Home / Blog / Soorten / Italiaanse koffie: alle soorten (+ recepten)

Italiaanse koffie: alle soorten (+ recepten)

Italiaanse koffie

Wil je een heerlijk bakje Italiaanse koffie zetten? Er is geen betere manier om de dag te beginnen dan met een heerlijke cappuccino, caffè, macchiato of caffè latte.

Op dit moment geniet ik van Italiaanse koffie onder de Toscaanse zon. Bij Azienda Agricola Brancatelli hebben ze niet alleen de beste biologische wijnen, maar houden ze ook van een heerlijke ochtend cappuccino. Zoals hier overal in de regio. Of eigenlijk heel Italië.

In dit artikel vind je daarom ook alle verschillende soorten Italiaanse koffie. En ook deel ik graag de recepten met je. Want in Nederland kunnen we ook heerlijke koffie maken, op de Italiaanse manier. En we kunnen niet iedere ochtend hierheen reizen voor een fijne kop koffie. Laten we beginnen!

Verschillende Italiaanse koffie recepten en soorten

Natuurlijk kent iedereen een latte macchiato. Er zijn latte macchiato machines te koop, maar dat is niet de échte manier in Italië. Daarom lees je hieronder alles over de verschillende koffiesoorten:

Caffè

Een kopje caffè is in Nederland ook bij iedere koffiezaak of restaurant te bestellen. Hier in Italië is dit hét meest gedronken kopje koffie: de espresso.

Met een espresso krijg je een klein, maar sterk kopje koffie. Dit wordt van origine vaak in een Cafetiere gezet. In Nederland gebruiken we vaak andere soorten machines. Je kunt verschillende soorten bonen gebruiken voor een andere smaak.

Doppio

Een doppio is een kopje koffie zoals we hierboven bespraken, maar dan twee keer. Een dubbele espresso noemen we dit in Nederland.

Om een Italiaanse doppio koffie te zetten, gebruik je twee keer zo veel koffie dan in een klassieke espresso.

Caffè macchiato

Een caffè macchiato is ook een espresso, maar dan met melkschuim. Je krijgt een espresso kopje met een beetje melkschuim erop.

In Nederland kun je deze vaak bij Douwe Egberts automaten dit bestellen. Bijvoorbeeld op kantoor. Toch wordt dit niet héél vaak gedronken. Maar lekker, dat is het wel!

Het recept voor een caffè macchiato is een normale espresso met een toefje melkschuim.

Latte macchiato

Eén van de populairste koffiesoorten in Nederland: de latte macchiato. Ook in Italië wordt deze koffie vaak gedronken. Het is een espresso met melk. Deze kun je makkelijk maken met een latte macchiato machine.

Wanneer je deze niet zomaar in huis hebt staan en tóch een latte wilt zetten gebruik je een groot glas. Daar doe je een goede scheut opgeschuimde melk in, met de melk die je hebt opgeschuimd. Dus niet enkel het schuim. Tot slot giet je er een espresso in. Laat de koffie even staan en de laagjes zullen tevoorschijn komen. Optioneel kun je er tot slot wat karamel in verwerken.

Caffè americano

Een caffè americano is een wat bekendere Italiaanse koffie. Dit is een espresso met heet waten. Hierdoor krijg je het idee van de smaak van filterkoffie.

Dit kun je gemakkelijk thuis maken door een espresso te zetten. En daarna doe je er een kopje heet water bij. De koffie vermengt zich met het hete water en doet ons denken aan filterkoffie zetten. Super eenvoudig!

Caffè lungo

Een caffè lungo is een uitgerekte espresso. Er loopt meer water langer door de koffie heen bij een lungo. Bij een koffiezetapparaat bonen vind je de lungo functie vaak terug op het bedieningspaneel. In Nederland is dit de koffie die het meeste wordt gedronken.

Hoe kun je dit maken? Eigenlijk alleen met een machine die daar geschikt voor is. Met een piston apparaat, volautomaat of cupmachine zet je eenvoudig een lekkere lungo. Ook met een Senseo apparaat is caffè lungo zetten geen probleem. Al wordt het dan wel meteen een stuk meer Nederlands.

Cappuccino

De cappuccino is een Italiaanse koffie, maar komt oorspronkelijk uit Wenen. Er zitten gelijke delen melkschuim in, maar ook de melk zelf en een espresso.

In tegenstelling tot de latte wordt bij een cappuccino éérst de koffie in de kop gedaan. Vervolgens doe je er melk en melkschuim bij. Met wat techniek kun je erg mooie latte art maken.

Caffè panna

Caffè panna ken je misschien nog niet. In de VS wordt het ook wel Vienne genoemd. Het is een enkele of dubbele espresso met slagroom.

Om dit Italiaanse koffierecept te maken heb je een espresso machine nodig. Ook heb je slagroom nodig. Eerst doe je de espresso in het kopje, vervolgens de slagroom bovenop.

Ristretto

Een ristretto is een koffiesoort die we in Nederland ook goed kennen. Het is de koffie die zo klein is, dat je ‘m binnen één slok opdrinkt. Het is een hele sterke bak, die je niet zomaar zet. Je moet er echt van houden.

Deze soort koffie is er voor diegene die écht een boost nodig heeft. Je kunt ‘m maken door jouw cupmachine of espresso-apparaat in te stellen op een trage doorstroom. Zo komt de smaak én sterkte van de koffie goed tot zijn recht.

Caffè latte

Een Caffè latte is een soort koffie met warme melk. Het komt vooral voor in Italië, maar ook in andere delen van Europa en de VS. Het wordt niet héél vaak gedronken, vooral als het warmer weer is neemt de vraag af.

Caffè latte maak je door eerst de koffie in een groot glas te doen. Vervolgens warm je melk op. Geen cappuccino melk, maar volle melk. Dit doe je bij de koffie en daar is jouw Italiaanse koffie!

Plaats een reactie