DeLonghi La Specialista EC 9335.M Review (2020)

DeLonghi La Specialista EC 9335.M

De’Longhi La Specialista EC 9335 kopen? Deze nieuwe halfautomatische espressomachine is sinds begin 2020 in Nederland verkrijgbaar. In dit artikel vind je de review van de La Specialista. Door De’Longhi gepresenteerd als de eerste semi-professionele espressomachine in hun lijn.

Dat is eigenlijk niet helemaal waar. Integendeel, ik denk dat het perfect is voor elke beginner die niet diep in de espresso ‘wetenschap’ wil duiken, maar toch de controle wil hebben. Het proces dat volledig geautomatiseerde koffiemachines zelden geven.

Bekijk hieronder de review van de DeLonghi La Specialista. Alvast veel plezier met koffie drinken!


DeLonghi La Specialista review

Wat je moet weten over Delonghi La Specialista, is dat het in feite een bekende De’Longhi Dedica Deluxe-espressomachine is plus een Delonghi KG520-molen. Dit dan gecombineerd in een fraaie, op Breville lijkende body. Hieronder een foto waarin we dit een stukje eenvoudiger verwoorden:

DeLonghi La Specialista

Burr Grinder met een automatische tamper

Het linkerdeel van deze machine is een koffiemolen. Het is een degelijke molen met echte Burr set, die precies hetzelfde is als gebruikt in de standalone KG520 en KG521 molens van DeLonghi. Deze pistonmachine heeft talloze instellingen voor het maalniveau, waarbij de fijnste fijn genoeg is voor een lekkere espresso.

Het feit dat de molen in de body is geïntegreerd, betekent niet dat dat proces is geautomatiseerd. Je moet de houder onder de molen plaatsen, deze vullen met gemalen koffie (ja, je kunt rechtstreeks in de filtermand malen) en vervolgens de houder naar rechts verplaatsen.

De nieuwe functie is een geïntegreerde automatische tamper met drukbegrenzer. Met DeLonghi EC9335 hoef je geen koffie handmatig in het filter te stampen. Gebruik de arm aan de linkerkant van de machine terwijl de filterhouder onder de molen staat. Deze arm duwt de cilinder naar beneden, die de koffie zal aanstampen.

Het maakt niet uit hoeveel kracht je gebruikt, de geïntegreerde tamper beperkt de stampkracht tot ca. 19-20 kg. Dit wordt beschouwd als een ideale waarde voor het zetten van espresso. Omdat de houder is bevestigd, krijg je ook een ideale hoek van 90 graden.

De espressomachine

la specialista

Zoals hierboven al vermeld, lijkt “het koffiegedeelte” erg op Delonghi Dedica Deluxe. De belangrijkste punten kort op een rij:

 • Automatische doseerfuncties met thermoblock als verwarmingselement. Dit is niet perfect voor een professionele machine (aangezien de temperatuur niet stabiel genoeg is tijdens het zetten). Het is echter de beste optie voor een thuisgebruiker, omdat:
  • Het kan een grotere hoeveelheid warm water en stoom geven (terwijl de ketel altijd beperkt is door zijn capaciteit). Met andere woorden, op ketels gebaseerde machines zijn ontworpen om slechts één of dubbele espresso te zetten met de juiste temperatuur. Met thermoblock kun je een grote kop café crema van 150 ml zetten.
  • Het is sneller. Het duurt slechts 30-40 seconden om op te warmen nadat je het hebt ingeschakeld.
 • Je kunt temperatuurinstellingen regelen (drie opties: normaal, een beetje warmer en een beetje kouder)
 • De automaat heeft een geheugen voor drankvolumes. Dat betekent dat wanneer je espresso-recept selecteert op de draaiknop, de machine automatisch stopt wanneer er 40 ml in je kopje zit.
 • In tegenstelling tot Delonghi Dedica heeft La Specialista een onafhankelijk verwarmingselement voor het opschuimen van melk. Hierdoor is het gemakkelijker om meerdere cappuccino’s achter elkaar te zetten.

Andere minder belangrijke functies

 • De manometer.
 • Stevige metalen body in Breville-stijl.
 • Tweede uitschuifbare bekerhouder voor kleine espresso kopjes (om spatten te voorkomen).
 • Een groot oppervlak van de kopjesverwarmingsplaat bovenop de machine.

Algemene conclusie van de review

We kennen nu de verkoopprijs in Nederland, namelijk € 799,-. Voor alle duidelijkheid: de Sage Barista Express heeft een lager voorgesteld prijskaartje (€ 599,-). Het is een belangrijke concurrent voor de La Specialista. Een verrassing, want op andere markten stelt Delonghi de vergelijkbare prijs vast. Dit betekent dat ik voor Nederlandse klanten liever zou aanraden om voor Barista Express te kiezen (lees mijn vergelijking van deze twee modellen hieronder). Tenzij Delonghi de prijs verlaagt (en dit binnen 2-3 maanden zoals bij elk nieuw model).

Het belangrijkste kenmerk is de nieuwe geïntegreerde warmwateruitlaat, waarmee semi-automatische recepten voor de ‘juiste americano’ en bijvoorbeeld thee kunnen worden gemaakt. De machine is niet alleen gericht op espresso. En maakt het mogelijk om bijna alle soorten warme dranken te maken.

Wat ik niet leuk vind, is de marketing. Het is niet eens een semi-professionele machine. Het is een perfecte uitrusting voor een ervaren amateur voor thuisgebruik, maar niet meer. Bovendien, aangezien het een gecombineerd apparaat is (molen + espressomaker in één body), zal het moeilijk zijn om te upgraden als je bijvoorbeeld besluit om een meer professionele molen te kopen.


Veelgestelde vragen

Hoe duur is de DeLonghi La Specialista?

Hij is nu te koop bij Coolblue voor € 799,-

Wat is nieuw aan de La Specialista?

Er zitten verschillende nieuwe functies op. Bekijk ze hier.

Plaats een reactie

Top