Home / Blog / Recepten / Irish Coffee maken? Het lekkerste Irish Coffee recept

Irish Coffee maken? Het lekkerste Irish Coffee recept

Lekkerste Irish Coffee Recept maken

Vandaag is het Irish Coffee dag: koffie met alcohol. Vandaar kijken we hier naar hét lekkerste Irish Coffee recept van 2022. Zo weet je na het lezen van dit korte artikel precies hoe je een Ierse koffie maakt. En kun je na de 4e Irish Coffee nog even nalezen hoe het ook alweer moest.

Een lekkere Irish Coffee maken doe je met de drie ingrediënten koffie, Ierse whisky en room. Geen fan van whisky? Probeer dan eens de Spanish coffee!

Irish coffee is een van de meest klassieke koffie-mixdrankjes. Het is de perfecte combinatie van gezoete koffie, Irish whiskey en (natuurlijk) slagroom. Het is gezellig, heerlijk en ongelooflijk gemakkelijk te maken. 

Het Irish Coffee recept: zo maak je ‘m

Authentieke Irish coffee is niet zo simpel als koffie met een shot whisky. In plaats daarvan is dit een goed geplande, zorgvuldig samengestelde koffiedrank die moet worden gemengd met de zorg voor elke latte of cappuccino. Dat gezegd hebbende – het recept is eigenlijk vrij eenvoudig.

Kies een goede Ierse whisky en volg het recept. Je zal ontdekken waarom deze klassieker wordt beschouwd als een van de beste cocktails aller tijden. Perfect voor een kille avond. En het is een uitstekend drankje na het eten.

Ingrediënten

 • 1 à 2 theelepels bruine suiker (naar smaak)
 • 80 ml koffie
 • 25 ml Ierse whisky
 • 30 ml volle (slag)room

Stappenplan

Eerst wil je de mokken verwarmen. De beste manier om dit te doen: laat heet water in de mok zitten en gooi het vervolgens weg. Irish coffee wordt traditioneel geserveerd in een glazen mok en voorkomt barsten bij het inschenken. Het haalt ook de kou uit je mok en zorgt ervoor dat je drankje langer warm blijft. 

 1. Verzamel de ingrediënten.
 2. Doe de bruine suiker in een warm Irish coffee-glas, mok of ander hittebestendig glas.
 3. Voeg de koffie en Irish whiskey toe.
 4. Roer tot de suiker is opgelost.
 5. Giet de licht opgeklopte slagroom erop. Doe dit door deze langzaam over de achterkant van een lepel te gieten.
 6. Roer niet! Drink in plaats daarvan de koffie met daarbovenop de room. Genieten!

Videorecept

Bekijk de video en leer hoe een Irish Coffee te maken!

Alles over de Irish Coffee: toen en nu

Irish Coffee bestaat al een hele tijd. Maar wanneer kun je ‘m nu het beste drinken? Wat is de geschiedenis van deze koffiesoort en welke andere varianten zijn er bedacht? Hier lees je het!

Wanneer drink je ‘m?

Vaak na het dineren. Zo bewaar je het lekkerste voor het laatst. Doordat Ierse koffie cafeïne én whisky bevat is het perfect om jouw ‘after dinner dip‘ tegen te gaan. Dit kan vooral goed bevalen tijdens de feestdagen. Want dan eten we extra veel.

Het glas

Het Irish Coffee glas is een speciaal glas dat perfect is voor het drinken van deze koffiesoort. Als het die tijd van het jaar is dat je meer warme cocktails drinkt is dit het moment om te investeren in een set Ierse koffieglazen.

Je vind ze gemakkelijk bij verschillende webshops. Het heldere glas pronkt met de prachtige gelaagdheid van room en koffie. Hierdoor is het een glas dat misschien meer doet aan esthetiek dan aan functionaliteit.

De geschiedenis in een notendop

De Irish Coffee is gemaakt door chef-kok Joe Sheridan in 1942. Hij runde het restaurant op de vliegbasis Foynes buiten Limerick, Ierland. Het verhaal gaat dat een avondvlucht met een vliegboot terugkeerde naar het vliegveld na een mislukte poging om New York te bereiken tijdens een winterstorm. Sheridan verwisselde de eerste ronde Ierse koffie voor de gestrande passagiers. Een verbaasde Amerikaan vroeg: “Hey Buddy, is dit Braziliaanse koffie?” ‘Nee,’ zei Joe, ‘dat is Ierse koffie.’ 

In 1952 was een reisschrijver met de naam Stanton Delaplane een van de vele reizigers die verliefd werden op deze koffiesoort. Hij bracht het recept naar Amerika. Met name onder de aandacht van barman Jack Koeppler in het Buena Vista Café in San Francisco. Toen Koeppler probeerde de drank te maken, bleef de room zinken, dus reisde hij naar de bron om de juiste manier te leren om Irish Coffee te maken. Hij bood Joe Sheridan uiteindelijk een baan aan in zijn café, waar in de loop der jaren miljoenen Ierse koffiesoorten zijn gemaakt. Voor een echte smaak van het origineel, bestel er een in het Foynes museum in Ierland of in Buena Vista.

Tips voor een heerlijke Irish Coffee maken

 • Begin met een lekkere kop koffie. Om echt een authentieke Irish coffee te ervaren, wil je een rijke, sterke koffie. Probeer een espressomachine en hoogwaardige, versgemalen bonen. Medium tot donker gebrande koffie werkt het beste.
 • Vergeet niet het glas voor te verwarmen. Het houdt de drank warm en helpt de ingrediënten te binden. Terwijl de koffie aan het zetten is, giet je heet water in het glas en gooi het weg voordat je de koffie maakt.
 • Gebruik vers slagroom. Vermijd de onder druk staande blikjes room of slagroom, want die bederft de cocktail. Begin in plaats daarvan met een beetje zware slagroom en klop het krachtig met een garde of vork tot het licht en luchtig is.
 • Gebruik niets anders dan Ierse whisky.
 • Zorg voor suiker met een goede smaak. Met riet- of palmsuiker kun je een heerlijke Irish Coffee maken.
 • Zorg dat de koffie erg heet is.
 • Eerst koffie en suiker mengen, dan pas whisky toevoegen.
 • Zorg dat je koud slagroom hebt. Zonder écht koude slagroom wordt de Irish Coffee minder lekker. De combinatie van warm en koud zetten de smaakpupillen éxtra aan.

Wat vond jij van dit Irish Coffee recept? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie