
Miljoenen mensen beginnen hun werkdag met een kop koffie. Vervolgens komt de ochtend koffiepauze en wellicht ook nog een in de middag. Koffie drinken op het werk of op kantoor is een veel voorkomend fenomeen.
Misschien drink je zelfs een kopje terwijl je dit leest. Koffie bevat natuurlijk een stimulerend middel: cafeïne. De meeste van ons denken dat het ons de boost geeft die we nodig hebben om de hele dag te kunnen werken.
Daarom zijn mensen, vooral wij als Nederlanders, gehecht aan ons bakje koffie. Het is even een ommetje naar de koffiemachine. Toch fijn om tijdens werk een mini-pauze in te kunnen lassen.
Maar dan komt de vraag wat koffie op het werk met ons lichaam doet. Helpt het wel?
Koffie op kantoor: wat doet het met je?
Wat doet het met je om iedere dag misschien wel 4, 5 of zelfs 8 of 9 kopjes koffie te drinken op werk? Hieronder leggen we je kort uit wat voordelen en nadelen kunnen zijn.
Voordelen
Een recent onderzoek uit Groot-Brittanië heeft uitgewezen dat bij medewerkers die tijdens het werk koffie drinken de alertheid verbetert en het risico op ongevallen vermindert.
Entrepreneur en Fortune noemen ook de voordelen van een kopje koffie. Ze claimen voordelen als ‘verhoogde concentratie’, ‘versterking van wilskracht en zelfbeheersing’ en ‘verbetering van cognitieve functies naarmate we ouder worden’.
Nadelen
Maar zoals met alles heeft koffie ook zijn nadelen. De effecten van cafeïne zijn langdurig en kunnen het slaappatroon verstoren. Dit zal de productiviteit op de lange termijn niet verhogen.
Bovendien kan het drinken van koffie als je gestrest bent – zoals velen van ons soms tijdens onze werkuren zijn – een slechte situatie verergeren door de bloeddruk en adrenaline te verhogen.
Houd ook rekening met het feit dat koffie vaak wordt gedronken met ongezonde snacks zoals donuts of gebak. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor een tijdelijke ‘boost’ in energieniveaus ontstaat, gevolgd door een onvermijdelijke crash.
Is er een alternatief voor koffie op het werk?
Hoewel af en toe een kop koffie in orde is, is het veilig om te zeggen dat overmatig eten waarschijnlijk geen goed idee is.
Techgigant Google vindt dat het opleiden van werknemers gezond moet gebeuren: ‘Ons brede assortiment aan cafés en microkeukens op de campus biedt voedzame maaltijden en snacks om je de hele dag door energiek te houden.’
Aanbevolen wijzigingen door Google
Hier volgen enkele voorbeelden van de wijzigingen die ze hebben aangebracht en de resultaten van die wijzigingen:
- De saladebar is het eerste dat je ziet als je een van de cafetaria’s van Google binnenloopt. Waarom? Omdat, zo zeggen ze, ‘studies aantonen’ dat mensen de neiging hebben om hun bord te vullen met het eerste dat ze zien als ze binnenkomen.
- Je kunt kiezen tussen een standaard bord of een bescheiden lunchbord. Maar boven beide stapels staat een bord dat de werknemers eraan herinnert dat mensen met grotere gerechten de neiging hebben meer te eten. Deze eenvoudige tactiek heeft al geleid tot een stijging van 32% bij degenen die voor een kleiner bord kiezen.
- De koelkast in de pauze-ruimte zet flessen water op ooghoogte en verplaatst frisdranken naar een lagere positie. Die kleine verschuiving in plaatsing verhoogde de wateropname met 47%, terwijl de calorieën uit frisdranken met 7% daalden.
- Google heeft ook slimme manieren bedacht om de inname van zoete lekkernijen te verminderen. Dit doen ze door desserts te verkleinen en snoep in ondoorzichtige zakjes te doen. Gezondere opties zoals noten of gedroogd fruit zitten in doorzichtige zakjes, door werknemers te ‘dwingen’ na te denken over wat ze kiezen.
Dus hoe zit het met koffie op het werk?
We zeggen zeker niet dat je nooit een kopje koffie op het werk mag drinken. Koffie verbetert de sfeer op de werkvloer. Het brengt mensen samen. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de arbeidsvreugde en het teamgevoel waneer de werknemers op verschillende momenten tijdens een werkdag een kop koffie kunnen drinken.
Maar zorg ervoor dat je er niet op vertrouwt als je een boost nodig hebt. Onderzoekers vertellen als je het gaat drinken, drink het dan als het ’t minst waarschijnlijk samenvalt met een hoge Cortisol (het zogenaamde stresshormoon) in je lichaam.
Dat sluit ’s ochtends het eerste uit, wanneer de cortisolspiegels vrij hoog zijn. De beste tijd om te genieten van jouw dagelijkse kopje koffie, zeggen ze, is tussen 10.00 en 12.00 uur en opnieuw tussen 14.00 en 17:00 uur.
Bedrijven die de gezondheid en het geluk – en dus de productiviteit – van hun werknemers willen verbeteren, kunnen het een en ander leren door het hierboven geschetste Google-model.
Werknemers kunnen ondertussen leren om hun cafeïneverbruik te matigen door koffie te verminderen. En enkel de koffie te drinken wanneer ze de voordelen ervan zullen plukken.
Wil jij koffie drinken op kantoor? Er zijn genoeg leuke koffiemachines voor kleine bedrijven!