Home / Blog / Recepten / Espresso Martini maken? Hét recept voor de lekkerste Espresso Martini

Espresso Martini maken? Hét recept voor de lekkerste Espresso Martini

Espresso Martini maken recept

Een Espresso Martini is dé after-dinner cocktail. Het is een ware cafeïne-boost voor het lichaam en daarnaast onweerstaanbaar lekker. Op het terras betaal je redelijk wat voor zo’n Espresso Martini. Dus waarom niet lekker thuis in de tuin of op het balkon genieten van jouw eigen gemaakte Espresso Martini?

Hier vind je alles over de geschiedenis van deze drank, maar ook het beste Espresso Martini recept voor deze zomer. Even lekker wakker worden na het eten… zeg maar dag tegen jouw after-dinner-dip!

Waarom is Kate Moss betrokken bij de bekendheid van deze cocktail? En wanneer is de Espresso Martini ontstaan? Je vind het in dit artikel terug. Alvast veel plezier met lezen – en natuurlijk met het genieten van jouw zelfgemaakte koffie cocktail!

Het Espresso Martini recept: eenvoudig én lekker

Het Espresso Martini recept is eenvoudig, lekker en tijdloos. Met de juiste ingrediënten super eenvoudig om te toveren tot iets bijzonders. 

Allereerst, zet je koffie sterk. Welke methode je ook gebruikt, voeg iets meer koffie toe dan normaal en zorg ervoor dat het fijn gemalen is. We willen dat de espresso heet is wanneer het in de cocktail gaat om te voorkomen dat alle smaken en textuur verdampen. 

Benodigde tijd: 7 minuten

Een Espresso Martini maken doe je eenvoudig thuis zelf met de volgende stappen:

 1. Zet een hete espresso, net wat sterker dan normaal.

  Zo wordt de Espresso Martini een stuk lekkerder!

 2. Giet 30 ml in een shaker met ijs.

  Gebruik hiervoor een barmaatje om het af te meten.

 3. Voeg 30 ml koffielikeur toe en 30 ml vodka.

  Schud vervolgens goed, totdat er een frost-laag op de shaker verschijnt.

 4. Schenk alles, behalve het ijs, uit de shaker in het glas.

  Garneer met 3 koffieboontjes in het glas voor een leuk resultaat.

 5. Dien de koffie cocktail op met chocoladebonen.

  Dit voegt nog een vleugje chocoladesmaak toe, erg lekker en leuk!

Wat heb je nodig voor één cocktail?

 • Koffielikeur (30 ml)
 • Vodka (30 ml)
 • Espresso (30 ml)
 • Koffieboontjes & chocoladebonen
 • Optioneel: suikersiroop 5 ml

Veelgestelde vragen over de Espresso Martini

twee espresso martini in glas

Wat zit er precies in één glas?

Traditioneel wordt de espresso martini gemaakt met 45 ml wodka, 20 ml koffielikeur en 30 ml verse espresso, geschud met ijs en vervolgens gezeefd in een gekoeld glas. In het recept hierboven hebben we ervoor gekozen om de hoeveelheid koffielikeur te verhogen, aangezien deze minder suiker bevat (traditionele likeuren kunnen in grote hoeveelheden aanmatigend zijn), is gemaakt met koffie van hoge kwaliteit en bevat al wodka. 

Hoeveel eenheden zit er in?

Een espresso-martini gemaakt naar traditionele maatstaven is 1,5 eenheid alcohol. In dit recept hebben we de hoeveelheid likeur (25% alcohol) verhoogd, wat gelijk staat aan een laatste drankje dat gelijk is aan 1,5 eenheden. 

Hoe maak je deze koffie cocktail schuimig?

Zorg ervoor dat je koffie is gemaakt met een geconcentreerde zetmethode, zoals espresso, koffiepads of mokka, en voeg het dan toe aan de cocktailshaker terwijl het nog heet is. 

Geconcentreerde koffiezetmethoden hebben een hoger percentage gesuspendeerde vaste koffiebestanddelen in verhouding tot water, wat een meer viskeuze, olieachtige koffievloeistof betekent.

Voeg de koffie toe als deze heet is, zodat de oliën zich kunnen vermengen met de suiker in de likeur en schud dan hard om wat lucht toe te voegen. 

Hoeveel calorieën zit er in?

Er zijn ongeveer 175 calorieën in het hierboven vermelde recept voor Espresso Martini. Als je het recept zou maken met 20 ml koffielikeur en 45 ml pure wodka, zou dit resulteren in een afgewerkte drank met 155 calorieën per portie. 

De geschiedenis van de Espresso Martini

Voor het geval dat je dit nog niet wist, de Espresso Martini heeft een nogal sexy achtergrondverhaal… De legende gaat dat de Londense barman Dick Bradsell het drankje in de late jaren ’80 bedacht toen supermodel Kate Moss beroemd vroeg om een drankje dat “me wakker zou maken en ’that would f*ck me up’“.

Drie decennia later is deze retro-cocktail (geen echte martini) ideaal als opkikker of drankje na het eten. Met wodka, Kahlua en espresso shaked bijna elke barman er een, en als er koude koffie in de koelkast staat, is het ook super eenvoudig om thuis te maken.

Plaats een reactie