Home / Blog / Soorten / HEMA Koffiebonen review: alle soorten koffie getest!

HEMA Koffiebonen review: alle soorten koffie getest!

HEMA koffiebonen zijn ontzettend populair in Nederland. In deze review lees je alles over de verschillende soorten HEMA koffie: welke zijn het beste voor jou?

Er is niet één soort de beste, want smaken verschillen. Het gaat erom welke koffiebonen het beste bij jouw smaakprofiel passen.

Deze week zijn ze weer in de aanbieding! 2 kilozakken voor 17 euro.

Daarom heb ik alle soorten HEMA koffie getest op smaak, zuurgraad, mondgevoel, afdronk, uiterlijk en geur. Zo kun je makkelijk bepalen welke het beste bij je passen.

Op de luxere HEMA koffie zit het label ‘Single Origin’, met de mogelijkheid om de herkomst te traceren. Alle bonen hebben het ‘Rainforest Alliance’-label. Daarover later meer.

Hieronder vind je mijn testresultaten van alle soorten HEMA koffiebonen. Alvast veel plezier met het drinken van heerlijke koffie!


HEMA koffiebonen review: de testresultaten

SoortSmaakZuurgraadMondgevoelAfdronkUiterlijkGeur
CremaMildHeel lichtVolle smaakBitterKlein, weinig olieCaramel
RegularChocoladeHeel lichtVolle smaakRomig, licht bitterWat barsten, weinig olieDonker
RwandaVol, mildLicht zuurOpvallend zachtLicht bitter, zuurtjeHeel egaal, erg licht, weinig olieNotig, zoutig
EspressoKrachtig, complexRedelijk zuurDroog op de tongBitterDonker, gemiddeld olieVerbrand, smokey
ColombiaKrachtigLicht zuurVolheid ++Romig, zuurveel olie, licht en donkerNotig, donker
Dark RoastChocolade, krachtigWeinig zuurZachtBitterHeel donker en veel olieSterk verbrand, bitter
VietnamSterkNiet zuurDroog op de tongBitterGemiddeld donker en olieBitter, smokey

Er zit een hoop variatie in het assortiment. De sterktes zoals aangegeven op de verpakkingen lopen uiteen van Crema (4) tot Vietnam (11).

Dit zegt niet heel veel over de smaak van de espresso. Gelukkig heb ik dit voor je getest door de hele bonen en de gemalen koffie te ruiken en bekijken. Daarnaast heb ik natuurlijk een espresso gezet met telkens dezelfde hoeveelheid gemalen koffie. Hiervoor gebruikte ik de Delonghi Dedica. Hieronder bespreek ik per koffiesoort de resultaten.

Te beginnen met de ‘gewone’ koffiebonen: crema, espresso dark roast, regular en espresso. Klik hier voor Single Origin review.


Crema (Sterkte 4)

Op de verpakking vermeld HEMA de bonen als: ‘Deze medium roast Arabica geeft een perfecte balans tussen aromatisch, mild en versheid met een licht zoete nasmaak. Tonen van verse citrus, caramel en noten.’

Algemene informatie

 • Herkomst: niet traceerbaar
 • Prijs: €11,- per kilo
 • Samenstelling: 100% Arabica
 • Gewicht: 1 Kilo
 • Datum branding: Ja (29/10/2022)

Uiterlijk

De Crema koffiebonen zijn redelijk klein en ze bevatten weinig olie. Weinig olie is goed voor de koffiemolen van jouw koffiemachine. Er zitten wat barsten en scheuren in de boon, en sommige verschillen van kleur. Het kleurverschil duidt op een ongelijkmatige branding.

Daarnaast zijn de bonen niet licht, maar ook niet heel donker, zoals op de foto terug te zien is. Ik verwachtte een wat lichtere koffieboon, aangezien dit de mildste variant is. In vergelijking is dit wel een van de lichtste koffiebonen.

Geur

Qua geur heeft HEMA de bonen goed beschreven: je ruikt de zoete caramel. Verder ruiken ze licht gebrand, geen verbrande bittere geur.

Smaak & zuurgraad

De smaak is vol, je proeft de romigheid van de crema en dit geeft een volle smaak in de mond. Ook is er wat zoetige caramel terug te vinden.

Qua zuurgraad proef je een heel lichte zure smaak. Ik ga ervan uit dat dit het vleugje citrus in de bonen is. Het was even zoeken hiernaar, dit had ik wat meer verwacht bij een minder sterkte koffieboon. Hou je niet van zuur in de koffie? Dan is dit een goede keuze voor een niet zo sterkte koffie.

Mondgevoel

Deze koffie geeft geen droog gevoel op de tong, juist het tegenovergestelde. De volle romige smaak is erg prettig.

Afdronk

Qua afdronk is deze toch wat bitter. Een beetje zoet, maar niet te. Van mij had de zoete smaak toch wel langer in de mond mogen blijven. Door de wat donkere roosting blijft het toch vooral een bittere boventoon.

Crema

Vol en romige smaak

 • Goedkoop
 • Caramel en vleugje citrus

Regular (Sterkte 5)

De regular bonen worden vermeld als: ‘Medium tot donker geroosterde blend. Diep, gelaagd karakter met een milde nasmaak. Tonen van caramel en hazelnoot. Een hint van chocolade en kruiden.’

Algemene informatie

 • Herkomst: niet traceerbaar
 • Prijs: €11,- per kilo
 • Samenstelling: Arabica en Robusta
 • Gewicht: 1 Kilo
 • Datum branding: Ja (15/12/2022)

Uiterlijk

De Regular HEMA koffiebonen zijn een stuk groter dan de crema. Daarnaast is de boon een beetje olie-achtig, maar zeker niet te veel. De branding is iets ongelijkmatig door de kleurverschil in de verschillende bonen. Over het algemeen is het een goede boon, maar soms vind ik wat gescheurde of kapotte koffiebonen terug. Ook deze boon is wat donker van kleur voor een lichte koffie. Donkerder dan de crema-variant, dat dan weer wel.

Geur

Deze koffieboon ruikt ergens naar een mix tussen caramel en chocolade. Dat klopt met de beschrijving en hier ben ik blij mee. Geen compleet verbrande geur!

Smaak & zuurgraad

De smaak van deze koffie komt ook overeen: een vleugje van een chocoladetaart proef je terug in de koffie. De caramel komt hier wat minder in naar voren maar de hazelnoot proef je dan wel weer terug.

Ergens ver weg is een licht zuurtje te proeven, maar hier moet je wel je best voor doen. De bonen zijn relatief donker gebrand.

Mondgevoel

Het mondgevoel van deze koffieboon is vergelijkbaar als de crema-variant. Een volle smaak en lekker romig. Voor een lichte koffie is dat erg prettig.

Afdronk

Qua afdronk is deze licht bitter, en niet droog op de tong. Je proeft echt de chocolade smaak met tonen van hazelnoot terug. Ik vind ‘m lekker!

Regular

Vleugje chocolade en caramel

 • Goedkoop
 • Licht bittere afdronk

Espresso (Sterkte 8)

HEMA vertelt zelf over de espresso bonen: ‘Een gebalanceerde blend van medium tot donker geroosterde Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse Arabica. Tonen van caramel, hazelnoot en een kleine chocolade nasmaak.’

Algemene informatie

 • Herkomst: niet traceerbaar (Afrikaans Zuid-Amerikaans)
 • Prijs: €11,- per kilo
 • Samenstelling: 100% Arabica
 • Gewicht: 1 Kilo
 • Datum branding: Ja (07/01/2023)

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Espresso (8) is erg goed. Er zijn haast geen gebroken of gescheurde koffiebonen te vinden en er zit weinig olie op. Een donkere en gelijkmatige branding: ze hebben bijna allemaal exact dezelfde kleur. Mooi!

Geur

Deze koffie ruikt verbrand, redelijk smokey. Dit is niet gek, want het zijn donker gebrande koffiebonen. En ik moet toegeven dat het ruikt als heerlijke koffie!

Smaak & zuurgraad

De smaak is lekker krachtig: wat je verwacht bij espresso bonen. Ook wat complex, want er komen toch vleugjes caramel, chocolade en wat specerijen naar boven.

De zuurgraad is redelijk zuur, maar niet te. Het hangt een beetje af van wat je lekker vind, maar deze boon is prima drinkbaar als dagelijkse bak koffie. Niet te zuur, maar toch wel aanwezig.

Mondgevoel

Deze boon heeft een droog gevoel op de tong, dit staat ook bekend als astringent. Het samentrekkende gevoel van de eiwitten zorgen ervoor dat het lijkt alsof het droog is op de tong.

Afdronk

De afdronk is redelijk bitter, wat logisch is voor donker gebrande bonen.

Espresso

Krachtige smaak met caramel en chocolade

 • Goedkoop
 • Krachtig, goed voor dagelijks sterke espresso

Espresso Dark Roast (Sterkte 10)

De espresso dark roast is volgens HEMA: ‘smaak intensiteit combineren met tonen van verse citrus’.

Algemene informatie

 • Herkomst: niet traceerbaar
 • Prijs: €11,- per kilo
 • Samenstelling: Arabica en Robusta
 • Gewicht: 1 Kilo
 • Datum branding: Ja (30/11/2022)

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Espresso Dark Roast is egaal en netjes. Weinig scheuren of breuken in de boon. Wel is deze boon erg donker gebrand en daardoor zit er redelijk wat olie op de boon. Logisch voor een donker gebrande koffieboon.

Geur

Bij deze HEMA koffiebonen ruik je een sterke, bittere geur. De geur van donker gebrande koffie laat een sterke brandgeur achter. Favoriet voor sommigen.

Smaak & zuurgraad

De smaak is erg krachtig. Hier komt weer de chocolade-smaak erg naar boven. Dit is positief, want een donker gebrande boon heeft vaak weinig echte smaak meer over. Doordat je nog een goede chocolade-toon proeft is dit voor mij een goede ‘Dark-Roast’ espresso boon.

De zuurgraad is redelijk laag, toch komt er wat zuur naar voren in het bakje koffie. Dit zal HEMA bedoeld hebben met het vleugje citrus.

Mondgevoel

Het mondgevoel is best zacht, voor een krachtige espresso-boon. Niet heel droog op de tong en daardoor een goede koffie om door de dag heen te drinken wanneer je van een sterkte espresso houd.

Afdronk

De afdronk geeft een sterk gebrande en bittere smaak. Als we het uiterlijk vergelijken met alle andere koffies van HEMA is dit ook de meest donker gebrande. Hierdoor is het logisch dat dit een bittere nasmaak heeft.

Espresso Dark Roast

Donker gebrande boon met tonen van Chocolade

 • Goedkoop
 • Erg donker, redelijk wat olie

HEMA Single Origin koffie review

De Single Origin koffiebonen van HEMA zijn kleiner verpakt (400 gram i.p.v. 1 kilo) en voorzien van het Single Origin-label. Hierbij is af te leiden waar de boon vandaan komt.

Het feit dat deze koffie kleiner verpakt is vind ik fijn. Zo blijft de aroma van de koffie goed intact. Zodra je de zak koffie openmaakt begint de koffieboon al aroma’s te verliezen. Daarom is het belangrijk dat je koffie goed bewaart.

Hieronder vind je de testresultaten van de review van Single Origin koffie Colombia, Vietnam en Rwanda.


Rwanda (Sterkte 6)

HEMA vertelt op de verpakking: ‘rond en gebalanceerde koffie met tonen van caramel en melkchocolade en een verfrissende nasmaak.’ – dat gaan we testen!

Algemene informatie

 • Herkomst: Rwanda 1000-1900m boven zeeniveau
 • Prijs: €18,75 per kilo (€7,50 per zak)
 • Samenstelling: 100% Arabica
 • Gewicht: 400 gram
 • Datum branding: Ja (23/02/2022)

Het eerste wat direct opvalt: compleet traceerbaar! Bij het scannen van de unieke QR-code achterop de verpakking vind je de complete koffiereis van jouw zakje koffiebonen terug. Mijn Rwanda koffie heeft deze reis afgelegd:

Per stop kun je precies zien wanneer jouw boon is gepeld, opgeslagen, geroosterd, verscheept, opgeslagen, gebrand, weer opgeslagen en vervolgens in het HEMA distributiecentrum terecht is gekomen.

Wist jij dat dit allemaal voorgaand aan jouw kopje gebeurt? Laat het weten in de reacties!

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Rwanda boon is heel egaal en erg netjes. Weinig scheuren en breukjes. Verder is de branding erg licht. Dit is de lichtste boon van alle HEMA koffie. Bovendien zit hier de minste olie op.

Geur

Qua geur komen er milde notige tonen naar boven. Ook een beetje zoutig als je het mij vraagt.

Smaak & zuurgraad

De smaak is erg vol en mild. Een heerlijke espresso vind ikzelf met tonen van chocolade. Dit is er zeker een die je moet proberen. De smaak van de bonen komen erg goed naar boven: waarschijnlijk door de wat lichtere branding proef je echt de caramel en chocolade.

De zuurgraad is gemiddeld: een licht zuurtje komt er wel bij kijken. Heerlijk!

Mondgevoel

Het opvallend zachte mondgevoel komt goed naar boven in deze koffiesoort. Er is weinig tot geen droog gevoel op de mond en wil eerder een romige smaak de boventoon nemen.

Afdronk

De afdronk is een beetje bitter, maar zeker niet helemaal. De caramel-achtige smaak proef je er goed doorheen en deze blijft ook een beetje hangen, samen met de melkchocolade smaak.

Rwanda

Krachtige, notige smaak

 • Meest lichte boon
 • Single Origin
 • Mijn favoriet

Colombia (Sterkte 9)

Volgens HEMA is de Colombia: ‘koffie die uitpakt met noten van donkere chocolade en een bloemige zoetheid en een nasmaak vol van kracht’.

Algemene informatie

 • Herkomst: Colombia, Antioquia in de Andes bergen
 • Prijs: €18,75 per kilo (€7,50 per zak)
 • Samenstelling: 100% Arabica
 • Gewicht: 400 gram
 • Datum branding: Ja (08/11/2022)

Uiterlijk

Deze koffiebonen hebben een lichter uiterlijk dan de donkere espresso bonen. Wel zit er een kleine variatie in kleur, wat duidt op een iets oneven branding. Deze koffie bevat ook wat meer olie.

Geur

De geur van de koffie is notig en donker. Een zware branding zorgt voor de donkere geur die wat noten laat zien.

Smaak & zuurgraad

Qua smaak is dit een krachtige smaak, net als HEMA op de verpakking beloofd. De notige smaak proef je goed terug.

Er zit weinig zuur in de bonen, maar toch proef je een licht zuurtje. Dat vind ik prettig, zo weet je dat de boon niet helemaal kapot is gebrand.

Mondgevoel

Het mondgevoel is erg vol, een van de volste uit deze lijst. Vandaar mijn ‘++’-notatie. Niet echt romig, maar het gevoel dat je een heerlijke slok koffie drinkt komt hier goed naar voren zonder een droog gevoel achter te laten.

Afdronk

De afdronk is dan weer wel wat romiger dan het mondgevoel in eerste instantie. Daarnaast proef je het zuurtje hier goed in terug.

Colombia

Krachtige, notige smaak.

 • Donker
 • Single Origin
 • Licht zuurtje, notig

Vietnam (Sterkte 11)

HEMA vermeld op de verpakking van Vietnam: ‘Donker geroosterd, een intense, volle smaak met citrus ondertonen van grapefruit en een milde zoete nasmaak.’

Algemene informatie

 • Herkomst: Vietnam, centrale hooglanden
 • Prijs: €18,75 per kilo (€7,50 per zak)
 • Samenstelling: 100% Arabica
 • Gewicht: 400 gram
 • Datum branding: Ja (20/07/2022)

Uiterlijk

Het uiterlijk van deze sterkste HEMA koffie is niet de donkerste, zit tussen de Colombia en Rwanda in. Qua olie zit deze ook precies tussen de laatstgenoemde twee in.

Geur

De geur is bitter en smokey. Logisch voor een donker gebrande boon.

Smaak & zuurgraad

Qua smaak is deze soort erg bitter. Aangezien dit de sterkste HEMA koffieboon is loopt dat mooi in lijn met mijn verwachting. Ook de zuurgraad is heel laag: je proeft ‘m haast niet. Dat komt doordat deze bonen zo heet gebrand zijn dat het zuur er helemaal uit is.

Mondgevoel

Een van de twee soorten met een droge smaak op de tong. Een samentrekkend mondgevoel door de bitterheid.

Afdronk

De afdronk is ook erg bitter, logisch voor de sterkste koffiebonen uit deze lijst!

Vietnam

Donker gebrand, de sterkste van HEMA.

 • Donker en sterk
 • Single Origin
 • Haast geen zuur, bitter

Conclusie van de HEMA koffiebonen review

Concluderend zijn er veel verschillende soorten en smaken HEMA koffiebonen. Zo zit er voor ieder smaakprofiel een perfecte soort koffieboon tussen.

De Single Origin koffiebonen zijn traceerbaar tot de koffieplantage. En dat is iets wat ik erg kan waarderen: koffie is een echt luxe product en wij hebben vaak niet door wat er aan ons kopje koffie voorafgaat.

Mijn favoriet? De Rwanda koffiebonen. Deze geven naar mijn mening het beste de smaak van de bonen weer en de aroma komt hier goed naar voren.

Mocht je jouw koffie via één van de linkjes in dit artikel bestellen ontvang ik daar een kleine vergoeding over via HEMA. Hier betaal je zelf niets extra’s voor en zo help je mij nog meer koffiebonen en koffiemachines te reviewen!

Wat vind jij van de HEMA koffie? Laat het weten in de reacties. Ik ben benieuwd of je de smaken terug kunt vinden en wat jouw lievelingskoffiebonen zijn. Bij vragen help ik je graag!

Veelgestelde vragen

Wat is Single Origin?

Single Origin staat letterlijk voor één oorsprong. De koffiebonen komen dan ook uit een land in plaats van een combinatie van meerdere landen.

Zijn er HEMA koffiebonen aanbiedingen?

Ja, er zijn regelmatig aanbiedingen zoals 2e halve prijs of afprijzingen op de bonen zelf. Houdt de website of deze pagina in de gaten voor de actuele aanbieding.

Heeft HEMA cafeïnevrije koffiebonen?

Nee, op dit moment zijn er geen cafeïnevrije koffiebonen in het assortiment van HEMA.

Plaats een reactie