Home / Blog / Recepten / Espresso macchiato recept: wat is het en hoe maak je het?

Espresso macchiato recept: wat is het en hoe maak je het?

Wat is een espresso macchiato? Wat zijn de perfecte verhoudingen en met welke apparaten kun je deze koffiesoort zetten? En verschilt deze koffie iets van Caffè macchiato?

Een espresso macchiato (uitgesproken als ess-press-oh mack-e-ah-toe) is een enkele of dubbele espresso met verwarmde opgeschuimde melk, geserveerd in een klein kopje. In Italië wordt het Caffe macchiato genoemd. 

Hou je van de smaak van espresso? En daarnaast van melkschuim? In dat geval zal deze koffiesoort goed bevallen.

Samen met espresso en cappuccino vormt een macchiato de basis van de Italiaanse koffie

Waar Italianen ’s ochtends een cappuccino drinken, is een macchiato’ s middags een lekkere opkikker. En voor degenen die een cappuccino misschien te licht en melkachtig vinden, is deze koffiesoort de perfecte blend.

Wat is een espresso macchiato?

Een espresso macchiato is een espresso met daarbovenop een klodder warm opgeschuimde melk. Hierdoor smaak de espresso minder bitter en is de afdronk romig.

De naam voor deze koffie komt uit het Italiaans. Het Italiaanse woord “macchiato” betekent ‘merkteken’ of ‘vlek’. 

In dit geval is het ‘merkteken’ een klodder melk bovenop de espresso. Een verklaring voor de oorsprong van de drank is dat barista’s onderscheid moesten maken tussen gewone espresso en espresso met melk, zodat obers het verschil zien.

Ze zouden de koffie met de melk ‘markeren’, vandaar het woord ‘macchiato’. Een andere verklaringen voor de oorsprong van de naam is dat de melk een “vlek” in de espresso is.

De Portugese versie van deze espresso heet cafe pingado, wat koffie met een druppel betekent. 

In Mexico wordt het een cortado genoemd, wat verwarring kan veroorzaken omdat in andere landen cortado een grotere hoeveelheid melk bevat dan de macchiato.

Hoe maak je een espresso macchiato?

Een espresso macchiato van gemiddelde grootte heeft een 2 op 1 verhouding van espresso tot melk, terwijl een gemiddelde cappuccino 1 op 2 is en een latte 1 op 3.

Wat een macchiato onderscheidt van andere koffiedranken op basis van espresso, is de verhouding tussen melk en espresso. 

De bedoeling is dat de espresso niet wordt overspoeld door de melk, en in plaats daarvan voegt de melk toe een vleugje zoetheid die de smaken van de koffie versterkt.

Een traditionele macchiato is een shot espresso met een kleine hoeveelheid melk (1 tot 2 theelepels) die meestal wordt gestoomd tot een beetje schuim, zodat er een zichtbare markering is. 

De melk wordt vaak verwarmd tot 65 graden waardoor de vetten uitzetten en een laag van kleine belletjes ontstaan, een soort “microschuim”. Dit gebeurt meestal met een espressomachine met stoompijpje.

Als de melk boven de 65 graden wordt verhit, gaat deze karamelliseren. Dat is niet de bedoeling.

Schuim je melk op met een stoompijpje? Dan heb ik een tip: als de melkkan te warm is om vast te houden, stop je met opschuimen. Vaak een goede indicatie!

Instructiefilmpje

Bekijk het filmpje en maak de perfecte macchiato!

1. Zet de espresso

Zet de espresso met de machine die je gewend bent. Zorg ervoor dat de enkele espresso 30 ml en dubbele espresso 60 ml is. Ik zet een dubbele!

2. Schuim melk op

Nu is het tijd om de melk op te schuimen. Met een verhouding van 2 op 1 heb je maar 30 ml melkschuim nodig bij een dubbele espresso.

Ik schuim meer melk op dan nodig, omdat je met een stoompijpje lastig slechts 30 ml kan opschuimen. Vraag dus meteen wie er nog meer trek heeft in een melkspecialiteit!

3. Doe melkschuim op de espresso

Nu hebben we de espresso gezet en de melk opgeschuimd. Voeg het melkschuim toe aan de espresso. Dit kan bijvoorbeeld met een theelepeltje.

Heb je vragen? Laat het ons weten in de reacties onder dit bericht. Zo help ik je bij al je vragen!

Welke koffiemachine zet een espresso macchiato?

Er zijn verschillende koffiemachines waarmee je gemakkelijk een espresso macchiato kunt maken. Denk aan een espresso machine, maar ook aan een volautomaat.

Hieronder vind je alle verschillende apparaten waarmee deze koffiesoort te zetten is. Van cupmachine tot volautomaat met bonen.

Halfautomatische espressomachine

Een espresso machine met stoompijpje is handig om een espresso macchiato te zetten.

Eerst zet je een heerlijke espresso. Vervolgens schuim je een klein beetje melk op en doe je een toefje melkschuim bovenop de espresso.

Volautomatische koffiemachine

Ook met een bonenmachine is het mogelijk deze koffiesoort te bereiden. Bekijk op het display of in het menu van de machine of er een mogelijkheid is voor espresso macchiato.

Niet het geval? Dan leer hoe je melk opschuimt met een stoompijpje!

Melk opschuimen met melkslang kan ook, dan is vereist dat de koffie instelbaar is. Bijvoorbeeld bij de Siemens EQ.6 Plus is dit het geval.

Vaak kun je op luxere apparaten zoals de Delonghi Primadonna Soul zelf instellen hoeveel melk en koffie je wilt.

Wat natuurlijk ook kan, is een kan met melkschuim zetten. Dit kan bijvoorbeeld bij de Miele CM 5310.

Op zoek naar meer apparaten die deze koffiesoort automatisch zetten kunnen? Bekijk onze complete gids voor een goed koffiezetapparaat met bonen.

Cupmachine

Met een Dolce Gusto of Nespresso apparaat is het niet mogelijk een vooraf geprogrammeerde macchiato te zetten.

Wél is het mogelijk om met een aparte melkopschuimer de melk op te schuimen, mocht jouw Nespresso machine dit niet kunnen.

Bij een Dolce Gusto werkt het nét wat anders. Hierbij gebruik je namelijk cups met melkpoeder.

Er is geen kleine cappuccino variant, maar wel de Cortado. In principe is dit de espresso macchiato XL. Bekijk ‘m op dolce-gusto.nl.

Veelgestelde vragen

Wat is een espresso macchiato?

Een kleine, sterke koffie met een toefje warm melkschuim. Te vergelijken met een cortado, maar dan in een kleinere versie.

Plaats een reactie