Home / Blog / Reviews / Delonghi Dedica EC685 Review 2024

Delonghi Dedica EC685 Review 2024

Delonghi Dedica EC685 review met Nigel

De Delonghi Dedica EC685 kost nog geen 200 euro. In mijn review en test van deze pistonmachine kom je erachter of dit de juiste keuze voor jou is.

Een espresso apparaat van deze prijsklasse: komt dat wel goed? Moet je niet meer investeren?

Een koffiezetapparaat met bonen kost al snel meer dan 400 euro, maar bij espresso machines is dat niet het geval.

Dat komt omdat apparaten in deze prijsklasse, zoals de Delonghi EC685, geen koffiemolen hebben. Deze moet je er dus nog los bij kopen, wat de prijs van de machine drukt. Terwijl een losse molen tussen de 20 en 300 euro kost.

De Delonghi Dedica is een topklasse espresso machine voor beginners. Wanneer je weinig ervaring hebt met het zetten van een espresso via een espressomachine is dit de beste keuze.

Benieuwd wat deze barista koffiemachine allemaal kan? Lees dan zeker verder in deze Delonghi Dedica review!


DeLonghi Dedica EC685

Perfecte espresso in de instapklasse

 • Past in iedere keuken
 • Goedkoop
 • Goede kwaliteit espresso en melkschuim

Delonghi Dedica EC685: specificaties, modellen en functies

De Delonghi Dedica Style is de populairste keuze om goede espresso mee te zetten voor beginners. Het is een fijne, kleine pistonmachine waardoor hij overal zal passen.

Serienummers, kleuren en verschil met EC785 & EC885

Delonghi koffiemachines hebben over het algemeen uiteenlopende serienummers. Bij dit model is het simpel: ‘EC685’ is het model, gevolgd door de kleur aangegeven met een letter.

Delonghi Dedica EC685.M op tafel

Degene die ik test is de De’Longhi Dedica EC685.M, de zilveren en meest populaire variant, verder zijn er:

Verder zijn er nog andere versies van deze Delonghi Dedica EC- uitvoering:

 • Delonghi Dedica Arte EC785: een “nieuw” model: er worden enkel twee extra accessoires toegevoegd: een tamper en melkkan. Voor de rest verschillen de EC685 en EC785 niet.
 • Dedica EC885 vs EC685 (en EC785): de 685 en 785 hebben een automatisch stoompijpje, terwijl de EC885 een handmatig stoompijpje heeft (meer werk, vereist ervaring).
Specificaties
Kenmerken
NaamDelonghi Dedica EC685
Ingebouwde koffiemolenNee
Soorten koffieESE-pads, gemalen koffie
2 espresso tegelijkJa
Inhoud waterreservoir1 liter
Uitneembaar waterresservoirJa
WaterfilterNee
MelkopschuimmethodeAutomatisch stoompijpje
Warm water functieJa
Pompdruk15 Bar
VerwarmingsmethodeThermoblock
Afmetingen (HxBxD)30,5 x 15 x 33 cm
MateriaalRoestvrijstaal
Gewicht4,2 kg

De functies en specificaties

De Delonghi Dedica heeft een waterreservoir van 1 liter. Dit is genoeg voor dagelijks gebruik tot 5-6 kopjes koffie per dag. Een kleiner reservoir is vaak beter, want dan gebruik je verser water dan bij een groot reservoir.

15 bar pompdruk lijkt heel wat: een professionele espressomachine? Nee, niet echt.

Voor het zetten van een goede espresso heb je 9 bar druk nodig. 15 bar is wat de machine in theorie kan, niet wat er gebruikt wordt bij het zetten van een espresso.

Daarnaast wordt de druk nagebootst in de dubbelwandige filterdrager bij het zetten van de koffie in plaats van dat de druk gelijkmatig wordt opgebouwd.

Staar je dus niet blind op de pompdruk van een piston koffiemachine!

Het is een perfect apparaat voor beginners. Met de Delonghi Dedica zet je een heerlijke espresso, cappuccino of latte naar jouw wensen. Ook kun je twee espresso’s tegelijk zetten.

Het stoompijpje is handig, want enkel door de schuif op “cappuccino” te zetten en vervolgens het stoompijpje aan te zetten schuimt de automatische stoompijp de melk op.

Delonghi Dedica stoompijpje cappuccino

Met het thermoblock verwarmingssysteem is de machine snel op temperatuur: binnen 22 seconden na opstarten zet je een espresso.

De temperatuurinstelling is in 3 niveau’s in te stellen. Ook is de hoeveelheid water – in milliliter – in te stellen, dit is een groot voordeel want zo drink je de hoeveelheid koffie die je zelf wilt in plaats van een ’te kleine’ espresso.

Vaak is de waterhoeveelheid in trappen in te stellen, maar dat heeft De’Longhi hier slim aangepakt door het per milliliter in te stellen.

Is de meegeleverde tamper goed?

Bij deze Dedica zit een tamper meegeleverd. Nou, een plastic tamper met aan het uiteinde een schepje:

Meegeleverde tamper plastic Delonghi Dedica met Nigel

Zoals je op de foto kunt zien is deze erg buigbaar. Aangezien de koffie met 15 kg kracht moet worden aangestampt, is dit niet heel handig.

Daarom kun je een De’Longhi tamper los erbij kopen. Mijn advies: doe dat, want de meegeleverde is niet echt een goede tamper.

Meegeleverde tamper vs. Delonghi Tamper

Ook een melkkan en uitklopbak ontbreken in de doos van de Dedica. Een aantal tools die er dus nog los bijbesteld moeten worden.

Delonghi Dedica met Delonghi melkkan, uitklopbak en tamper

Dit zal het gebruiksgemak van de machine vergroten, want zo schuim je gemakkelijk de melk op in de kan en ledig je de koffiepuck in de uitklopbak.


Delonghi Dedica EC685 instellen: mijn ervaringen + instellingen

Het instellen van de Delonghi Dedica EC685 is enorm eenvoudig. Er zijn hoofdzakelijk twee instellingen: waterhoeveelheid en watertemperatuur.

Wel kost het wat meer werk om een espresso te zetten met de Delonghi Dedica EC685 dan met bijvoorbeeld een koffiezetapparaat.

Eerst maal je de koffiebonen in een koffiemolen. Deze is niet meegeleverd en schaf je zelf aan. Vaak is deze duurder dan de espresso machine zelf.

Heb je nog geen koffiemolen? Dan raad ik je de Graef CM800 aan: de beste voor beginners en niet enorm duur.

Delonghi Dedica en Graef CM800 met Nigel

Het zal in het begin even zoeken zijn naar de juiste maalgraad instellingen op de koffiemolen. Maar dat is niet anders bij een volautomaat. Daar moet je nog véél meer instellen!

Denk aan hoeveelheid gemalen koffie, hoeveelheid water, maalgraad en koffietemperatuur. Bij deze Dedica is het instellen eenvoudiger. Ik leg het je uit!

Watertemperatuur instellen

Stel de watertemperatuur in door het stoom-knopje op de voorkant van de Delonghi Dedica 10 seconden ingedrukt te houden. De lampjes gaan knipperen, druk nu op de toets voor één espresso voor het instellen van de temperatuur.

Zoals eerder vermeld zijn er drie instellingen voor de watertemperatuur. Deze worden aangegeven door de drie lampjes.

Standaard instelling watertemperatuur Delonghi Dedica

De 3 standen zijn: te koud, direct drinkbaar en relatief heet. Hierbij is de eerste instelling dus écht te koud voor een goede espresso, de tweede is ook direct drinkbaar en niet optimaal, de laatste optie is het beste.

Standaard staat de temperatuur ingesteld op de tweede trap, dus het is slim om dit direct aan te passen. Druk dus op de stoom-knop om de temperatuur naar 3 in te stellen.

Waterhoeveelheid instellen

De waterhoeveelheid instellen is enorm eenvoudig. Zet een espresso zoals je altijd doet, alleen in plaats van het knopje in te drukken en los te laten, ingedrukt houden.

De machine zet koffie zoveel totdat je het knopje loslaat. Daarna slaat de machine jouw gekozen hoeveelheid water op voor de volgende keer.

Dit kan voor zowel één als twee espresso’s ingesteld worden.

Let er op dat de waterhoeveelheid invloed heeft op de smaak van jouw koffie. Wanneer er te veel heet water door de gemalen koffie wordt geperst, zal de koffie verbranden.

Hierdoor kan de espresso bitter worden. Let dus goed op de hoeveelheid gemalen koffie, kracht bij het aanstampen en ook de hoeveelheid water. Niet té veel, oke?


Kwaliteit espresso en melkschuim test bij Delonghi Dedica

De Delonghi Dedica is de beste voor iedereen die wilt beginnen met koffie zetten met een pistonmachine. Hieronder test ik de kwaliteit van de espresso en het melkschuim.

Espresso kwaliteit

Een espresso zetten is niet moeilijk en het resultaat is goed.

Espresso zetten Delonghi Dedica

Zeker voor een machine in deze prijsklasse onder de 200 euro is de cremalaag goed en de temperatuur kan heter, maar het valt niet tegen.

Crema Delonghi Dedica EC685 espresso

Tijdens het proces van koffie zetten zal de machine wat aan temperatuur verliezen.

Wanneer de koffie in het kopje valt, wanneer het water door de leidingen loopt etc.

Dit kun je verminderen door het kopje voor te verwarmen met de warmhoudplaat op de machine. Deze wordt écht goed warm, dus het helpt zeker om kopjes erop te plaatsen.

Kopjeswarmer De'Longhi Dedica

Om de mogelijkheid van afkoelen te beperken is het slim een beetje heet water vooraf in het kopje te doen. Gooi het vervolgens weer weg vlak voordat je de espresso zet.

Troubleshooting

Een goede espresso zetten, daarbij komt een hoop meer kijken.

Het ligt eraan welke koffiemolen je gebruikt, hoe de koffie is gemalen (welke maalgraad) en met welke druk de gemalen koffie is aangestampt.

Doe je dit consistent met dezelfde instellingen, dan geniet je telkens weer van een heerlijke espresso.

Lukt het niet om het precies hetzelfde te doen, of doe je express net een maalgraadje fijner of iets harder aanstampen? Dan zal de koffie net wat anders smaken.

Krijg je helemaal geen lekkere espresso uit de Delonghi Dedica?

Dat ligt niet aan de machine. Speel met de maalgraad, hoeveelheid koffie en waterhoeveelheid.

Heb je een koffiemolen met 40 maalstanden en kies je bijvoorbeeld maalstand 1? Dan is de koffie veel te fijn gemalen.

Zo zijn er veel factoren waar het aan kan liggen als er bv. geen crema op de espresso zit.

Lukt het echt niet? Laat hieronder een reactie achter en ik probeer je te helpen.

Melkschuim kwaliteit

Melkschuim maken met de Delonghi Dedica is enorm simpel. Doe melk in de melkkan, zet de stoompijp op stand “cappuccino” en klik op de knop voor ‘stoom’.

Wel moet de ketel nog opwarmen. Voor melkschuim is de perfecte temperatuur zo’n 110-120 graden, terwijl dit bij koffie 94 graden is.

Wanneer je op de knop voor stoom klikt zal de machine gaan opwarmen. Zodra het lampje stopt met knipperen is de machine warm.

Doe nu de stoompijp in de melkkan die je tijdens het opwarmen hebt gevuld met melk. Zorg ervoor dat het zwarte mondstuk in de melk zit en niet erboven!

Aan de zijkant van de Delonghi EC685 zit een draaiknop. Draai deze nu naar ‘stoom’ en de melkschuim wordt gemaakt.

Delonghi EC685 daaiknop melkschuim

Zodra jouw melkkan warm is is de melkschuim goed. Er bestaan ook melkkannen met temperatuurmeter, maar het trucje is: zodra de melkkan heet wordt is het melkschuim klaar.

Melk schuimen De'Longhi Dedica

Vervolgens spoel of flush je de stoompijp door deze kort door te spoelen. Maak vervolgens de stoompijp schoon met een droge doek en je bent klaar.

Stoompijpje schoonmaken flushen

Eerst melkschuim, dan espresso

Voor een cappuccino of latte maak je eerst melkschuim, daarna de een espresso.

Net vertelde ik dat een espresso perfect gezet wordt bij 94 graden en melkschuim bij een veel hogere temperatuur.

De ketel is dus na het maken van melkschuim nog té warm. Hiervoor moet deze afkoelen, alleen dan wordt het melkschuim koud.

We moeten het proces dus versnellen, daarvoor is ook een trucje.

Zodra je klaar bent met het stoompijpje schoonmaken laat je de machine een paar seconden doorlopen zonder dat de portafilter erin zit. Let op: zet er een bak onder!

Doe dit tot dat er geen stoom meer uit de machine komt. Hierdoor koelt de machine veel sneller af.

Wacht nog een aantal seconden (ongeveer 30), net genoeg om de portafilter te vullen met versgemalen koffie en in de houder te steken.

Zet een espresso en jouw zelfgemaakte cappuccino als echte barista is klaar!

Cappuccino zetten Delonghi EC685

Delonghi Dedica schoonmaken: eenvoudig, maar noodzakelijk

Schoonmaak is een belangrijk onderdeel bij het gebruik van een espressomachine. De Delonghi Dedica schoonmaken (en schoon houden) is eenvoudig.

Ontkalken

Delonghi Dedica ontkalken ecodecalk mini

Meegeleverd zit een ontkalkingskit: de ECODECALK mini. Een waterfilter kan niet bij dit model, waardoor je ‘m zal moeten ontkalken.

In de handleiding staat een overzicht van waterhardheid per categorie, zodat je de Delonghi pistonmachine in kunt stellen naar de waterhardheid in jouw regio.

De machine geeft dan aan wanneer het apparaat ontkalkt moet worden via een oranje lampje onder het stoom icoontje.

Wanneer dit gebeurt doe je de ontkalker in het waterreservoir en laat je de machine doorlopen. Volg hiervoor de aanwijzingen in de handleiding.

Schoonmaken

Er moet het een en ander worden schoongemaakt. De lekbak, koffiefilters, sproeier van de ketel, waterreservoir en het stoompijpje.

Dit hoeft gelukkig niet allemaal iedere dag. De meeste wel, namelijk de lekbak, koffiefilters, waterreservoir en het stoompijpje.

Het waterresservoir leeg je iedere dag na het laatste gebruik en spoel je voor gebruik even schoon. Een paar keer per week maak je deze schoon met warm water.

waterreservoir schoonmaken ec685

De lekbak leeg je iedere dag. Deze maak je schoon met warm water en zeep om te voorkomen dat er aanslag op de lekbak ontstaat.

Koffiefilters schoonmaken is belangrijk. Controleer voordat je een espresso zet of er geen koffieresten meer achter zijn gebleven. Maak de filters ook een keer per week schoon met warm water en zeep.

Koffiefilters schoonmaken: koffieresten in filter

Controleer voordat je koffie zet of het gaatje in de filtermand niet verstopt zit. Als dit gaatje door een korrel koffie wordt geblokkeerd zal de machine geen koffie zetten.

Portafilter gaatje verstopt

Zodra de portafilterhouder los wordt gemaakt van de machine spuit het water en de koffie eruit, omdat de druk nergens heen kan. Irritant, dus controleer goed of de filterdrager niet verstopt zit.


Conclusie Delonghi Dedica EC685 review

Conclusie Delonghi Dedica EC685 review

Concluderend is uit de Delonghi Dedica EC685 review een beoordeling van 4,0 uit 5,0 gekomen door de goedkope prijs in combinatie met het grote gebruiksgemak.

Kortom, de Dedica EC685 is een perfecte pistonmachine voor de beginner.

Doordat de temperatuur van de koffie goed is en het melkschuim erg simpel te bereiden is kan iedereen hiermee aan de slag.

Zet je voor de eerste keer koffie met zo’n pistonmachine? Vergeet dan geen koffiemolen te kopen.

Door de dubbelwandige filters is Delonghi een beetje aan het valsspelen. De druk wordt namelijk in de filterdrager opgebouwd. Dit werkt goed, want de espresso’s zijn echt goed.

Voor een andere pistonmachine voor beginners, wel net wat geavanceerder met enkelwandige filterhouders, verwijs ik je graag naar mijn Solis Barista Gran Grusto review.

Onder de 200 euro kom je echt niet vaak barista machines tegen die consistent goede koffie zetten. Met de automatische melkopschuimer is het gebruiksgemak groot en deze Delonghi Dedica echt aan te bevelen.

DeLonghi Dedica EC685

Perfecte espresso in de instapklasse

 • Klein formaat
 • Goedkoop
 • Goede kwaliteit espresso en melkschuim

Probeer hem uit en ervaar zelf de smaakbeleving van koffie zetten met een pistonmachine. Je zal er echt geen spijt van hebben!

Laat hieronder een reactie achter wanneer je vragen, opmerkingen of tips hebt!

Veelgestelde vragen

Wanneer Delonghi Dedica ontkalken?

Stel de waterhardheid in voor jouw omgeving in zodat de machine met een oranje lampje laat zien wanneer de Delonghi Dedica ontkalkt moet worden. Minstens een keer per 200-500 kopjes is het aan te raden te ontkalken.

Welke pads voor Delonghi Dedica?

Het is mogelijk om met behulp van ESE-serving pads koffie te zetten met de Delonghi EC685. Gebruik hiervoor de filter bedoeld voor pads.

2 gedachten over “Delonghi Dedica EC685 Review 2024”

 1. Goede beschrijving. Ik heb al 3 jaar zeer goede ervaringen met dit apparaat. Ik raad deze iedereen aan ipv een machine van 400-500€. Espresso of koffie is goed heet. Enige minpuntje was de verstopping van de piston. Maar dit is goed oplosbaar door deze voor de koffie even te spoelen. Ik heb er zelfs 2. Een thuis en 1 in mijn andere verblijf

  Beantwoorden
 2. Leuk om te lezen, ik ben om en zal mijn Nespresso machine gaan vervangen voor een Delonghi Dedica EC685! Even kijken of ik mijn partner zo gek krijg om deze voor Vaderdag te geven 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie