Home / Blog / Kaffee / Defensie krijgt 1.400 nieuwe koffiemachines

Defensie krijgt 1.400 nieuwe koffiemachines

koffiemachine Defensie

Een dag zonder koffie is een dag niet geleefd. Zo gaat het overal in Nederland. Ook bij de Defensie. Vanaf medio oktober krijgt de Defensie 1.400 nieuwe koffiezetapparaten. Geleverd door Douwe Egberts. Ieder jaar wordt er 26 miljoen keer op de knop van de defensie-koffiemachine gedrukt.

Twee nieuwe soorten koffiemachines

De nieuwe koffiezetapparaten van Defensie zijn in samenwerking met Douwe Egberts uniek ontworpen. Er moeten 1.400 nieuwe apparaten komen. En Defensie is er blij mee. 7 jaar geleden heeft Douwe Egberts ook zo’n oplage geleverd. Dit keer heeft de machine een ‘nieuwe stijl’ en volgens het magazine van Defensie:

De koffie ‘nieuwe stijl’ moet de tong van de militair en burger meer dan ooit strelen.

Jack Oosthoek – Auteur Defensie Magazine

Zo is er nu niet alleen ruimte voor koffie. Ook zetten de apparaten soep, thee, een lekkere cappuccino of warme chocolademelk. Ook de bekertjes en ‘roerijzertjes’ zijn vervangen. Uit milieuoverwegingen zijn de bekers van recyclebaar materiaal en de roerstaafjes van hout.

De nieuwe koffiemachines van Defensie zien er zo uit:

Tafelmodel nieuwe koffiemachine Defensie
Bron: Defensie Magazine
Staande model nieuwe koffiemachine Defensie
Bron: Defensie Magazine

Douwe Egberts levert 2 typen machines. Het grote staande model en het tafelmodel. Het staande model is voor grote organisaties ontworpen waar veel mensen actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een opleidingscentrum. Daarnaast zijn er tafelmodel koffiemachines met verse bonen.

Er zit een klein nadeel aan de luxe van verse bonen: bonen moeten eerst gemaald worden. Daardoor moet je misschien eventjes op je bakje koffie wachten. Maar wees nou eerlijk, wat gaat er boven een heerlijke bak koffie van verse koffiebonen?

Zoals je misschien is opgevallen staan op alle apparaten de tekst ‘Samen Sterker’. Ook mag het logo van de Overheid niet ontbreken.

Touchscreen

Touchscreen

Op de koffiemachines zit een handig touchscreen scherm waarmee je je keuze aan kunt geven. Niet alleen je keuze kun je invullen.

Douwe Egberts is van plan om regelmatig enquetes uit te voeren op de schermen. Om zo de kwaliteit van je bakje koffie tijdens de pauze te garanderen. Dit wil Douwe Egberts via onder andere smileys doen. Ook komen er korte interviews met het personeel.

De eerste koffiemachines

De eerste machines worden geplaatst in Den Haag. Vervolgens worden ze verspreid in Den Helder, Havelte, Soesterberg, Oirschot en als laatste Breda. Daarna zijn alle overige kazernes en instellingen aan de beurt.

Enquête

Het koffiemachine project startte in 2018 met een enquête. Deze ging over de kwaliteit van de koffie bij Defensie. Het resultaat was dat de koffiedrinker bij Defensie meer kwaliteit en ‘beleving’ wilde.

Het Vraag- en Aanbodmanagement van het Defensie Ondersteuningscommando vertelde: “De tijden veranderen; mensen willen een automaat met meer keuzes. Ook moet die er aanlokkelijk uitzien en wordt koffie tegenwoordig als een soort secundaire arbeidsvoorwaarde gezien. Koffie verbindt mensen als het ware”.

Om tot de perfecte kwaliteit te komen stelde Defensie 70 proefpersonen aan. Zij moesten allemaal blind koffie drinken bij Douwe Egberts.

Wat vind de koffiedrinker bij Defensie lekker?

Koffiedrinker Defensie

Uit de koffietest bij Defensie kwam een voor ons verrassend resultaat. De milde koffie werd het beste ervaren en was de smaakmaker.

Gelukkig betekend dit niet voor de koffiedrinker die thuis een pistonmachine heeft staan dat de machines zo staan afgesteld. Ze zijn afgesteld zoals gewoonlijk: met een regelaar voor de sterkte van de koffie.

Afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van de Defensiekrant.

Plaats een reactie