Home / Blog / Reviews / Gaggia Classic EVO Pro Review 2024

Gaggia Classic EVO Pro Review 2024

De Gaggia Classic EVO Pro is een espressomachine die in 2023 is geïntroduceerd en een moderne update biedt van de klassieke Gaggia Classic.

Deze machine is ontworpen voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een betrouwbare espressomachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

In deze review bespreken we de kenmerken, prestaties, en mijn ervaringen van de Gaggia Classic EVO Pro.

Gaggia Classic EVO Pro Review 2024

De Gaggia Classic EVO Pro review is beoordeeld met een 8.4 uit 10. Door de uitstekende resultaten, goede prijs-kwaliteit-verhouding en beste reviews is dit een van de beste pistonmachines in 2024.

Ontwerp en Bouwkwaliteit

De Gaggia Classic EVO Pro heeft een robuust en tijdloos ontwerp dat zowel functioneel als aantrekkelijk is.

De machine is volledig gemaakt van metaal, met een gepolijste of geborstelde stalen afwerking.

Dit geeft de machine een stevige en duurzame uitstraling.

De afmetingen van de machine zijn 36 cm hoog, 20 cm breed en 24 cm diep, met een gewicht van 9,2 kg.

Dit compacte formaat maakt het gemakkelijk om de machine te plaatsen zonder al te veel ruimte in beslag te nemen.

Een van de opvallende verbeteringen in de EVO Pro is de verwijdering van alle chromen onderdelen, zowel intern als extern.

Dit is gedaan om milieuredenen en om de veiligheid te verbeteren. Dit aangezien het chromen proces gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

De groepkop en de portafilter zijn nu volledig van roestvrij staal. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en de temperatuurstabiliteit van de machine.

Eerste Gebruik en Installatie

Bij het uitpakken van de Gaggia Classic EVO Pro valt op dat de machine goed beschermd is met piepschuim, hoewel dit niet de meest milieuvriendelijke keuze is.

De machine wordt geleverd met een handleiding, een portafilter met een drukfiltermandje, een plastic tamper, een koffieschep, en twee extra filtermandjes (enkel en dubbel).

Het waterreservoir heeft een capaciteit van 2,1 liter en is eenvoudig te vullen via de bovenkant van de machine of door het reservoir uit de machine te halen.

Het installeren van de machine is vrij eenvoudig, hoewel er geen instructies zijn voor het plaatsen van de afvoerpijp van het drieweg magneetventiel.

Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers die niet bekend zijn met dit onderdeel.

Eenmaal geïnstalleerd, is het aan te raden om de machine grondig schoon te maken en een volle tank water door de machine te laten lopen om eventuele resten van de productie te verwijderen.

Koffiezetten en Temperatuurbeheer

De Gaggia Classic EVO Pro staat bekend om zijn vermogen om uitstekende espresso te zetten, mits de gebruiker bekend is met de basisprincipes van temperatuurbeheer.

Het is belangrijk om de indicatorlampjes van de machine in de gaten te houden om te voorkomen dat de koffie te zuur wordt door te lage zettemperaturen.

Een eenvoudige methode om dit te voorkomen is door de groepkop door te spoelen totdat het lampje onder de middelste knop uitgaat, waarna de koffie kan worden gemalen, gedoseerd, en getampt.

Tegen die tijd is de machine weer op temperatuur en klaar om een espresso te zetten.

De machine heeft een boiler met een capaciteit van 140 ml, wat voldoende is voor het zetten van meerdere shots achter elkaar zonder significant temperatuurverlies.

De nieuwe stalen dispersieplaat in de groepkop draagt bij aan de temperatuurstabiliteit en de duurzaamheid van de machine.

Melk opschuimen met de Gaggia Classic EVO Pro

Een van de verbeteringen in de EVO Pro is de stoompijp, die nu een traditionele tweegats tip heeft.

Dit maakt het mogelijk om goede microfoam te produceren voor cappuccino’s en lattes.

De overgang van zet- naar stoomtemperatuur duurt ongeveer 45 seconden, wat redelijk snel is voor een machine in deze prijsklasse.

Een handige truc om sneller te stomen is om de stoomlamp niet te laten aangaan, zodat het verwarmingselement continu blijft werken tijdens het stomen.

Gebruikservaring en Prestaties

De Gaggia Classic EVO Pro biedt een hands-on ervaring die veel koffieliefhebbers waarderen.

Het is geen machine waarbij je simpelweg op een knop drukt en wacht op een perfecte espresso; het vereist enige kennis en vaardigheid om het beste uit de machine te halen.

Dit maakt het proces van koffiezetten een avontuur en een ontdekkingstocht, waarbij je wordt aangemoedigd om te experimenteren met verschillende instellingen en technieken.

De machine is in staat om perfecte espresso en melkschuim te produceren, mits jouw molen, het water en de koffiebonen van goede kwaliteit zijn.

Het is een persoonlijke espressomachine die gebruikers beloont voor hun inspanningen en aandacht voor detail.

Milieuoverwegingen

Hoewel de machine zelf is ontworpen met duurzaamheid in gedachten, laat de verpakking nog te wensen over.

De uitgebreide hoeveelheid piepschuim in de doos is niet milieuvriendelijk, en Gaggia zou hier verbeteringen kunnen aanbrengen door meer recyclebare materialen te gebruiken.

Conclusie Gaggia Classic EVO Pro review

De Gaggia Classic EVO Pro is een uitstekende keuze voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare espressomachine.

De verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen, zoals de volledig stalen portafilter en groepkop, de stalen dispersieplaat, en de verbeterde stoompijp, maken deze machine een waardige opvolger van de klassieke Gaggia Classic.

Hoewel de machine enige kennis en vaardigheid vereist om het beste resultaat te behalen, biedt het een bevredigende en lonende ervaring voor degenen die bereid zijn om te leren en te experimenteren.

De Gaggia Classic EVO Pro is een machine die ontworpen is om jarenlang mee te gaan, met een focus op kwaliteit en eenvoud in onderhoud.

Met een prijs van ongeveer 475 – 500 euro bij Bol.com biedt de Gaggia Classic EVO Pro een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, vooral in vergelijking met andere machines in dezelfde prijsklasse.

Het is een machine die de tand des tijds zal doorstaan en koffieliefhebbers zal blijven verrassen met zijn prestaties en betrouwbaarheid.

Plaats een reactie