Home / Blog / Weetjes / Groene koffie: helpt poeder of groene koffiebonen bij het afvallen?

Groene koffie: helpt poeder of groene koffiebonen bij het afvallen?

Wat is groene koffie?

Groene koffie is gezond en wordt veel verkocht. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarom zijn groene koffiebonen geschikt om af te vallen? En is afslank koffie gezond?

Groene koffiebonen zijn rijk aan 800 bio-actieve plantaardige stoffen. De meeste zijn antioxidanten. Onder andere hierdoor is groene koffie erg gezond.

Maar kun je gemalen groene koffiebonen kopen? En waarom wordt het als een extract verkocht?

Dat en meer lees je in dit artikel. Want wil je afvallen? Dan is dit zeker een oplossing. We kijken eerst naar wat het precies is én wat het voor je kan doen. Blijf lezen!


Wat is groene koffie?

groene koffiebonen

Groene koffiebonen zijn ongebrande koffiebonen. Koffiebonen komen van de koffiestruik, hieraan groeit de koffiebes. Deze rode vrucht is het zaad van de koffiestruik.

Tijdens het proces van koffie branden veranderd de kleur van groene koffiebonen naar bruin of zelfs licht zwart. Hoe langer de groene koffie gebrand wordt, hoe donker de kleur wordt.

Voordat we kijken naar waarom groene koffie gebruiken om af te vallen, nog een verduidelijking van wat het precies is wanneer je een extract of poeder koopt.

Extracten en poeders

Groene koffie is tegenwoordig ook te vinden als poeder of extract. Deze geconcentreerde vorm is niet helemaal gemaakt van groene koffiebonen.

Vaak is dit een mengsel van thee met allerlei extracten. Deze extracten zouden kunnen helpen om af te vallen. Het extract wordt GCA genoemd (chlorogeenzuur).

Maar de groene koffiebonen die je hierboven op het plaatje ziet staan zit niet in het extract – of slechts in minimale mate. Toch is het razend populair omdat het zal helpen bij het verliezen van gewicht. Maar werkt het echt?

Dat vertel ik je zo! Eerst de eventuele voordelen en nadelen van groene koffiebonen:

Voordelen

De voordelen van groene koffiebonen? Wetenschappenlijk is het niet direct bewezen dat ze een voordeel hebben. Wat wel een voordeel is, is dat er geen cafeïne in zit. Hierdoor kun je het zonder zorgen drinken.

Een ander voordeel is dat het behoorlijk machtige bonen zijn. Hierdoor kun je je snel vol voelen en minder trek hebben in tussendoortjes. Dit kan helpen bij afvallen, omdat je zo minder ongezond eet.

Daarnaast krijg je een energie boost door het drinken van groene koffie. Er zijn veel mensen die voor een zware sport work-out nog even hun shot drinken. Voor wat extra energie. Of dit bewezen is vind je hieronder!

Nadelen

Bij ieder voordeel hoort een nadeel. Toch is groene koffie niet zonder gevolgen, je kunt bij verkeerd gebruik of te hoge hoeveelheid last krijgen van slapeloosheid en draaierigheid.

Ons advies: drink veel water. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw vochtbalans in balans blijft.

Let daarnaast bij het kopen van poeder of extract op de ingrediëntenlijst. Het kan voorkomen dat je wordt ‘opgelicht’. Daar later meer over.


Groene koffie en afvallen: feit of fabel?

groene koffie afvallen

Velen zweren erbij: groene koffie voor afvallen. Zelfs Amerikaanse hartchirurg Dr. Oz vindt het het middel om af te vallen. Maar helpen groene koffiebonen, poeder of extract wel om overtollige kilo’s kwijt te raken?

Een koffieboon bestaat uit ongeveer 300.000 tot 400.000 cellen. Tijdens het roosteren vinden complexe chemische reacties plaats. Tijdens dit proces worden suikers en aminozuren op nieuwe manieren gecombineerd. Tijdens het roosteren worden er naar schatting 1.000 nieuwe aroma’s gevormd in elke cel.

Je kunt verwachten dat hierdoor groene koffie populair is. Koffie is immers een van de meest aromatische voedingsmiddelen en heeft aanzienlijk meer aromatische stoffen dan bijvoorbeeld wijn.

Werkt het echt?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van groene koffie. Maar een doorbrekend onderzoek, dat missen we nog.

Dr. Oz heeft in 2012 een onderzoek gedaan naar effectiviteit bij het afvallen en gebruik van groene koffie. 100 vrouwen deden mee aan het onderzoek. Het resultaat?

De vrouwen die dagelijks GCA-extract gebruiken raakten 2x zoveel gewicht kwijt als vrouwen die dit niet deden. Maar dit is een dubieus onderzoek geweest, in samenwerking met producenten. Dat onderzoek laten we maar achterwegen dus (lees meer via ScienceBasedMedicine.org).

Een eerder onderzoek uit 2011 is gekeken naar resultaten van 5 verschillende onderzoeken. Er zijn hoopvolle resultaten, maar baanbrekende conclusies waren er niet.

Het is bijvoorbeeld ook niet bewezen dat cafeïne helpt bij afvallen. Alhoewel dat voor sommigen toch echt lijkt te werken. Concluderend; het is te vroeg voor conclusies!

Is het gezond?

Ja! Groene koffie is gezond. Doordat er chlorogeenzuur, polyfenolen en antioxidanten in groene koffie zit. Deze stoffen beschermen het lichaam tegen ziektes. Polyfenen zijn actieve stoffen die oxidatie tegengaat.


Groene koffie kopen: als koffieboon of poeder?

groene koffie poeder

Wil je groene koffie kopen? Dan is er dus de keuze tussen een groene koffieboon of groene koffie poeder. Maar welke kies je?

Vorm: bonen

Online vind je ongebrande koffiebonen in overvloed. Daarnaast vind je rauwe, ongebrande ofwel groene koffiebonen ook in de koffiespeciaalzaak bij jou in de buurt.

Wat moet je met de groene koffiebonen doen?

Gewoon, koffiezetten. De rauwe bonen bevatten GCA-extract. Dit extract gaat verloren zodra de bonen worden geroosterd. Hierdoor zal je wel een rare smaakbeleving hebben – die zeker even wennen zal zijn.

Maar misschien is het niet zo simpel als je denkt. Want de goede Arabica koffiebonen kunnen hard zijn. Aan ongemalen bonen heb je niet zoveel, maar jouw bonenmaler gaat waarschijnlijk wel stuk. Ga hiervoor dus langs een lokale koffiebranderij.

Een andere optie is om groene koffiebonen in een theezakje te verpakken. Je drinkt het dan als thee.

Vorm: extract

Als extract koop je online verschillende middelen. Bijvoorbeeld groene koffie 1500, green coffee en andere supplementen.

Maar let op met extracten, want er zit vaak niet in wat je denkt.

Bij een groene koffie poeder gaat het vaak om groene thee, met enkele andere kruiden en extracten. Let dus erg goed op en lees de ingrediënten goed door, zodat je weet wat je koopt.


Veelgestelde vragen

Wat is groene koffie?

Het is een gezond middel dat kan helpen bij het afvallen, volgens verschillende experts. Eigenlijk zijn het ongebrande koffiebonen.

Waarom extract of poeder kopen?

Je kunt dit kopen omdat het lastig is de bonen te malen. Hiervoor moet je naar een branderij, want met een huis koffiemolen is dit niet te doen. Let erop dat er niet altijd op staat wat erin zit. Lees goed de ingrediëntenlijst door.

Plaats een reactie