 tot 30 seconden.

  Bij “slow coffee” let je ook op de hoeveelheid water je per seconde toevoegt. Met de Acaia Pearl kan je dit nauwkeurig bijhouden, bekijk het hier.


Plaats een reactie