Home / Blog / Recepten / Kaas in koffie? Een Scandinavische trend!

Kaas in koffie? Een Scandinavische trend!

Kaas in koffie

Bij de eerste blik op de titel klinkt kaas in koffie een beetje vreemd. Je denkt misschien dat het een grapje is om je te misleiden of om iets raars te proberen. Als je ooit in Colombia of Scandinavië bent geweest, heb je misschien al eerder van dit heerlijke roomalternatief gehoord.

Kaas voegt extra smaakprofielen toe aan koffie. Zo kun je er meer van genieten. Wanneer je ze combineert, benadrukken ze vergelijkbare of complementaire smaken die beide kunnen versterken. Het vinden van de juiste combinaties maakt je koffie-ervaring nog leuker. 

Verschillende manieren om van kaas in koffie te genieten

Er zijn een paar verschillende manieren om van je koffie en kaas te genieten. Elke methode werkt om de smaak te verbeteren, dus je moet bepalen met welke stijl je het meest van de combinatie kunt genieten. Zowel de Kaffeos- als Colombia- stijl doet de kaas direct in de koffie. 

Sommige mensen eten liever een plakje kaas apart. Zo geniet je van beide smaken afzonderlijk en mix je de natuurlijke smaken wanneer je daar zin in hebt. 

‘KAFFEOST’: koffiekaas!

Kaffeost betekent letterlijk “koffiekaas”. De traditionele manier om Kaffeost in Scandinavië te maken, omvat het toevoegen van leipäjuusto of broodkaas aan koffie. Broodkaas kan veel vocht opnemen, dus als je het aan je koffie toevoegt, breng je zowel de koffie als de kaas op smaak. 

Je doet een blokje kaas of verse kaaskwark in je koffie en laat de kaas een paar minuten in de koffie trekken. Dan kun je ervoor kiezen om de kaas eruit te halen en apart op te eten, of je kunt de koffie drinken en de kaas op het einde opeten. 

Je zult merken dat de koffie de zoetheid van de kaas aanneemt en dezelfde smaak heeft als wanneer u gewone room aan de koffie toevoegt. De significante smaakverandering komt wanneer je de broodkaas eet. 

De kaas heeft normaal gesproken een lichtzoete smaak, maar na het weken in koffie neemt het de heerlijke koffiesmaken over. Afhankelijk van je koffie kan de kaas nootachtige, aardse, bittere, fruitige en karamelsmaken aannemen die goed passen bij de suikerachtige basis.

De manier in Colombia?

Colombianen doen graag kaas in hun warme drankje. Ze serveren cafe con queso, koffie met kaas en chocolade (wat warme chocolademelk met kaas is) in koffiebars. Voor hun koffie met kaas doe je blokjes witte kaas vergelijkbaar met mozzarella direct in je koffie om van te genieten. 

De kaas smelt gedeeltelijk en geeft een romige smaak aan je koffie. Als je klaar bent met de koffie of tevreden bent met de hoeveelheid zoete, romige smaak die de kaas heeft toegevoegd, kun je de kaas eruit halen en opeten. Sommige mensen smeren het graag op brood. 

Veel mensen in Colombia dopen ook graag brood in hun koffie. Zo vermengen de koffie, het brood en de kaas zich met elkaar en nemen ze unieke smaken van elkaar over waarvan je kunt gaan genieten. 

Koffie met kaas: proeven, genieten en kauwen

De laatste manier om van koffie en kaas te genieten, is door op de kaas te kauwen en vervolgens van de koffie te nippen om alle smaak uit elk te halen. Mensen die op deze manier van hun koffie en kaas genieten, zeggen dat je de koffie misschien iets koeler wilt hebben, zodat je grotere slokjes kunt nemen.

Zoek bij het proeven van kaas en koffie naar smaken die je nog niet eerder zijn opgevallen. Knabbel een stukje kaas en neem dan een slok koffie. Laat de twee vervolgens op je tong mengen en alle smaakgebieden aanraken om je de beste kans te geven om alle unieke smaakcombinaties te vinden. 

Je kunt een combinatie van rijke kazen op een bord bij de koffie serveren, zodat mensen met één kopje koffie veel verschillende smaken kunnen proberen. Met deze methode kun je jouw favoriete combinaties vinden. Het kan een leuke manier zijn om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken die je misschien nog niet eerder hebt overwogen.

Lees ook uit deze serie:

Wat vind jij van het idee van kaas in koffie? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het weten in de reacties!

2 gedachten over “Kaas in koffie? Een Scandinavische trend!”

Plaats een reactie