Home / Blog / Reviews / Delonghi PrimaDonna Soul Review 2024

Delonghi PrimaDonna Soul Review 2024

Delonghi PrimaDonna Soul Review

De De’Longhi PrimaDonna Soul: een intelligente koffiemachine, speciaal ontworpen om het beste uit je koffiebonen te halen met Bean Adapt technologie. Lees hier alles over deze machine. Een topmachine die als testwinnaars uit de bus kwam in mijn Delonghi koffiemachine test 2024.

Testresultaten Delonghi Primadonna Soul

Eindcijfer Delonghi Primadonna Soul:9,1 (zeer goed)
Espresso:9,5
Koffie:9
Cappuccino:9
Latte Macchiato:9
Gebruiksgemak:9
Instellingen:9,5
Kwaliteit:8,5
Reiniging:9,5
Het goedkoopste bij:Bol.com

Consumentenbond

De Consumentenbond heeft de Primadonna Soul met cijfer 8,6 uit 10 beoordeeld. Dit lag aan het fijne melkschuim en de kwaliteit van de espresso. Minpunten waren de snelheid van het zetten van koffie en de lange duur van het ontkalken.

Prijsvergelijking

  • Perfect voor grote huishoudens
  • Groot melkreservoir, waterreservoir en afdruipschaal.

In de DeLonghi PrimaDonna Soul review lees je alles over het design, het gebruikersgemak, de bouwkwaliteit, de koffiesoorten en de koffiekwaliteit. Ook vertellen we je over de schoonmaak en het geluidsniveau van de PrimaDonna Soul.


Delonghi PrimaDonna Soul review: oneindige variatie aan koffie!

De PrimaDonna Soul scoort maarliefst een 9,3 uit 10. Een cijfer wat geheel verdient is! Dit heeft ze te danken aan de goede kwaliteit en ontelbare opties.

Op het mooie display van de PrimaDonna Soul zijn maarliefst 21 opties aan drankjes te kiezen. Koffiespecialiteiten, melkspecialiteiten, heet water en koffiekannen. Jaja, het kan allemaal!

Naast deze vele opties kan je tot 6 nieuwe dranken creëren. Dit doe je door de hoeveelheid, het aroma en de volgorde van dranken aan te passen. Ook pas je gemakkelijk de koffiespecialiteit aan naar jouw wensen met de App!


Bean Adapt Technology: unleash the soul of your coffee beans

De Bean Adapt Technology is een nieuwe technologie van De’Longhi waarbij de boon perfect wordt gemalen afhankelijk van het type koffieboon. Zo haal je de beste smaak uit alle koffiebonen! Er is wel een nadeel, want je moet de maalgraad zelf nog even instellen. Dat kan ook via de app.

Elke koffieboon heeft zijn eigen aroma en smaak beleving. Om deze volledig tot uiting te laten komen moet elke koffieboon anders behandeld worden.

De Bean Adapt Technology zorgt voor een aangepaste maalgraad, dosering en infusietemperatuur afhankelijk van de soort boon. Dit zorgt voor een perfecte koffie-extractie met behoud van de specifieke aroma’s.

Dit doe je eenvoudig via de Coffee Link app. Het vergt 3 simpele stappen:

  1. Kies de koffieblend van jouw boon.
  2. Selecteer de juiste koffiebranding.
  3. Geef het een naam en eventueel een plaatje.
Bean Adapt Technology app bediening

Wil je een keer andere bonen? Dat kan! Dit stel je elke keer op dezelfde manier in. Je kan dus ook oneindig veel koffiebonen testen.


Design

Delonghi Primadonna Soul Review Design

De DeLonghi PrimaDonna Soul is een mooie zwart met RVS gekleurde koffiemachine met een luxe uitstraling. Het eerste wat opvalt is het display aan de voorkant. Hiermee kies je uit 21 dranken!

DeLonghi PrimaDonna Soul bediening

Qua formaat is het niet de kleinste, maar ook niet de grootste. Met de lekbak is de totale diepte 48 cm. Zorg er dus voor dat dit op jouw aanrecht past. Hij is 39 cm hoog en 26,2 cm breed met een gewicht van 13 kg.

Onder het display zit de koffie uitloop die naar boven en beneden geschoven kan worden. Deze schuif je naar beneden voor een espresso om spetters te voorkomen. Je schuift hem naar boven bij het zetten van een latte macchiato of kan koffie.

Het melkreservoir aan de linkerkant (van voren) heeft een inhoud van 0,5 liter. Aan de bovenkant van het reservoir schakel je van veel, weinig tot veel schuim. Per melkspecialiteit wordt aangegeven op welke stand het wijzertje moet staan.

Melkreservoir foto wijzertjes Clean Functie

Het melkreservoir heeft een klepje aan de bovenkant waar je makkelijk extra melk in kan schenken. Ook is het afneembaar, zo kan je de resterende melk gewoon met reservoir en al in de koelkast zetten.

Het waterreservoir bevind zich aan de rechterkant van voren. Aan de rechterzijkant vind je een handgreep waarmee je het waterreservoir uit de koffiemachine kan halen om deze te vullen. Groot voordeel is het grote volume van het waterreservoir, namelijk 2,2 liter!

Groot waterreservoir 2,2 Liter

De lekbak vind je uiteraard aan de voorkant onder de uitlaat. Hieraan zit het koffiedikbakje vast. Je schuift de lekbak er makkelijk uit om ze beide te legen. De rode drijvende indicator geeft aan als de lekbak geleegd moet worden.

Lekbak koffiedikbak Primadonna Soul

Bovenop de PrimaDonna is er plek om 2 kopjes te verwarmen op het kopjesblad. Achter het kopjesblad zit een zwart klepje, hier kan je voorgemalen koffie in doen. Handig bijvoorbeeld als iemand, maar niet iedereen, caffeïnevrije koffie drinkt. En er zit al een handig maatschepje in!

bonenreservoir en gemalen koffie reservoir

Achter het klepje zit het bonenreservoir met inhoud van 500 gram. Deze is hermetisch afgeslote, zo blijven de bonen lekker vers en kan je genieten van de unieke aroma’s van jouw koffieboon.

Bediening

En dan de bediening. Dit gaat via het display of de Coffee Link app. De De’Longhi PrimaDonna Soul kan alleen via de power knop op de machine zelf aan.

Bediening via Coffee Link app Delonghi Primadonna Soul

De app gebruik je vervolgens voor instellingen, koffiekeuzes en personalisaties. Dit kan uiteraard ook via het display, het is maar net wat de voorkeur heeft.

Je kiest makkelijk uit de voorgeprogrammeerde dranken door erop te drukken op het display of in de app. Vervolgens kan je hem naar jouw smaak aanpassen door op het plusje (display) of het pijltje omhoog (app) te drukken voor het bereiden.

De sterkte, hoeveelheid koffie en melk kunnen aangepast worden. Wanneer je kiest voor app bediening zie je de beschrijving van de koffiespecialiteit, de standaard hoeveelheden melk en koffie en tips voor het zetten ervan.

Er zijn een aantal functies die alleen instelbaar zijn via de app. Zo kan je de koffiebonen alleen via de app ’toevoegen’ voor de perfecte bereiding. Ook eigen dranken maak je enkel via de app.

Dat doe je zo:

  1. Creëer nieuwe drank of pas een bestaande aan.
  2. Kies kopgrootte.
  3. Kies ingrediënten en kwantiteit (koffie, melk).
  4. Geef je koffie een naam en kies een icoon.
Drank Creeëren Coffee Link App

Schoonmaak en onderhoud

Laten we beginnen met het makkelijke werk. De DeLonghi PrimaDonna Soul spoelt zichzelf door wanneer hij aangezet word en als er koffie is gezet. Het melkreservoir, koffiedikbakje, trechter voor gemalen koffie, lekbakje met rooster en de mondstukken van de koffieuitloop moeten regelmatig gereinigd worden. Al deze onderdelen kunnen in de vaatwasser!

Het koffiedikbakje moet minimaal om de 72 uur geleegd worden, dit zal de machine ook aangeven. Doe je dit niet wanneer je de melding krijgt? Dan kan je geen koffie zetten. Bij de machine krijg je een speciale kwast om je te helpen bij het legen van de koffiedikbak.

De binnenkant van de De’Longhi PrimaDonna Soul moet af en toe schoongemaakt worden. Controleer elke maand of dit nodig is door de lekbak te verwijderen en in de machine te kijken. Koffieresten verwijder je weer met de meegeleverde kwast en eventueel met de stofzuiger.

Ook de zetgroep moet ongeveer 1 keer per maand gereinigd worden. Zorg bij reiniging altijd dat de koffiemachine uit staat. Verwijder de zetgroep, deze vind je achter het waterreservoir.

Onderhoud Schoonmaak De'Longhi PrimaDonna Soul ECAM 610.75.MB

Je maakt de zetgroep schoon door deze circa 5 minuten onder water te dompelen en goed af te spoelen. Gebruik geen schoonmaakmiddel!

Ontkalken is nodig wanneer de machine dit aangeeft. Druk op oke of stel uit en zet de ontkalking aan op een ander moment via het menu. Het is aangeraden om een ontkalker van De’Longhi te gebruiken.

Het is aan te raden een waterfilter in het waterreservoir te plaatsten. Deze vervang je om de 2 maanden.

De buitenkant maak je regelmatig schoon met een vochtig doekje. Gebruik geen harde schoonmaakmiddelen.


Test koffiekwaliteit en geluidsniveau

We hebben je al veel verteld over de mooie De’Longhi PrimaDonna Soul. Maar we zijn nog niet klaar. Om de test compleet te maken hebben we het geluidsniveau zelf getest. We vertellen je verder over de bouwkwaliteit en natuurlijk… de koffie!


Geluidsniveau

DeLonghi PrimaDonna Soul test geluidsniveau

Een koffiemachine maakt natuurlijk geluid. Een volautomatische koffiemachine heeft namelijk een hoop taken. Tijdens verschillende handelingen verschilt ook het geluidsniveau.

Om het geluid te testen hebben we de verschillende processen gemeten met een decibelmeter op 1 meter afstand van de koffiemachine.

Dit hebben we gedaan tijdens het malen van de bonen, tijdens het zetten van de koffie en het opschuimen en schenken van de melk.

De resultaten vind je hieronder in de tabel.

Bonen malenKoffie zettenMelkschuim
68 dB50 dB55 dB

De De’Longhi PrimaDonna Soul is een relatief stille koffiemachine. Ook de automatische reiniging is niet heel storend. Het duurt enkel 13 korte seconden en het geluidsniveau varieert tussen de 53 en 60 dB.


Bouwkwaliteit

De De’Longhi PrimaDonna Soul heeft een goede bouwkwaliteit. De behuizing bestaat uit gehard plastic en RVS. De machine zit stevig in elkaar en alle onderdelen sluiten mooi op elkaar aan.

De onderdelen en accessoires zijn van zeer goede kwaliteit. Veel onderdelen zijn uitneembaar. Hierdoor kan je de PrimaDonna goed schoonmaken en dat bevordert de levensduur.

Het voorkantje van de uitloop is magnetisch. Een klein maar mooi en luxueus detail!


Koffiekwaliteit

Hoe zit het met de koffiekwaliteit van de DeLonghi PrimaDonna Soul? Deze machine kan veel verschillende soorten koffie bereiden. Er zijn meer dan 13 koffiesoorten voorgeprogrammeerd. Daarbuiten kan je deze personaliseren of een geheel eigen koffiespecialiteit creëren!

test koffiekwaliteit en soorten

We hebben ze uiteraard allemaal geproefd. En geloof het of niet, ze smaken echt allemaal verschillend. De zeer gespecialiseerde machine zorgt voor verschillende extracties van de koffie, verschillende verhoudingen en dus echt allemaal verschillende drankjes. En zelfs de warme melk is heerlijk!

We beschrijven de belangrijkste koffiespecialiteiten hieronder:

Espresso vs Espresso Soul

In de voorgeprogrammeerde dranken staan zowel de traditionele Italiaanse Espresso als de Espresso Soul. Wij waren erg benieuwd naar het verschil!

De (normale) Espresso is gemaakt volgens het authentieke Italiaanse recept en dat proef je. De PrimaDonna Soul zet een sterk en geconcentreerde espresso van 40 ml. Daar wordt je wel wakker van!

De Espresso Soul is de kenmerkende koffie van de DeLonghi PrimaDonna Soul. De koffie draagt tenslotte niet voor niks deze naam. Je proeft zeker het verschil tussen de twee espresso’s.

De Espresso Soul is gemaakt volgens het recept van koffie experts. Deze perfectioneert de extractie. Dit resulteert in een zachte espresso met een volle, ronde smaak. Ook zit er een verschil in het volume. De Soul is 60 ipv 40 ml.

Tot slot is het verschil terug te zien in de cremalaag. De cremalaag van de Espresso Soul is wat lichter qua kleur ten opzichte van de normale espresso.

Koffie

De’Longhi beschrijft de koffie als ‘de internationale versie van de Italiaanse espresso: lichter, met een evenwichtige smaak en een dun laagje crème’. Een goede beschrijving!

Je krijgt een relatief grote kop koffie van 180 ml met een mooi aroma. Inderdaad wat lichter dan de espresso. Liever een grote maar sterkere kop koffie? Dan kies je simpelweg de Espresso Doppio, letterlijk een dubbele espresso.

Cappuccino

De cappuccino smaakt net als bij een goede koffietent. De verhouding is 17 seconden melk met een iets grotere espresso shot van 65 ml. Zo komt de koffiesmaak goed naar voren. Geen slappe cappuccino dus.

Latte Macchiato

Een Latte Macchiato kan heel lekker zijn met de juiste melkschuim en temperatuur. En Dat zit bij de PrimaDonna Soul wel goed!

Bij de bereiding wordt eerst 220 ml melk opgeschuimd en geschonken. Vervolgens komt er een shot espresso van 60 ml bij.

Het melkreservoir zorgt voor een heerlijke dikke, romige schuim. Benieuwd naar welke melk je het beste kan gebruiken? Lees welke melk voor cappuccino.


PrimaDonna Soul serienummers

De DeLonghi PrimaDonna Soul is te vinden onder verschillende serienummers. Geen zorgen, het zijn allemaal dezelfde koffiemachine!

Zo heb je de DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM 610.75.MB, ECAM 610.74.MB en de ECAM 610.55.SB.


De’Longhi PrimaDonna Soul ECAM 610.75.MB review: de conclusie

De'Longhi PrimaDonna Soul ECAM 610.75.MB review: de conclusie

De DeLonghi PrimaDonna Soul is een absolute aanrader! Ze scoort maarliefst 9,3 van de totale 10. Een uitstekende score. Deze volautomatische koffiemachine heeft vrijwel alles wat je van een koffiemachine kan verwachten.

Oneindige koffiespecialiteiten, geheel aan te passen naar eigen smaak en volledige respect voor jouw favoriete koffiebonen en de unieke aroma’s!

Bedienbaar via de app voor extra gemak maar ook extra informatie. Zo vind je instructies, tips, handleidingen en meer in de app.

En om het af te maken heeft de PrimaDonna Soul een groot water-, melk- én bonenreservoir! Zo zet je zonder zorgen veel koffie. Ook handig voor op kantoor bijvoorbeeld.

Te laat opgestaan? Dan neem je jouw DeLonghi koffiebeker to go gewoon mee. Wat wil je nog meer?

Bekijk hieronder welke aanbieder de beste deal heeft, stop hem in je winkelmandje en geniet morgen van jouw prachtige DeLonghi PrimaDonna Soul!


Hoe duur is de DeLonghi PrimaDonna Soul?

De prijs van de DeLonghi PrimaDonna Soul kan variëren. Controleer hier de actuele prijzen.

Waar is de DeLonghi PrimaDonna Soul te koop?

Deze mooie volautomatische koffiemachine is bij verschillende (web)winkels verkrijgbaar. Bekijk hier het aanbod en actuele prijs!

Is de DeLonghi PrimaDonna Soul geschikt voor op kantoor?

De PrimaDonna Soul is een uitstekende volautomatische koffiemachine voor MK bedrijven!

Plaats een reactie