Home / Blog / Recepten / Koffie verkeerd: wat is het en hoe maak je het?

Koffie verkeerd: wat is het en hoe maak je het?

Eén ding is zeker: koffie verkeerd wordt veel gedronken in Nederland. Maar wat is het nu precies? Wat krijg je als je een koffie verkeerd besteld..? Daar kom je in dit artikel achter. Ook leggen we je natuurlijk precies uit hoe je het zelf thuis kunt maken. Want lekker, dat is het zeker (als je van koffie met melk houdt)!

In dit artikel ontdek je:

Alvast veel plezier van jouw verse bak koffie. Laten we beginnen!

Wat is koffie verkeerd?

Koffie verkeerd is zwarte koffie met meer melk dan koffie. Een synoniem voor deze koffie is ‘Café au lait‘. Deze naam komt uit Frankrijk. Letterlijk vertaald betekend het koffie met melk. Woon je in België? Dan komt de naam ‘Lait Russe’ je waarschijnlijk bekend voor.

Je kunt koffie verkeerd maken van versgemalen bonen of van oploskoffie. De melk die je erin doet is vaak volle melk, maar in ieder geval verse melk. Geen koffiemelk dus!

De beste verhouding vinden: zo moet dat

De beste verhouding van melk en koffie is belangrijk. Zeker bij dit koffie recept. Daarom is er een simpel trucje om het te onthouden. Gebruik 1/3 koffie en 2/3 melk. Net zoals bij een latte.

Vind je het dan te veel naar melk smaken? Pas jouw koffie dan gewoon aan naar 2/5 koffie en 3/5 melk. Speel met de verhoudingen! Alle koffie smaakt voor iedereen weer anders. Om de beste koffie voor jou te vinden is het belangrijk dat je zelf het beste recept ontwikkelt dat bij je past! Zorg er wel voor dat je meer melk dan koffie overhoud. Anders is het geen koffie verkeerd meer!


Koffie verkeerd maken: stappenplan

Koffie verkeerd maken

Benodigde tijd: 5 minuten.

Koffie verkeerd maken? Volg onderstaand stappenplan:

 1. Zet een pan en koffiekopje klaar

  De pan heb je nodig om de melk te verwarmen. Eventueel kan dit ook met een melkopschuimer met een verwarmfunctie.

 2. Doe de melk in de pan en verwarm deze

  Het is belangrijk dat de melk niet kookt.

 3. Zet een espresso

  Zet een espresso met de machine welke je thuis hebt.

 4. Doe de espresso in het kopje

  Gebruik een kopje dat groter is, want de melk komt er nog bij. Vul het kopje tot net onder de helft met espresso.

 5. Voeg de verwarmde melk toe

  Pak de pan en doe de melk bij de koffie. Schenk totdat je de beste verhouding voor jou hebt.

 6. Klaar, koffie drinken maar!

  Geniet van jouw vers gemaakte koffie verkeerd.


Waar komt de naam ‘koffie verkeerd’ vandaan?

De vraag ‘Waarom heet koffie verkeerd zo?’ of ‘Waar komt de naam vandaan?’ krijgen we vaak. Daarom hier hét antwoord op deze vraag!

Wij Nederlanders zijn échte fans van koffie. Daarom drinken we onze koffie het liefste zo zwart mogelijk. Toch zijn er ook een hoop mensen die van koffie met melk houden. Wel minder dan dat er mensen zijn die van zwarte koffie houden. Dit is waar de naam vandaan komt. Doordat het ‘verkeerd’ is in de ogen van mensen die van zwarte koffie houden. Vandaar dus de naam: ‘koffie verkeerd’!

Wat vinden ze in het buitenland?

De namen in andere landen verschillen erg van elkaar. Het is niet zo dat het drankje in het Engels ‘Wrong coffee’ wordt genoemd. De Engelse vertaling is in principe Café au lait. Ook in de rest van Noord-Europa gebruiken ze deze naam, behalve in Nederland.

In andere landen in Europa drinken ze het ook. In Italië wordt het ‘Caffè latte‘ genoemd en Frankrijk wil ook nog weleens de benaming ‘Café creme‘ gebruiken. In Duitsland noemen ze het ‘Milchkaffee‘. En tot slot, om het af te maken, noemen ze het in Zwitserland ‘Café renversé‘.

En, is het gezond?

gezondheid op een blauwe tafel

De vraag of koffie verkeerd gezond is, dat is er een die vaak wordt gesteld. Ook zijn er een hoop ‘onderzoeken’ naar gedaan. Op zoek naar een kort antwoord? Dan is dat helaas; nee het is niet gezond. Maar kan het kwaad? Dat ook weer niet.

Onderzoeken die naar deze koffie zijn gedaan, waren gefocust op de melk. Niet direct op de koffie. Toch zijn er in veel verschillende artikelen, bijvoorbeeld van Metro of Libelle.

Zij vertellen ons: “in een drankje als een koffie verkeerd zit al snel vijf gram verzadigd vet” of “Gemiddeld genomen bevat een kopje cappuccino 6.3 gram vet. Dit is maar liefst 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet.”

Dit zijn uitspraken die kloppen. Maar het zijn uitspraken die ook een beetje tot de verbeelding spreken. Nu denk je telkens bij een nieuw bakje koffie: ‘oh, daar gaan die verzadigde vetten weer’. Terwijl daar moet je je niet aan overgeven. Het draait allemaal om de melk die je erin doet. Welke melk én hoeveel. Hoe meer melk, hoe meer vet.

Zo werd de koffie verkeerd van willekeurig voorbeeld verheven tot onderwerp van de studie.

Volkskrant

En dat is 100% waar. Of het ongezond is? Ja, als je er te veel van drinkt. Maar zoals bij alles: als je het met mate drinkt – in dit geval – is er niets aan de hand.

Plaats een reactie