Home / Blog / Recepten / Koffie verkeerd: wat is het en hoe maak je het?

Koffie verkeerd: wat is het en hoe maak je het?

Koffie verkeerd

Koffie verkeerd wordt veel gedronken in Nederland. Ook in het buitenland is deze koffie steeds populairder. Maar wat is het nu precies? Wat krijg je als je een koffie verkeerd besteld in een koffiebar?

Ik leg je het uit. Ook vertel ik je precies hoe je thuis koffie verkeerd maakt. Want lekker is het zeker (maar je moet wel van melk in je koffie houden)!

Belangrijkste in het kort

– Koffie verkeerd is koffie met melk.
– De verhoudingen zijn 1/3 koffie met 2/3 warme melk.

Geniet alvast van jouw verse bakje koffie. Laten we beginnen!

Wat is koffie verkeerd?

Koffie verkeerd is zwarte koffie met meer melk dan koffie. Een synoniem voor deze koffie is ‘Café au lait’. Deze naam komt uit Frankrijk. Letterlijk vertaald betekend het koffie met melk.

Woon je in België? Dan komt de naam ‘Lait Russe’ je waarschijnlijk bekend voor.

Je kunt koffie verkeerd maken van versgemalen bonen of van oploskoffie. De melk die je erin doet is vaak volle melk, maar in ieder geval verse melk. Geen koffiemelk dus!

De beste verhouding

De verhouding van een koffie verkeerd is belangrijk. Daarom is er een simpel trucje om het te onthouden: gebruik 1/3 koffie en 2/3 melk. Net zoals bij een latte.

Vind je het te veel naar melk smaken? Pas jouw koffie dan gewoon aan naar 2/5 koffie en 3/5 melk. Speel met de verhoudingen!

Alle koffie smaakt voor iedereen weer anders. Om de beste koffie voor jou te vinden is het belangrijk dat je zelf het beste recept ontwikkelt dat bij je past!

Zorg er wel voor dat je meer melk dan koffie overhoud. Anders is het geen koffie verkeerd meer, maar komt het eerder in de buurt van een cappuccino.

Koffie verkeerd maken: stappenplan

Koffie verkeerd maken

Benodigde tijd: 5 minuten

Koffie verkeerd maken? Volg onderstaand stappenplan:

  1. Zet een pan en koffiekopje klaar

    De pan heb je nodig om de melk te verwarmen. Eventueel kan dit ook met een melkopschuimer met een verwarmfunctie of stoompijpje.

  2. Verwarm de melk

    Het is belangrijk dat de melk niet kookt.

  3. Zet een espresso

    Zet een espresso met de machine welke je thuis hebt.

  4. Doe de espresso in het kopje

    Gebruik een kopje dat groter is, want de melk komt er nog bij. Vul het kopje tot net onder de helft met espresso.

  5. Voeg de verwarmde melk toe

    Pak de warme melk en doe dit bij de koffie. Let op de verhoudingen.

  6. Klaar, drinken maar!

    Geniet van jouw vers gemaakte koffie verkeerd.

Waar komt de naam ‘koffie verkeerd’ vandaan?

De vraag ‘Waarom heet koffie verkeerd zo?’ of ‘Waar komt de naam vandaan?’ krijgen we vaak. Daarom hier hét antwoord op deze vraag!

Wij Nederlanders zijn fans van koffie. Daarom drinken we onze koffie het liefste zo zwart mogelijk.

Toch zijn er ook een hoop mensen die van koffie met melk houden. Wel minder dan dat er mensen zijn die van zwarte koffie houden.

Dit is waar de naam vandaan komt. Doordat het ‘verkeerd’ is in de ogen van mensen die van zwarte koffie houden. Vandaar dus de naam!

Wat vinden ze in het buitenland?

De namen in andere landen verschillen erg van elkaar. Het is niet zo dat het drankje in het Engels ‘Wrong coffee’ wordt genoemd. De Engelse vertaling is in principe Café au lait. Ook in de rest van Noord-Europa gebruiken ze deze naam, behalve in Nederland.

In andere landen in Europa drinken ze het ook. In Italië wordt het ‘Caffè latte‘ genoemd en Frankrijk wil ook nog weleens de benaming ‘Café creme‘ gebruiken. In Duitsland noemen ze het ‘Milchkaffee‘, maar Kaffee verkehrt wordt ook nog welleens aangehaald.

En tot slot noemen ze het in Zwitserland ‘Café renversé‘.

Is koffie verkeerd gezond?

gezond hart op een blauwe tafel

De vraag of koffie verkeerd gezond is, dat is er een die vaak wordt gesteld. Ook zijn er een hoop onderzoeken naar gedaan. Op zoek naar een kort antwoord? Dan is dat helaas; nee het is niet gezond. Maar kan het kwaad? Dat ook weer niet.

Onderzoeken die naar deze koffie zijn gedaan, waren eerder gefocust op de melk. Niet op de koffie. Toch zijn er verschillende artikelen, bijvoorbeeld van Metro of Libelle.

Zij vertellen: “in een drankje als een koffie verkeerd zit al snel vijf gram verzadigd vet” of “Gemiddeld genomen bevat een kopje cappuccino 6,3 gram vet. Dit is maarliefst 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet.”

Dit zijn uitspraken die kloppen. Maar het zijn uitspraken die ook een beetje tot de verbeelding spreken.

Nu denk je telkens bij een nieuw bakje koffie: ‘oh, daar gaan die verzadigde vetten weer’. Terwijl daar moet je je niet volledig aan overgeven.

Het draait allemaal om de melk die je erin doet. Welke melk én hoeveel. Hoe meer melk, hoe meer vet. Magere melk is beter dan volle melk, maar qua smaak wint volle melk.

Zo werd de koffie verkeerd van willekeurig voorbeeld verheven tot onderwerp van de studie.

Volkskrant

En dat is 100% waar. Of het ongezond is? Ja, als je er te veel van drinkt. Maar zoals bij alles: als je het met mate drinkt – in dit geval – is er niets aan de hand.

Hoe drink jij jouw koffie het liefste? En wat vind je van deze koffiesoort? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie