
We kennen het allemaal: verkoudheid. In geen enkel jaargetijde zijn we er echt veilig voor.
Als het weer plotseling omslaat, je in de regen terechtkomt, laat een verkoudheid vaak niet lang op zich wachten.
Hetzelfde geldt als iemand in je familie- of vriendenkring al rondloopt met een loopneus, of als de ziektekiemen op kantoor de ronde doen.
Het is een uitdaging om onszelf te beschermen tegen infecties, omdat ons immuunsysteem er niet in slaagt om elke bedreiging met succes af te weren.
Dus merken we al snel dat onze keel begint te tintelen, dat we hoofdpijn en pijnlijke ledematen krijgen, dat ons hele lichaam traag aanvoelt of dat we zelfs koorts krijgen.
Vergeleken met andere infectieziekten met een veel ernstiger verloop, is een verkoudheid onschuldig maar ongetwijfeld vervelend.
De meeste patiënten brengen de dagen door met slapen, tv kijken of de tijd verdrijven met amusementsmedia, bijvoorbeeld door videospelletjes te spelen of casino online te bezoeken.
Het goede nieuws voor koffieliefhebbers vooraf
Als het gaat om het drinken van koffie tijdens een acute verkoudheid, moet je een beetje differentiëren van geval tot geval.
In principe is koffie natuurlijk niet te vergelijken met beproefde kruiden zoals kamille of pepermunt.
Deze bevatten bewezen gezondheidsbevorderende ingrediënten en belangrijke plantaardige stoffen zoals etherische oliën, die een positief effect hebben op ons welzijn.
Toch is de tip om koffie te gebruiken om de symptomen van verkoudheid te bestrijden heel gerechtvaardigd en niet zomaar uit de lucht gegrepen.
Maar laten we het stap voor stap doen: Eén ding is zeker – als je de gewoonte hebt om ’s ochtends of ’s middags koffie te drinken, of het misschien zelfs nodig hebt als opkikkertje, hoef je het niet per se op te geven tijdens een verkoudheid.
Want de vroeger wijdverspreide veronderstelling dat koffie een uitdrogend effect heeft op ons lichaam is echt een misvatting.
Het drinken van koffie stimuleert immers alleen onze drang om te plassen, en natuurlijk moeten we voldoende water drinken om in onze normale dagelijkse behoefte te voorzien.
In dit opzicht kan gezegd worden dat koffie met mate geenszins schadelijk is voor ons organisme en een verkoudheid zeker niet verergert.
Dit is echter altijd gebaseerd op normale hoeveelheden, terwijl overmatige koffieconsumptie een negatief effect kan hebben op het cardiovasculaire systeem en andere lichaamsfuncties.
Als het cardiovasculaire systeem al is aangetast door chronische hoge bloeddruk of hartfalen, of als je diabetes hebt, zou koffie sowieso geen deel moeten uitmaken van je dieet.
Wat zijn de positieve aspecten?
Om te begrijpen waarom koffie in deze situatie kan helpen, maar niet altijd, is het nodig om naar de ingrediënten te kijken. Het belangrijkste ingrediënt is cafeïne.
Het stimulerende, energieke effect kan bijvoorbeeld heel welkom zijn tijdens een verkoudheid. Zo kun je toch naar je werk of voor de kinderen zorgen.
En zelfs als je al op de bank ligt, helpt de cafeïnekick veel mensen om de dag beter door te komen zonder zich de hele tijd te loden en moe te voelen.
Koffie bevat echter ook veel antioxidanten.
Deze helpen ontstekingen in het lichaam te bestrijden en bevorderen zo de werking van ons immuunsysteem.
Het drinken van één of twee koppen koffie kan het lichaam soms helpen om ziekteverwekkers beter op afstand te houden en ernstigere symptomen te voorkomen.
In principe zijn warme dranken ook bijzonder aangenaam voor de keel en keelholte. Dus als je genoeg hebt van kruidenthee of graag een andere smaak wilt, zul je zeker baat hebben bij de aangename, rustgevende warmte.
Koffie kan zelfs worden gebruikt als een natuurlijk hoestonderdrukkend middel bij kriebelhoest.
Hiervoor wordt gefilterd koffiepoeder gemengd met honing om een vloeibare tinctuur te maken, die vervolgens wordt ingenomen in plaats van chemische hoestdrankjes.
Wanneer is koffie geen goed idee bij verkoudheid?
Als de bloedsomloop al zwak aanvoelt door de ziekte, kan te veel cafeïne de bloedsomloop snel overbelasten.
Daarom is het niet aan te raden om onder deze omstandigheden naar het koffiezetapparaat te grijpen. Als de verkoudheid gepaard gaat met diarree, braken of maagirritatie, moet koffie ook worden vermeden.
In plaats daarvan zijn water en dunne vruchtensappen of warme bouillon of soep veel betere alternatieven.
Deze helpen allemaal om een vochttekort te voorkomen, vooral als koorts een van de begeleidende symptomen is. Hoe dan ook, de aanbeveling om veel te drinken moet vooral worden uitgevoerd door cafeïnevrije dranken.
Het grootste voordeel is echter de bereiding van speciale koude thee met een verzachtend effect.
Deze verminderen niet alleen keelpijn en slikproblemen, maar hebben ook een kalmerend effect op het autonome zenuwstelsel.
De juiste thee kan je zelfs helpen in slaap te vallen en in slaap te blijven, zodat het lichaam zich beter kan herstellen tijdens de intensieve rustfases en geleidelijk de weg terug kan vinden naar een gezonde toestand.
Over rust gesproken – aangezien slaap elementair is voor het herstelproces, moet koffie ook niet laat in de middag worden gedronken. Idealiter moet er minstens 7 tot 8 uur zitten tussen het laatste kopje en bedtijd.
Mogelijke interacties met medicijnen die je gebruikt
Er moet ook worden opgemerkt dat koffie bepaalde interacties kan veroorzaken met medicijnen, waarvan sommige wenselijk zijn, maar andere koste wat kost moeten worden vermeden. De cafeïne in koffie ondersteunt het effect van pijnstillers zoals aspirine of ibuprofen, omdat het gewenste effect sneller optreedt of zelfs extra wordt versterkt.
Sommige koortswerende middelen werken voor veel patiënten ook beter als ze tegelijkertijd koffie drinken, maar hier is geen garantie voor.
De situatie is bijvoorbeeld anders bij echinacea, dat apotheken graag verkopen als populair verkoudheidsmiddel.
Het kruid verhoogt het effect van cafeïne in het lichaam, wat hoge bloeddruk en hartkloppingen kan veroorzaken. Lees daarom altijd goed de bijsluiter of raadpleeg indien nodig de huisarts.